Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Koupit
To nejlepší z Moebia!

I když Jean Giraud alias Moebius stvořil za život velké množství zásadních komiksů. Asi nejvíc zazářil právě ve svých kratších útvarech. A ty nejlepší vám nabízíme v tomto mohutném sborníku, který shrnuje jeho téměř kompletní povídkovou tvorbu. Poznáte tu Moebiovo dílo v celé jeho šíři. Najdete tu jak sci-fi příběhy (včetně slavného Dlouhého zítřku, který inspiroval vizuální podobu Blade Runnera), tak temné historky z naší reality.

Najdete tu humor i horor, absurdní dramata i filozofické pocitovky, komiksy postavené na dialozích i zcela beze slov. Hlavně tu ale najdete spoustu fascinujících vesmírů a bytostí.

16. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Album obsahuje původně čtyři samostatné knižní alba:
The Long Tomorrow
Les Vacances du Major
Escale sur Pharagonescia
La Citadelle Aveugle


Scénář
Moebius
Art
Moebius
Barvy
Moebius, Florence Bretonová
Obálka
Moebius
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Boris Hokr, Jiří Pavlovský, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
fantasy, postapokalyptický, protiválečný, sci-fi, válečný
ISBN/ISSN
978-80-7449-539-7 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
190 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
902 g
Stran
220
Cena
849 Kč
Originál
The Long Tomorrow, Les Vacances du Major, Escale sur Pharagonescia, La Citadelle Aveugle (Les Humanoïdes Associés, 2012)
Varianty
Dlouhý zítřek a další příběhy (paperback) (2018)
Dlouhý zítřek a další příběhy (pevná vazba) (2018)
  • Norri
    Moebiovu kresbu mám rád, ale přesto jsem se této knihy docela bál, protože jeho Edena mi scénářem vůbec nesedla. Jsem rád, že se moje obavy nepotvrdily. Alespoň ne zcela. Tahle kniha je důkazem, že Moebius je mistrem nejen mnoha kresebných stylů, ale také stylů příběhů. Je pro mě důkazem toho, že ne všechny jeho scénáře jsou tak silně ovlivněné jeho duchovní cestou a za to jsem rád. Jeho osvícené a snové scénáře zkrátka příliš nepobírám.

    Nevýhodou povídkových knih je, že je nejde hodnotit jednoduše jako celek a pokud nechci být hodně zkratkovitý, pak je potřeba jít do detailu jednotlivých povídek. Tato kniha je rozdělena na čtyři části, z nichž většina je pojmenovaná po její první povídce. První část s názvem 'Dlouhý zítřek' je čistá sci-fi a je skvělá. Možná částečně i proto, že autorem dvou povídek v této části je někdo jiný. Moebiova kresba je úžasná! Prokreslená, tak jak to Moebius umí. Na některých panelech je hrozně moc věcí k objevování, všude je spousta lidí, kteří něco dělají a celé to pak působí neuvěřitelně živě. Jinde zase Moebius úžasně pracuje s obrovským prázdným prostorem vesmíru či pouště. Některé stránky bych si ve velkém dal rovnou na zeď.

    Druhá část 'Majorovy prázdniny' je dost nesourodá směska scénářů i kresby. Grotesky, které končí jako blouznivý sen, zmatené pokusy o nemorálnost, prapodivné gagy, ale také opravdu povedené a vtipné kraťasy. Navíc co příběh, to jiný styl kresby. Hodně mě zde pobavila povídka 'Štvanice na Francouze na dovolené', od které je odvozen název této části.

    Třetí část 'Zastávka na Faragonescii' má název podle první povídky a ta je dokonalost sama - na poměry této knihy docela dlouhá povídka, plná imaginace, pěkně nakreslená a hlavně vtipná. Má i Moebiův duchovní rozměr, ale nezachází příliš daleko. Povedené jsou i povídky 'Na Fenixonu bude nějaký krásný princ' a 'Je člověk dobrý?'. Zbývající kraťasy tuto povedenou část pěkně doplňují.

