Koupit
Cocteau, Hemingway, Breton, Tzara, Picasso, Modigliani a pochopitelně fotograf Man Ray. Ty všechny nespojuje pouze bohémská Paříž, ale také známost s jistou Kiki z Monparnassu, múzou celé meziválečné pařížské generace, která se po Velké válce opíjela životem a snažila se vypít všechno šampaňské Francie ještě před tím, než začne válka další. Příběh neobyčejné obyčejné dívky, která měla talent zaujmout celou bohému, přináší do mnoha jazyků přeložený francouzský komiks kreslířky Catel a scenáristy Bocqueta. Kiki ale nebyla jen múzou jedné generace, hledající způsob, jak se zbavit kocoviny z první světové války, byla především jednou z prvních emancipovaných žen dvacátého století. Vedle sexuální a citové svobody, kterou si dopřávala, se u Kiki projevovala svoboda ve vystupování, v projevu a v myšlení, která nevzešla odnikud odjinud než ze školy života.

Scénář
José-Luis Bocquet
Art
Catel Muller
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Markéta Krušinová
Redakce
Richard Klíčník
Žánry
životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-2063-9 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 237 mm
Tisk
černobílý
Váha
912 g
Stran
416
Cena
398 Kč
Originál
Kiki de Montparnasse (Harry N. Abrams, 2012)
  • faster86
    faster8624.1.2022 09:33Kiki z Montparnassu
    hezky udělaný náhled na paříž v době kdy se tam sjíždeli umělci všech oborů a národností, pokud jste umělecky negramotní jako já, tak doporučuju napřed načíst medailonky postav na oknci knihy, budete se pak líp orientovat
  • Netorack
    Netorack19.2.2020 14:37Kiki z Montparnassu
    Velice příjemná exkurze do naprosto neuvěřitelně nadupané pařížské meziválečné umělecké scény. Jeden ze znaků, podle kterého poznávám dobrou knihu, je to, když si začnu hledat reference a informace o věcech a lidech v ní. Tady to platí beze zbytku. Přitom si dovolím odhadnout, že nějaký puberťák by si ani nevšiml, že byl při čtení Kiki poměrně hodně vzdělán ve velikánech světového malířství, sochařství, literatury nebo filosofie. Poctivé 4,5 hvězdy.
  • massilia
    massilia14.6.2018 10:50Kiki z Montparnassu
    Je to pěkně nakreslené, dobře napsané, zajímavý příběh, a hlavně se to fajn čte, ale tak trochu mi tak chybí hloubka: není tam žádný větší konflikt, žádné drama, které by více odhalilo duši (když už tak často odhaluje tělo) Alice Prinové. A řekl bych, že Catel Muller jí lichotí, kreslená Kiki vypadá lépe než na zachovalých fotografiích. Každopádně jako portrét tehdejší doby to funguje možná lépe než portrét Kiki z Montparnassu.
  • lemon_zobak
    lemon_zobak23.5.2017 21:05Kiki z Montparnassu
    Na to jak pěkná to knížka je, tak docela průměr ne?
  • Norri
    Norri mecenáš31.3.2017 00:19Kiki z Montparnassu
    Pokud si chcete rozšířit kulturní obzory a navíc zjistit, jak se kalilo v na počátku minulého století v Paříži, pak je tahle kniha přesně pro vás. Bocquet ukazuje nejdůležitější okamžiky ze života Alice Prinové a Catel Mullerová jej doplňuje autentickou kresbou. Příběh není jen životopisem Kiki, ale také svým způsobem kronikou umění meziválečné Evropy. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/kiki-kralovna-montparnassu
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.3.2017 11:24Kiki z Montparnassu
    "Lidi berou modelku ještě hůř než děvku! Říkají, že děvky alespoň neukazují svoji prdel všem!" (Kiki)

    Jo, taky jsem se na tenhle komiks děsně těšil. Když o sobě někdo napíše, že má "vysokou školu života", většinou jde o strašného imbecila. V případě Kiki se tohle jistě do knižní anotace napsat dá. Jde totiž o velezajímavý životní příběh venkovské dívky, která záhy a náhle poznává meziválečnou Paříž a její umělce, což přináší zvláštní střet kultur, ve kterém však Kiki umí brzy velmi dobře plavat a možná je to ta věc, co ostatní tak přitahuje. Je to opravdu divoký život plný umělecké i sexuální svobody, v podstatě nijak obdivuhodný a obsahující pád z výšin a smutný konec, ale je to život autentický a skutečně prožitý.

    Zprvu jsem se bál, že se ztratím v přehršli umělců, kteří se v životě Alice Prin mihnou, ale nakonec to byla opět poučná sonda do francouzské avantgardy, a to spolu s medailonky na konci a s wikipedií na počítači. Možná bych komiksu vyčetl také poněkud rychlý konec, ale těžiště příběhu je asi skutečně před WW2. Kresba byla fajnová a během četby jsem si nemohl nevzpomenout na (dokonce několikrát zmíněného) Pascina, což je též skvělý komiks od Joanna Sfara a též dramatický životní osud.

    "Všechno, co v životě děláme, i milování, všechno děláme v rychlíku, který nás veze na smrt." (Jean Cocteau)

    Celkový dojem: 80%
  • cyboy
    cyboy mecenáš11.3.2017 02:23Kiki z Montparnassu
    Na Kiki jsem se vazne tesil a nezklamala mne.
    Uzasny portret jedne "blaznive" doby a mista, ktere se stalo zivotnim prusecikem mnoha velkych umelcu 20. stoleti. Pruvodcem po tomto fascinujicim spektaklu, nemuze byt nikdo jiny nez muza, genius loci teto doby - Kiki, ktera uz je dnes vic mytem, nez skutecnosti. A tady prichazi ke slovu Bocquet a Mullerova, aby Kiki demytizovali a ukazali ji jako zenu - nekdy vypocitavou, ale hlavne bezstarostnou, svobodomyslnou, svudnou a take krehkou a zmitanou touhou po nekoncici excitaci, protoze opakem je jen nuda a šeď, ve které by Kiki nedokázala žít.
    Kresba Catel Mullerove je skvela. Jeji lehka a jednoducha linka se nevyhyba ani sexualnim scenam, bez kterych by zivotopis Kiki nebyl kompletni a nutno poznamenat, ze se s nimi vyporadava s gracii.
    Kiki z Montparnassu je jedno z vyjimecnych del, kde se ilustrator se scenaristou naladili na stejnou vlnu a je nemozne rozklicovat kde konci scenar a zacina kreslirova invence.
    Jedine, co me na knize mrzi, je jakasi akcelerace a zkratkovitost, ktera provazi posledni kapitoly knihy. Jako kdyby autori meli urceny pocet stranek a tak museli kratit. Skoda, protoze jejich vypraveni plyne s lehkosti a dalsich 50 stran by nicemu neublizilo.
    Kiki neni kniha pro uzavrenou komiksovou komunitu, ale jde o dilo pro siroke publikum (jako ostatne skoro vsechny knihy od Arga) s velkou ambici stat se povinnou skolni literaturou, ktera by studentum pomohla zorientovat se v pomerne komplikovanem mezivalecnem obdobi. Samozrejme ne u nas, prece jen je tam moc obrazku a bublin a to do lavic nepatri (pokud to tedy nevydava evropska unie s cilem vychovat spravne obcany).
    Medailony jednotlivych umelcu, kteri se v knize objevuji, jsou pak jen povestnou tresnickou na dortu. Pokud v mezivalecnem obdobi plavete, tak si je prectete pred samotnym ctenim.
    100%
8126