Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Tato americká road trip fantasy s prvky nadpřirozena vypráví příběh války mezi starými a moderními bohy.

Stína Moona právě pustili z vězení – jen proto, aby zjistil, že jeho žena je mrtvá. Poražený, zlomený a nejistý, kam jít, potká záhadného pana Středu, který ho zaměstná jako svého budyguarda - a vrhne Stína do smrtícího světa, kde se duchové minulosti vracejí z říše mrtvých a válka bohů je nevyhnutelná.

Román Neila Gaimana, který získal ceny Hugo, Locus, World Fantasy, Nebula a cenu Brama Stokera, a vznikl podle něj seriál, který se stal hitem televize Starz, je poprvé adaptován jako grafický román!

Obsahuje sešity série American Gods: Shadows #1-9

Scénář
Neil Gaiman, Philip Craig Russell
Art
Colleen Doran, Glenn Fabry, Scott Hampton, Philip Craig Russell, Walter Simonson
Ink
Colleen Doran, Glenn Fabry, Scott Hampton, Philip Craig Russell, Walter Simonson
Barvy
Adam Brown, Colleen Doran, Scott Hampton, Lovern Kindzierski, Laura DePuy Martin
Obálka
David W. Mack (Mack)
Lettering
Josef Sládek
Překlad
Ladislava Vojtková
Redakce
Filip Gotfrid, Kateřina Skokanová
Žánry
adaptace, drama, fantasy, mytologický, postapokalyptický, válečný
ISBN/ISSN
978-80-7449-562-5 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
900 g
Stran
264
Cena
749 Kč
Originál
American Gods: Shadows (Dark Horse Comics, 2018)
Varianty
Američtí bohové #01: Stíny (2018)
Američtí bohové #01: Stíny (limitovaná edice) (2018)
  • trudoš
    trudoš editor14.9.2020 08:37Američtí bohové #01: Stíny
    Asi nejlepší adaptace Gaimanovy tvorby, jaká se mi prozatím dostala do rukou. Je otázkou, zda za to může rozsah, jenž není omezen menším počtem stran, nebo volba výtvarníka Scotta Hamptona, který dokáže autorovu imaginaci přenést na papír střízlivě a srozumitelně. Nebo je to možná tím, že už si Americké bohy příliš nepamatuji, a tak pro mě Russellovo převyprávění bylo jako čtení originálu, okořeněné spoustou detailů navíc. Co přitom bravurně funguje, jsou scény zachycující snové kouzlo okamžiku, jež třebaže častokrát zažíváme, s citem jej popsat umí pouze Neil Gaiman.
    Jde ovšem čistě o úvod. A přestože tvůrci do prvního alba natřískali devět sešitů, vlastně toho moc nerozjeli. Potkáváme se pouze s množstvím různorodých postav, božských i lidských, které následně vedou řeči o víře, životě, vesmíru a jiných podivnostech. Ale bavil jsem se, což je dost s podivem, vzhledem k tomu, že se pořádně nic nerozehraje. Jindy bych nad tím hořekoval, tentokrát však pomalou gradaci kvituji s povděkem.
  • perak
    perak24.1.2020 10:45Američtí bohové #01: Stíny
    Nečetl jsem původní knihu, neviděl jsem seriál. Takže má očekávání se odvíjela spíše od znalosti Gaimanova stylu psaní. První kniha má pomalejší tempo, s mnohými odbočkami do historie a kromě příběhu hlavních protagonistů je zde spousta postav, které se zatím jen mihly dějem. Vyprávění má atmosféru, ale zatím je to spíše rozehrání určité hry, u níž dosud nebyla plně vysvětlena pravidla a nebyli představeni všichni hráči, tak uvidíme, co přinese pokračování.
  • Spike
    Tak... další Russellem adaptovaný Gaiman do komiksového média. Tady lze hodnotit dvěma způsoby - samotný příběh, a provedení adaptace. Ale popořadě. Je vidět, že adaptace je to dost doslovná. Na to jaký je Russell profík, je tu dost "začátečnických" chyb, tedy v dnešní době už takřka nepoužívané myšlenkové bubliny, přehršel popisného textu který by bylo lépe vyprávět obrazem, někdy dokonce úplně zbytečného, kdy nám popisuje to co stejně vidíme. Oceňuji za každou cenu věrnost předloze, ale Russell by si měl občas uvědomit, že nedělá bohatě ilustrovaný doprovod ke knize, ale komiks, a měl by více využít možností tohoto média. Divím se že zrovna takovému starému komiksovému harcovníkovi toto musím vytýkat, ale bohužel, adaptovat do komiksu se dá i plynuleji a přesvědčivěji. Tady to chtělo trochu krátit, některé nedůležité popisy přeskočit, trochu se odchýlit od předlohy, trochu zvednout tempo... určitě chápete co tím myslím.
    Napříč výtkám, ono se to čte dobře, a na nějakou tu chvíli vám komiks opravdu vydrží...Příběh samotný plyne pozvolna, takový road trip, kde cestou potkáváme spoustu postav, a o co že přesně půjde, se dozvídáme velice postupně. Právě proto že tempo příběhu je pomalejší, přišel by vhod, řekněme, dynamičtější převod do komiksu, méně textu, více vyprávění obrazem a dialogy, čímž by i pomalejší děj nabral trochu tempo a dynamiku. Jinak hlavní i vedlejší postavy, jak je u Gaimana zvykem, jsou vykreslené dobře a zajímají nás, ačkoli o nich nic moc nevíme. Setkávání s nimi, to jsou jedny z nejlepších částí, vždy něčím upoutají a čtou se samy. Každé setkání s (ex)manželkou Laurou taktéž patří k vrcholům, zde atmosféra i dialogy šlapou jak mají. Dalším vítaným oživením jsou i epizodky s příchody jiných postav a bohů do Ameriky v průběhu věků, už jen proto že každý má úplně jinou kresbu.
    Tím se dostáváme ke kreslíři Scottu Hamptonovi, zodpovědnému za 90% knihy. Jako nevím... v Knihách Hřbitovních mi přišel spíše rušivý, zde máme možnost nechat se jím provázet celým příběhem. A ano, člověk si zvykne. Vše působí všedně, reálně, člověk nemá možnost se moc kresbou kochat a proto se kniha i přes množství textu čte celkem rychle. Neříkám že je to nepovedené nebo odfláklé, ale... prostě to není typ kresby kterou bych si vyloženě užíval, nicméně k vyprávění příběhu a provedení dějem stačí. O to více aspoň vyniknou a osvěží vstupy jiných kreslířů. Jen občasné epické výjevy které se zde objeví v Hamptonově kresbě taky vypadají tak nějak všedně, což ten pocit úžasu a velkoleposti trochu sráží..
    Díky tomu jak moc zevrubně detailně převedená kniha do komiksu je, tak i přestože je to celkem špalek, po dočtení si uvědomuji že jsem vlastně pořád ještě na začátku příběhu a nic extra se tu nestalo. Což není výtka příběhu, který prostě pozvolný je, ale spíš bych byl pro to, aby se děj knihy trochu zhustil a zrychlil do dvou komiksových knih, než roztáhl do třech. Takhle je to za hodně peněz málo muziky. Vypadá to že jen prskám, ale ten příběh, ta atmosféra, ty postavy, opravdu mě to vtáhlo, baví mě to, jen to naráží na úskalí toho převodu z jednoho média do druhého. Občas i dost zbytečně. Možná bylo lepší to prostě vydat pak jako celek, pořádně tlustý omnibus, moci to přečíst hezky vcelku, dojem by byl asi lepší. I tak - děj samotný hodnotím vysoko, kresbu a převedení tak nějak průměrně, takže ve výsledku takových 7/10, ne úplně čisté ****. Uvidíme co další díl.
  • Tomket.Tom
    Kresba mi nepřijde nakonec vůbec špatná, ale co mi hrozně nesedí je coloring. Knižní předlohu jsem nečetl, ale třeba se seriálem je to podobné jako vejce vejci, ale tady sem se necítil zmatenej jako několikrát v seriálu. Tempo je pomalé a nic moc se tam vlastně neděje, ale stejně mě to nakonec bavilo.
  • mearez
    mearez2.9.2019 22:27Američtí bohové #01: Stíny
    Long time no see, you dirty Gaiman. Dal jsem si od Gaimana pauzu, protože Sandman mě moc nenadchl, no a po nějáké té době jsem sáhl po komiksu Američtí Bohové, no a asi můžu říct, že s tímto autorem končím. Kniha má skvělou kresbu, obálky jsou taky skvělý a to je tak něják všechno. Jinak jsou Američtí Bohové nudný příběh o podivných lidech z různých koutů USA, jejichž příběhy na sebe v ideálním případě jen volně navazují, a ve finále se jedná o jeden velkej clusterfuck, kterej pomalu ani nedává smysl. Tento komiks z roku 2017(!) dost připomíná retro, protože popisných rámečků je tam tolik, že se čtenář cítí, jako by četl knihu, potažmo je zde prostě ignorováno pravidlo ,,show, don't tell'', což se může chvíli zdát celkem příjmené, ovšem v druhém sešitě už komiks začíná být celkem nuda, a už jsem se nutil komiks dočíst. Toto by tolik nebylo do očí, kdyby prvních pár sešitů nebylo prakticky o ničem. A pokud někdo, kdo tento komentář čte, chce začít být salty, tak věz, že se jedná o můj naprosto subjektivní názor. Za mě 1*, Gaimana na dlouhou dobu vysazuju.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.5.2019 21:08Američtí bohové #01: Stíny
    Námět mě nikdy nelákal a asi i proto jsem nikdy nečetl románovou předlohu. Asi ji i nikdy číst nebudu, neb život je příliš krátký. Nicméně podcenil jsem to, podcenil! Gaiman je bůh a každý rozumný člověk (parafrázuji Klause) to ví! Nehledě na tyhlety eriky a další... vy jste kdo? Falešná a prázdná hvězdička... Zrušte to!

