Str. 021
Str. 041
Str. 056

+ 3 další ukázky

Koupit
Jeruzalém, 11. dubna 1961. Začíná proces s Adolfem Eichmannem. Referovat o něm má francouzská novinářka, kterou doprovází izraelský kolega. K nim se přidává Hannah Arendtová, třetí hlas komentující tuto významnou historickou událost. Z Jeruzaléma do Wannsee, přes Argentinu a Osvětim; komiks, který zavádí čtenáře na sám okraj pekla jménem šoa. Jak potrestat někoho, kdo spáchal nevýslovné zločiny? Je trest smrti přiměřený? Napraví něco? Má vůbec smysl – tváří v tvář šesti miliónům mrtvých a masovému vyhlazování? Mladý izraelský stát v roce 1954 odvážně zrušil hrdelní trest za zločiny spadající pod trestní zákoník a při tomto rozhodnutí se opíral o judaismus, což je abolicionistické náboženství už z podstaty. Ale… existuje i u trestu smrti nějaká výjimka? „Dá se vůbec přemýšlet o trestu smrti, když před vámi stojí jeden z nejstrašnějších katů dějin?“

Scénář
Marie Bardiaux-Vaïente
Art
Malo Kerfriden
Obálka
Malo Kerfriden
Lettering
Jiří Nevěřil
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Eva Brucknerová, Milan Dorazil, Richard Klíčník, Erik Lukavský
Žánry
drama, historický, životopisný
ISBN/ISSN
978-80-257-3854-2 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 260 x 14 mm
Tisk
barevný
Váha
550 g
Stran
128
Cena
498 Kč
Originál
L'enfer est vide, tous les démons sont ici (Glénat, 2021)
  • rajot
    Bohužel musím souhlasit se závěrem fastera86. Vysoce cením vydávání komiksů s podobnou tématikou či přesahem, nicméně asi i proto, že mám o tématu koncentračních táborů a holocaustu poměrně načteno, jsem si vědom toho, co dokáže taková věc udělat s emocema. Tady se ale nic takovýho nedostavilo, tohle prostě jen projede tak nějak "informačně" kolem. Jakoby to autoři pojali spíš jako televizní inscenaci. Proto nejde hodnotit jako "nadprůměrné", natož výš. Škoda, přesto jsem rád, že podobný věci vycházej.
  • faster86
    O Eichmanovi jsem měl povědomí jen díky filmu Operace Eichman (https://www.csfd.cz/film/602653-operace-eichmann/galerie/), což je vlastně fajn, protože komiks plus minus navazuje na děj filmu. Chápu, že jde o velká témata, o tom žádná, ale komiks mi to není schopný dát ve formě která by to ve mně vzbudilo nějakou emoci (což je škoda). Ono to není špatné, ale něco tomu chybí....
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.6.2022 17:39Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi
    Ačkoli je zde prezentovaný příběh relativně známý a ačkoli se zde objevují smyšlené dialogy, které celý proces a okolnosti případu svým způsobem spolu s jakousi uhlazenou komiksovou formou zlidšťují, jedná se o velmi dobré ztvárnění naprosto zásadních událostí a otázek lidských dějin - holocaust, otázka trestu smrti, spravedlnost, vina a zodpovědnost... Tady snad moje ratio nemůže vznášet připomínky banálního charakteru ohledně formy apod., tady hodnotí moje emoce, které tento komiks nakonec úplně dostal... dokonce mi téměř vehnal slzy do očí. Silná záležitost.

    Celkový dojem: 90%
  • Palebras
    Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi je další z řady komiksů s válečnou tématikou a tak jako v případě majstrštyků Bomba, To byla zákopová válka či Wannsee se opět jedná o výbornou záležitost. Svým rozsahem se nejedná o příliš opulentní dílo ale dané téma je natolik silné, že i v případě skromnějšího počtu stran přesahující lehce stovku, dokáže zabrnkat na pocitovou stránku docela vehementně. Stáváme se svědky soudního procesu s Adolfem Eichmannem, včetně všech náležitostí s ním souvisejících a přiznám se, že některé pasáže, hlavně co se týkaly dětí, semnou dokázaly zamávat. Projdeme si samotným procesem včetně dopadení, výslechem svědků či samotným rozsudkem a musím říct, že vše je odvyprávěno opravdu skvěle, nejednou se naskytne prostor pro různé úvahy na témata okolo šílenství, ideologií či fanatismu a celé jsem to musel dát na jeden zátah. I když samotná kniha relativně podrobně rekonstruuje konferenci ve Wannsee, doporučuji nejprve přečíst i stejnojmenný komiks který u nás vyšel a rozšířit si tak celkový obzor a rozhodně mohu doporučit i knihy V pekle plynových komor, Svědkové z továrny na smrt či Sonderbehandlung neboli Zvláštní zacházení, které se zabývají prací členů sonderkommand v Osvětimi a díky nimž dostane Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi úplně jiný rozměr. Černobílá kresba se vyloženě nabízela a po většinu času byla doplněna o modrou a žlutou barvu, kdy výjevy z Osvětimi či další vzpomínky zůstaly bez barvy a pomáhaly tak dotvořit pocit zmaru a beznaděje. Peklo je prázdné je opravdu velice silným komiksem vyprávějícím o jedné z nejstrašnějších etap v lidských dějinách a rozhodně jsem rád, že u nás podobné komiksy vychází a nadále snad budou v hojném počtu vycházet.