    Čtvrtá část 'Slepá citadela' je směsicí všeho možného - od fantasy až po příběh ze zcela normální reality. Scénářem v ní pro mě vyčnívají povídky 'Projížďka', 'Bílá noční můra' a 'Vánoční příběh'.

    Každá část je doplněna Moebiovým komentářem ke všem povídkám. V některých případech jsou ty komentáře příjemně doplňující, ale v některých jiných případech zatahují do povídek hlubší duchovní rozměr, který jsem tam hledat nechtěl.

    P.S. Co je to za running joke s belgickými mycími houbami?
  • Ricky Gervais
    Moebius údajně inspiroval Káju Saudka (minimálně v případě Arnala to asi možný je), ale v každým případě je a vždycky byl Saudek o dvě třídy výš.
  • Multiverzum
    Obsáhlá a velmi pestrá sbírka tvorby jednoho z nejvýznamnějších evropských komiksových autorů. Nahlédněte do fascinujících světů Jean Girauda plných bizarních charakterů, odpudivých monster, svérázného humoru a místy těžce stravitelných příběhů s absurdními pointami. Moebiovy příběhy díky osobitému stylu vyprávění nesednou každému, jako důkladná sonda do mysli tohoto autora ale kniha Dlouhý zítřek a další příběhy slouží takřka dokonale. Pro skalní fanoušky nutnost.
    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/moebius-dlouhy-zitrek-a-dalsi-pribehy/
  • perak
    Kniha se skládá ze čtyř sešitů, z nichž první mne hodně naladil, ale ve zbytku je kvalita povídek hodně kolísavá - od výborných kusů až po těžko stravitelné případy. Oceňuji, že na konci každého sešitu autor k jednotlivým povídkám uvádí svůj komentář - možnost navodit se trochu na způsob Moebiova myšlení v chápání jeho díla rozhodně pomáhá. V každém případě Moebiovo experimentování a vizionářství mělo velký vliv na mnoho komiksových autorů v budoucnosti, takže jsem rád, že jsem si knihu mohl přečíst.
  • Pej
    Koupil jsem hlavně kvůli prvnímu příběhu - Dlouhý zítřek. Některé další příběhy byly pro mě trochu zmatené, nejspíš tak trochu ztraceno v překladu a kulturní odlišnosti - narážky na tehdejší témata atd. Každopádně na této sbírce je Kájova inspirace Moebiem vidět velice dobře.
  • Kapis
    Nejslinější pocit při čtení byl, že čtu Kometu, je to tak krásně barevné a různorodé - ale Kometa to opravdu není. Mám radši delší příběhy, i když občas zvládnu i povídkové sbírky, nicméně četl jsem tuto knihu tak na šestkrát, na sedmkrát po autobusech, takže mi krátké povídky nevadily. Určitě ale úplně první povídka, podle které se toto album jmenuje, by si zasloužila tak pětkrát delší rozsah, protože byl vytvořen poměrně povedený svět, škoda z něj tak rychle utíkat. U druhého alba mi nepomohlo ani se zhulit jak prase a myslet u čtení na něco jiného, stejně jsem se vůbec nechytal - asi to chtělo silnější model nebo pořádný Peyotl na kterém je to předpokládám napsané - tu poslední pičózu jsem ani nedočetl, vtipnost povídek s vymyšlenými slovy mi zcela unikla. S třetím albem se to ale celé napravilo a Výlet na Pharagonescii je vrcholem knihy - to jsem se opravdu skvěle bavil. I další povídky a poslední album mě poměrně saturovaly a i když další Moebiovy knihy asi vyhledávat nebudu, s touto sbírkou jsem velice spokojen. Ty kraťásky se dají použít i pro propagaci komiksu mezi známými. Jsem velice zvědav, co nám CREW naservíruje v této skvělé edici příští rok.
  • louza
    Hodně "variabilní" sbírka povídek, tvořená čtyřmi alby z nich první celkem ujde, ale ty zbývající tři jsou totální odrovnáváky, z nichž je zřejmé, že Moebius toho v šedesátkách a sedmdesátkách nafetoval asi taky hodně. Šílené scénáře, které se v klidu obejdou i bez Jodorovského moří čtenáře naprosto nepochopitelnými premisami, nelogickými zvraty a celkově ujetou atmosférou. Dlouhý zítřek je komiks pro nostalgické hipíky, který v sobě nemá zbla soudobé reality. Fakt dost děsný.
  • sedw
    Poměrně zajímavá exkurze do tvorby Moebia. Jediná část, která mě opravdu nebavila, byla ta druhá. Ve zbytku sbírek jsem si vždy našel něco, co mě zaujalo (až na Majora Grubera, který mě nebavil ani jednou). Co musím ocenit je fantazie autora a originalita příběhů, kdy v podstatě každý byl něčím jiný, než předchozí. Nedokážu vypíchnout jeden konkrétní, o kterém bych mohl říct, že je nejlepší, ale celkově velmi příjemná sbírka.
  • VanTom
    Zajímavý průřez Moebiovou ranou povídkovou tvorbou se naštěstí neustále zlepšoval, zejména co se kresby týkalo. Některé návrhy / črty by ani v amatérských sbornících nepatřily mezi taháky čísla, další jsem vůbec nepobral (co hůř, párkrát jsem dokonce nepoznal, že už začíná následující :-)), jiné ale představovaly působivé fantastické / sci-fi / ezoterické jednohubky - většinou bez uchopitelné pointy, jak se na svébytného, spirituálního a experimentujícího umělce patří. Roztříštěnost ani kvalitativní rozhoupanost tomuto MDEKu logicky vytýkat nemohu a jako historický exkurz svůj účel splnil, takže za mne nakonec dobrý.
  • J.Connor
    Jsem za vlastnictví tohoto výběru nesmírně rád. Jistě, sice obsahuje i pár slabších věcí či nevinných kreslených žertů, ale je to vyváženo spoustou brilantních povídek a tím, že člověk má možnost nahlédnout do mistrovi kuchyně komplexně, u spousty žánrů, období apod. Moebiova fantazie a jeho do očí bijící vliv na pozdější tvůrce mě stále fascinuje a oslňuje, těším se na další publikace (str. 18 Druuna, mrk, mrk).
  • jardoom
    Nečeká Vás žádný pohodový čtení. Jestli chcete zažít parádní francouzský dobrodružství a tu a tam se u toho zasmát, tak sáhněte radši po Thorgalovi nebo v MDEK po Výpravě za ptákem času. WTF! to si řeknete během četby týhle knihy rozhodně víc než pětkrát. Je to prostě Moebius…každý správný mladistvý intelektuál, co má rád vobrázky by si to neměl nechat ujít!

