Žoldnéř #11: Útěk
CREW1. vydáníduben 2024série Žoldnéř 11/12
3.5
...
...
...
...
+ 4 další ukázky
Koupit
V klášteře v Kráteru bijí na poplach. Lama, moudrý muž, na němž je řád závislý, pomalu umírá, a pokud se tak stane, všechno se zhroutí. Ky však ví, že na Geosu může najít lék, který Lamovi zachrání život. I přes starcův počáteční odpor se mladé ženě a Žoldnéřovi nakonec podaří odcestovat na planetu-dvojče a dát se do pátrání po nezbytném léku. Čeká je napínavé dobrodružství, při kterém se budou potýkat s mytologickými bytostmi, příšerami, létajícími stroji a upadající podmořskou kulturou. Čas se však neúprosně krátí a dvojice bude muset napnout všechny své síly, aby se z planety dostala živá. „Útěk“ je prvním dílem této série, který je již kompletně namalovaný pomocí počítače.

Kromě samotného příběhu obsahuje také ilustrovanou přílohu, jenž čtenáři umožní nahlédnout do autorova procesu tvorby.

Scénář
Vicente Segrelles
Art
Vicente Segrelles
Obálka
Vicente Segrelles
Lettering
Jiří Hrbek (Daren)
Překlad
Jiří Pešek
Redakce
Filip Gotfrid, Patrik Linhart, Petr Stejskal
CdbID
10756
Žánry
dobrodružný, fantasy, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-7679-544-0
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
240 x 320 x 11 mm
Hmotnost
705 g
Tisk
barevný
Stran
64
Původní cena
349 Kč
Originál
El Mercenario #11: La huida (Norma Editorial, 2000)
Na rozdiel od desiatky, ktorá bola digitálne robená len od druhej polovice, je jedenáste žoldnierovo dobrodružstvo počítačov už komplet, aj keď osobne si myslím, že väčšina populácie rozdiel nerozozná, nič v zlom. Prítomné sú samozrejme rôzne divné náhody a bizarné nehody (samozrejme hrdinom padnú skaly práve na ich jediné zbrane), ale inak sa mi páčilo, ako Segrelles nadväzuje na predchádzajúce diely, univerzum začína byť čoraz kompatibilnejšie a záleží na tom, čo sa stalo v minulosti a kto čo urobil, alebo aj neurobil. Samozrejme tradične bez debaty je skvelá maľba a masívne bonusy. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-zoldner-11-utek-komiks
Nový Žoldnier má už komplet počítačovú grafiku, s ktorou začal Segrelles experimentovať v predošlom diely. Stále to po vizuálnej stránke vypadá veľmi dobre a síce sa pozrieme v príbehu do nových prostredí a takmer polovica sa odohráva pod vodou, nemalo to pre mňa až tak silné alebo zaujímavé momenty. Nie je to zlé, ale v rámci série tu už boli aj lepšie časti. =►Celá recenzia◄=
Segrelles, výtvarný génius, jinak roztomilý scenáristický ťuňťa, nám servíruje opět dobrodružný příběh, tentokrát se silně vodní tématikou. Dialogy opět lakonické, téměř až autistické. Neprozradím snad mnoho, když řeknu, že to všechno opět dobře dopadne. Segrellovi jde malovat i s počítačem, ale co naplat, ve srovnání s klasickou malbou je to samozřejmě ošklivější.

Celkový dojem: 40%
Fajn dobrodružství, kde se Žoldnéř vydává do jiného světa pro krystal, který může vyléčit stařešinu z těžké nemoci. Jde defakto o pokračování knihy Rok 1000: Konec světa. Tu je třeba znát, pokud chcete vědět co jsou které postavy zač. Jinak tu dojde v opětnému rozšíření pohledu do žoldnéřova světa, tentokrát do toho naproti. A podíváme s na něj hlavně pod vodou. Opět tedy šlapavé ABC dobrodrůžo v rukou mistra malíře. Ač nerad, musím uznat, že žoldnéř v počítačovém podání vypadá snad ještě lépe než malovaný klasicky.