RUR - obálka francouzského vydání.
RUR - Obálka italského vydání 1
RUR - Obálka italského vydání 2

+ 9 dalších ukázek

Koupit
Oslavou stého výročí slavné divadelní hry Karla Čapka R. U. R. je nový autorský komiks. Kateřina Čupová je kreslířka a animátorka, která se úkolu zhostila s bravurou a představuje Čapkův text ve svěžím pojetí určeném o sto let mladšímu publiku. R. U. R. je tedy zpět v jasných barvách a podání, kterým může po sto letech opět dobýt svět.

Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.
V roce 2021 vyšlo také v turečtině pod stejným názvem u nakladatelství Telemak a v korejštině (Sunest), v roce 2022 pak ve španělštině (nakladatelství Ediciones La Cúpula), italštině (Miraggi Edizioni - zde navíc doplněno o doslov / teoretický text a speciální obálku viz ukázky. Teoretický text je přeložen i do češtiny a vychází ve druhém vydání české verze ) a francouzštině (Glénat) viz. ukázky.


Scénář
Kateřina Čupová (Faqy, Chechula)
Předloha
Karel Čapek
Art
Kateřina Čupová (Faqy, Chechula)
Barvy
Kateřina Čupová (Faqy, Chechula)
Obálka
Kateřina Čupová (Faqy, Chechula)
Lettering
Kateřina Čupová (Faqy, Chechula)
Redakce
Anežka Dudková, Richard Klíčník, Pavel Růt, Lucie Růžičková
Žánry
adaptace, drama, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-257-3340-0 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 260 x 26 mm
Tisk
barevný
Váha
1300 g
Stran
256
Cena
448 Kč
Varianty
RUR (2. vydání) (2023)
RUR (2020)
  • Norri
    Norri mecenáš9.4.2021 08:51RUR
    Je to ostuda, ale k přečtení Čapkovy hry R.U.R. jsem se dostal až nyní na stará kolena. To je tak, když člověk projde školským systémem bez zadané povinné četby. Potom musí všechny ty skvělé díla světové literatury objevovat sám v průběhu života. Psát, že Karel Čapek byl génius, je nošením dříví do lesa. Divadelní hru R.U.R. jsem přečetl souběžně s komiksem Kateřiny Čupové a musím říct, že na mě příběh a myšlenky v něm hodně zapůsobily. Čapek byl ohromný vizionář a dokázal ve svých dílech naprosto precizně a naléhavě vyjádřit své vize a celospolečenské hrozby.
    Kateřina Čupová se adaptace Čapkovy hry zhostila velmi dobře. Díky jinému médiu, než je divadlo, si mohla dovolit změnit pořadí některých dialogů a zařadit do scénáře také “flashbacky”. Je jasné, že do komiksu nemohly být přepsány všechny dialogy v plném rozsahu, ale všechno důležité zřejmě zůstalo zachováno. Tedy až na pár chybiček. Na dvou nebo třech místech jsem narazil na texty v bublinách, které nedávají smysl. Je to proto, že před nimi byly vypuštěny věty, které jim dodávaly kontext.
    Povedená je také výtvarná stránka komiksu. Celkové pojetí kresby a barev celému R.U.R. neuvěřitelně sedlo. Syté akvarelové barvy tomu dodaly tu správnou fantaskní atmosféru. Občas mi velikost panelů, bublin a písma přišla kolohnátská, ale zároveň je tam spousta stran a dvou-stran, které téměř vyrážejí dech a nebo z nich mrazí. Celkově na mě ta kniha působí moc dobře a to včetně plasticky udělané obálky.
  • MEGA
    MEGA31.1.2021 22:27RUR
    Tohle je paráda. Konečně je tu unikátní adaptace plná energie. Kresebný styl mně neskutečně sedl. Tento příběh je dnes klasika, ale v tomto komiksu působí svěže. Líbí se mi využití jasných barev, které kontrastují s čím dál hrozivější situací. Každá postava je unikátní, expresivní a plná života. Jediné, co bych vytknul, je místy chaotické první dějství, ale to mně nezabrání dát 5*!
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš12.1.2021 14:23RUR
    Tohle mi vážně sedlo. Slyšel jsem RUR jen jako rozhlasovou hru a při čtení jsem jí slyšel v hlavě. Barevné podání a vůbec celé podání mi k tomu vážně skvěle sedlo. Co se týká RUR předlohy, tak mne překvapuje jak aktuální to pořád je. Necítím z toho 100 let staré dílo.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.1.2021 11:14RUR
    Takže slovy pana Babiše v reakci na komentář pode mnou bych pravil: "nejni to prauda." Mluvit o průseru roku je úplně mimo mísu. Čapek byl samozřejmě trochu génius a přestože se domnívám, že některé věci i v jeho době musely v jeho dílech působit lehce naivně, jeho myšlenky a kladené otázky mívají nesmírný přesah. Proto se stal tak uznávaným klasikem i intelektuálem. Kateřina Čupová se zhostila této adaptace zdařile a s jistou noblesou. Nevím, do jaké míry člověk musí znát předlohu, aby něco pochopil. Já jsem hru četl, nedávno slyšel i v rozhlasovém provedení, ale moje paměť je nesmírně děravá, takže si vždy rád všechno připomenu. A nemám pocit, že bych se ztrácel, či nevěděl - komiks je naprosto názorný i uchopitelný. Na nezmíněných detailech přece tolik nezáleží. Jak naznačil Zack, Kateřina vdechla tomuto jinak ponurému dílu barvu a přesto se nic nezničilo.