    http://www.comixzone.cz/view/2439-dlouhy-zitrek-a-dalsi-pribehy
  • Lenny
    Perfektní Moebiův profil - střídají se žánry i kresebné styly, výborné i slabší příběhy.
    http://www.youtube.com/watch?v=0zF-8SW4TkA
  • petrsimcik
    Je tam pár příběhů, které to pro mě zachraňují. Hodně taky pomohl autorův komentář za každým albem a celkově jdem docela spokojený a k těm několika příběhům se vrátím, to zas jo. Jako průřez tvorbou je to rozhodně strašně zajímavé. Kdyby to ale vyšlo po jednotlivých albech, koupil bych si tak dvě, protože mnohé příběhy jsou snové, bezpointové, případně vyžadují mít načteno, nebo se orientovat ve frankofonní popkultuře aby je člověk pochopil. Rozhodně nejde o nějakou lehkou četbu nebo mainstream, to v žádném případě.
  • mcleek
    Jsem lehce rozčarován obsahem. Kresba je super, ale ty příběhy jsou tak ze dvou třetin dost slabé. U některých jsem se dokonce musel dívat dolů na čísla stránek, jestli vyprávění opravdu pokračuje takto a pár stránek jsem nepřeskočil. Jsem rád, že to mám ve sbírce, ale myslím, že by bylo třeba přednostně vydat jiná Moebiova díla... 70%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.5.2018 17:55Dlouhý zítřek a další příběhy (paperback)
    Já vůbec nevím, jak tady Moebia okomentovat, či uchopit. Vím, že se u mnohých se jedná o téměř zbožšťovanou legendu, a já tak k němu trochu přistupuji. Což je ale na škodu. Obdivuji výtvarnou stránku komiksu, Moebiův vliv na další výtvarníky, surrealistickou hravost příběhů a zejména poetickou estetiku stvořených světů. Leč samotné příběhy mi přijdou často velmi slabé a ačkoli (viz DEmnoGův komentář) nevyžaduji vždy pointu, zde mi častá nevypointovanost nebo naopak hodně slabá pointa docela vadí. Ve své době to tak pravděpodobně nepůsobilo, ale pokud tomu tak je, asi autor jednoduše zestárl. I tak mě mnoho motivů a vtípků zaujalo a bavilo, to ne že ne.

