Koupit
Původní komiks mladé autorky čerpá svou prvotní inspiraci u egyptského mýtu o dvou znepřátelených bratrech, Sutechovi a Usirovi. Malý egyptský kluk Ratep, kterému se vrstevníci pro jeho původ vysmívají, podlehne svodům Sutecha, boha války, temnoty a hněvu, a dopomůže mu ke svobodě a moci. Za to ho stihne trest - Usir, bůh plodnosti a panovník nad říší zemřelých, mu dá nesmrtelnost a Ratepovým věčným úkolem je napravovat Sutechovy zlé skutky. Osamělý odvěký poutník bez domova a rodiny pak cestuje časem i světem a v jeho příbězích se odrážejí legendy a báje z celého světa. Ratep přitom nepřestává toužit po lásce a přátelství, leč marně. Protože však v jeho žilách koluje i Sutechova krev, nehodlá se se svým údělem smířit.

Scénář
Markéta Kubátová Smolíková
Art
Markéta Kubátová Smolíková
Obálka
Markéta Kubátová Smolíková
Žánry
fantasy, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-257-0325-0 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
165 x 235 mm
Tisk
černobílý
Váha
700 g
Stran
272
Cena
298 Kč
  • choze
    choze11.7.2019 22:15Egypťan
    Sympatická záležitost, kresebně slušná a ani scénář není nejhorší, byť ani nijak extra zajímavý.
  • Norri
    Norri mecenáš3.8.2017 23:40Egypťan
    Lovec démonů ve službách vyšší moci není nic, co bychom neznali z desítek různých variací, ale původ lovce ve starém Egyptě a egyptské božstvo jako vyšší moc, to je tady snad poprvé. Minimálně pokud budeme mluvit o českých kořenech. Hlavním hrdinou je Ratep, syn prostého rolníka, který jako dítě udělal špatné rozhodnutí a stal se otrokem a žoldákem boha Usira. A tak putuje staletími a tu a tam ztrestá nějakou bestii. Kniha je složená z několika příběhů v několika vybraných časech a místech. Scénář není vybroušený diamant, místy drhne, ale je zábavný a Ratepovi nechybí cynický humor někoho, kdo žije dlouhá tisíciletí a nemůže zemřít... Autorka Markétá Smolíková Kubátová přiznává inspiraci Hellboyem (mimo jiné) a Mikem Mignolou. Na scénáři i kresbě je to vidět. Kresba je černobílá a mignolovsky strohá. Bohům žel však není konzistentní. Kvalita se pohybuje v celém rozsahu od parádních obrázků, které byste si klidně dali na zeď, až po příšerné a asi narychlo udělané čmáranice. Čmáranic je, bohům žel, více. Škoda, že autorka nekreslí více, protože by se mohla pěkně vykreslit. Stojíme ale o českou kopii Mignoly?
  • p3tris
    p3tris25.4.2017 07:07Egypťan
    Černobílá kresba si bere inspiraci z Franka Millera nebo Mika Mignoly, povídkové rozložení, příběhy i hlavní hrdina mi zas v mnohém připomínali Sapkowského Geralta. Rozhodně ale nejde o nějaké kopírování a rozhodně ne o nudu. Sympatický počin z našich luhů a hájů.

