Ukázka
Ukázka
Dívky Rose a Windy se potkávají vždy jednou za rok, když jejich rodiny tráví prázdniny u oceánu. Tohle léto vypadá jako každé jiné, ale něco důležitého se během něj změní. V melancholickém komiksu se přirozeně jako příliv a odliv mění perspektivy několika generací: Sledujeme společný bezstarostný čas Rose a Windy, manželskou krizi rodičů jedné z nich a příhody party náctiletých, která se schází kolem místní sámošky, kde si dívky půjčují nepřístupné filmy jako Texaský masakr motorovou pilou. Hrdinky poznávají, že součástí světa dospělých jsou složitější problémy než skákání do vln, že puberťáci mají milostné vztahy a že rodiče spolu nemusí žít šťastně až navěky. Rose a Windy začínají přemýšlet o budoucnosti a uvědomují si, že bezčasí mezi dětstvím a dospělostí jednou skončí.

Ocenění Muriel 2020 v kategorii Nejlepší překladový komiks.

Scénář
Mariko Tamakiová
Art
Jillian Tamaki
Obálka
Jillian Tamaki
Lettering
Eva Nečasová
Překlad
Lenka Bukovská
Redakce
Eva Nečasová, Lukáš Růžička, Vojta Sedláček, Radka Svobodová
Žánry
drama, young adult, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7637-078-4 (Paseka)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
160 x 200 mm
Tisk
modrobílý
Váha
688 g
Stran
320
Cena
399 Kč
Originál
This One Summer (First Second, 2014)
  • Pán rostlin
    Pán rostlin15.8.2021 11:41Jedno obyčejný léto
    Čupr komiks o dospívání, nechtěném otěhotnění, samovolném potratu a záchraně života. Což nebyla ironie. Nejsem zrovna fanoušek mangy, a problémy náctiletých jsou mi již vzdálené, ale tohle se samozřejmě číst dá.
  • Skot
    Skot mecenáš6.6.2021 18:04Jedno obyčejný léto
    Velmi dobrý komiks srovnatelný s Pod dekou. Knihy z období dospívání zvláště od ženských autorek nejsou moje nejoblíběnější, ale tady výborný uvěřitelný scénář ,kombinace několika dějových linií s klidným vyústěním. Kresba realistická a odpovídá duchu knihu.
  • perak
    perak21.3.2021 21:30Jedno obyčejný léto
    Mnohdy mívám v knihách problém s charaktery dětských hrdinů - nechovají se adekvátně ke svému věku. V Jednom obyčejným létě jsem naštěstí daný problém neměl. Děti se chovají, myslí a cítí emoce jako děti, mládež a dospělí také, každá postava se svým charakterem odlišuje od jakékoliv další. Děj je vyprávěn pohledem dvou dívek, mezi nimiž je věkově sice jen jeden rok, ale který, jak si každý z nás pamatuje, může být v určitém věku v některých aspektech velkým rozdílem. Jedna dívka je tak ještě dítě, zato druhá už začíná více dospívat, vzhlížet ke starší mládeži, více vnímat rodičovské neshody a dokáže se více vůči rodičům vymezovat. Jedno obyčejný léto je tak nostalgickou vzpomínkou, která není až tak o ději, ale o atmosféře a pocitech začínajícího dospívání.
  • trudoš
    trudoš editor20.1.2021 19:32Jedno obyčejný léto
    Nádherná pocitovka, scenáristicky i kresebně, přičemž vizuální stránka u mne jednoznačně převládla. Jillian Tamakiová několika málo tahy dokáže vyjádřit emoce, napětí či sociální trable. Z toho, co na stránkách komiksu předvádí, mě až mrazilo – protože já tam s těma holkama na pláži Awago Beach byl a užíval si letní prázdniny se vší tou zábavou i nudou. Cítil jsem moře ve vzduchu, písek mezi prsty i napjatou atmosféru mezi rodiči. Už dlouho mě nic nevtáhlo do děje tak, jako právě Jedno obyčejný léto. Škoda jen, že se tu paradoxně o ději moc mluvit nedá. Jak anotace prozrazuje, Rose a Windy se každoročně setkávají o prázdninách, kdy jejich rodiny dorazí kempovat na stejné místo. A protože puberta už bouchá na dveře, není to tentokrát jen o kopání děr na pláži a sbírání kamínků. Takhle to zní sice jako nic moc, ale mě tohle nostalgické rozjímání nad končícím dětstvím bavilo mnohem víc, než nějaká hlubokomyslná polemika o krizi středního věku. Sestřenice Tamakiovy odvedly skvělou práci.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 18:32Jedno obyčejný léto
    Tak tohle jsem zase prošoupal. O čem to jako bylo sakra? Začátek navnadil, ale zbytek pronudil. Nebavilo mě to, zase keců až po strop a děj nikde.
  • james89
    james8930.11.2020 07:41Jedno obyčejný léto
    Nic moc jsem od toho nečekal, ale nakonec jsem byl mile překvapen. Sice se nejednalo o velký zvraty, ale bylo to příjemný drama ze života. Příjemná kresba a skvěle nakreslený emoce. U Paseky opět nezklamali.
  • maco
    maco5.9.2020 11:53Jedno obyčejný léto
    Pre mna nuda. Chyba mi tam zvrat. Necakane prekvapenie. Cely cas som čakal ze sa niečo stane. Ale aby som nekrivdil. Príbeh dobrý, taký zo života.
  • mcleek
    mcleek29.8.2020 09:15Jedno obyčejný léto
    Moc dobré! Připomnělo mi to jeden z mých nejoblíbenějších komiksů - Pod dekou. A má to vtipná SFXka... ;-)
  • Fry
    Fry admin5.8.2020 19:45Jedno obyčejný léto
    Jedno obyčejný léto - Velmi příjemná věc mixující problémy dospělých, teenagerů a hlavních dvou protagonistek, které spolu pravidelně tráví letní prázdniny na Awago Beach. Souhlasím s tím, že se tam celou dobu zdánlivě 'nic neděje' jak trefně píše GWB a až v samotném závěru dojde k docela zajímavému vyvrcholení. To celé sledujeme na paletě krásných modro-fialových odstínů a spolu s perfektním zpracováním předělů jednotlivých dějových odboček. Jediné mínus vnímám v papírové vazbě, která rozhodně není vhodná pro letní čtení k vodě ... Za mě 4*!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.7.2020 09:14Jedno obyčejný léto
    Ono se tam jen zdánlivě "nic neděje". Problémy dospívání a psychologické pnutí ve vztazích řady účinkujících probublávají celou dobu - byť zprvu mírně - na povrch, abych ke konci vygradovaly v jakousi katarzi. Kresba je úžasná.

