Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Paulina, studentka ekonomie, se rozhodne strávit léto u kamarádky na francouzském venkově, aby se připravila na zkoušky. Po setkání s místním mladíkem Erwanem, se zaplete do nebezpečné hry v prostředí dvou odlišných světů. Erwan nese břemeno zajištění rovnováhy mezi Zemí a Malým světem. Existují však síly, které chtějí zničit dávno zavedené pořádky, a první příznaky blížící se zkázy lze pozorovat ve stále chaotičtějším zemském světě.

Obsahuje původní čtyři alba série Le grand Mort, vydané nakladatelstvím Vents d'Ouest:
Velký mrtvý #01: Včelí slzy (Le grand Mort #01: Larmes d'abeille, 2007)
Velký mrtvý #02: Paulina (Le grand Mort #02: Pauline, 2008)
Velký mrtvý #03: Blanche (Le grand Mort #03: Blanche, 2011)
Velký mrtvý #04: Sombre (Le grand Mort #04: Sombre, 2012)

Vyšlo jako 28. svazek edice ERB (Ediční Řada Bande dessinée)


Scénář
Jean-Blaise Djian, Régis Loisel
Art
Vincent Mallié
Barvy
François Lapierre
Obálka
François Lapierre, Vincent Mallié
Lettering
Jiří Nevěřil
Překlad
Jan Havlíček (Gmork)
Redakce
Zbyněk Froněk, Jiří Nevěřil, Josef Vybíral
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-88617-14-3 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 315 x 20 mm
Tisk
barevný
Váha
1487 g
Stran
248
Cena
899 Kč
Originál
Le grand Mort (Intégrale I), Tomes I à IV (Vents d'Ouest, 2007; 2008; 2011; 2012)
Varianty
Velký mrtvý (Integrál), knihy I až IV (2023)
Velký mrtvý (Integrál), knihy I až IV (limitovaná edice) (2023)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.4. 18:32Velký mrtvý (Integrál), knihy I až IV
    Parádně nakreslená záležitost, která trpí - podobně jako jiné frankofonní dobrodružné fantasy komiksy - jakousi hůře definovatelnou přeplácaností děje. Seznámíme se sice s pěkně vykresleným světem kdesi "za", ale většinu času strávíme ve francouzském "všedňákově", kde - což o to - venkovská Bretaň má v tomto výtvarném pojetí také neuvěřitelné kouzlo, ale my sledujeme nějakou prapodivnou takřka postkatastrofickou Paříž, vůbec nevím proč, která se potácí nad propastí, ale na kafíčko, pivínko si zajít v klidu můžete, vlaky jezdí a pekárny jsou plné baget a koláčků. Vůbec mě to vlastně nezajímá včetně jakýchsi pokusů o sociální komentář, a základní náměť, který by mě zajímal, není zase tak úderně přitažlivý a vleče se. Druhá kniha byla nesmírně nudná, uondaná a takřka zbytečná. Do toho tu máme zamilovaný trojúhelník a zvláštně rychle proměňující se charaktery jednotlivých postav. Tři hvězdičky jen s hodně odřenýma ušima, protože to hezky vypadá.

    Celkový dojem: 50%
  • faster86
    Začátek je fajn, pak se něco stane v zemi velkého mrtvého, vám velice rychle dojde co se tam stalo. V půlce druhého sešitu si uvědomíte, že je to straaaaašně natahované, na konci sice je clifhanger, ale že by mě to nenechalo v klidu spat se říct nedá. Je to těžký průměr. Jako neříkám, že to nemá dobré momenty, ale v tom rozvleklém vyprávění nějak vyšumí do ztracena.
  • filemon
    Pro mě zatím spíše Velký Špatný. Bezduché frenetické honičky, spousta výstelkových naivních komentářů přitroubel v hlavních rolích kolem zápletky, která by i snad mohla být dobrá. Ovšem v prvním díle se z ní příliš nedozvíme, místo toho vidíme dokolečka Francii v krizi. Tak snad se tahle lehce woke záležitost rozhýbe ve dvojce. Plusem je, že se dají přeskakovat celé strany a o nic nepřijdete, takže to člověk nakonec přelouskne jednadvě.
  • Norri
    Tohle se panu Vybíralovi opět povedlo. Naprostá pecka! Ta kniha je jiná, než jakou jsem si ji dopředu představoval. Vím, neměl bych to dělat, protože jsem potom často zklamaný. To ale není případ této knihy. Očekával jsem hlavně dobrodružství v “jiném” fantasy světě. Prostě začátek v reálu a potom šup skříní někam jinam, kde budeme až do konce. Jenže tady se větší část knihy odehrává v reálném světě. V reálném světě, který pociťuje následky událostí, kterých jsme byli svědky v onom “jiném” světě. Erwan a jeho přítelkyně jsou jediní, kdo tuší, co se děje, a kdo by snad mohl postupující katastrofu zastavit. Ale je to zábavné, napínavé, místy trošičku strašidelné, místy drsné, ale zároveň je to i romantické.

