Alternativní obálka
Koupit
Je to největší příběh studené války. Pětice mladíků s pistolemi se postavila po zuby ozbrojené dvacetitisícové armádě východoněmecké Volkspolizei a prostřílela se do svobodného Západního Berlína. Příběh bratří Mašínů a jejich rodiny vyprávěl spisovatel Jan Novák v románu Zatím dobrý jako strhující, napínavý western, za který získal cenu Magnesia Litera pro nejlepší knihu roku. Teď se jeho scénáře chopil výtvarník Jaromír 99 a vytvořil dramatický a vizuálně působivý komiks ve svém osobitém, noirovém stylu.

ISBN nakladatelství Paseka: 978-80-7432-206-8
V roce 2019 vyšlo v němčině pod názvem Tschechenkrieg viz. alternativní obálka.


Scénář
Jan Novák
Art
Jaromír Švejdík (Jaromír99)
Barvy
Filip Raif
Obálka
Filip Raif, Jaromír Švejdík (Jaromír99)
Lettering
Lukáš Horký
Redakce
Jan Gelnar, Richard Klíčník, Pavel Růt
Žánry
historický, thriller, válečný
ISBN/ISSN
978-80-2572-683-9 (Argo)
978-80-2572-683-9 (Paseka)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
166 x 237 mm
Tisk
černobílá s barevnými odstíny
Váha
662 g
Stran
256
Cena
498 Kč
  • Palebras
    Palebras19.1.2022 00:04Zatím dobrý
    Zatím dobrý mi vyloženě sedlo. Trochu jsem se obával větší zkratkovitosti, ale po přečtení musím říct, že jsem neměl až na pár drobností větší problém. Byla to jízda od začátku do konce. Sám jsem byl překvapen množstvím vtipných situací a hlášek, které bych u tohoto žánru přiliš neočekával. První polovina knihy byla naprosto skvělá a zároveň se četla jedním dechem, druhá polovina věnovaná útěku plná přestřelek a schovávaček už nebyla tak zajímavá, ale jednalo se o logické vyústění činů hlavních hrdinů a pořád se jednalo o parádní práci. Kresba byla výborná a použití barev bylo na jedničku. Rozhodně také doporučuji přečíst komiks Tři králové, který Zatím dobrý předchází. Potěšily také medailonky postav na konci, které obsahovaly informace s osudy jednotlivých postav. Jsem rád, že jsem se mohl s přiběhem bratrů Mašínů touto formou seznámit.
  • james89
    james8913.12.2021 20:37Zatím dobrý
    Kresba parádní a nenáročná, skvěle se hodila k atmosféře. Děj taky svižnej, jen ten útěk se trochu vlekl. Zpracování bezva. Akorát nejsem obdivovatel těchto bratrů a nechápu, proč jsou furt tak uznávaní. Určitej odboj chápu. Co nepochopím, tak podříznutí svázanýho policajta a další jejich vraždy. Nevím, jestli hodnotit komiks, kterej byl bezva anebo lidi, o kterých byl, proto hodnotit nebudu
  • faster86
    faster8614.8.2021 01:16Zatím dobrý
    První dvě třetiny celkem dobrý, poslední třetina mi přišla strašně zkratkovitá a nevysvětlená. Nějak sem se v tom asi ztratil. O Mašínech jsem před tím věděl jen že existovali, takže jako rychloseznamka asi ok.
  • Norri
    Norri mecenáš24.5.2021 09:07Zatím dobrý
    Komunisti byli a jsou kurvy. O tom nemá smysl diskutovat. Zcela ale chápu diskuzi a kontroverzi kolem skupiny bratří Mašínů. Komiks “Zatím dobrý” funguje dobře jako dokument a představí všechny akce a okolnosti jejich útěku. Zároveň se zdržuje jakýchkoliv hodnocení a soudů. Každý čtenář pak má možnost udělat si vlastní názor. Kresba Jaromíra 99 je hodně specifická a k tomuto tématu sedla naprosto dokonale.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:49Zatím dobrý
