Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Vikingská výprava pátrající po zemi obrů, Jotunheimu, nalézá v moři bezvládné tělo ženy. Její jméno je Vei a nedá se tvrdit, že je dítětem štěstěny. Krátce po své záchraně před utonutím je vržena do víru intrik mezi Jotuny a Ásgarďany. Vei musí zjistit, proč byla odkopnuta svým patronem a ponechána osudu v chladivém moři a zároveň jak přežít turnaj na život a na smrt s šampióny Ódina, vládce Ásů.

Scénář
Sara Bergman Elfgren
Art
Karl Johnsson
Barvy
Karl Johnsson
Obálka
Karl Johnsson
Lettering
Katarzyna Niemiec
Překlad
Jan Schejbal
Redakce
Veronika Nováková (Špendla), Jan Schejbal
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-906765-8-9 (ZANIR)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
183 x 260 x 16 mm
Tisk
barevný
Váha
616 g
Stran
136
Cena
375 Kč
Originál
Vei #01 (Kartago Förlag, 2017)
  • faster86
    faster868.1.2022 21:38Vei #01
    Příběh je jednoduchý a mnohokrát prověřený, turnaj Asgardu proti Juttenheimu a ovládu nad Midgardem. Jen mi přijde že je to příběh který mi vypráví holčička, pocitově tomu dopomáhá i kresba jejiž vady už popisuje snad každý podemnou. Ale je to o severské mytologii, takže mě to baví.
  • Good Games
    Good Games mecenáš30.4.2020 19:40Vei #01
    Veľmi vydarený komiks so severskou tematikou a veľké prekvapenie, nečakal som totiž, že to bude mať tak prepracovaný dynamický príbeh s hravou kresbou, ktorá je plná nápadov a krásnych farieb. Celá recenzia
  • karl173
    karl173 mecenáš26.3.2020 20:09Vei #01
    Konečně jsem se dostal k dalšímu komiksovému střípku o severské mytologii. Nutno ale dodat, že si jdou autoři svojí cestou a tak například Loki, který vypadá jako žena mě nijak neznepokojuje, byť bych byl samozřejmě radši, kdyby vypadal trochu více podle mích představ ( jako z Marvelu? ). Nicméně děj se rozbíhá už od samého začátku zajímavě a musím říct, že tohle byla pro mě zábavná jednohubka, která končí v tom nejzajímavějším. Tudíž na konečné závěry o tomto dílu si musím ještě počkat. Tohle je ale každopádně slušný začátek a na druhý díl se těším. 4*
  • SNUFKIN
    SNUFKIN26.1.2020 06:59Vei #01
    Je to dobry, ne ze ne. Zvlast pro toho, kdo Sever zna.
  • perak
    perak17.1.2020 20:50Vei #01
    Příběh by sám o sobě nebyl zas až tak špatný, ale ta kresba byla pro mne tak rušivá, že jsem si těžko budoval nějaký vztah k jednotlivým postavám a bez toho se vývoj děje hůře prožívá. Ze zvědavosti dám i pokračování, ale i při sebelepším druhém díle při stejné kresbě z toho pro mne bude větší čtenářský zážitek.
  • Norri
    Norri mecenáš8.1.2020 07:33Vei #01
    Pro mě obrovské zklamání. Národnost obou autorů pro mě byla příslibem, že k severské mytologii budou přistupovat s respektem, nebo přinejmenším alespoň s nadsázkou vycházející ze znalosti příběhů Eddy. Více jsem se mýlit nemohl a jsem z toho slušně řečeno rozčarovaný. Buďto autoři o severské mytologii četli maximálně v komiksech od Marvelu a nebo s ní vědomě a pro mě nepochopitelně naložili hůře než s kusem hadru. Co se týče kresby, tak Karl Johnsson je sice šikovný, ale mužské obličeje mu teda vůbec nejdou a všichni vypadají jako ženské. Udatný vikingský bijec s obličejem vousaté zpěvačky Conchity Wurst vypadá směšně. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/vei-mytologicky-prejt
  • Lenny
    Lenny mecenáš13.8.2019 19:24Vei #01
    Příběh moc ničím nezaujal (totožnou zápletku božského turnaje má Brubaker v Iron Fistovi), kresba se mi nelíbila - na drsnej sever je to moc barevný a mangoidní. Všechny postavy vypadaj jako ženský, ledoví obři potom jako navijáci z Avatara.
    2,5*
  • Tomket.Tom
    Tomket.Tom31.5.2019 22:02Vei #01
    Příjemné překvapení a strávené chvíle. Scénář neurazí, ale ničím moc nepřekvapí. Kresba je hezká, ale některé mužské charaktery jsou vážně až moc žensky kreslené. I tak jsem si to užil a těším se na pokračování.
