Batman: V žáru smrti
CREW1. vydáníduben 2024
4
...
...
...
...
+ 6 dalších ukázek
Koupit
Píše se rok 1961.

Je to období přechodu mezi padesátými léty – dekádou Ikea, mccarthismu či Jacka Kerouaca – a úsvitem sexuální revoluce, války ve Vietnamu i ód hippies na LSD.

Stejně jako celá Amerika i Gotham se třásl nedočkavostí při pomyšlení na slibované světlé zítřky... Temnotu nadcházejících dní si tehdy nikdo nedokázal představit – ani Batgirl a Robin, dva maskovaní ochránci města.

Pro ně tahle divoká jízda brzy skončí... příští zastávkou je totiž smrt!

Obsahuje sešity série Thrillkiller #1-3 (leden 1997 - březen 1997) a Thrillkiller '62 (leden 1998).
Obálka pod přebalem je stejná jako na přebalu.


Scénář
Howard Chaykin
Art
Dan Brereton
Obálka
Dan Brereton
Lettering
Petr Schwarz
Překlad
Jan Kukrál
Redakce
Dagmar Garciová, Jolana Tichá
CdbID
10735
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7679-534-1
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
168 x 258 mm
Hmotnost
610 g
Tisk
barevný
Stran
144
Původní cena
499 Kč
Originál
Batman: Thrillkiller (DC Comics, 1998)
Superhrdinských komiksů jsem se trošku přejedl a v poslední době se jim spíše vyhýbám. Je docela děsivé, když si vzpomenu na ty hromady nepřečtených komiksů z trafikových kompletů, které mi v komíncích lemují zdi. Teď, když si nějaké superhrdiny kupuji, tak pro to musím mít dobrý důvod. Tady je to malba. Nádherně namalované sexy ženské, se správnou mírou stylizace. Navíc všechny ty přiznané tahy štětce a rozpité akvarely, prostě nádhera. Ta kresba má úžasný retro feeling a při čtení jsem měl pocit, že si prohlížím staré reklamní plakáty. Obličeje mají často ostré rysy a stránkám vévodí syté barvy. Geniální! Zkrátka malba Dana Breretona mi tento komiks prodala.

Co se týká příběhu, tak to jsem vůbec nevěděl, do čeho jdu, a dost mě to překvapilo. Figurky se známými jmény jsou zde často rozdány úplně jinak, než jsem očekával. Je docela úsměvné, do jakých situací Howard Chaykin hrdiny postavil. Jasně, dojde na známé události, ale jinak je to docela originální. Navíc, komiks se nejmenuje “V žáru smrti” pro nic za nic, a některé postavy zde zcela nečekaně umírají.
Šedesátky. Noir. Současnost. A není to vlastně jedno?

Batmanovské rekvizity jsou tak univerzální (zkorumpovaná policie i politici, bary plné padouchů, správňák Gordon), že jsem v zasazení do roku 1961 neviděl žádnou přidanou hodnotu. Je tu ženská jakože Joker a aktivnější Batgirl, ale tím odlišnosti končí. Hlavní příběh sice odsejpá, ale nikdy se neodváží zkusit něco víc.

V druhé části měl Chaykin velký voči, začíná si tu budovat X verzí různých DC postav a rozjíždí až moc ambiciózní hru. Kvůli tomu působí některé příběhové věci hodně na sílu (Harley) a je tu zbytečně moc vyprávěcích rámečků. Škoda.
Tento detektívny príbeh z Elseworld ma naozaj bavil. Čerešničkou bola výtvarná stránka, ktorá však nemusí sadnúť každému.
Zajímavá výtvarná stránka (místy spíše se všemi svými výstřihy a neonově-oparovou atmosférou dost líbivá) a ozvláštněný námět zde značně vyhrál nad samotným dějem.

Celkový dojem: 50%
Pestrobarevná malba odpovídá atmosféře doby přelomu padesátek a šedesátek, ale přidává hluboké temné stíny. Jako by se u nás málo známý klasický úsměvný televizní seriál Batman srazil s realističtějším a modernějším pohledem na Temného rytíře. Superhrdinská kriminálka v nepřehlédnutelné podobě.
Podivná záležitost. Je fajn nápad přetavit batmanovské universum do tohoto stylu a doby. Ale zas tak odvážné to přetavení nebylo. Batman je pořád Batman (i když se tváří, že ne), Gordon je pořád Gordon, záporáci jsou pořád záporáci. Kresba je jak kdy, někdy hezky stylizovaná, někdy šílená. Všechny ženy mají nejen stejný obličej, ale i stejné postavy. Ale možná to je záměr, že všechny vypadají jako Bardotka.