    Celkový dojem: 60%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.5.2018 17:55Dlouhý zítřek a další příběhy (pevná vazba)
    Já vůbec nevím, jak tady Moebia okomentovat, či uchopit. Vím, že se u mnohých se jedná o téměř zbožšťovanou legendu, a já tak k němu trochu přistupuji. Což je ale na škodu. Obdivuji výtvarnou stránku komiksu, Moebiův vliv na další výtvarníky, surrealistickou hravost příběhů a zejména poetickou estetiku stvořených světů. Leč samotné příběhy mi přijdou často velmi slabé a ačkoli (viz DEmnoGův komentář) nevyžaduji vždy pointu, zde mi častá nevypointovanost nebo naopak hodně slabá pointa docela vadí. Ve své době to tak pravděpodobně nepůsobilo, ale pokud tomu tak je, asi autor jednoduše zestárl. I tak mě mnoho motivů a vtípků zaujalo a bavilo, to ne že ne.

    Celkový dojem: 60%
  • Absinther
    Moebiova poetika krátkých (často němých) povídek, nejednou vrcholící v čistě absurdní pointě, mi prostě maximálně sedí. Imaginace, hravost, uvolněnost (jak myšlenková tak technická).. Artefakt radosti z tvorby... Drtivou většinu jsem už sice četl (a pár mých oblíbených schází), ale mít to takhle pohromadě-a v češtině- to je luxus za který zaplatím i když jinak nemám ani na jídlo...

    Vzkaz pro CREW: Díky klucí....... a osobně tajně doufám, že někdy dojde i na "40 dní v poušti B"
  • DEmnoG
    Mám rád krátké absurdní scénáře. Pointa být může a koneckonců i nemusí. Absence pointy je též pointa. Co se mi moc líbilo jsou na konci každého alba postřehy Moebia ke každému příběhu. Kontext mám rád. Milý vhled na comicsy z časú minulých od skvělého autora, který se nebál vyvázat z okovů (super)hrdinů.