    Super kniha, respektive super komiks. A Russella nějak můžu stabilně a snad i čím dál více.

    Celkový dojem: 100%
  • faster86
    faster869.8.2018 23:29Američtí bohové #01: Stíny
    Není to první Russellova adaptace Gaimanovi knihy a jde to znat. Vymazlené do posledního detailu. On už samotný nápad novíXstaří bohové je perfektní. Nejvíc se mi asi líbila ta část s džinem.
  • erik
    Rovnako nudné ako najhoršia Gaimanová kniha. Komiks bez vzruchu, ruchu, ničoho, čo by z neho robilo zmysluplný počin. Ešte aj kresba je suchá ako mníška na dôchodku. Pre mňa sklamanie a to som dúfal, že z mizernej predlohy komiks vytlčie aspoň nejakú iskru. Nestalo sa.
  • cyboy
    Americti bohove jsou podle me nejlepsi Gaimanova kniha, kterou uz nicim neprekonal a tohle komiksove zpracovani je skvele.
    95%
172433
  • Fimi
    Fimi mecenáš12.6.2018 15:20Američtí bohové #01: Stíny
    Upřímně po nudné knize a k posrání nudnému seriálu se mi do toho vůbec nechce
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš12.6.2018 14:32Američtí bohové #01: Stíny
    Ako môže to byť dobre napísané, ale tá kresba (hlavne farby) mi príde z ukážok extrémne hnusná.