  • louza
    louza20.5.2019 12:10Vei #01
    Hodně pěkný příběh z prostředí severské mytologie, který zaujme svou čistotou a dechberoucí nádherou mýtických propriet. Autoři skvěle pracují s dynamikou vyprávění a svět i důvody toho co se děje poodhalují jak příběhově, tak vizuálně jen zvolna, čímž pomáhají dotvořit zvláštní magii knihy, která se místy trochu blíží k Thorgalovi a kterou podtrhuje zvláštní pro sever netypický, ale velmi efektní styl kresby. Není to sice typická Evropa, ale co je dnes typická Evropa? V knize je jen část příběhu, tak nezbývá doufat, že se brzy dozvíme jak to všechno skončí. Parádní křišťálově čistá kniha v níž je i přes cákance krve vtisknutá ženská něha, kterou u scénaristů postrádám.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin14.4.2019 13:04Vei #01
    Nechci si vysloužit nějaký feministický odsudek za genderovou stereotypizaci, nicméně jsem z celého díla cítil "ženskou ruku". Neumím to příliš vysvětlit, ale ten latentní feminní pocit ze scénáře byl poměrně silný. A to konstatuji zcela neutrálně.

    Je to již několikátý severskou mytologií inspirovaný komiks, který jsem v poslední krátké době četl (Mjöllni, Asgard, Prsten Nibelngův... čeká mě ještě Thorgal) a opět se docela vyvedl.Ta hezká původní zápletka a celkově dobře scénáristicky vykreslený mýtický svět je pro mě lehce změkčován "dětskou" kresbou a posledními kapitolami, které se věnují turnaji, což mě příliš nebere, ale i tak si rád přečtu další díl, vyjde-li.

    Celkový dojem: 70%
  • disclose
    disclose25.2.2019 17:35Vei #01
    Parádní přiběh ale Karla Johnssona at praští thor kladivem do palice za tu transvestiti kresbu.....
  • trudoš
    trudoš editor25.2.2019 06:41Vei #01
    Tak tohle jsem si skutečně užil. Mám slabost pro severské legendy a zároveň se nebráním tvůrčím nápadům, jak celou věc pojmout jinak. A švédská spisovatelka Sara B. Elfgrenová se s tím skutečně nepáře. Rovnou spatra rozehrává originální hrdinskou fantasy, přičemž se jí sympaticky dlouho daří vyprávění držet v linii neodhadnutelného vývoje. Pouze ke konci, když dojde na gladiátorské zápasy, začnou být události krapet stereotypní, čistě proto, že se dějové možnosti zúží na prosté rubání jedněch s druhými. Ale i to ke Skandinávii neodmyslitelně patří.
    Co mě však naprosto okouzlilo, je nápadité univerzum, ve kterém obři pěstují maličké lidičky, aby za ně bojovali, a Ásové podvádějí při každé příležitosti, protože jsou to jednoduše bohové. Drobné výhrady bych měl pouze ke kresbě Karla Johnssona, protože komiksu by dle mě slušela temnější, méně barevná rovina. Nemluvě o tom, že většina důležitých mužských postav má nepochopitelně ženské rysy. Lokiho chápu, ale u Dalea mi to vysloveně vadilo.
  • Skot
    Skot mecenáš3.2.2019 14:30Vei #01
    Pro mě zatím zklamání snad bude 2. díl lepší. Young adult comics se všemi nešvary tohoto podzánru. Nechci být genderově nekorektní ale scénaristka se obvykle pozná už na dálku. Nejčastěji volnou hlavní hrdinky. Mnohokrát recyklované prostředí severské mytologie s průměrným scénářem bez velkých překvapení, nereální hlavní hrdinka , její trochu přihlouplý partner , který nevím proč mi připomíná ve výtvarném pojetí rastamana. Kresba průměrná stejně tak i rozvržení panelů. Možná druhý díl překvapí , ale zatím bohužel maximálně 50 %.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.2.2019 09:05Vei #01
    Na tohle jsem se zároveň těšil a zároveň se toho obával. Komentáře zde nebyly zrovna něco, co by člověku řekly, jo běž do toho. Nicméně mi to nedalo a neodolal jsem a jsem nadšený. Naprosto originální interpretace severských mýtů a přitom tam vlastně není žádné sci-fi pozadí, což obvykle u takových interpretací bývá. Odin a Ásové tam jsou jako hovada a je na ně nazíráno úplně jinak, než jak jsme zvyklí. Příběh a pozadí kolem něj, rovněž originální. A obzvlášť oceňuji, že nám zaběhnuté koncepty jsou naprosto dekonstruovány a rozbity a přetaveny na něco jiného. Ať už se jedná o Vikingy, Ásy, Jotuny, aj. postavy. Nevidím tam vůbec žádný feminismus, naopak tam vidím to, co je mi z historie známo, že i ženy byly bojovnicemi a byly v určitých oblastech na stejné rovni s muži. Navíc je to jiný svět (ten odkud je Vei), kde platí úplně jiná pravidla, ať už společenská nebo vývojová, a také fyzikální zákony. Takže lze to brát úplně jinak, než jak se nám nabízí. Posuzovat vše z pohledu Země a pozemšťanů a že u nás na Zemi je to tak a vše vybočující je špatné nebo prostě divné, mi nepřijde správné. Plus ke všemu je to náhled do švédské komiksografie, konečně máme další zářez a naštěstí velmi povedený. Těším se na delší a druhý díl, a finální. Fakt skvělé.
