Alternativní obálka
Alternativní obálka
Anna chce skočit je originální příběh Lucie Lomové o obyčejné ženě a jejích velmi neobyčejných dobrodružstvích. Mnohovrstevný román, trochu detektivka, trochu love story, trochu road movie, trochu intimní deník a také velmi vtipný komiks, nakreslený jednoduchým stylem zato s plnokrevnou fantazií. Odlehčený, hluboký a magický zároveň. Energicky rytmizovaný, žensky jemný, dětsky zábavný a dospěle chytrý. Po velkém úspěchu ve Francii (vznikla pro nakladatelství uznávaného francouzského teoretika komiksu T. Groensteena) se konečně dočkavají i čeští čtenáři.

V roce 2006 (tedy ještě před českým vydáním) vyšlo ve francouzštině pod názvem Anna en cavale a v roce 2013 v polštině pod názvem Anna chce skoczyc viz. alternativní obálka.

Scénář
Lucie Lomová
Art
Lucie Lomová
Obálka
Lucie Lomová
Redakce
Pavel Kadlec, Miloš Voráč
Žánry
dobrodružný, ze života
ISBN/ISSN
80-86283-03-6 (Meander)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
220 x 300 mm
Tisk
černobílý
Stran
80
Cena
198 Kč
Varianty
Anna chce skočit (2. vydání) (2020)
Anna chce skočit (2007)
  • Netorack
    Netorack29.4.2020 16:23Anna chce skočit
    No, tak moc jsme se s knihou nepotkali. Jako ostatní vyzvednu kresbu, železniční most, Masaryčka nebo některé další panely se mi líbily moc. Ale jako ostatní budu kritizovat stejné věci - útěk před mafiány jako Anča a Pepík, akorát to na konci nevyřeší lesní skřítek, ale někdo jiný. Motivace mafiánů zjevně nebyla důležitá, když se o ní nic nedozvíme. Deus ex machina až absurdní; možná zcela záměrně, ale prostě mi to nesedlo. Ještě snad to, že prvních cca deset stran je jak z jiného příběhu a kdyby se v něm pokračovalo, asi bych byl spokojenější.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.12.2017 13:40Anna chce skočit
    Hezký a poměrně slušně napsaný český komiks od matadora(kyně) českého komiksu. Její dětskou tvorbu znám jen z doslechu, ale její tvorbu pro dospělé až díky tomuto komiksu. Kresba je jednoduchá a jasná. Příběh provázaný a pouze na první pohled jednoduchý. Líbí se mi, že na tak krátkém prostoru autorka zamotala co se dalo a přitom to nebudí špatný dojem, ba naopak a dobové reálie jsou rovněž krásně zachycené. Za mě hezký průměr.
  • choze
    choze13.4.2017 11:28Anna chce skočit
    Klíč k tomuhle komiksu autorka rafinovaně ukryla do první věty, která v něm zazní: "Bože, všecko je to tak banální... jako by si ze mě někdo dělal srandu..." Přesně takové pocity si z něj čtenář odnáší. Anna je zoufale plochá postava chycená v zoufale banálních životních klišé - vyčerpaném dvouletém vztahu s přítelem, který je charakterizovaný válením se na gauči, a s matkou, co své netečné dceři s oblibou říká, co má dělat. Už během téhle expozice přichází první ze série WTF - sotva jsme pochopili, že Annin život a přítel jsou beznadějně nejnudnější na světě, ukáže se, že když přijde na sex, pár při něm běžně vystřídá všechny polohy Kamasútry. Zajímavé. A pak už jedeme z kopce - na scéně se v rychlém sledu objevuje pohledný Američan, zlí ruští mafiáni, dochází k vraždě i absurdně nepravděpodobné záměně osob a Anna s amíkem se ocitají na útěku, který lemují setkání s "úsměvně malýma českýma lidičkama" (kteréžto člověčinky obecně z duše nenávidím, ale to je samozřejmě můj problém) a útěk i figurkaření skončí až na Hrádečku u Václava Havla. Což už je WTF takových rozměrů, že si ho - asi jako jedinou věc - zapamatujete i po dočtení. Ale abych jen nehaněl, kresba střídající různé styly v rámci různých fází příběhu je fajn, byť nic, z čeho bych si sedl na zadek, a i v tom scénáři se najde jedna opravdu zajímavá linka a sice ta s Anniným otcem. Jak celou tu zhůvěřilost ohvězdičkovat vážně netuším.