    Ambiciozní věc, závažné téma, umělecké zpracování. Úplně se to nepovedlo. Kresba je skutečně umělecká, ale ne úplně přehledná. Všechny kladné postavy mají červený koloring. Trapná berlička, a jasně ukazuje na problém. Kdo je na čí straně máme poznat z toho, co říká a dělá. Dvě dlouhé pasáže fungují dobře. První je finální útěk do Berlína. Jednoduchý přímočarý příběh party kluků, kterým jde o hodně a hodně jim hrozí. Skoro si myslím, že s pořádným úvodem by to fungovalo i lépe než výsledek. Druhá fajn pasáž je, když mladšího Mašína vyslýchá StBák. A jde na to stylem hodného poldy. Takže si povídají a je tam hromada flashbacků. StBák se Mašínovi snaží dostat pod kůži, Mašín se s ním snaží vyjebat. Občas se zdá, že jeden nebo druhý pokročil, a je to velmi zajímavé. Má to možnost dávat těm střípkům úvody a kontext. Dalo by se z toho vytáhnout víc, ale je to dobré. Jenže mezi těmihle pasážemi je etapa, kde Mašínové dělají odboj. Možná poznámka k mému pohledu na Mašíny: Nepřijde mi, že by měli nějaký vyšší plán a dělali huráakce, které měly ublížit komunistům, a coratellar demage je moc netrápila, což dovedu pochopit, ale určitě neglorifikuji. Autoři komiksu k nim mají pozitivnější postoj, ale žádný plán u nich také nemají. Takže se tato zásadní etepa rozpadne do hromady epizodek bez jasných souvislostí, ve kterých se čtenář ztratí. A otráví ho to, nebo alespoň mě to dost otrávilo, proto je hodnocení tam, kde je.
  • Multiverzum
    Multiverzum17.2.2020 09:42Zatím dobrý
    Skvelá adaptácia príbehu bratov Mašínových, ktorú ťahá kresba Jaromíra 99. Jedinou chybou je občasná skratkovitosť.
    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/zatim-dobry-jaromir-99/
  • perak
    perak23.8.2019 11:15Zatím dobrý
    Kresba výborná, té jsem neměl co vytknout, jak už je u autora zvykem, Ale scénáristicky je to horší. Občas se jde do zbytečného detailu, aby se následně naopak některé události vzaly velmi stroze či se jen naznačily. Určitě je dobré znát alespoň základní rámec příběhu, jinak se můžete v některých pasážích trochu ztrácet.
  • mcleek
    mcleek19.4.2019 13:28Zatím dobrý
    Mám rád styl Jaromíra99, zhruba znám příběh Mašínů, líbili se mi Tři králové, líbil se mi Zátopek. Ale tenhle komiks moc ne - spoustu věcí jsem v něm nepochopil, nerozuměl jsem, jak zapadají do příběhu, musel jsem se k nim vracet a číst je znova. Tentokráte jen 60% - škoda...
  • choze
    choze16.4.2019 23:07Zatím dobrý
    První polovina informačně nabitá a zajímavá, v druhé se to ale zvrhne v nekonečný a poněkud únavný útěk lesy, schovávání ve stodolách a přestřelky. Kresebně dobré, atmosférické. Ale celkově mi víc seděl mainstreamovější, heroičtější a akčnější styl Tří králů od Ležáka a Kociána, které lze brát jako prequel.
  • louza
    louza14.1.2019 10:04Zatím dobrý
    Příběh bratří Mašínů a jejich diverzantské skupiny, která nesmí projet za žádnou cenu. Výborný Jaromír 99 jehož kresba se knihu od knihy mírně mění, ale kvalitativně jde bezpochyby nahoru s opět trochu diskutabilním Novákem. Scénář trpí stejně jako Zátopek rychlými skoky v ději, které nejsou nijak explicitně vysvětlené. Autor zřejmě přecenil moji inteligenci, protože události v ročním rozmezí uprostřed příběhu si fakt nedokážu domyslet a kdybych nebyl líný si je dohledat, nečetl bych to jako komiks. Škoda. Neškodilo by rozdělit knihu do kapitol a každou opatřit faktografickým uvozením, které by nepolíbení čtenáři zcela jistě ocenili. Po částech ale kniha šlape slušně a dá se ocenit i reportážní nadhled, kdy autor nepodsouvá čtenáři žádný z politických pohledů na věc a nechává ho si udělat názor sám. Takže zatím dobrý.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.1.2019 19:16Zatím dobrý
    "Nechapu proc ma nekdo potrebu o nich tvorit a vydavat comics." Já zase nechápu, že planckova délka je fyzikálně ta nejmenší délka, o kterém můžeme cokoli říct. Každý má něco.

