Koupit
Matka s malou dcerkou na útěku. Chlapec, co nikdy nic nevyhrál. Lupič s taškou plnou peněz. Milenky procházející krizí vztahu. Policista, který pátrá po vrahovi svého kolegy. Slepec, co miluje bibli a vaření... Ti všichni se sejdou v půlnoční lince dálkového autobusu. Odvážíte se nastoupit? Vydáte se s těmito losery na cestu, nebo si tuhle linku raději necháte ujet a počkáte si na další?

Komiks Linka představuje v dnešní době nečekaně nekorektní čtení. Nedělá si hlavu s ničím, s nikým, jemnocit tu jde stranou a zůstává pořádně „erková“ zábava.

Scénář
Max Bubakoff
Art
David Petrželka
Obálka
David Petrželka, Barbora Trachtová
Lettering
Barbora Trachtová
Redakce
Jan Mazanec
Žánry
noir
ISBN/ISSN
978-80-87973-53-0 (No Limits Art s.r.o.)
Vazba
lepená v tvrdých deskách
Formát
213 x 302 mm
Tisk
barevný
Váha
1014 g
Stran
192
Cena
399 Kč
  • Django
    Django mecenáš3.3. 21:12Linka
    Účelem téhle knihy je prostě šokovat kontroverzi. Více méně zábavná knížka, ale největší kámen úrazů je řidič autobusu, který na vás doslova vykřičí celou pointu. Na české poměry povedený komiks.
  • Palebras
    Palebras15.2.2022 19:07Linka
    Přiznám se, že od Linky jsem příliš neočekával a o to větší bylo mé překvapení po dočtení. Dostal jsem relativně jednoduchý, ale chytlavý příběh několika lidí, které pojí cesta autobusem. I když možná pro některé je příběh lehce předvídatelný a celou pointu uhádnou již na samém začátku, u mně se tak nestalo a na samém konci se dostavil pocit překvapení při rozuzlení. Příběhy cestujících jsou různorodé, nenudí a opravdu dokáží čtenáře vtáhnout. Anotace uvádí, že se v dnešní době jedná o nečekaně nekorektní čtení či ,,erkovou´´ zábavu. Z mého pohledu se jistě dalo přitvrdit, protože pár nadávek a mrtvol vidíme dnes pomalu i v komiksech typu ,,Barbie a její cesta za pomstou´´ nebo něco podobného. Zkrátka bych rozhodně Linku viděl ještě drsnější a odvázanější ale chápu, že dnešní doba tomuto moc nepřeje. Kresba samotná je jednodušší, ale přijde mi, že k danému žánru sedla naprosto perfektně a prakticky nemám moc výhrad. Oceňuji také cameo v podobě Tarantina a hlavně třeba narážku na skvělé Gaunery. Já jsem si tuhle cestu prostě užil od samotného nastoupení cestujících až po úplné finále. Dobrá práce.
  • mcleek
    mcleek16.8.2021 12:19Linka
    Koukám, že reakce jsou tu zcela rozdílné a každý by si měl udělat představu sám. Za mě hodně nabušený čtyři hvězdy - scénáristicky jeden z nejlepších počinů na české scéně v poslední době, grafické znázornění mi ale příliš nesedlo a mám k němu hromadu výhrad. Pana scénáristu budu nadále sledovat, protože tohle byl opravdu silný zážitek...
  • perak
    perak30.7.2021 07:38Linka
    Po dočtení jsem měl smíšené pocity. Hlavní dějová linie i s tím závěrem, který vše propojí, mi přišla dobrá a hodící se právě pro komiksové zpracování. Ale ty jednotlivé minipříběhy moc propracované nebyly a působily v některých pasážích dosti zkratkovitě. Namísto toho byly přes krátkost těchto linek do nich vsouvány ještě věci, které asi měly přidat na drsnosti vyznění celé knihy, ale působily spíše rušivě a děj nijak neposouvaly. Celek tak působí jak dort, do kterého bylo přidáno až příliš mnoho přísad, protože kuchař chtěl ukázat, co všechno má ve spíži.
  • Skot
    Skot mecenáš24.7.2021 16:24Linka
    Snaha o drsný komiks amerického střihu nevyšla. Hlášky jsou místy trochu předimenzované, hezké i když trochu očekávané je protnutí jednotlivých příběhů. Figurky předvídatelné v rámci obvyklých klišé. Co ale knihu zaručeně sráží je kresba , včetně barev na úrovni jakési karikatury ( možná jí mělo být celé dílo). Hezká snaha vytvořit v českých poměrech akční komiks se trochu míjí účinkem.
  • Sawyer
    Sawyer12.7.2021 11:54Linka
    Bohužel ale za mě je to zklamání. Začnu ale s pozitivy. Takovéto příběhy, kdy sledujeme několik postav a ke konci se všechny protnou mám hodně rád. To se tady povedlo dobře. Zároveň komiks nenudí, rychle odsejpá a má dobrou atmosféru. Z negativ musím vypíchnout rozhodně kresbu. Ta je opravdu odporná a perspektiva je na budu mrazu. Další mínus patří rozhodně za postavy, které si až příliš hrají na drsňáky a jsou celkem nezajímavé. Ke konci už je vám jasné, jak to skončí. Na mě tam bylo až příliš málo textu. To mi většinou nevadí, ale musí tam být aspoň hezká kresba.

