Koupit
Podzim 1938. Hitler žádá po Evropě prst, aby mohl utrhnout celou ruku. V Mnichově se scházejí zástupci západních velmocí a jednají o nás bez nás. Československo volí mezi sebevraždou ze cti a obětováním se pro větší zájmy. Ve sporu o republiku se střetávají dva muži protikladných názorů i povah – prezident Edvard Beneš a voják Emanuel Moravec. Chladný kalkulátor a horkokrevný bijec.

Všech devět dílů vyšlo také souborně v okrasném boxu pod ISBN 978-80-204-4479-0

Scénář
Pavel Kosatík
Art
Štěpánka Jislová
Redakce
Vojtěch Čepelák, David Pazdera
Žánry
historický
ISBN/ISSN
978-80-204-3388-6 (Česká televize)
978-80-204-3388-6 (Mladá fronta)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
185 x 250 mm
Tisk
barevný
Váha
400 g
Stran
80
Cena
269 Kč
  • perak
    Samozřejmě, že vyprávění je zkratkovité. Na pár stránkách obsáhnout problematiku Mnichova je nemožné, ale myslím, že to dilema, kterému Beneš čelil je vystihnuto dostatečně. Jen tam mohl být více zobrazen přerod Moravce. Bez znalosti historie to může být pro čtenáře hůře uchopitelné.
  • Shirley
    Rozhodne jeden z lepších dielov série Češi, scenár bol primerane akčný a Štepánka sa kresby zhostila veľmi dobre, oživuje dej vhodnými vizuálnymi metaforami (skvelý rozpad prezidentského paláca na konci). Súhlas s Lennym, že tu sa to podarilo.
  • Lenny
    U většiny Čechů jsem si občas zoufal nad dlouhýýými rozhovory politiků za stolem a říkal si, že to ale vzhledem k ukecanému scénáři moc jinak udělat nejde. Pak přišla Jislová a ukázala, že jo. Paráda, 4,5*
    Recenze: http://www.youtube.com/watch?v=HxA2PROr5Qw
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš17.1.2017 15:07Češi 1938 #02: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi
    Tak konečně jsem měl během zkouškového trochu času i na zformulování krátkého hodnocení Čechů. Předně musím říct, že žádný z TV dokumentů jsem neviděl a z komiksové série jsou poslední dva vyšlé díly zároveň prvními dvěma, které jsem si koupil, ačkoliv některé z těch předchozích mne rovněž díky knihovnímu fondu zabavily.
    Na komiksy Štěpánky a šípáckého Karla jsem byl však nejvíce zvědav a po přečtení obou mohu s povděkem říct, že se investice vyplatila. Oba používají osobitou kresbu, která se do každého tématu hodí trochu jinak a s upovídaným scénářem se poprali udatně. Málokdo by asi měl takovou trpělivost kreslit tolik mluvících hlav.
    Štěpánka zvolila pro svůj komiks vzdušnost a neagresivní barvy. Čtenáři pomáhá pochopit plynutí děje i pomocí obrazových metafor (hlavně rozpadající se svět), což dobře podbarvuje Benešovu tísnivou situaci. Její volná, jemná, obrazotvorná linka vnímavě doplňuje křehkost Československa a detailně zobrazuje uniformy i další dobové předměty – ocenit musím i rozkreslenost pozadí a okolí postav. Takže respekt. Doufám, že komiksů od Štěpánky se už začne vydávat víc, protože má (i aktuálně) co nabídnout.
    Co se týká příběhu, Beneš to holt měl s Hitlerem těžké a je na každém, jak si jeho konání přebere: „Tohle je spor Hitlera s celým světem a s vesmírem a s Bohem, a můj problém je jenom v tom, že to kromě mě nikdo nechápe.“
    Podle mne však Kosatíkův scénář dovedně ilustruje bezvýchodnost situace.
    Sečteno a podtrženo, je na co se dívat a je co číst. Je to z naší historie, vytvořeno našimi autory/autorkami, my za to můžeme být rádi a taky to můžeme dát najevo – což jsem tímto snad udělal a těší mě, že série je už touto dobou úspěšně završena.
    Na závěr drobné mimochodné PS - zcela překvapivě je z gramatického hlediska správně slovo skici, nikoliv skicy ;)

  • kaylin
    Kniha může být částečně fabulací, ale jejím smyslem není být historicky přesná, ale především ukázat složitost situace, do níž se prezident a země dostali. Tohle se dle mého podařilo. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/12/1320-cesi-1938-jak-benes-ustoupil.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin8.11.2016 11:06Češi 1938 #02: Jak Beneš ustoupil Hitlerovi
    "Jste úplně vedle, když to vnímáte jako spor Beneše s Hitlerem. Tohle je spor Hitlera s celým světem a s vesmírem a s Bohem, a můj problém je jenom v tom, že to kromě mě nikdo nechápe."

    Tak tu máme v pořadí druhý, ve skutečnosti předposlední díl velmi zajímavé - a možná trochu nedoceněné - série Češi. Přestože se jedná o téma velmi zásadní a silné, mám pocit, že zrovna tento televizní díl mě kdovíjak nebavil. Komiks mě však upřímně zaujal a dokázal udržet napjatého, ačkoli člověk jaksi tuší, jak to všechno dopadne, a zároveň se zde žádné akční scény nekonají, neb je komiks opět založen zejména na dialozích. A v tom je možná právě největší síla celé série.

    Štěpánka je vlastně svým způsobem "angažovaná autorka" a po např. Superhrdinech z východního bloku zpracovala další politicko-historické téma. A musím říct - přestože její práce je v tomto případě hlavně výtvarná -, že se ho zhostila více než sympaticky. Mohla do scénáře či zpracování komiksu propašovat nějaká svá témata a pokud tak učinila, nepůsobí to rušivě. Tohle je prostě dramatický rok 1938 a v těchto kulisách, které se doslova (a nápaditě) rozpadají, se dílo odehrává. Obecně i další drobné fantaskní prvky jsou prima.

    Líbí se mi originální obálka, líbí se mi barvy, které střídají sytost s až "instagramovými" odstíny a které postupně spolu s československými vyhlídkami blednou. Štěpánčina kresba je zkrátka typická a baví mě, i když tváře lidí se často úplně nepodobají svým předlohám, ale stejně je zaručeně poznáte. Jenže proč napadat básnicko-komiksovou licenci, že. Navíc postavy mívají skvělé expresivní výrazy a mimika je povedená (démonický Hitler je teda možná až moc:D).

    Většinou mívám ještě nějaký politický komentář či připomínku, tady se asi spokojím jenom s tím, že Beneše jako politika příliš nemusím, ale samotný Mnichov bych mu nezazlíval. Zkazil toho mnohem víc a jinde, zde byl skutečně obětí v nezáviděníhodné situaci... a komiks to popisuje více než trefně.

    Celkový dojem: 80%