    Příběh bratří Mašínů, to je něco. To je totální hollywood. Vždy zůstávám s ústy dokořán, když čtu, co všechno spolu s Milanem Paumerem prožili, aby se dostali na vysněný západ (Janata a nebohý Švéda to odskákali bohužel příliš brzy). Se stejným respektem sleduji historii jiných zemí - Poláci ve statisících pokládali život jak v boji proti náckům, tak proti bolševikům; v Pobaltí Lesní bratři neustávali v odporu vůči Sovětům, konkrétně v Estonsku jejich odboj oficiálně přestal až sklonkem 70. let (!); v Maďarsku vykrváceli v roce 1956 pod koly sovětských tanků, kterým velel Koněv, jehož socha mi bohužel stále stojí takřka pod okny. I na tom Slovensku v roce 1944 povstali, jen aby zažili mnohonásobné "Lidice". My? Též máme mnoho hrdinů. Ale většinou jde o činy statečných jednotlivců, nikoli masové akce, nepočítáme-li některé demonstrace. A i když pár úžasných Čechoslováků dokázalo v porovnání s celou Evropou odkráglovat nejvýše postaveného muže Říše, najde se dnes mnoho jejich spoluobčanů sedících na gauči, kteří polemizují nad tím, že to za to nestálo. Stejně tak budou tvrdit o bratrech Mašínech a jejich skupině, že to byli sprostí vrazi, nic víc. Úsměvné zejména v porovnání s tím, že jejich otec, člen největších frajerů jménem Tří králové, dělal velmi podobné věci za časů totality předešlé (např. bomby do vlaků). V takovém případě panuje konsenzus v tom, že šlo o záslužnou odbojovou činnost. Tvrdím, že tato naše prapodivná mentalita, která se táhne od Mnichova a byla posílena srpnem 1968, jež se projevuje pliváním po Mašínech, zesměšňováním Havlových zásluh atd., je jen potvrzením toho, že naše národní morální páteř je značně nalomená. Což potvrzuje i to, že může na Hradě sedět takový prolhaný arcikokot, jako který tam v současnosti sedí, není-li "sedět" trochu nadnesené slovo.

    Ale ke komiksu - těšil jsem se na něj, ale z výsledku jsem trochu v rozpacích. Námět je samozřejmě skvělý, Jaromírova kresba též - tu přímo miluju. A téma plus výtvarná stránka, to je hlavní kvalita tohoto díla. Problém mám trochu se scénářem. Myslím, že kdybych neměl tzv. načteno o Mašínech odjinud, asi bych se trochu ztrácel ve vyprávění. Troufám si říct, že bych mnohé možná ani nepochopil. A tak tedy s přimhouřenýma očima plus s vědomím, že negativní i pozitivní ohlasy na tento komiks budou vždy v menší či větší míře ideologicky zabarvené, "verdiktuju":

    Celkový dojem: 70%
  • cyboy
    cyboy mecenáš5.12.2018 23:30Zatím dobrý
    Velmi dobre zpracovani osudu bratri Masinovych. Misty i vyslovene vtipne. Jedine, co bych zmenil (ale to je problem predlohy), je zpusob vypraveni. Pridal bych do toho cernobileho syzetu trochu sedi, protoze nebylo vse cernobile, ale nehodlam proto kritizovat ani predlohu, ani tuto adaptaci, protoze (myslim si) chapu tvurci zamer.
    Ale aby bylo jasno - diskuze o bratrech Masinovych se zhusta zvrtne do dvou protipolu: hrdinove - zlocinci. Ja jsem jednoznacne na strane hrdinu, i kdyz nerikam, ze k nekterym cinum nemam vazne vyhrady, nicmene po bitve je kazdy general.
    Snad to nekoho (treba i nastve a) privede k zajmu o historii.
    Z vyse zminenych duvodu nemuzu jinak:
    100%
    P.S.: Skvely vanocni darek komukoliv s mozkem, pripadne jako drazdidlo pro ty bez nej. ;)
5101442
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin17.4.2019 12:48Zatím dobrý
    choze: Tři králové jako prequel k Mašínům? Moc hezky, to se mi líbí.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.1.2019 11:26Zatím dobrý
    */irony*
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.1.2019 11:26Zatím dobrý
    Abstinent: To se tady nemůže stát...
  • flipflop
    flipflop25.12.2018 22:37Zatím dobrý
    Dokud ještě můžeme tuhle propagandistickou srajdu nové doby nazvat pravým jménem, tak zatím dobrý.
  • Dinik
    Dinik14.12.2018 10:33Zatím dobrý
    Z meho pohledu zlocinci a sprosti vrazi (s mozkem to nema co delat, ne kazdy clovek, co ma jiny nazor musi byt automaticky ten bez mozku... Ach to nalepkovani). Nechapu proc ma nekdo potrebu o nich tvorit a vydavat comics. Za me palec dolu.