Mám ráda komiksy. Mám ráda knihy. Mám ráda tofu. Lidé v internetových diskusích se přehnaně zajímají o můj duševní stav. Ke knihám - většinou nikoli komiksovým - občas něco napíšu na IG @xvxbbxvx, ale spíš tam fotím psa a jídlo. Taková je, taková je, taková je většina z vás. (Mám ráda Kritickou situaci.)
  • xbarborax
    Prašina je srdcovka a komiks je tedy čím dál tím napínavější a kresby čím dál tím úžasnější. Vojta Matocha a Karel Osoha umí strašně parádně scénářem i kresbou budovat atmosféru a emoce. Ten hřejivý pocit na předposlední stránce!
  • xbarborax
    xbarborax29.9.2022 15:58Buď připravena
    Výborný komiks! Jen bych na něj dala varování, že těm, kdo jezdili/jezdí na tábor, a to ať jako vedoucí, nebo jako táborníci*e, může způsobit trauma. :D Malá Vera nezapadá mezi své vrstevnice – mimochodem, popis její narozeninové oslavy s přespávačkou, která se moc nepovede, je jednou z nejsmutnějších scén, jakou jsem kdy v komiksu viděla – a rozhodne se to aspoň trochu vylepšit tím, že se vypraví na tábor krajanů, je totiž ruská imigrantka. Na táboře se ukáže, že její původ není tak úplně tím, kvůli čemu nezapadá... Příběh je plný drobných vtípků a rozhodně není převážně smutný, je skvěle nakreslený – hrdinka nezapadá už stylizací tváře – a výborně odvyprávěný. Mihne se tu drobounce i historie skautingu v Rusku a možná, že kromě poselství, že nerozumět si s vrstevníky je pěkná otrava, tak trochu předává i myšlenku, že lidi z nějaké konkrétní země nemusí vždycky představovat to, co nám vadí na jejím politickém uspořádání, obzvlášť když před ním radši odešli jinam.
  • xbarborax
    Aaaaa, výborně se to rozjíždí! :-) Velmi napínavé, zjistíte víc o Vaškovi, celostránková ilustrace Prašiny s jeřábem by si zasloužila plakát. Super!
  • xbarborax
    Pořád mám z trilogie přečtený jen díl a kousek, ale ve čtení komiksové Prašiny mi to nezabránilo a nijak to nevadilo. Karel Osoha je prostě frajer a s Vojtou Matochou dali dohromady úplný úkaz. Moc doufám, že se první podobné moderní české "sešitovce" bude dařit, Křídový panáček je skvěle nakreslený i odvyprávěný, nechybí temné napětí, společenská témata ani zachráněné zviřátko... Na poslední stránce mi přejel mráz po zádech a už se těším na další sešit.
  • xbarborax
    xbarborax15.7.2021 12:11Smrkovec
    Krásný a zábavný autorský komiks, který pobaví i dospěláky - mě tedy pobavil velmi. :-) Skvěle zvládnutý scénář a práce s akcí a rozložením panelů, příjemně se čte, obří mytologie a dobrodružný příběh fungují a klobouk dolů před tím, že jde převážně o akvarely. Hrdina Smrkovec se díky technice tak trochu proměňuje a nevypadá napříč příběhem úplně identicky, ale to je v rámci žánru příběhů o obrech vlastně taková meta záležitost, že se neustále mění. Už ten vtip, že se vylíhne v outfitu středoškolského učitele matematiky, mě dostal, a humor spojený s povahami a hláškami dalších hrdinů a hrdinek myslím vážně nadchne všechny generace. Je to trochu eko, obsahuje to nečekané silné ženské hrdinky a netradiční zvířátka, zkrátka je to boží.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 00:46Palestina
    Jeden z mých nejoblíbenějších komiksů, který stál na začátku dlooouhého období četby takřka výlučně dokumentárních/autobio/nonfic komiksů. Panel, kde izraelští vojáci nechávají stát palestinského kluka na dešti, často fotím a rozesílám na všechny strany: "a kdybych uhodl, co jsem bez velkého překvapení po příjezdu sem zjistil, co se stane s člověkem, který si myslí, že má absolutní moc, co tohle - co vyroste z člověka, který si myslí, že nemá žádnou?" Tohle čtení je prostě hluboký, složitý a je potřeba.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 00:35Temnými hvozdy
    Vážně jsem nečekala, že se budu u komiksu s tak poetickou a vlastně dost roztomilou kresbou takhe strašně bát. Tim Burton meets Karel Jaromír Erben - zní vám to lákavě? Pak knihu rozhodně potřebujete. Jo a nebo pokud chcete strašit děti.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 00:25Prázdnota
    Dávám jen čtyři hvězdy, protože jsem si to nějak neuváženě koupila, když tátovi umřel kocour, a pobrečela jsem si u toho psa.
