Koupit
Jak požádat o ruku slečnu Lilianu, dceru profesora Bowela, když je člověk ztracen v mlhavém Londýně na konci 19. století, a mumifikovaný před třemi tisíci lety? No není to prekérní situace? Profesorova dcera je skvělá viktoriánská lovestory mladé dívky a mumie Imhotepa IV. Komiks vznikl ve spolupráci Joanna Sfara (text) a Emmanuela Guiberta (kresba). Přestože jsou oba komiksoví tvůrci v České republice již známými jmény, z jejich společné tvorby dosud nic přeloženo a vydáno nebylo. Profesorova dcera (1997) je tak první ukázkou jejich plodné spolupráce (např.
komiksy Sardine de l'espace, Les Olives noires).
Nakladatelství Meandera vydalo již všechny tři svazky Guibertovy Alanovy války a třísvazkového Fotografa. Profesorova dcera tak dotváří guibertovskou linii komiksové edice Pro Emu, ve které Meander českým čtenářům přináší nejlepší světové komiksy. Překrásnými akvarely vyvedený komiks je další originální ukázkou Guibertova kreslířského umění.

Scénář
Joann Sfar
Art
Emmanuel Guibert
Překlad
Richard Podaný
ISBN/ISSN
978-80-87596-27-2 (Meander)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
214 x 300 x 12 mm
Tisk
barevný
Váha
549 g
Stran
64
Cena
298 Kč
Originál
Le Fille du Professeur (Dupuis, 1997)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš2.4.2022 14:19Profesorova dcera
    Trochu poupravím poupravím vybrané věty z popisu a doplním o své postřehy + postřehy kolegů:
    Profesorova dcera je bizarní viktoriánská lovestory mladé dívky a mumie Imhotepa IV s kriminální zápletkou a mezigeneračními problémy mezi rodiči a ratolestmi nakreslená famózními akvarely.
    Takhle bych to dal v jedné větě, líbí se mi názor Buše, alias prvního komentátora zde: "wtfoidnost" je hezký slovo a na tohle vyloženě sedí s tím, že si během čtení, které odsýpá budete říkat "wtf, wtf" a závěr je takový zajímavý bizárek, co nechává možnosti intepretace otevřené. Nejlepší je, že žijící mumii prostě nikdo extra neřeší... já chtěl vysvětlení, jehož jsem se nedočkal. :/
    "taky nejsem proti orientálnímu šarmu lhostejný..." - takže dávám hezké 3*+1* za kresbu
  • trudoš
    trudoš editor24.3.2020 07:55Profesorova dcera
    Máte-li rádi francouzský smysl pro nesmysl, s Joannem Sfarem nikdy chybu neuděláte. Profesorova dcera navíc nabízí zcela uzavřený příběh, který svou kresbou vyšperkoval Emmanuel Guibert.
    Na mě osobně bylo jen té absurdity chvílemi zbytečně moc. Nejde ani tak o to, že by byla nepřehledná zápletka, spíš mi chybělo pochopení souvislostí, abych se trochu lépe orientoval v jednání těch kterých postav. Ono v jádru nejde o nic komplikovaného, střelená komedie o zamilované mumii v kulisách viktoriánského Londýna moc vysvětlování vlastně nepotřebuje, jenže v okamžiku, kdy tvůrci zcela opomíjejí charakterizaci postav, všechny ty humorné eskapády na mě působily málem až samoúčelně. Nic to však nemění na faktu, že jde o hrozně milé a zábavné vyprávění. A ačkoliv jsem hned po dočtení usoudil, že se ke komiksu nikdy nevrátím a zůstane zapomenut, ta bláznivá atmosféra a dokonalé výtvarné zpracování mě i po letech neustále přitahují. Okénko po okénku by stálo za to mít ho doma jako zarámované obrázky.
  • p3tris
    p3tris6.8.2019 20:19Profesorova dcera
    Vlastně je to milostný román z viktoriánské Anglie s tragickou kriminální zápletkou. A s mezigeneračními problémy mezi rodiči a ratolestmi. Ale také s dost bizarními postavičkami. I díky kresbě je to taková pohodová jednohubka, u které se párkrát usmějete, ale za týden už si na ní nevzpomenete.
  • Skot
    Skot mecenáš7.1.2018 16:53Profesorova dcera
    Těžko zařaditelná směsice dobrodružného, milostného a částečně detektivního příběhu s prvky absurdního humoru , dá-li se to tak nazvat od renomovaných autorů. Této směsici odpovídá i kolorovaná kresba. Celkově není tento komiks špatný ale nejsem si jistý, zda bych ho chtěl číst ještě jednou .
  • kaylin
    kaylin12.11.2013 16:22Profesorova dcera
    "Profesorova dcera" je absurdní kriminální příběh z rodinnou zápletkou a celkem logicky - a právem - se nabízí asociace s "Neobyčejnými dobrodružstvími Adély Blanc-Sec". Těch spojitostí je zde více - doba, vykreslení prostředí, silná ženská hrdinka, mumie a celkem absurdní zápletka. Joann Sfar a Emmanuel Guibert ukázaly, že tahle zápletka stále funguje. Pravda, není to nejnovější komiks, vznikl již v roce 1997, ale takový komiks mohl vzniknout klidně před čtyřiceti lety anebo před čtyřmi. Je nadčasový, stejně jako je nadčasová jeho hlavní postava. Je jedno, jak vypadáme, zapadnout můžeme vždycky. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/11/370-profesorova-dcera-75.html
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš12.11.2013 15:30Profesorova dcera
    Láska kvete v každém věku. Tři a půl tisíce let stará mumie si vykračuje po Londýně s krásnou ženou. A proč? Protože tenhle komiks psali a kreslili Francouzi. A ti musejí být šílení, protože větší podivnost se dlouho neobjevila. Zábavné, lehké, dada. Hodně dada. Šestákový britský román v podání legendárního Sfara a Guiberta. Tohle se nedá popisovat, to se musí přečíst.

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin24.10.2013 11:59Profesorova dcera
    Velmi zajímavé spojení mých dvou relativně oblíbených autorů Sfara a Guiberta přináší velmi bizarní příběh a zápletku. Mám rád wtfoidnosti a podivnosti, ale tady jsem zůstal udiven po celou dobu. Tváří se to normálně, ale je to hrozně divné (mladá žena se zamiluje do mumie, no a co), a to mě mátlo celou dobu. Příběh rychle plyne a místy je celkem vtipný, přesto jsem si opravdu celou dobu říkal wtf, wtf... jinak Guibertova kresba je jako vždy zajímavá.

    Celkový dojem: 70%
41510