    Celkový dojem: 70%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 15:58RUR
    Ten, kdo zná předlohu bude asi větší pes, než ti, kteří ji nečetli. Nemůžu se zbavit dojmu, ale mně to přišlo, jako kdybych četl úplně jiné dílo. Kresba mi nesedla a nedokázal jsem se do ni ponořit a nechat se jí unášet. Dějově to bylo roztříštěné a přišlo mi, jako by se skákalo z místa na místo, protože se snad počítá, že všichni RUR známe. Jako včera si vybavuji, když se Ledeckého na křtu Kapes ptali, jestli bude dělat RUR a když nám všem pověděl, o jak náročnou adaptaci by šlo, z důvodů prostředí, které v dramatu nijak zvlášť popsané není, tady to úplně vidím, že Čupová se zhostila nelehkého úkolu. Nechci srážet její kvality kreslířky (umělkyně), ale tohle se prostě nepovedlo. Mně to přišlo jako mišmaš bez něčeho uchopitelného. Její kraťasy v Aarghu se mi líbí, ale to je asi tak všechno. RUR měl dostat do ruky někdo etablovanější a zručnější v adaptacích a dělání delších komiksů. Je to vlastně její první dlouhý komiks a podle mě by měla začít něčím svým, než něčím převzatým. Za mě je to komiksový průser roku 2020.
  • PKD
    PKD15.12.2020 10:50RUR
    I když pořád tvrdím, že psychedelickokarikaturní vizuál alá Francie let 60tých (zvláště jsem měl celou dobu čtení/koukání na mysli Stvoření Světa z 57:) se ne zcela hodí do tohoto anihilačně apokalyptického příběhu (představte si R.U.R. od Alexe Rosse, ty bláho!) , do 5min. mi to přestalo vaditi a jak jsem měl obavu, která mě odrazovala od koupi, že ty šílené barvičky budou na zánět spojivek, tak nikoli. To jen internetové ukázky jsou mnohem barevnější, než jest reálný produkt. Uf. Prostě vodovky, co jsme používali ve výtvarce.;-) Ovšem, co musím Katce pochvalným mručením odsouhlasiti, je to, že v podstatě zachovala pův. text beze změn. Já totiž samotnou hru v knižním vydání z let 40tých vlastním (za nemalý peníz), takže bych si okamžitě všiml, jakékoli výrazné změny. Dále bych vyzdvihnul to, že výprava včetně oblečení je (a to mi nikdo nevymluví) z let 60.-70. ve kterých se totiž má odehrávati hl. děj, což málokdo ví. Pro Čapka byla pochopitelně budoucnost vzdálená 40 a víc let, těžká SF. A nejen pro něj. I P.K.Dick hodně v 50.letech umísťoval děje svých románů do 90tek.;-) Netuším, zda je to náhoda, nebo úmysl autorky, ale já ji za to dávám palec nahoru. Dokonce jsem se občas přistihl, že si prohlížím růz. dvoustránky s továrnou a spousty robotů, kteří se Katce fakt povedli asi nejvíce. Ty jejich tupé prázdné výrazy byly chvílemi opravdu děsivé. Pohledy (konečně!) do továrny samotné, včetně výroby robotů, jeden ze splněných snů. Když samoz. pominu tu zjednodušenou kresbu. Formát bych též pochválil, i když díky tomu to vypadá jako slabikář či dětská kniha, což nemůže (díky obsahu) býti dále od pravdy, heh. A na závěr bych jen Argo opravil ve dvou (pro někoho malicherných, pro mě důl., zvláště když jde o 1.comicsové vydání vůbec a ještě ke 100letému výročí) věcech... páč v r.2020 neuplynulo 100 let od divadelní premiéry (ty byla až 5.ledna 1921) ale od knižního vydání. Jo a RUR se píše takto a ne jinak, R.U.R. Páč bez těch teček, je to řeka v Německu. Shrnuto, mohlo to vizuálně dopadnouti lépe (mám na mysli to, že toto dílo by si zasloužilo prostě propracovanější a komplexní kresbu), ale taky hůře. Plný počet za to, že to vůbec vzniklo (+za dodržení pův. textu), páč II. vizuálně R.U.R. (pokud nepočítám onu jedinou 35min. film.adaptaci z 38), v podstatě neznáme. Takže díky aspoň za tohle. Pokud by Štěpánek tak kresbu neflákal, tak bych to dal okamžitě jemu, páč ta jeho Válka s Mloky s rozsahem pouhých 40str. (aby ho čert za to po poli honil) je byla a bude navždy...kulervoucí! A na Krakatitu už bylo viděti, že ho to buď nebaví, nebo ztratil jiskru, nebo co.P.s. a ano, souhlasím s kolegou Hanussenem, že by to klidně mohlo uspěti v zahraničí.Zvláště ve Francii a Belgii, dle mého odhadu. I když, i kladnou odezvu v Británii si dovedu představiti.;-)
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš6.12.2020 14:07RUR
    Čupová si s adaptací Čapkovy hry poradila víc než dobře, kresba je perfektní (ostatně jako vždy), text plyne perfektně. Myslím, že v tomhle provedení a v kombinaci s nadčasovým Čapkovým tématem se jedná o komiks, který by měl šanci na úspěch i v zahraničí. Doufám, že se od ní v budoucnu dočkáme dalších větších prací. Zvětšený formát knihy se taky povedl.
  • Zack
    Zack admin19.11.2020 23:18RUR
    Je to neuveritelny, ale povedlo se udelat originalni adaptaci uctivane klasiky, ktera neni otrocka aniz by mela potrebu slapat po puvodni latce. Adaptaci, ktera se neboji pouzit dnes jiz trochu archaicky text a zasadit ho do relativne progresivni kresby, ktera by se na prvni pohled hodila spis k detskemu comicsu (nebyt tech casto hodne agresivnich barev), na druhy se strasne nehodi k temnemu sci-fi o zaniku lidstva, ale na treti sedi jak prdel na hrnec. Letos uz druhy comics, ktery absolutne nakopava moje dlouhodobe utvrzeni v tom, ze mame strasne malo dobrych comicsovych autoru, jen skvele ilustratory. Dalsi naprosto suverenni prace, ktera by obstala na jakemkoliv trhu a asi to budu muset prestat rikat a vic sledovat, co u nas tahle generace vydava.