    Celkový dojem: 80%
  • Norri
    Norri mecenáš8.7.2020 23:06Jedno obyčejný léto
    Přemýšlím, jak si mám ten komiks přebrat a jestli si z něj mám něco vzít… To téma musí být blízké snad každému, kdo měl někdy prázdniny a nemusel odmala makat jako dětský dělník v čínské továrně na hračky. I já jsem jako malý a poté i dospívající jezdil na léto na chalupu a ještě si pamatuji ty své telecí roky a nálady. První platonické lásky a hrozné prožívání úplně všeho. A taky tu potřebu řešit starší mládež, se kterou jsme se chtěli bavit, ale neměli jsme odvahu a oni zcela jistě ani zájem. Klasika. V připomínání této atmosféry ten komiks funguje výborně. Je zvláštní, že jako rodič to u svého syna tak moc nepozoruju, ale na druhou stranu to zas tak překvapivé není, protože rodičům po takových záležitostech může být prd. S rodičema se o tom prostě nemluví.
    Černobílá kresba komiksu je fajn. Postavy a jejich obličeje jsou poměrně jednoduché, ale nakreslené pevnou ladnou linkou a není nejmenší problém se v nich od začátku orientovat. Místy je více prokreslené prostředí a povedené jsou i vlasy, které různě povlávají a vypadají fakt dobře. Celkově se na ty panely velmi příjemně dívá.
    Problém jsem ale měl trošku s dějem, lépe řečeno s jeho absencí. Na těch 318 stránkách se téměř nic neděje a jak to začalo, tak to i skočí. Prostě jedno obyčejný léto. Jasně, má to být atmosférovka a ta velký děj nepotřebuje, ale já bych ho i tak ocenil. Musím to dát přečíst synovi, možná to ocení více než já. 3,5*
  • Walome
    Walome mecenáš6.7.2020 14:21Jedno obyčejný léto
    Chybí tomu děj, zvrat, pointa a další vlastnosti nutné pro zábavné čtení. Ale kresba je pěkná, lettering famózní (Paseka umí) a překlad hravý. Nejsem cílovka (neni mi 12), ale tohle bych dceři klidně dal přečíst. Superlativy a ocenění ale nechápu.
  • Gmork
    Gmork19.6.2020 13:53Jedno obyčejný léto
    Český překlad moc hodnotit nemůžu, komiks mám v polštině, ale Paseka to určitě neodflákla a ten příběh se mi hodně líbil. Příjemná věc, obě hrdinky jsou sympaťačky a naštěstí každá je charakterově odlišná. Nezbývá než doporučit.
1513611