    Ale aby tato recenze taky k něčemu byla - Prázdnota je o smutku a vzpomínce a naději, pokud jste občas na dně, ale dost silní na odraz, určitě se s ní potřebujete seznámit.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 00:23Pečeme s Kafkou
    Kolega prezident to tu už pěkně shrnul. Chytrý humor Toma Gaulda ve skvělém překladu Michaly Markové (změnila bych jen jedno slovo!) baví místy obstojně, místy naprosto fenomenálně, strip s Neilem Gaimanem je pecka a titulního Kafku bych si nejradši nechala vytetovat. Skvělá kniha pro všechny, co se zajímají o knihy, kulturní průmysl a popkulturu obecně. Dárek pro mámu k Vánocům jak vyšitý.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 00:06Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Kamala Khan je sympatická holka a její origin story coby Ms. Marvel je příjemně civilní - je mi jasný, že je to součástí větší události, ale takhle samo o sobě to připomíná seriálový Misfits a jejich bouři. Je to svěží a vtipný a kresba mě naprosto nadchla, velká část humoru se ukrývá právě v Kamalině výrazu obličeje - když se jí děje něco, co se jí nepozdává, nebo když se diví, má fakt k výrazu superhrdinky daleko. A její zjištění, že jí v superhrdinkovským ohozu táhne na zadek? Top moment, kterou ženu tohle při sledování nebo čtení komiksů nenapadlo, ať hodí kamenem. Myslím, že příběhy s podobně mladými hrdinkami - ať už jsou superhrdinský, nebo "obyčejný" - baví i nás starší právě proto, že v nich vidíme, co jsme taky dělali. Jak nám záleželo na tom, co ostatní řeknou na to, jak vypadáme, jak jsme dělali přesně to, co nám rodiče zakázali, i jak se starší sourozenci snažili být ti hodnější a slušnější a dělat z nás nezodpovědný jelita (zdravím bráchu).
    A přesně proto mi připadá úplně mimo vyčítat komiksu, že akcentuje, že zrovna Kamalina rodina je z Pákistánu a je muslimská. Hraje to tam úplně stejnou roli, jako kdyby třeba Kamala byla punkerka, její rodiče investiční bankéři a starší brácha by se chtěl dostat do tátovy firmy. A kámošky by si ji v sámošce nedobírali kvůli slanině, ale kvůli tomu, že chodí otrhaná, i když všichni vědí, že je strašně prachatá. Prostě je to součást prostředí, ukazuje se na tom její dospívání a konflikt s rodinou, jako ve spoustě jiných příběhů- Fakt mě udivuje, jak moc se bílý muž rozčiluje, když mu do světa superhrdinskýho komiksu přibývají postavy pestrý jako svět sám. Komiksy čtou a píšou lidi z různých míst gender kontinua i škály barev pleti, tak se v nich chtějí i vidět. A že někoho nezajímá, že teenage holka chce kozačky? Mě by taky nemuselo zajímat, že Peter Parker byl jak za groš kudla a trápilo ho, že nemá svaly, nebo jaký traumata si řešil Bruce Wayne, když předstíral playboye, ale mě to, světe, div se, zajímá. Protože mě zajímá, jak svět prožívají lidi, co nejsou stejný jako já. Zkuste to občas taky.
    A pro cyboye: Říkat, že nejsi xenofob a jedním dechem dodávat, že všichni muslimové jsou antisemité a pravděpodobně mlátí židy... Tys upadl někde na hlavu?

