Tento velkoformátový komiksový výbor byl nominovaný na ceny Harvey a Eisner a jde o sbírku stripů kreslířky Ellen Forneyové. Obsahuje celostránkové komiksy, které vycházely například v L. A. Weekly, v seattleském The Stranger, v BUST Magazine a Oxford American.

Řada stripů spadá do kategorie „Jak na to“, i když tedy nelze říci, že by šlo o právě běžné návody: autorka rozdává rady nejen ryze praktické („Jak kouřit trávu a neskončit ve vězení“), ale i zcela ujeté („Jak kroužit ňadry na různé strany“) a dojemně nepoužitelné („Jak si přišít amputovaný prst zpátky“). Kromě manuálů najdete v knížce i stripy jako „Poslední soundtrack“, morbidní skládanku se spoustou krve, pozlátka a Led Zeppelin; obrázkové interview s Margaret Choovou nazvané „Jak být správná buznolapka“; a „Seattleské erotické zajímavosti“ a „Vzpomínky na Lásku“, což je jakési grafické putování za vzestupy a pády Courtney Love.

Ellen Forneyová se osobně podílela na přípravě českého vydání a ve spolupráci s ní vznikla bublina, kterou v žádném jiném vydání nenajdete, jen v tom českém. Je to „radikální řez“ z příhody „Jak abstinovat podomácku“.

Scénář
Ellen Forney
Art
Ellen Forney
Obálka
Ellen Forney
Překlad
Jaroslava Kočová (Koudelka)
Žánry
stripy, underground, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7381-674-2 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 300 mm
Tisk
barevný
Váha
786 g
Stran
112
Cena
399 Kč
Originál
I Love Led Zeppelin (Fantagraphics, 2006)
  • RR
    RR4.7.2023 19:22Miluju Led Zeppelin
    Takové nenáročné, ne moc vtipné čtení pro lesby. Navíc záměnou písní v příběhu Final Soundtrack přičiněním snaživé překladatelky přišla kniha o jedinou zmínku o Zeppelínech, čímž její název pozbyl smyslu. Takhle je to spíš Miluju Boba Dylana.
  • vasek
    vasek25.11.2011 13:56Miluju Led Zeppelin
    Přestože osobně nemiluju Led Zeppelin, přišla mi tahle knížka celkem sympatická. Jedná se o klasickej feministickej "androš", jehož plus spočívá ve faktu, že si autorka nebere jakékoli servítky. Především v autorském komiksu mi Ellen přijde hodně silná a zábavná. Její práce dávají dohromady solidní mišmaš, a celá publikace působí jako příjemnej bordýlek, kterým se člověk ležérně přehrabuje. Že je to někdy blbě nakreslené, kresebně upachtěné a anatomicky zcela nefunkční, mi ani nevadilo. Tohle je prostě underground.

    ... Což mě ale přivádí k hlaví výtce: Bí-Bí-atrímu syndromu vydávat všechno v pevných deskách a na křídě. V případě "Zeppelinů" opravdu ukázkový případ obludný samoúčelnosti. Vsadil bych s klidem svý fusekle, že Ellen Forney do roku 2010 nepublikovala na kvalitní lesklý křídě. K jejím pracem se taková pompa absolutně nehodí. Tohle mělo vyjít v paperbacku a nejlíp na šedým hajzlpapíru... Jak si každej správnej Underground zaslouží.

    Ještě dodávám, že překlad je super. Celkové hovorové vyznění použité češtiny působí báječným "fuckerským" dojmem.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.4.2011 12:41Miluju Led Zeppelin
    Nechápu příliš smysl prvního souboru nazvaný "Jak na to" skládající se s nejrůznějších návodů. Návody samy o sobě by nemusely být špatné... říkáte si, co to plácám? Inu, sdílím třeba lásku Umberta Eca k seznamům jako takovým, návody by mohly fungovat obdobně. Jenže tyto forneyovské jdou absolutně mimo mě. Respektive ten humor, který se v nich má údajně nacházet. Podobně nudně (skutečně jsem se musel nutit k četbě) vyznívá kapitola "Další krátké komiksové povídky". Tenhle americký styl rádobyhumoru u mě vzbuzuje pouze zívající reflexy. O něco lépe pak vyznívá kapitolka s názvem "´92-´94" a úplně nejlépe jsem se bavil u poslední části "Spolupráce", a to zcela z jednoduchého důvodu: scénaře psal totiž někdo úplně jiný. Například epizody z "Co mě naučily drogy" byly dokonce velmi vtipné. Škoda, že takový není celý komiks.
21542