Koupit
Devět historických událostí, devět nejdůležitějších rozhovorů v dějinách našeho národa, devět předních českých komiksových tvůrců! Komiksový cyklus ČEŠI sleduje historické období od vzniku Československa (1918) až po okamžik, kdy se Československá republika rozpadá (1992). Každý díl je originálním výtvarným zpracováním jedné klíčové etapy moderních dějin naší země.

1. Jak Masaryk vymyslel Československo
2. Jak Beneš ustoupil Hitlerovi
3. Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha
4. Jak se KSČ chopila moci
5. Jak Gottwald zavraždil Slánského
6. Jak Dubček v Moskvě kapituloval
7. Jak z rock‘n‘rollu vznikla Charta 77
8. Jak se stal Havel prezidentem
9. Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát

Všech devět dílů vyšlo také souborně v okrasném boxu pod ISBN 978-80-204-4479-0

Scénář
Pavel Kosatík
Art
Petr Novák (Ticho762)
Žánry
historický
ISBN/ISSN
978-80-204-3158-5 (Česká televize)
978-80-204-3158-5 (Mladá fronta)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
185 x 250 mm
Tisk
barevný
Váha
300 g
Stran
80
Cena
269 Kč
  • perak
    Ze série "Češi" toto byla předposlední kniha, k níž jsem se dostal, a hodnotí ji jako nejhorší. Především scénáristicky to bylo slabé (což mne udivuje o to více ve srovnání s některými z jiných dílů). Vytržených pár myšlenek a rozhovorů Masaryka v průběhu několika roků nedrží při sobě a není schopné o dané historické události moc vypovědět. Spíše to na mne působilo jako snaha o adoraci Masaryka. Nápad s boxerským zápasem by nebyl špatný, ale v rámci takto krátké knihy nebyl schopen být provázaný se zbytkem vyprávění a nakonec to na mne působila, že obě "dějové linky" byly jen rychle načrtnuté a nepropracované.
  • trudoš
    Těžko hodnotit, protože jde jen o neurčitou skicu, která vlastně nic podstatného neříká. Po historické stránce tedy žádné novinky či zajímavosti, nepočítám-li oslavování T. G. Masaryka, což je bezesporu záslužné, ale takových publikací už tu bylo. Nakonec, jediným přínosem pro mě byla konfrontace s Davidem Lloydem Georgem, který budoucího prvního prezidenta usvědčí hned z několika populistických manipulací, jimiž na svou stranu získal lid. Ostatně celá ta stylizace rozhovorů do boxerských zápasů byla náramná, dala mi mnohem více, než vše ostatní, co bylo v komiksu odvyprávěno. Především mi chybělo zúročení celkové idey, tedy jak Masaryk vymyslel Československo - kromě páru zapálených scén je vrcholem příběhu pouze jeho „porážka“ při rozhovoru s britským ministrem. Po scenáristické stránce tak drobné zklamání, po výtvarné naopak příjemné překvapení. Ticho762 byl pro mě zatím jen experimentálním výtvarníkem, jehož projekty mě nikdy zvlášť neoslovily, ale tohle se mi líbilo vážně moc.
  • choze
    První díl Českého století převedený do komiksu, který nese stejný název epizody, ale kdovíproč už ne celého cyklu. Narozdíl od usedlého televizního zpracování nabízí poněkud expresivnější zpracování Kosatíkova ukecaného scénáře plného filozoficko-politických promluv, točícího se kolem zajímavé, místy až fanaticky působící osobnosti Masaryka. Chápu, že chtěli všechny ty závažné hovory něčím vizuálně oživit, ale já bych se bez těch pohříchu nudných průběžných boxerských zápasů klidně obešel. Ale i když by to celé mohlo být čtenářsky přívětivější, i takhle mi to přijde jako dobrý pokus/způsob, jak atraktivně přiblížit klíčové osobnosti a momenty českých dějin.
  • ebbe_voe
    Zejména Ticho 762 podává skvělý výkon, uchopení některých sekvencí považuji za skvostné. Oceňuji boxerské intermezzo. Pro mne jednoznačně lepší než seriál byť je scénář hodně podobný.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.12.2013 18:01Češi 1918 #01: Jak Masaryk vymyslel Československo
    Tady je krásně vidět, jak někdy záleží na formě. To, co v seriálu vypadalo jako nemastné neslané křečovité (a pro lidi bez zájmu o historii jistě zcela nudné) dialogy, na papíře tak nějak i funguje. Kosatík je historik, možná i dobrý, ovšem jako scénárista k masarykovskému dílu se příliš nepředvedl. Opět - na papíře to možná vypadalo hezky, na obrazovkách byl výsledek dost rozpačitý. (Jenom dodám, že např. poslední díl o Slánském byl naopak vynikající.)

    Celkový projekt je jinak sympatický, kresba neurazí, chujovinky okolo jsou prominutelnou uměleckou licencí... Scény trpí někdy jistou dávkou trapnosti a i v komiksu zůstanou ty nejnepovedenější dialogy hrůznou umělou stavbou, kterou by postavy v životě nevypustily z úst. Zde zkrátka historik chce chrlit informace skrze postavy, což ubírá na autentičnosti. Přesto všechno komiks neodsuzuji.

    Celkový dojem: 70%
  • kaylin
    Osobně se mi líbí myšlenka českého historického komiksu, ale pořád se musím ptát, proč z hlediska komiksu musíme pokaždé až tak moc experimentovat? Copak by tenká, čistší linka někoho zabila? Je hezké, mít tolik originálních autorů, ale kolik z nich se skutečně prosadí? Šanci druhému dílu bych určitě dal, protože scénář není špatný, rozhovory jsou samy o sobě zajímavé. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/11/396-cesi-1918-jak-masaryk-vymyslel.html
  • Lenny
    Nějak nechápu smysl celého tohoto projektu, protože Masaryk je pouze přepisem (přemalování) televizního seriálu do komiksu a krom několika medailonků v závěru nemá žádnou přidanou hodnotu. Scénář je hodně podivný, jde prostě o poslepování několika různých Masarykových rozhovorů s různými politiky, které jako celek moc nedrží. Asi nejblbší moment je samotný závěr, kdy Lloyd George celý projekt označí jako nesmysl a Masaryk je jakoby poražen, ale na další stránce už přijíždí už jako prezident do Československa... Obsah samotných rozhovorů je sice zajímavý, ale příběhu by slušela nějaká kostra. To jak Masaryk vymyslel Československo se z komiksu vlastně nedozvíte.
    Co je tu oproti seriálu navíc (asi, nějak pozorně jsem ho nesledoval) je paraela s boxerskými zápasy, což je taky docela WTF. Když probíhá nějaký "klíčový" rozhovor, sledujeme jak Čech boxuje s někým národnosti Masarykova oponenta. Jenže rány nepadají podle toho, jak kdo argumentuje, ale jen podle toho, jak kdo mluví - povídá Masaryk a Čech drtí soupeře, povídá Thům a v tu chvíli mlátí Rakušan - a je úplně jedno jak relevantní obsah jejich slov je. Navíc je box protlačen do celkem tří rozhovorů a ke konci už leze na nervy.

    Kapitola sama o sobě je odporná kresba, kdy Masarykovy šlehají z očí lasery prozřetelnosti a všechno je takové divně rozmazané. Dovedl bych si ji představit pro nějaký komiks v ABC, ale na samotnou knížku to nemá.
2585