    Celkem - 40%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš20.5.2021 20:41Linka
    Tohle byl fakt hnus. Pribeh o nicem, ktery je vlastne na par cernobilych strankach, flashbacky tam ani nemusely byt, dej to neposouva. Naprosto neprehledna orientace v cetbe a nedavaly mi pohnutky postav zadny smysl. Prijde mi to jako pochlubit se, co vsechno muzu udelat zvracene, aby to vypadalo cool a bozi. Kresba hnus na entou, jak ty pitome fanouskovske adventury z devadesatek. Nektere cernobile pasaze byly slusne a kreslir ma potencial. Nicmene byla kresba fakt az odporna, perspektiva nula, auta hranata. Fakt ne. Absolutne jsem se s dejem nedokazal ztotoznit a hlavne mi ani nedal duvod kliknout. Absolutne mi uniklo, co tim autori chteli rict. Hrani si na drsnaky ala pulp fiction uz je passe. Za me velky spatny.
  • maluk76
    maluk761.5.2021 10:35Linka
    Pokud máte rádi pokleslou zábavu vostrou jak ranný devadesátky, nezapomeňte si koupit jízdenku na tuhle divokou, a hodně nekorektní jízdu. Pět minut po půlnoci vyrážíme.

    Víte, co se stane, když do autobusu nastoupí dvě militantní lesby se sklonem k sadismu, věčnej outsider, matka s dcerou na útěku, bankovní lupič, slepej černoch a policajt? Ne tohle není začátek nějakýho votřepanýho fóru, ale jednoho noir komixovýho příběhu, kterej rozhodně není určenej studentkám teologie.

    Proplétají se v něm ty nejtemnější osudy jednotlivých pasažérů, které spojuje několik společných jmenovatelů. Těmi jsou krev, násilí a tahle půlnoční, ďábelská, autobusová LINKA. Během zběsilý jízdy na plnej plyn budete svědky bankovní loupeže, únosu dítěte, přepadení nazi-židovským gangem, vyšetřování sériových vražd, ale také nahlédnete do pohnuté mysli jednotlivých aktérů.

    Celý příběh je rozdělen na dvě základní dějové linie. V prvním černobílém příběhu se odehrává to, co se stane od chvíle, kdy se všichni protagonisté setkají během temné a deštivé noci na zastávce a společně nastoupí do autobusu. Druhá barevná linka vás postupně provede osudy a charakterem hlavních postav. Nemá cenu se rozepisovat o jednotlivých příbězích, ani „grande finale“ protože byste přišli o ty hlavní momenty překvapení, a tak dám k dobru jen pár subjektivních postřehů.

    Ze svého pohledu mohu říct, že ač jde o komiks, tak to není úplně lehké čtení. Každá z hlavních postav má v knize svou kapitolu, která je jakýmsi mikropříběhem a vysvětlením toho co se stalo před nastoupením do autobusu. V ní se objevuje spousta dalších vedlejších postav, a protože jde vždy jen o krátkou životní epizodu, která je navíc vytržená z kontextu, musí se čtenář poměrně dost soustředit, aby mu neuteklo to klíčové. Rozhodně to tedy není typ komiksu, u kterého když přeskočíte jednu dvoustranu tak se vlastně nic nestane.

    Práce s jednotlivými stripy mají poměrně rychlý spád a rozhodně nepostrádají dynamiku. Nechybí ani okna přes celou stránku a dvojstranu, což dává grády jednotlivým příběhům. Už z obalu knihy lze vyčíst odkaz na Město hříchu Franka Millera. Ten je patrný i na černobílých dvoustranách, které otvírají jednotlivé kapitoly. A příjemným osvěžením jsou také Easter Eggy na filmového mága a krále popkultury Q.T.