    Bavilo.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš19.4.2018 19:14Dlouhý zítřek a další příběhy (paperback)
    Zajímavá sbírka nabízející určitý druh vývoje Moebiovy kresby. Takhle to na mě působí. Nevidím v tom jiný smysl, než tento. Pár příběhů je skvělých a velmi čtivých. Zrovna ten první, nebo Faragonescia jsou výborné. Oprava ženského robota, která se nevyvedla - zbývá masturbace v kokpitu... Ještě hon na člověka na tom velkém kvádru, opravdu jsem tam viděl Arzacha, což bylo pak i potvrzeno samotným guru. No a samozřejmě Druillet - to je fakt pán, doporučuji Salammbó od něj. Jo, a ještě Rimbaud variation je také skvělá, trochu Mucha...? Pak tam jsou příběhy zajímavé, "průměrné" a i neuchopitelné. U některých mě kresba fakt nebrala. Zvlášť ta retrospektiva, kde autor mluví o sobě je taková divná a moc jednoduchá na mistra, než jak ho znám. Major Grubert mě nechytil. Znám ho z Airtight Garage's Elsewhere Prince od Marvelu v podání našeho mistra a Erica Shanowera na postzu kreslíře. V tomto 6-ti dílném cyklu mě bavil, ale tady ty epizodky, no, divné. Spíš oceňuji, že mám možnost nahlédnout na mistrovu pestrost jeho tvorby. Takhle ho opravdu neznám a krom Arzacha, Drápků a Incalu jsem u nás v ČR jinou možnost neměl, takže velké plus, že to u nás vyšlo. Přesto není tato sbírka automatickou jedničkou. Věřím, že každý umělec v jakémkoliv odvětví má silné a slabé stránky své tvorby. Každý to vidí a vnímá jinak. Každý příběh má něco do sebe a vyžaduje další průběžné čtení. Možná číst dílčí příběh samostatně a ne za sebou je třeba klíč k objektivnějšímu hodnocení. U Moebia je naprosto jasně vidět vývoj a životní rozpoložení, proto je každý příběh odlišný. Dobře / špatně... na nás / vás.

    Vzkaz pro CREW: jestli to čtěte, jsem opravdu rád, že tomu tak je. Moc vám děkuji za váš ediční plán. MDEK a Modrá Crew je podle mě to, co ČR dlouho potřebovala. Samozřejmě nejste jediní, abych se nedotknul dalších vydavatelů, ale vaše pestrost při výběru děl k vydání je až neuvěřitelná. Moebia zbožňuji a jeho tvorbu vždy vítám a kupovat ji budu. Pro mě to není jenom komiksové vzdělání, pro mě je to život. Děkuji!!! Dobrá práce!
  • Vrenn
    Trochu navážu na první hodnocení, které jsem si přečetl u paperbacku a lehce mě rozmrzelo. Pořídit si knížku plnou kraťasů a pak mrmlat, že tam není žádný delší příběh, mi přijde opravdu trochu schizofrenní. Nicméně - přišel jsem, koupil jsem, přečetl jsem a uslintnul si blahem... prostě pecka, Moebius je skvělej. Popis knihy naprosto odpovídá tomu, co člověk dostane, takže mé očekávání bylo naplněno. Ideální kniha do čekáren :)

  • Kazumaki
    „K dostání u všech dobrých, polodobrých i nedobrých knihtupců.“
    Mám takový dojem, že tohle všechno překládat bylo docela peklo a výkon pana Podaného mne nepřestává fascinovat (už Salvatore byl docela úlet – samozřejmě v dobrém). Tímto bych ho chtěl nominovat na komiksového překladatele století. V knize je ohromná spousta vymyšlených názvů a termínů, pro které schválně neexistuje vysvětlení a sám autor často nejspíš vůbec nevěděl, o čem vlastně píše, ale zato tím věrně dodržoval směrnice své bujné fantazie.
    Krátké komiksy jsou pak vlastně Moebiovým experimentálním prostorem pro tvorbu, takže mnohokrát se stane, že jako čtenáři navyklí na příběhová schémata opustíme komiks neukojeni. Osobně mě kniha bavila více v druhé polovině, kde se začínají objevovat trochu delší komiksové útvary, ačkoliv pochybuji, že kromě vizuálu si z nich budu za týden ještě něco pamatovat.
    Nicméně je zážitek vidět poměrně zásadní komiks Dlouhý zítřek, který dal inspiraci Star Wars, Blade Runnerovi nebo Pátému Elementu, na jehož vizuálu pak už pracoval Moebius osobně.
    Líbí se mi však přítomnost P. Druilleta jako jednoho ze scenáristů a každopádně jsem rád, že kniha vyšla. Na některé stránky je radost pohledět.
    Vždy po několika epizodkách následuje stručný komentář Girauda ke každému komiksu a na konci knihy se můžeme dočíst i něco o autorovi samotném a neméně zajímavě o jeho vlivu na českou komiksovou scénu z pera (či klávesnice) Tomáše Prokůpka. Paní Tejnická se pak opět postarala o moc hezkou úpravu knihy.