    Muj (a dost mozna opravdu jen muj) jediny problem je vlastne jen s tim, ze je to zjevna adaptace divadelni hry, v ktere se prevazne sedi v mistnosti a filosofuje. Chechula tomu sice hodne sikovne dala dost vyrazny vytvarny kabat, ale porad je to herec, ktery se cely film nezvedne ze zidle.
1212321
  • invape
    invape mecenáš14.10.2023 00:12RUR (2. vydání)
  • filemon
    filemon4.10.2023 21:46RUR
  • misa
    misa16.8.2023 13:45RUR
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš30.12.2022 02:56RUR
  • robert.hladil
    robert.hladil18.9.2022 12:41RUR
  • Dezodoo
    Dezodoo10.9.2022 16:17RUR
  • Lobok257
    Lobok25714.5.2022 10:51RUR
  • lacoste
    lacoste25.2.2022 21:05RUR
  • petrSF
    petrSF8.2.2022 20:39RUR
  • YARYNN
    YARYNN2.2.2022 20:25RUR
  • Berry669
    Berry66928.7.2021 23:47RUR
  • keporkak
    keporkak editor16.7.2021 08:33RUR
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš11.7.2021 17:29RUR
  • terrordemon
    terrordemon1.7.2021 22:22RUR
  • invape
    invape mecenáš12.6.2021 23:00RUR
  • oleav
    oleav mecenáš14.5.2021 23:18RUR
  • calvin10
    calvin109.5.2021 15:30RUR
  • Norri
    Norri mecenáš12.4.2021 08:31RUR
  • Troyoun
    Troyoun27.3.2021 13:30RUR
  • MEGA
    MEGA31.1.2021 22:27RUR
  • trudoš
    trudoš editor25.1.2021 07:11RUR
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš12.1.2021 14:23RUR
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.1.2021 11:28RUR
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 15:58RUR
  • disclose
    disclose26.12.2020 19:25RUR
  • NecRoman
    NecRoman23.12.2020 19:39RUR
  • PKD
    PKD15.12.2020 10:50RUR
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš6.12.2020 14:07RUR
  • Zack
    Zack admin19.11.2020 23:18RUR
  • Freckles
    Freckles17.11.2020 11:59RUR
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš25.4.2021 19:57RUR
    Norri: u mě to zase bylo obráceně. Povinná četba nás odrazovala od jakékoliv četby :-)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin10.4.2021 12:59RUR
    Norri: To není žádná ostuda;-)
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš7.1.2021 18:44RUR
    Pro PKD zde link na obálku prvního vydání z roku 1920, na kterou K. Čupová odkazuje. Je tu vidět, že obálka byla bez teček.
    https://cutt.ly/5jjzVjO