  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 01:25Egypťan
    Fantaskní příběhy, možná chvílemi zbytečně jednoduché, a sem tam nedotažené do konce, ale okořeněné nahláškovanými hrdiny. Základní motiv je vcelku prostý - člověk, který posloužil Zlu, teď ve službách Dobra ničí vše démonské a nelidské. Tedy klasický superhrdinský motiv. Už to je na české poměry zvláštní, obzvláště když se jedná o neznámého autora, v tomto případě autorku. A toho si cením.
    Nápady na povídky samotné nehýří sice žádnou originalitou, jsou však dostatečně svébytné, aby v nich čtenář automaticky neviděl kopii kopie. Odmyslíte-li si tedy podobnost s Mikem Mignolou, kterým se autorka minimálně kresebně nechala hodně ovlivnit, užijete si sympatické, lehce strašidelné historky, které ne vždy končí tak, jak by jeden čekal.
  • kaylin
    kaylin23.10.2013 09:54Egypťan
    "Egypťan" je další ukázkou toho, že čeští autoři umí vyprávět příběhy a umí kreslit, jen se to prostě moc lidí nedozví. K vydání bych pak měl jednu výhradu - lettering se mi příliš nelíbil. Písmo, které bylo zvoleno, je takové moderní, strohé, nějak se k těm příběhům nehodí. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/10/340-egyptan-75.html
  • mart.in
    mart.in mecenáš10.7.2011 12:04Egypťan
    Koupil jsem hlavně kvůli kresbě, ale nakonec ani příběh nebyl vůbec špatný. Vlastně jsem ani netušil, že se podívám na tolik míst a do tolika období (klidně jich ale mohlo být i víc). Nápad Egypťana procházejícího se dějinami se mi líbí, jen bych se určitě obešel bez většiny jeho "hlášek", lettering by si rozhodně zasloužil lepší a i ta kresba mi místy přišla trochu odfláknutá. Celkově ale velmi povedené, pokud by se někdy objevilo pokračování, rozhodně koupím.
  • spekktrum
    spekktrum2.7.2011 12:52Egypťan
    Túto knižku som prečítal, dá sa povedať, na jedno posedenie. Takže moje dojmy:
    Kresba má u mňa 100 bodov. Prekvapivo. Táto kniha sa ocitla na trhu pomerne nenápadne, a bol som prekvapený, ako profesionálne bola poňatá práve táto stránka. Kompozícia panelov, ako aj ich schopnosť porozprávať príbeh. Niekedy som mal síce problém s mimikou postáv, ako aj s ich rozlišovaním (naštastie sa ich tam nevyskytovalo až tak veľa)
    Kvalite však uberajú dialógy. Tie sú miestami až príliš plytké.
    Ďalšou vecou, čo mi tak trošku už pri prvom pohľade vadilo, je lettering. Ten tu vyznieva až príliš neprirodzene.
    V každom prípade sa jedná o úctyhodný počin...
  • Landauer
    Landauer28.4.2011 22:22Egypťan
    Nečetl jsem, listoval. Ale teda klobouk dolů před takovouhle bichlí a je mi dviný, že jsem o Egypťanovi neslyšel víc, protože rozsahem a skutečně komiksovou formou (na rozdíl od Nebela a podobných pseudokomiksů) je to v Čechách věc nevídaná. Už se těším, až si počtu.
  • doophy
    doophy26.3.2011 11:05Egypťan
    Na úvod bych měl napsat, že si české autory moc nekupuji a ani je nijak nevyhledávám, ale toto dílo je kotlině České velmi naprůměrnou záležitostí. Kresbou i strukturou příběhu kniha připomíná Mignolova Hellboye. Kniha má drobet pomalejší rozjezd, ale postupem se zlepšuje kresba, dialogy i příběh.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.2.2011 23:17Egypťan
    Hmmm... no očividně asi půjdu opět lehce proti proudu.
    Když jsem viděl pěkně udělanou pevnou vazbu a nejlepšího nakladatele v ČR (Argo), čekal jsem "bombu". Nedočkal jsem se. Nechci tvrdit, že je to špatné dílo, vůbec ne. Jen není kdovíjak skvělé a výjimečné. Hrozně rád se ponořím do různých historických epoch, ale tentokrát jsem se spíše brodil takovým podivným mišmašem Egypta, Kréty, indiánské Ameriky nebo Itálie 19. století v doprovodu zvláštního hlavního hrdiny, který má sloužit jako pojítko. Příběh začíná neskutečně banálně a naivně, a tento trend pokračuje docela dlouhou dobu. Místy neskutečně hloupé ironické hlášky a dialogy by napsalo snad i pětileté děcko. Epizoda ze střední Ameriky je v tomto ohledu snad vrcholem. Kresba mi také připomíná Mignolu, kterého ale zrovna nijak zvlášť nemusím, takže ani tím si u mě komiks nepolepšil. Egypťan má ohromný potenciál, ale dle mého názoru až trestuhodně promrhaný. Bavit jsem se začal až v poslední třetině knihy, konkrétně v Benátkách spolu s upíry a čarodějem, i když ani z toho nejsem zcela na větvi. Na druhou stranu nechci hanět relativně příjemné a líbivé dílko, očividně u jiných slaví úspěch, tak ať... nechme to tak:-)
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin16.1.2011 11:25Egypťan
    Kdepak, vůbec nejsem vůči tomuto dílu neobjektivní... Jen proto, že u nás doma dva roky bydlel autorčin bratr a odjakživa vychvaloval svoji sestru u každého večerníčku, co animovala?! Ale když ono je to tak pěkné! A zdařilé! A konzistentní!