    Kresba je úžasná a je plná detailů. V některých komiksech je skvěle nakreslená jenom příroda, nebo města. V jiných jsou pěkně nakreslení jenom lidé. Tady je úžasně nakreslené všechno. Přírodní scenérie jsou epické i tajemné, města jsou živá a plná detailů, a lidé jsou, i přes komiksovou stylizaci, takřka skuteční. A holky, ty jsou tady krásné…

    Kniha je opět skvěle udělaná a má bonusy s nádhernými celostránkovými a dvoustránkovými malbami. Mám standardní verzi, ale držel jsem v ruce i limitku, a musím říct, že jsem zaváhal. Desky standardní verze jsou pěkné, ale limitka je nádherná. Už aby vyšla druhá, závěrečná kniha.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš14.12.2023 18:55Velký mrtvý (Integrál), knihy I až IV
    Má to slušný náběh a v prvním okamžiku, kdy jsme v mikrosvětě, říkám si, že by to mohl být zajímavý čtenářský zážitek. Bohužel, ale vystřízlivění z tohoto světa se dostaví tak rychle, jako Paulina a její těhotenství. To je zároveň zádrhel této knihy. Moc času v tom světě s mrtvolou nepobudete a pak jste odkázání sdílet ponurý svět ve Francii, z kterého se záhadně během pár měsíců stane jakési divno postapo. Vše přitom doprovázené honičkou za holkou, ke které má Erwan velmi podivný, až pofidérní, vztah. Ono to vlastně je tak příjemně blbé, naivní, až to nějak neřešíte a díky tomu tempu se necháte unést, kam to povede, takže tohle tomu komiksu, prozatím, promíjím. Mikrosvět a universe komiksu mě baví a je to fajn. Kresba famózní, čtivá a přehledná. Docela se těším na druhý díl.
  • trudoš
    V první řadě se musím přiznat, že jsem po celou dobu vlastně vůbec netušil, co od komiksu Velký mrtvý čekat. A právě to pak neustále zvyšovalo atraktivitu vyprávění, protože ani po čtyřech albech zápletka příliš nevykrystalizuje. Jasně, představí se postavy, popíše prostředí, nahodí se zvraty, vygraduje děj – ale jakou cestou by se mohl další vývoj ubírat, to zůstává tajemstvím. Přičemž podmanivá kresba Vincenta Malliého vám nedovolí příběh opustit, dokud nejste na poslední stránce.
    Ne, že by ovšem bylo všechno dokonalé, pořád tvůrcům nemohu odpustit jistou naivitu protagonistů, chovajících se před střetem s reálným světem jako kdyby vyrůstali v nějaké pohádce. Stejně tak je pro mě nepochopitelné, že když je celý svět v krizi a lidi nemají práci ani peníze, naši hrdinové – třebaže ani jeden z nich nepracuje – si po celou dobu žijí nadstandardně a drobné z nich padají jak z hracího automatu. Ale to jsou drobné výtky, nic to nemění na faktu, že jsem upřímně zvědav, co druhá kniha přinese.
  • wolfgang
    Skvělá záležitost. Knihu jsem si moc užil - gradující příběh, postupné rozplétání mystéria i parádní kresbu. Jen to čekání na dokončení v druhém integrálu bude asi těžké. Snad se ho dočkáme brzy.
  • Good Games
    Good Games mecenáš13.11.2023 21:24Velký mrtvý (Integrál), knihy I až IV
    Je skvelé, že nám tu vychádzajú tie najslávnejšie diela od Régisa Loisela. Vypadalo to totiž ešte nedávno, že sa ich tu len tak ľahko nedočkáme. Jeho Výprava za ptákem času u nás vyšla totiž už v roku 2010 ako vôbec prvý MDEK, ale predaje neboli práve najlepšie a následne tu komiksy od tohto šikovného Francúzskeho autora dostali stopku a nedočkali sme sa zatiaľ ani pokračovania Výpravy za ptákem času (vo Francúzsku má už séria 11 dielov a u nás vyšli 4). Prelomil to Vybíral v minulom roku a po 12 rokoch sme teda dostali nového Loisela v podobe kompletu Petra Pana. Velký mrtvý patrí medzi tri najslávnejšie Régisove série a musím povedať, že právom. Je to taká dospelá fantasy dráma bez akcie a bez klasickej fantasy (žiadni draci, elfovia či trpaslíci). Má to veľmi silný a zaujímavý príbeh plný záhad v peknej kresbe. Som rád, že sa moje vysoké očakávania naplnili. =►Celá recenzia◄=
  • mcleek
    Jak by řekla klasička: "Tady vidím velký dobrý!" První kniha se jeví jako čisté fantasy, ale zbylé tři jsou už žánrově i atmosférou dost jinde. Příběh je neuvěřitelně vyvážený - civilní a zároveň epický. Dal jsem to na jeden zátah, vtáhlo si mě to a nepustilo. Už aby tu byla druhá polovina a snad bude stejně strhující!
1294