  • gobers
    gobers mecenáš2.9.2014 14:39Anna chce skočit
    Lucie Lomová patří mezi mé vůbec nejoblíbenější české komiksové tvůrce a ilustrátory (měl jsem tu čest, že ilustrovala i některé mé překlady). Její velmi osobitý styl kresby (nebo spíše styly, protože podle toho, jaká rovina vyprávění se zrovna v knize odehrává se styly mění) mě velmi oslovuje. Takže k Anně jsem hned od počátku přistupoval s velkými nadějemi. A nebyl jsem zklamán. Jednu slabinu je ale třeba vytknout: přestože je příběh svými kulisami bytostně český, tak ze scénáře hodně čouhá, že je psán pro Francouze, takže musí být některé momenty a reálie přetažené téměř ad absurdum. Úplný vrchol toho je pak "Havel ex machina", kterému jsem se musel už opravdu smát. Ale tak to je a tak to být musí... předpokládám, že francouzskému čtenáři to bude tak akorát.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš22.8.2012 17:30Anna chce skočit
    Na LL si potrpím, Anča a Pepík byli 1 z nejdůležitějších tuzemských komiksů mého dětství, kraťasy v Aarghu více než zaujaly a Divoši jsou záležitost výjimečná. Tudíž jsem si doplnil knihovničku a zklamán nejsem, i když... Ze začátku to celé působí jako nějaká postpubertální dívčí fantazie, která se trochu utrhla z řetězu a jako takové se mi to poněkud hůře skousávalo, historické retrospektivy pak přeci jen posunuly celou věc vážnějším směrem. Absurdní události ze závěru ústící v kontroverzním konci mi nevadily, naopak se díky nim aspoň kniha (jako do té doby) nebere tak vážně. Mám ovšem stejně pocit, že je to hodně ženská záležitost, čímž nemyslím žádné gender sračky, ale jen, že ji dle mě ženské publikum musí ocenit mnohem víc.
  • lukascus
    lukascus6.11.2011 00:54Anna chce skočit
    Příběh i kresby se mi líbily - ale nemůžu si pomoci, ale Anča s Pepíkem se mi líbili více. I když byly určeny dětem. Anna je určena už sice dospělákům, jenže ten závěr - a to bolí, ten ubral celé knize na lepším hodnocení. Havel tam opravdu neměl být, komiks se totiž stává více nereálným, což je škoda. Na druhou stranu ale chápu, jako komerční tah to asi knize prospělo, a hlavně ve Francie, kde kniha prvotně vyšla...
  • Tasemnice
    Tasemnice8.1.2011 19:52Anna chce skočit
    pribeh az na zakonceny,takovy prumerny,nic zvlastniho.ale fajn:) kresby se mi ale libily moc:) nenechala bych si ho ujit,ale uz bych si ho znovu nekoupila...:/
  • flipflop
    flipflop14.5.2010 12:12Anna chce skočit
    Taková průměrná pohodovka, která nepřekvapí ani nezarmoutí.
  • Neutrino
    Neutrino21.3.2009 23:09Anna chce skočit
    Po dvou letech mé nadšení trochu vyprchalo a tak snižuji trochu přehnané hodnocení, které jsem dříve udělil. Pořád to považuju za kvalitní komiks a baví mě (navíc, kresba je dost slušná), ale uvědomuju si, že v mnoha směrech autorka dost přestřelila. Příliš mnoho reálií způsobuje, že kniha působí klišéovitě - kupříkladu ten Havel je vysloveně trapný. Taky obálka se mi nelíbí, ale dohromady mi to na české poměry napřipadá vůbec špatné.
