Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Vei učinila své bohy, pyšné. Doposud je neporaženou vyvolenou Jotunů, ale krvavé souboje v aréně ještě zdaleka neskončily. Jak se zdá, ti nejtěžší protivníci na ni ještě čekají. Navíc začíná být čím dál tím obtížnější poznat, kdo je její přítel a kdo nepřítel. Nakonec si bude muset položit nelehké otázky. Stojí vůbec za to bojovat? A co všechno je pro vítězství ochotná obětovat?

Scénář
Sara Bergman Elfgren
Art
Karl Johnsson
Obálka
Karl Johnsson
Lettering
Katarzyna Niemiec
Překlad
Jan Schejbal
Redakce
Veronika Nováková (Špendla), Jan Schejbal
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-907476-6-1 (ZANIR)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
183 x 260 x 21 mm
Tisk
barevný
Váha
842 g
Stran
212
Cena
449 Kč
Originál
Vei #02 (Kartago Förlag, 2019)
  • faster86
    faster8610.1.2022 08:29Vei #02
    Kvalita příběhu je stejná jako u jedničky, tady už jsem došel na chuť kresbě, kdy nevíme jestli je to žena nebo muž a to u postavy Lokiho. Míň ukázaných soubojů v aréně, víc pletichaření. Důstojný konec. Komplet bych to shrnul jako příjemný příběh severské mytologie vyprávěný malou holčičkou.
  • Skot
    Skot mecenáš31.5.2020 17:07Vei #02
    Musel jsem znovu přečíst první díl , abych se dostal do děje. Mně se druhý díl líbil více než první , především zvraty ve scénáři a dojemným závěrem. Zmiňovaných soubojů v aréně nebylo tolik a dostalo se i na pletichy v zákulisí. Škoda jen tolikrát zde zmíněné příliš barevné kresby a statického výrazu ve tváři. Velmi dobrý průměr s trochu jiným pohledem na severské ságy.
  • Good Games
    Good Games mecenáš30.4.2020 19:52Vei #02
    Druhý diel si udržuje kvalitu toho prvého a nestráca nič zo svojej pútavosti aj napriek tomu, že má takmer o 100 strán viac. Ja s kresbou nemám absolútne žiadny problém, scenár dokáže prekvapiť a potešilo aj veľkolepé finále. Celá recenzia
  • Darker
    Darker mecenáš21.1.2020 21:13Vei #02
    Přiznám se, že severskou mytologii neznám detailně, ale podání Ragnaroku v tomhle komiksu mi přišlo velmi povedené. Taky jsem čekal trochu jiný děj, přesto mě to nezklamalo, právě naopak. Vei mi svým koncem trochu připomněla nedávno přečtený Mjollni. Jediné co můžu vytknout je kresba a již vícekrát zmiňované kreslení postav žen a mužů.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš15.1.2020 13:52Vei #02
    Dvojka moje nadšení z jedničky trochu zchladila a uvrhla se do vod lepšího průměru. Přiznám se, že to bylo hlavně designem postav, kvůli kterým jsem měl dojem, že sleduju nějaké divadelní představení pouze s ženskými fousatými herečkami, což mě rušilo a odvádělo pozornost od děje. Už jsem někdy viděl komiksy, kde má autor problém nakreslit ženu tak, aby vypadala jako žena, ale tady je to přesně naopak. Dočetl jsem to před pár hodinami a už si pořádně nepamatuju, o čem to bylo. Ale jinak asi ok.
  • Norri
    Norri mecenáš8.1.2020 07:32Vei #02
    Pro mě obrovské zklamání. Národnost obou autorů pro mě byla příslibem, že k severské mytologii budou přistupovat s respektem, nebo přinejmenším alespoň s nadsázkou vycházející ze znalosti příběhů Eddy. Více jsem se mýlit nemohl a jsem z toho slušně řečeno rozčarovaný. Buďto autoři o severské mytologii četli maximálně v komiksech od Marvelu a nebo s ní vědomě a pro mě nepochopitelně naložili hůře než s kusem hadru. Co se týče kresby, tak Karl Johnsson je sice šikovný, ale mužské obličeje mu teda vůbec nejdou a všichni vypadají jako ženské. Udatný vikingský bijec s obličejem vousaté zpěvačky Conchity Wurst vypadá směšně. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/vei-mytologicky-prejt
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš6.1.2020 20:35Vei #02
    Teda musím říct, že podle Knihy 1 jsem čekal úplně jiné vyústění a vedení příběhu. V podstatě všechno co jsem si oblíbil v Knize 1 dostalo v Knize 2 velmi brzo rychlý (s)pád. To jsem fakt nečekal. Do toho je i sranda, že nakonec šlo o něco jiného, než se to tvářilo na začátku příběhu (ságy). To vše jen na úvod. Vůbec mi to nevadilo a vůbec mi nepřišlo, že by to tak být nemělo. Naopak to zašlo do nám starých známých kolejí severských mýtů, ale s tím rozdílem, že celý kenning je naprosto v jiném duchu. Zkrátka to provedení a obrazotvorectví je diametrálně odlišné od klasických severských ság - chytnete se, ale je to jiné. Povědomé se střídá s nečekaným. Musím říct, že jsem to nečekal a ještě teď jsem v šoku. Jenže mně se to i tak líbí a byl jsem na konci strašně dojat. Úplně si vybavuji tu poslední epizodu Battlestar Galacticu a tu hudbu na konci. Je to strašně silné a procítěné a opravdu jsem prožíval každou stránku. Přímočarost v Knize 1 vystřídá komplexnost v Knize 2 a možná tomu tak i mělo být. Být to ve stejném duchu, tak půlka z nás komiksáků řekne, že si raději přečte Thora od Marvelu. Tohle je prostě jiné. Jiný styl, jiné vyprávění, jiné vše. Je to fakt skvělý příběh a zaslouží si naší plnou pozornost a rozhodně tam nevidím žádné feministické tendence. Já tam vidím jen příběh - poctivý a solidní příběh. Dávám 5 hvězd.
  • louza
    louza1.1.2020 19:46Vei #02
    Druhá kniha Vei je organická část celku, který tady ale jako celek trochu upadá. Tajemno spočívající v horské pevnosti obrů i předurčení Vei se odhalí už v první půli a druhá už je jen velká rubanice s povinnými zvraty a monstrózním epickým soubojem na konci, jež si zkušenější čtenář jen odnudí. Zažitá šablona je zažehlena až téměř Lemireovským závěrem, kde tvůrci své dílko jen přece jen výrazněji pozvednou. Jako celek se ale kniha už nejeví tak skvěle jak to na počátku vypadalo.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.12.2019 10:14Vei #02
    Sedm let práce na 11 kapitolách. Sedm let! Vždycky si uvědomím, jak moc náročné je pro dva lidi (tedy zejména kreslíře) dělat komiksy. Stejně jako u jedničky mě kniha nejdříve pohltila, abych ke konci trochu vystřízlivěl, nicméně jako celek se mi to vlastně líbilo. Takže díky za tu práci!