    Kresba je prakticky perfektní, je vidět, co dokáže skutečně vykreslená ruka, která strávila mnoho hodin nad jednotlivým políčky animáků, rozdíl oproti jiným autorským prvotinám na našem trhu je až donebevolající! Použitím hry světla a stínu a ostrými, až "hranatými" liniemi upomene na Mignolu, ostatně i příběh hlavního hrdiny má povícero styčných bodů s vyšetřovatelem paranormálních jevů Hellboyem. Dynamika kresby je však naprosto odlišná, kde Mignola dává nejvíce energie do statických obrazů nehybného očekávání, jeho políčka jsou jednotlivými fotografiemi zastavenými v čase, síla MKS je v pohybu, změně, obratech, gestech a plynutí. Používá nezvyklé úhly pohledu, filmové střihy a obzvláště jsem si oblíbila "storyboardové" čtyřobrázkové stránky, které výrazně zrychlují a zintenzivňují vnímání děje. Nepovedených políček, kterým se dá vytknout špatná kompozice či nesmyslná anatomie, je, co by na prstech spočítal.

    Při prvním přečtení jsem hodnotila příběhy ze starověku podstatně výše, než ty s vlkodlakem Antoniem. Po druhém přečtení však musím uznat, že jsem se mýlila, kvalita příběhů je vzestupná, a to včeně dialogů, které jsou dle mého názoru kamenem úrazu publikace. Prostě a jednoduše mi na nich obvykle něco nesedí. Jsou plny... klišé. Samotné příběhy jsou čtivé, zaujmou i překvapí pointou, mými osobními favority jsou Posvátné jezero a Čaroděj.

    A teď k tomu, co zbývá. Lettering. Lettering dělal Martin Kubát a ehm... hm... noooo, já ho tady jako nechci hanit, ale jako, zdá se mi, že to jako kapánek odflákl. Chtěl to dovnitř vepsat ručně, leč z lenosti to neudělal(škrábe jako kocour a nechtělo se mu snažit se a hrbit se nad tím). Mohl si dát alespoň větší práci s výběrem fontu... Naopak za citoslovce v políčkách jsem ochotna ho poplácat po zádech :)

    Od Arga se nedá čekat jiné než výborné zpracování, překrásná obálka, pevná vazba i se záložkou(ano, ta mi u leckterých knih výrazně chybí), na dotyk velmi příjemný přebal, minimalistické, leč lákavé...

    Co víc chtít? Snad jen další pokračování, jsem namlsána... Tak tedy jen zvolat: "Dobré prodeje!"

  • flipflop
    flipflop28.12.2010 21:10Egypťan
    Moc pěkný příběh se zajímavou kresbou. Opravdu škoda toho písma, i když jsem si za chvíli zvykl. Doufám, že bude pokračování, protože ten konec si o něj prostě nehorázně říká a duše čtenáře prahne po pomstě.
  • Mankin
    Mankin mecenáš6.12.2010 08:05Egypťan
    Veľmi, veľmi podarené dielko. Atmosféra i kresba mi miestami pripomínala (nechť mi pravoverní odpustia) Mika Mignolu. Príbehy plynú svižne, Ratepov charakter mi je viac než milý, človek mu proste fandí. Škoda odfláknutého "umelého" letteringu, chcelo to buď letterovať ručne, alebo popremýšľať nad vhodnejším fontom a bublinami vôbec. Ale i tak je tento komiks viac než podarený, takže doporučujem zakúpiť ;-)
71191