Dějově mě nic extra nezaujalo. Nicméně musím říct, že nějakou podivnou hrou osudu mě bavilo ten komiks číst. Je trochu těžkopádnější, ale má silné momenty (v kresbě, v atmosféře). Ale že by to byl pro mě must have, to určitě ne. Ale kousek je to zajímavý, v knihovně by se hezky vyjímal.
Síce je komiks z roku 1998, no pôsobí veľmi sviežo a hravo. Bruce Wayne tu nie je Batman, ale iba detektív. Jokerom je žena, Batgirl s Robinom tvoria milenecký pár a mohol by som takto pokračovať aj ďalej. Príbeh sa odohráva v 60. rokoch a celý komiks má skvelú atmosféru a parádnu pestrofarebnú kresbu. =►Celá recenzia◄=
Batmanovi nijak zvlášť nefandím, ale zase fandím noiru a poválečné kultuře v USA, takže mě book nalákal. Hezká a čtivá verze, u níž ani člověk nemá pocit nějakého násilného roubování, dovedu si to představit i delší a výpravnější. Civilnější podání Batmanovi vždy slušelo. Výtvarná stránka je na první pohled ohromující, ale soubojům a jiným pohybům často schází dynamika a působí staticky. Ženské postavy možná až moc vyprsené a skoro všechny vypadají jako opakující se verze Konečného Octobriany.
Musím říct že Batman v šedesátých letech mi sedl, nebo spíš Batgirl která mi přijde dost sexy. Není to nic převratného, ale já si tenhle komiks zamiloval.
O scénář komiksu se postaral Howard Chaykin. Osobně šlo o mé první setkání s tímto komiksovým autorem a musím říci, že to dopadlo dost dobře. Chaykin je šikovný scénárista, co umí vyprávět daný příběh, umí mu dát správnou atmosféru, a taky má dobré dialogy, které mají hlavu a patu. Tedy pokud jednu informaci neopakuje v každém sešitě pořád dokola a dokola - pro komiksy, které se vydávali v 60. a 70. letech naprosto typické. Chaykin rozehraje zajímavý příběh o zrodu Batmana, který na to jde úplně jinou cestou. Ta cesta by ve výsledku mohla být mnohem složitější, ale ve výsledku to vůbec nevadí, protože komiks má správnou a hutnou atmosféru, dobré tempo a čte se dobře. Osobně jsem čekal, že se scénárista trochu více utrhne ze řetězu a bude provádět mnohem "zajímavější změny", ale to nebyl hlavní účel. Chaykin chtěl odvyprávět dobrý retro příběh, který by reflektoval dobu a náladu ve společnosti, a měl tam jiného Batmana. A to se mu povedlo.

O kresbu a barvy se postaral umělec a kreslíř Dan Brereton. Brereton odvedl výbornou práci a jeho kresba se mi velmi líbila. Hned na první pohled mi připomněla kresbu, kterou tvoří další skvělý umělec, který se jmenuje Alex Ross. Breretonovi se povedlo, aby retro atmosféra doslova dýchala ze stránek komiksu. Opravdu se jedná o nádhernou kresbu, jenž k danému příběhu sedne a dodává mu jistou hloubku. Navíc je celý komiks nakreslený, co nejvíce realisticky, takže místy působí civilně a opravdově. A to se mi hodně líbilo.

Tento komiks se dost povedl a já jsem rád, že jsem si ho přečetl, protože jde o dobrý příběh s opravdu nádhernou kresbou. Největší problém komiksu je ten, že jde o krátký příběh, který mohl být v některých ohledech odvážnější, určitě delší a zkusit mnohem více využit toho, že jde o alternativní příběh, kde si autor scénáře může dovolit skoro cokoliv. Tak jako tak, se jedná povedený a zábavný komiks, který nabízí něco trochu jiného. Pokud máte rádi Batmana a alternativní příběhy, tak si tento komiks zamilujete.
Spoilery. Netradičná batmanovka, ale keďže pochádza z edície Elseworlds, tak je vlastne veľmi tradičná v zmysle, že je netradičná tým, že môžete čakať nečakané. No nič, zamotávam sa. Je to proste alternatíva, ktorá na nič neberie ohľad, takže dej sa odohráva v 60. rokoch, Dynamické duo netvorí Batman a Robin, Bruce Wayne je normálny policajný detektív (!) a áno, je tu chlap so znetvorenou polovicou tváre a osoba so zelenými vlasmi, ale celé je to tak trochu iné, než by ste čakali. Komiks je pomalý a noirový, takže si príde na svoje každý, kto má rád podobne ladené záležitosti v čele s Temným vítězstvím a Dlouhým Halloweenom, hoc scenárista Howard Chaykin a „maliar“ Dan Brereton kopú predsa len za trochu béčkarskejšiu ligu. Ale nehanbia sa za to a miestami sú dokonca na svoju pulpovosť hrdí a máte pocit, že to presne takto malo vyzerať. A teda zrejme, logicky, asi aj malo, ehm. Vzdávajú tým totiž poklonu istej dobe, etape, ére, štýlu. Občas nejaké veci nesedia ako po výtvarnej stránke (smiešne saltá), tak po scenáristickej (dcéra policajného komisára si môže z vreckového dovoliť odkúpiť milionársku nehnuteľnosť?), ale sú to naozaj v podstate len detaily. Uznávam ale, že posledný zošit odohrávajúci sa o rok neskôr (v ktorom paradoxne naplno začal úradovať Batman) nebolo to pravé orechové a mnohým určite nesadne špecifická stránka (mne naopak). Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-batman-v-zaru-smrti-komiks