    A hovořit o tom, že něco "dostala" zrovna ona... Přišla s celým nápadem a s úžasnými ukázkami. Možná stojí za zmínku, že je to možná první český komiks, jehož práva se prodala do dvou dalších zemí ještě před českým vydáním.
  • Freckles
    Freckles23.12.2020 21:37RUR
    Dostala to ona, protože to byl její nápad.
  • james89
    james8921.12.2020 14:21RUR
    Asi do toho taky půjdu, abych tady podle ukázek neplácal nesmysly :D Ona i Štěpánkova kresba se vyznačuje celkem velkou pestrostí, i když u Krakatitu z r. 2018 nebo Války s mloky byla taky místy temná a pochmurná. Ale Krakatit z r.2009 se povedl hodně, podle mýho názoru. Asi jo, tohle zkusím a koupím. Třeba potom napíšu opak :)
  • Zack
    Zack admin21.12.2020 13:59RUR
    Mně naopak přijde neuvěřitelně osvěžující, že tu taky máme konečně Čapka, co není visuálem temná ukázka deprese a šílenství. Podle mě to funguje skvěle.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš21.12.2020 11:17RUR
    Mně osobně se práce Čupové líbí moc, bez ohledu na to, co to je, takže nejsem úplně směroplatný :) Ale jasný, chápu, že někomu to zrovna k Čapkovi nemusí úplně sedět.
  • PKD
    PKD21.12.2020 10:07RUR
    james89... p.s.ja tez neveda, zda do toho jiti, ale sel jsem a nelituji toho. Ale jak rikam, pokud nejsi velky fanda Capka, potazmo R. U. R., tak radeji ne. Co se tyce Krakatitu (ze je z 2009 jsem neveda,ja mam jedinou verzi, kterou znam a ta je z 2018) od Stepanka, jak mam v komentu, uz to tam flakal, ale porad je to vazna a dospela kresba. To jo.
  • PKD
    PKD21.12.2020 10:01RUR
    james89... Jak jsem to psal v komentu. Tudiz, v podstate s tebou souhlasim. Vyhodu maji ti, kteri to uz davno maji nekolikrate prectene, takze se do toho vnori a ta kresba jim pak toliko neva. Ale je fakt, ze ten vizual je nevhodny a detinsky. Ale svou atmosku to ma a citim z toho original, takze ok. A hl., nemame zatim na vyber. Pokud by jich bylo vicero, myslis ze by nekdo po tomto vzdechl? Me tak napada, ze u comicsu s TGM, by si tohle nedovolili. Nebo u Karla IV. Tady se holt u nas na klasiky vzdy kaslalo a pak to takto dopada. Mame tady spoustu vybornych kresliru a dostane to zrovna ona. Nechapu. Taky by me ze srandy zajimalo, jakou castkou to slavne ministerstvo "kultury" vlastne prispelo.
  • james89
    james8921.12.2020 02:32RUR
    Všem se to podle hodnocení líbí. Já podle ukázek pořád nevím, jestli do toho jít. Kresba mi k tomu moc nesedí. Tu bych použil do úplně jinýho žánru. Mně se nejvíc z čapkových komiksů kresbou líbil Krakatit z r. 2009. Tomu naprosto sedla :)
  • PKD
    PKD15.12.2020 11:21RUR
    Jen by mě zajímalo, proč ze všech lidí, to dostala zrovna ona. Jen tak na okraj.