    Sedm let!

    Celkový dojem: 70%
  • trudoš
    trudoš editor20.12.2019 10:13Vei #02
    Finále zcela naplnilo očekávání. Švédka Sara Bergmarková Elfgrenová vede příběh jistou rukou, natruc zaběhnutým motivům severské mytologie, ale zároveň je ctící v méně známých detailech. Je to po všech stránkách epické vyprávění, nepostrádající hrdinský patos i myšlenkový přesah, to vše okořeněné notnou dávkou divoké fantazie. Naprostá spokojenost. Dokonce, jak mi předtím vadilo, že zápletka sklouzla do gladiátorského klání v aréně, tak tady ta jednoduchá řezničina paradoxně chyběla. Ještě, že závěr vše vynahradil, včetně blockbusterových výjevů. Jen těch milostných, genderově nevyhraněných vzplanutí mohlo být méně. Ostatně právě tohle považuji za jedinou slabinu komiksu. Jako by tvůrci za každou cenu museli splnit pomyslnou kulturně-společenskou kvótu a nemohla je tak zaskočit obsílka z ministerstva. Nejen, že je to pro příběh zbytečné, ale v některých momentech až okatě prvoplánové. Nebo jsem možná vedle a Karl Johnsson pouze neumí namalovat mužskou figuru bez výrazně ženských rysů.
71763