Koupit
Historie se opakuje. Češi opět nemají svůj samostatný stát. Byli jsme i před Mnichovem, budeme i po něm? Prezident Beneš doufá, že ano. Aby se nemohl opakovat Mnichov, je nutné „zjednodušit“ národnostní strukturu obyvatelstva vyhnáním milionů sudetských Němců. Aby toto bylo možné, je třeba vytvořit situaci, která z Československa vytvoří nikoli jen oběť nacismu, ale také spolubojovníka v boji proti němu. Vražda tyrana tento propagandistický záměr splňuje.

1. Jak Masaryk vymyslel Československo
2. Jak Beneš ustoupil Hitlerovi
3. Jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha
4. Jak se KSČ chopila moci
5. Jak Gottwald zavraždil Slánského
6. Jak Dubček v Moskvě kapituloval
7. Jak z rock‘n‘rollu vznikla Charta 77
8. Jak se stal Havel prezidentem
9. Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát

Všech devět dílů vyšlo také souborně v okrasném boxu pod ISBN 978-80-204-4479-0


Scénář
Pavel Kosatík
Art
Marek Rubec
Žánry
historický, válečný
ISBN/ISSN
978-80-204-3389-3 (Česká televize)
978-80-204-3389-3 (Mladá fronta)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
185 x 250 mm
Tisk
barevný
Váha
270 g
Stran
80
Cena
269 Kč
  • perak
    Zajímavé téma, ale pojato hodně staticky. Jde vesměs o dialogy hlavních postav, čímž jsou dobře vystihnuty jejich postoje, ale obrázky jsou mnohdy skoro nadbytečné, nijak nedotvářející děj. Jako text by vyjádření psychologie postav bylo ok, ale jako komiks to moc nefungovalo.
  • kaylin
    Tato třetí kniha, která zatím vyšla, je pro mě rozpačitá. Z hlediska psychologického a popisu postav, je to dobré, to mi sedí, ale z hlediska zábavního, je to moc unylé a zdlouhavé, kdy rozhodně ne všechny rozhovory, které jsou zde prezentovány, vedou k nějakému smysluplnému vyústění. Zrovna z téhle látky se dalo vytěžit o hodně více, přece jen je to jeden z nejstatečnějších činů s nejděsivějšími následky v našich dějinách. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/01/836-cesi-1942-jak-v-londyne-vymysleli.html
  • ebbe_voe
    Nezvyklá forma, mi nakonec sedla k dobovému zasazení. Vypíchl bych zajímavý lettering. Závěrečná sekvence je velmi silná.
  • George Walker Bush
    V televizi mi přišel tento díl jako slabší (podobně jako 1.), ale nedají se mu upřít jisté kvality. Tou je například schopnost relativně poutavě vyprávět o velmi zásadních a bouřlivých událostech WW2 bez jediného výstřelu, či o atentátu prakticky bez jediné akční scény. Komiks sice naznačí shazované bomby z německých bombardérů a na konci znázorní samotný čin, ale i tak tkví jádro vyprávění úplně jinde. Vše se konstruuje pomocí - už jsem to zmínil dříve u této série - lehce umělých dialogů, které však svou popisností dokážou zaujmout. Beneš pro mě i nadále zůstává nepochopitelnou a nešťastnou postavou českých dějin, ale určité střípky Kosatík osvětlovat může. Kresba je taková, že krom Beneše a Churchilla (a možná Jaksche a Benešové) není možné rozpoznat ostatní obličeje, ale má své jakési kouzlo. Zvláštní lettering se do této "rozhárané" kresby docela hodí, byť jindy by měl skutečně iritoval.

    Celkový dojem: 70%