  • xbarborax
    xbarborax27.11.2018 10:53Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Těší mě, že se tu sem tam objevil i nějaký ten argument o komiksu samotném, každopádně jsem dnes narazila na tenhle článek o tom, jak se bohužel nenávist k židům a muslimům často v dějinách spojovala a spojuje: http://blizky-vychod.blogspot.com/2018/11/trump-konspiracni-teorie-o-zidovsko.html?fbclid=IwAR3uoGsgDobrugnT_wojWvuD0ON3gg_42SBKrGHQ1DHe_AAJjbdQ1WC9ss4 Hodně se tu totiž mluvilo o tom, jestli má zobrazování muslimů jako fajn lidí něco společného s nenávistí k židům (podle mě rozhodně ne), tak třeba si někdo bude mít chuť přečíst něco akademičtějšího k tématu.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 14:48Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MB: okay, a to mám brát to nejhorší jako normu? Můj přístup je spíš snažit se zlepšit to, co mě zajímá a kde se chci pohybovat, ne si říkat, že jinde jsou na tom ještě hůř, to mi přijde dost destruktivní.

    - ale tohle už moc není k Ms. Marvel, možná bychom to měli přesunout někam do fóra, nevím, jak to tu chodí a nechci tu dělat bordel. Tedy, tento druh bordelu. :-)
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 14:30Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MB: Hm, takže podle tvojí analogie je tohle (komiksová scéna) výlučnej klub pro lidi s nějakou charakteristikou, není pro všechny?
    Do gay clubu chodí lidi, co se rádi baví v prostředí, kde jsou lidi, co by je mohli přitahovat a kde je naopak nebude někdo prudit, hádám. Jaká je tedy ta charakteristika tady? Já myslela že to, že má někdo rád komiks a chce se o něm bavit - pak tedy nechápu, proč bych měla akceptovat, že se tu někdo, kdo to splňuje, má na základě jiných charakteristik cítit blbě a jít pryč.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 14:29Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Darker: Já jsem v pohodě, díky za optání. Ale úplně vidím, jak si mladá snědá holčina, nedejbože muslimka, najde tenhle komiks, řekne si, tyvole super, to se mi líbí, hrdinka vypadá trochu jako já, bude si o něm něco hledat, vleze sem, uvidí tu diskusi a vyloženě se celá natěšená požene na nějaký crwecon nebo jinou akci, kde vás potká.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 14:22Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    MB: To je dobrá otázka. Možná prostě proto, že tolik tvůrců s židovskými kořeny nebo vyznáním bylo u zrodu těch postav, je tradice "židovsko-křesťanskýho" (byť teda nikoli tématem) komiksu prostě totožná s mainstreamem a tak jim nepřišlo potřeba to akcentovat. Já nejsem úplně machr přes superhrdinský žánr, ale v popkultuře obecně je velmi častý, že se ukazuje křesťanství nebo židovská víra/původ postav, v komiksu to tedy ale neplatí, podle toho, co tu psali ostatní, a teď do toho hází vidle Wilsonová - asi proto, že komiks je progresivní a chce tu pluralitu a pestrost ukazovat "na plnou hubu", ne jen skrz "čteš moje příběhy a já jsem X, takže ty nejsi X-fob". Tak snad se někdo přidá s dalšími hrdiny a hrdinkami, co budou třeba zrovna židé.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 14:11Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    mike731: Ne, tohle je ten moment, kdy jsem chtěla poznamenat, že kritizovat nějaký to kulturní pole za přílišnou "bělost" a maskulinitu není rasismus/sexismus.
    A tohle celkově je ten moment - jeden z nich - kdy mi dochází, že ženy, holky, muslimky, černoši a další lidi, co se liší, se prostě mezi "komiksáky" nemusí cítit příjemně, nebo ani bezpečně, a že chci toxicitu tohohle prostředí svojí přítomností ředit. Takže jo, proto jsem se dokonce i stala uživatelkou tohoto serveru.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 12:51Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Já nemám problém se sexismem a rasismem? Eh? Je to proto, že používám výraz "bílí kluci"? Google search: Culture hegemony. (Jo, tady už argumentuju "jdi na wikipedii" jako vy, takhle, přátelé, degraduje debata. A jo, je to pojem z (neo)marxismu, ušetřím vám skandální odhalení.)
    Jinak problém antisemitismu je samozřejmě velký a aktuální, ale jak se proboha týká Ms. Marvel? Když tady tedy opakovaně tvrdíte, že neříkáte, že je antisemitská? To jako pokud nejsem antiislamistka, tak jsem automaticky antisemitka? Antiislamismus je aktuální taky, velmi, a řekla bych, že sdělení "ne každý, kdo je snědý/s vousama/v šátku je nepřítel" je fakt potřeba. Jinak to končí i v takových projevech, jako je otevřený násilí. V euroamerický společnosti jdou antiislamismus a antisemitismus ruku v ruce, ultrapravici je to egál, proto se mi fakt těžko chápe, jak může někdo brojit proti jednomu a podporovat druhý.