  • Final
    Final mecenáš11.12.2018 19:05Vei #01
    Čtenář musí s radostí kvitovat, když tu vyjdou takovéhle ambiciózní projekty. Severskou mytologii mám rád a tenhle příběh nabízí zajímavé využití známých postav. Kresba mi sedla a důležité postavy v příběhu jsou zajímavé a zapamatovatelné. Celkově jde o komiks na který jsem se těšil a který mě naštěstí nezklamal. 85%.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš8.12.2018 01:13Vei #01
    Vei som sa dosť obával, či ma bude vôbec baviť, ale páčila sa mi téma a zaujala ma na obrázkoch aj kresba a spravil som dobre, že som tomu dal šancu. Komiks má krásne farby a naozaj veľmi peknú kresbu. Po vizuálnej stránke je to úžasné a tešil som sa na každú novú stranu. Scenár je našťastie tiež dostatočne pútavý. Kto má rád severskú mytológiu, určite si príde na svoje a má tu v krátkom časovom úseku hneď dva skvelé komiksy. Asgard je klasický dobrodružný survival, Vei má zase viac zamotanejší príbeh plný intríg a bolo to nakoniec lepšie ako som čakal, spokojnosť a teším sa na druhú časť.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš30.11.2018 12:25Vei #01
    Mně se to docela líbilo. Kresba mi přišla zábavná, rozumně to odsýpalo a má to svou dynamiku i zajímavé prostředí a postavy. Musím tedy souhlasit s tím, že stylizace některých postav působí hodně zženštile a hlavního borce bych si představoval víc jako Conana, ale zase to má být seveřan, takže smůla. U Lokiho to vypadá na záměr. Pak je tam nedůležitá postava Sigrid, která má hrudník jako žena (4. kapitola), ale chovají se k ní jako k muži, z té jsem pořád zmatený. No a modří obři si zřejmě prošli od dětství vývojovou vadou, protože snad všichni mají rozštěp rtu, ale to je spíš vtipné.
    Jinak hodnotím pozitivně, zápletka a souboje mě baví, kresba a barvy také a jsem zvědav na pokračování.

  • cyboy
    cyboy mecenáš30.11.2018 11:56Vei #01
    No tak tohle je teda pocin. Dejove to neni az takovy prusvih, tedy kdyz pominu milionkrat omlety a nenapadity syzet vyvoleneho na kterem to cele stoji. Ale kresba je neco s cim jsem mel opravdu vazny problem. Mozna jsem neco nepochopil, ale Johnsson bud neumi nakreslit chlapa, nebo se v pristim dile ukaze, ze jsou to vsechno transvestiti. Veiin sidekick vypada doslova jako zenska s ridkym plnovousem a treba u takoveho Lokiho doted nevim jestli je to chlap nebo zenska. Mluvi o sobe v muzskem rode, ale je pritom obleceny jako zenska a telesne to taky neni chlap. Kresba je ve vztahu k deji a textu vyslovene rusiva.
    Jedine, co by me na druhem dilu prekvapilo, by bylo kdyby se ukazalo, ze Vei neni vyvolena. To by byl zajimavy obrat.
    Zatim nic moc.
    60%
1017104
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.4.2019 13:51Vei #01
    Nu, dobrá, i když vyjádření ironie si představuju trochu jinak.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin18.4.2019 13:34Vei #01
    Spíše bych to viděl jen na nějakou zbytečně prasklou žilku:))
  • trudoš
    trudoš editor18.4.2019 12:46Vei #01
    Ono s tímhle opatrně, sarkasmus, ironie a cynismus už dneska nejsou, co bývaly. Jakmile jeden nepoužije smajlíka, už je oheň na střeše. Ale možná Kapis použil dvojitou ironii a v tu chvíli - touché.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin18.4.2019 09:56Vei #01
    Být Kapisem, nalistoval bych si ve slovníku nejdříve heslo "ironie".
  • baatcha
    baatcha18.4.2019 09:26Vei #01
    A není to náhodou tím, že autorka je žena? http://www.sarabelfgren.com/about :DDD
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.4.2019 09:12Vei #01
    Nechci si vysloužit nějaký feministický odsudek za genderovou stereotypizaci....
    šmárjapanno, s tebou je to ještě horší, než jsem si myslel - co je proboha špatně na tom z něčeho cítit "ženskou ruku"??? A nezasluhuješ si náhodou už odsudek za to, že jsi napsal "ženskou"? Tak strašná stereotypizace!! Doufám, že nezatěžuješ svou matku a přítele nějakými šovinistickými stereotypy a oslovuješ je pěkně korektně TO.
    Fakt, co někteří lidi jsou schopni předvést a nasrat si na hlavu, to zdravý rozum už dávno přestal pobírat.
  • flipflop
    flipflop4.12.2018 21:23Vei #01
    Děkuji za hodnocení. Zřejmě nějaká genderově korektní záležitost? Ostatně varovat nás mohla už ta duha na obálce ;-)