    Bavilo mě, že se autorům podařilo až dokonce knihy udržet tajemství, a tak konečné rozuzlení bylo překvapivě nečekané. Celou dobu jsem očekával něco ve stylu filmu Identita od Jamese Mangolda a vlastně o to zábavnější bylo závěrečné prolnutí osudů jednotlivých postav. Některé spojlery mi dokonce došli až po nějaké době, co jsem knihu dočetl, což je důkazem toho, že vám komiks určitě nějakou chvíli zůstane v hlavě.

    Takže se pohodlně usaďte ke krbu, nalejte si skleničku něčeho ostřejšího, zapalte si Red Applesku a nechte za sebou zavřít dveře týhle prapodivný linky.
  • Fimi
    Fimi mecenáš29.4.2021 07:00Linka
    Rozhodně překvapení, kresba nic moc, místy nepřehledná, ale jinak zbytek výborný, tady se ta hutná ponurost dá krájet. Více takových věcí.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.4.2021 11:16Linka
    Na můj vkus možná někdy až lehce "humpolácký" styl humoru a nucený drsňáctví většiny postav, což mě nebere. Nicméně musím říct, že příběh je relativně rafinovaně vystavený a zábavně odsejpá. Nenudil jsem se. Přestože to není žánrově úplně to, po čem prahnu, je to celkem osvěžující počin!

    Celkový dojem: 70%
  • faster86
    faster8612.4.2021 22:33Linka
    Nevím proč, ale od toho projektu sem od zveřejnění obálek měl velké očekávání. A s klidným srdcem můžu říct, že očekávání bylo naplněno. Tohle je přesně ta věc, kterou česká komiksová scéna potřebovala. Odvážné, surové, temné. Jde tu cítit Tarantinovský feeling, což jako fanoušek Tarantina oceňuju. Při čtení bych pocity mohl popsat jako: ok - ok - může být - počkej tohle mi nesedí (listování zpět) - už asi tuším o co jde - jo takhle - hezky pekně, dobrýýý"
  • Stara.kryta
    Stara.kryta12.4.2021 14:40Linka
    Anotace nelhala. Drsné, nekorektní a zábavné.
    Tohle mi opravdu sedlo.

    Celá recenze zde: https://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/linka-82154
812941
  • 2scha
    2scha mecenáš4.3. 06:22Linka
  • Django
    Django mecenáš3.3. 21:12Linka
  • Light
    Light14.8.2022 23:59Linka
  • lacoste
    lacoste9.6.2022 23:22Linka
  • Palebras
    Palebras15.2.2022 19:07Linka
  • invape
    invape mecenáš9.12.2021 22:30Linka
  • Glumal
    Glumal16.10.2021 10:16Linka
  • flynander
    flynander4.10.2021 23:31Linka
  • mcleek
    mcleek16.8.2021 12:19Linka
  • perak
    perak30.7.2021 07:38Linka
  • Skot
    Skot mecenáš24.7.2021 16:24Linka
  • Bronn
    Bronn21.7.2021 21:21Linka
  • Cabal
    Cabal15.7.2021 21:27Linka
  • Sawyer
    Sawyer12.7.2021 11:54Linka
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo19.6.2021 12:19Linka
  • Berry669
    Berry66917.6.2021 23:45Linka
  • Darker
    Darker mecenáš31.5.2021 06:00Linka
  • james dixon
    james dixon mecenáš23.5.2021 17:40Linka
  • NecRoman
    NecRoman22.5.2021 03:05Linka
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš21.5.2021 23:21Linka
  • Zbysek2410
    Zbysek241016.5.2021 11:41Linka
  • Nezbi
    Nezbi mecenáš16.5.2021 00:54Linka
  • flipflop
    flipflop10.5.2021 07:00Linka
  • Final
    Final mecenáš8.5.2021 22:32Linka
  • robert.hladil
    robert.hladil8.5.2021 17:32Linka
  • trudoš
    trudoš editor5.5.2021 07:56Linka
  • maluk76
    maluk761.5.2021 10:35Linka
  • Fimi
    Fimi mecenáš29.4.2021 07:00Linka
  • fifas
    fifas25.4.2021 22:01Linka
  • Mamut12
    Mamut12 mecenáš20.4.2021 09:52Linka
  • Lachvos
    Lachvos mecenáš17.4.2021 10:40Linka
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.4.2021 11:16Linka
  • faster86
    faster8612.4.2021 22:34Linka
  • Stara.kryta
    Stara.kryta12.4.2021 14:40Linka