    Co se týče toho, proč má Ms. Marvel svoje místo na trhu a proč má náboženství místo v komiksu, naprosto souhlasím s hotate. Reprezentace je důležitá, pozitivní vzory and sh*t, pochopení ostatních je důležitý taky, od toho se snad proboha čtou příběhy, ne, že chceme chvíli být v cizích botách.
    Argumentovala bych i proti dalším věcem, ale to jde s tím smazaným začátkem už těžko, tak jen k tomuto: " do hlavicek nenapadne vtloukam, jak bejt muslim je bozi" - to se podle mě prostě v komiksu neděje, tam se do hlaviček vtlouká, že někdo je muslim, protože chce, někdo protože se holt narodil do takové rodiny, někdo je trochu protivnej táta a někoho pohltí záhadná mlha a pak mu táhne na zadek - to přece není generalizace.
    A ještě k Darker: "Nemusí se chovat, tak jak já si představuji, ale když se tak nechová, tak tomu nevěřím, to je doufám logické" - tady se prostě totálně míjíme, já když narazím na někoho, kdo se nechová tak, jak bych čekala (na postavu, které autorka dala jiné chování, než bych čekala), řeknu si, aha, i takhle se někdo takový může chovat, ohýbám svůj názor podle empirický zkušenosti (tady zpracovaný autorkou do formy fikce), nesnažím se ohýbat realitu podle svýho názoru (a následně říct, že to teda realita není), to zas přijde logický mě.
    A řekne mi teda už někdo něco o tom, co si o komiksu myslí z řemeslnýho hlediska nebo hlediska kvality vyprávění, šmarjá? Porovnávat, kdo umí víc výrazů ze Schopenhauerovy Eristické dialektiky je taky psina, ale moc se u toho neposunu...
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 10:00Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Darker: OK, v tom případě asi nemá smysl diskutovat, když už máš názor na to, jak žije "pravý muslim" (wtf) a jak to vypadá v muslimské rodině, mno. Tvoje obzory by tedy "rozšířilo" jen to, kdyby otec byl větší despota, kdyby prostě odpovídal tomu, co už si o muslimech myslíš, nebo...? A Plutona - ženy se taky musí chovat jen tak, jak si to představuješ ty? Páni...
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 09:33Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    Darker: Konkrétně v mojí argumentaci fakt nešlo o to, aby někdo měnil názor na to, jestli to je, nebo není dobrý komiks, polemizovala jsem ovšem s argumentací Cyboye typu "tenhle komiks je špatný, nedal bych ho dětem, nechci jim říkat, že muslimové jsou OK, Kamala sice v komiksu židy nemlátí, ale to neznamená, že by nechtěla." Je to parafráze, ale myslím, že smysl jsem zachovala, jenže to už si nikdo nepřečte, takže je to tu jen zbytečný jednostranný plkání. Jen bych ráda smířlivě navrhla, abyste zkusili podobný věci (a ne jen komiksy, i prózu nebo třeba filmy) nebrat jako "kňů, to mě nezajímá, to není o lidech jako já", ale jako vhled do toho, jak svět prožívá někdo, kdo je trochu odlišný, to mi fakt nepřijde ani trochu nebezpečný, ani agitační, přijde mi to prostě jen jako rozšiřování obzorů a právě proto beru diverzitu v komiksu jako body k dobru, stejně jako jakýkoliv sociokulturní přesah v komiksu i v literatuře. A když mi někdo formálně, bez narážek na etnicitu, náboženství a gender poví, proč je to slabý kus, budu to považovat za názor a třeba se i něco dozvím o tom, jak je vlastně běžný hodnotit komiks, jinak je to jen odplivávání bílýho klučičího světa, kterýmu někdo leze na trávník, sorry.
  • xbarborax
    xbarborax23.11.2018 08:44Ms. Marvel #01: (Ne)normální
    cyboy, mike731: jo, není nad to, dokázat vlastní argumentační nadřazenost tím, že smažeš vlastní část argumentů, případně tam rovnou nabouchat patronizing trio "slečna", "triggerování" a link na wikipedii... *facepalm* Obzvlášť vmést někomu do tváře straw mana v momentě, kdy někdo smaže svou půlku diskuze. Ráda vám šlapu na bábovičky, ale tohle... jdu si radši číst.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 5 (cca 955 Kč)
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0