  • cyboy
    Sbrirka kratkych pribehu, ktere puvodne vychazely v rozlicnych periodicich. A to je taky slabina tohoto svazku. Porad jsem vyhlizel nejaky smysluplny pribeh, neco vic, nez jen epizodku, pripadne ilustrovany napad a jak zadny neprichazel, tak jsem byl cim dal vic nespokojeny. Cist to sem tam, jeden, dva pribehy za sebou, tak by se mi to asi libilo vic, ale takhle zretezene to bylo trochu frustrujici. Asi se k tomu nevratim, ale jsem rad, ze jsem to cetl a koupe nelituji, jen jsem nedostal to, co jsem ocekaval.
    70%
9212751
Četl/a (52)
2Hitman3, binnmode, borknagar1, calvin10, cobe, ComicsCZek, Dalistar, Deckard, DEmnoG, Draco nobilis, erik, farnhajt, foudy, Georgíno J., Grrr, house192, Hulik, hypermlok, IndyP, J.Connor, James, jankie, jindroush, kallenved, Kapis, Kazumaki, Khagrael, kubosos, Light, maco, Mariohurbanek, mart.in, mozzu, MurinWolf, NecRoman, Norri, pechna, Poseidon1978, Qvestor, RadimNemec, rafannn1, RaptoR, RudyRod, sedw, Tiba, trudoš, Ukko, VXP, wolfgang, ZD3H, zgrywus, Zlord_Antijezis
(140)
2Hitman3, Agiru, Alfi, Artigas, Awakener, Azbest, BadBoy, bboorreekk, Benji, binnmode, blackJag, Blacksad, bmc75, Bob, borknagar1, Cabal, calvin10, Černá Krysa, chcita, cobe, ComicsCZek, Corvus, CSE_AC/DC, Dalistar, Deckard, deefha, DEmnoG, Devilek, Dinik, Draco nobilis, dvoracekpetr1, erik, farnhajt, fel68, filemon, Flowtek, Fox01, Georgíno J., Glumal, GORERATED, Grrr, Hawwwran, house192, hypermlok, IndyP, invape, J.Connor, James, jankie, Joshua_T, kallenved, Kapis, Kazumaki, keyko, Kjon, Kokuun, komik.sx, Kraken, kubosos, kucik, Lenny, Light, listr, Lobok257, Lojza, maara, maco, Mamut12, Mankin, Mariohurbanek, markic, Marthy76, max brod, merhyx, MIKER65, mikina, Mitak, monty.cl, mozzu, MP, Mr.Plysh, MurinWolf, mywiel, NecRoman, Nightmare, Noci, Norri, Odal , pavel, pavouk, pechna, Poseidon1978, RadimNemec, rafannn1, RaptoR, razielus, Ricarderon, rockyt, Rowan, RudyRod, Saran, SASAN_KING, Šedo, sedw, Skot, Slaine, sleepless, snuk, songoku, StanleyHu, Stara.kryta, Stlucius, suricattaontheway, syon, t0mas, tacmud, the.kasztan, Tialster, Tiba, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, tulipstros, Ukko, vallyslayer, valon, Velkej šéf, vishnar, Vojtěch 393, Vrenn, vteco, VXP, Wasseg10, willis, Wiruss, wolfgang, xintax, ZD3H, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (3)
Premek, Yimp, Zajo original
Nabízí (5)
filemon, Fox01, Lojza, pavouk, www.foxbazar.cz