  • BeeSee
    BeeSee5.12.2008 12:40Anna chce skočit
    nechce se mi to psát znova, takže koho to zajíma, tak tady: http://www.beesee.estranky.cz/clanky/obrazkove-pribehy/anna-bezi-o-zivot
  • meredith
    meredith15.9.2008 13:19Anna chce skočit
    přišlo mi to až moc české, o to asi jde.. napětí tam snad i bylo, ale bylo to takové nudné, no nevím.. konec byl dobrý, zasmála jsem se posledním obrázkům:).. ale V.H. tam vystupovat neměl, to bylo takové moc přehnané
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo11.5.2008 16:15Anna chce skočit
    Vážně slabota, kresba sice dobrá, ale ten příběh už ničím nepřekvapí, křečovité dialogy, spousta klišé, zato málo pořádné akce, málo vtipu, vůbec žádné napětí a o nějakém hlubším přesahu se ani mluvit nedá. Pro mě nuda a už nikdy víc. … jinak souhlas s willisem, jako film by to bylo ještě horší, tady to zachraňuje aspoň ta kresba a to, že každý si to může rozpohybovat po svém, ale i tak to není žádná sláva.
  • Paprsek
    Paprsek26.4.2008 20:36Anna chce skočit
    Souhlas s willisem a mefem!
  • willis
    willis5.10.2007 15:03Anna chce skočit
    Tohle natočit jako film, tak na něm žádný kritik nenechá suchou nitku. Úvodních několik stránek se buduje nějaká atmosféra tak, že to vypadá že budem ronit slzy u další depresivní autobiografie, ale děj zvrtne v akční thriller se spoustou nepravděpodobných náhod a klišé scének " from the east". Jo, kresba je jediný co se dá pochválit.
  • yogi
    yogi17.8.2007 17:29Anna chce skočit
    Taky jsem pořád koukal kde má Anna s Alanem myší ocas.Škoda,že se Lucie místo Tintinovsko-hitchckokovské zápletky nesoustředila na zachycení všedního života mladé ženy na životní křižovatce. Řeknu dvě slova-Pod dekou. V Thompsonově komiksu se nestřílí,Bush neběhá po lese ,vlastně se tu nic zvláštního neděje, přesto se kniha čte jedním dechem. Jinak kresba je moc příjemná,další Lomové komiks si rád přečtu. Teď jdu se psem do lesa ,kdybychom se už neviděli...
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš27.6.2007 09:02Anna chce skočit
    Vida, vida, Mef presne vystihl me pocity z Anny... nemam co dodat, jen ohodnotit dle sebe.
  • Mef
    Mef9.6.2007 17:02Anna chce skočit
    Lucka má nádherný a osobitý styl kresby, graficky pěkně rozvrženou akci a smysl pro prostor a v Anně je to hezky.
    Bohužel to je tak všechno. Příběh určitě není originální, už vůbec ne mnohovrstevný. Žene se od jedné nepravděpodonosti k druhé. Akční zápletky připomíná Anču a Pepíka (mladá dvojice se nechtěně stane překážkou pro zlé anonymní mafiány bez motivu) Je na něm zřetelná snaha zapracovat populární "vývozní" ikony českého umění (reminiscence z totality, emigrace, ruská mafie, hodní Romové a dokonce i Václav Havel). Hlavní postava je úplně plochá až průsvitná... ačkoliv zažívá množství silných zážitků, její výraz se moc nemění.
    Je to prostě průměrný, podbízivý komiks, ve kterém si každý něco najde. Je to takové milé čtení, které neurazí, a to dokonce, když naservíruje "nejotřepanější nečekanou pointu" dnešní doby (tu neprozradím, ale možná jste ji už uhodli, tak sorry:)))
  • Neutrino
    Neutrino5.5.2007 20:03Anna chce skočit
    Velmi povedený grafický román se zajímavou kresbou, která mi sice přijde trochu obyčejná, ale zase naopak jedinečná a pro autorku typická. Co se týče příběhu, je dost nacionalistycký, ale to bude zřejmě záměr, protože Lomová chtěla naší zemi prezentovat ve Francii (a to se jí podařilo, soudě podle mých informací o prodeji tohoto komiksu v zahraničí). Je to zkrátka něco, co v Česku chybělo, a proto dávám co dávám.
191262