Rváčov 1 - ukázka polovičního obalu-přebalu
Ukázka
Ukázka

+ 4 další ukázky

Koupit
V 80. letech 20. století na Starém Městě pražském party dětí objevily Foglarova románová Stínadla. Touha inspirovat se a hrát si na Vonty brzy přerostla ve vlastní svět plný neuvěřitelných a přitom skutečných dobrodružství.

V dějinách české literatury se tehdy zrodil naprosto unikátní fenomén, kdy si dílo autora začalo žít vlastním divokým životem ještě za jeho života a s jeho vědomím.

Tento komiks není parafrází ani pokračováním Foglarova díla. Jedná se o beletrijní, napůl fiktivní a napůl z autentické orální historie pamětníků vycházející příběh dětí z 80. a 90. let. Generace, která zažila, poznala a objevila Staré Město pražské v jedinečné historické době tak, jako už nikdy žádná generace po nich.

Vychází jako dvoudílný román, první díl v listopadu 2020 v nakladatelství Lipnik. Komiks má z poloviny na pevno přilepený přebal / obálku, ve které je v chlopni vložen samostatný slovníček pojmů, viz. foto ukázka.
Ocenění Muriel 2020 v kategorii Nejlepší scénář.


Scénář
Džian Baban
Art
Richard Fischer
Obálka
Richard Fischer
Redakce
Richard Fischer
Žánry
dobrodružný, historický, klubácký, městská fantasy
ISBN/ISSN
978-80-905679-9-3 (Lipnik - Karolina Voňková)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
200 x 280 mm
Tisk
barevný
Váha
689 g
Stran
176
Cena
699 Kč
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš5.9.2021 08:38Rváčov 1
    Moc me to nebavilo a libilo se mi opravdu par rychlosipackych a foglarovskych momentu. Jeste me zaujala ta linka stb. Jinak me to ale moc nebralo a kresba me vylozene rusila. Pro me je to takova stredova zalezitost.
    Navic mi vadila vazba a nepochopil jsem proc je slovnicek mimo.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.5.2021 09:26Rváčov 1
    Jako malý jsem byl samozřejmě Foglarovým dílem fascinován, bavilo mě, Stínadla na mě působila tajuplným dojmem a Hochy od Bobří řeky jsem s uspokojením zhltal... jenže nebylo to nikdy nic, žádný "kult", který by mě provázel do dospělosti. Hlubší vztah k foglarovskému světu tedy nemám. Tato kniha mě do něho však částečně vrátila, což se naposledy povedlo Pavlovi Čechovi - mimochodem Fischerova kresba, ač není tak rafinovaná, mi Čecha u obrázků ze žánru "foglar urban landscape" párkrát připomněla. Příběh je přiměřeně napínavý, melancholický a tajemný, bohužel zase všechno do pokračování zapomenu...

    P. S. Poznámkový aparát v příloze je povedený a vtipný.

    Celkový dojem: 80%
  • trudoš
    trudoš editor31.3.2021 07:33Rváčov 1
    Džian Baban je čertovsky divnej pavouk, jehož imaginaci bych nechtěl potkat v noci někde na ulici. Člověk aby neustále přemýšlel nad tím, zda si z něj utahuje, nebo tímhle způsobem tvoří zcela přirozeně.
    Z mé strany je ale nadšení z nápadu i provedení Rváčova absolutní. Mystická Stínadla pod rukou autora doslova ožívají a čtenář má jedinečnou možnost vrátit se do časů socialismu, kdy jsme se všichni měli na přímý rozkaz báječně. Je to smutné i legrační zároveň a sugestivní právě tak akorát, aby si v tom každý našel nějakou vlastní vzpomínku. Opomenout pak nelze ani výbornou práci Richarda Fischera, jež pražským uličkám vtiskla uhrančivou podobu.
    Nebudu však tvrdit, že jde o dokonalý komiks – je to vyprávěné trochu chaoticky, takže musíte neustále dávat pozor, jakou dějovou linii právě sledujete. Ke konci ovšem do sebe všechny dílky začnou perfektně zapadat a zmatek nabude na smyslu. Jen si pořád nejsem jist, jakým směrem chce autor vést příběh dál – a o to víc se na pokračování těším.
  • Skot
    Skot mecenáš17.3.2021 20:42Rváčov 1
    Těžko hodnotit první díl při očekávaném pokračování. Zatím spíše koláž osobních vzpomínek prolínající se v několika časových úrovních. Místy bohužel obtížněji přehledná. Kresba odpovídá ději ale rovněž někdy až příliš schematická . Prostě od věhlasného scénáristy jsem čekal trochu více , i když druhý díl může vše změnit a vylepšit. Navíc u brožovaného vydání se hned po několika minutách odlepil z větší části přebal nebo to tak má být, to jsem přesně rovněž nepochopil. Takže pro mě mírné zklamání.
  • J1602
    J16028.2.2021 21:41Rváčov 1
    Nevzpomínám si na jiný český komiks takového scénáristického kumštu. Příběh je precizně vyskládán, pomalu odhaluje svá tajemství a něco zůstává krásně skryto. Kresba je osobitá, leč storyboard místy trochu matoucí. Dohromady velmi výjimečné dílo, a to nejen pro zaryté vyznavače Foglarovi tvorby.
475
  • Fananek
    Fananek23.11.2022 06:50Rváčov 1
    Tak podle posledního inta nevydá Lipník druhý díl vůbec.
    Vydat by ho mělo Argo v roce 2023.
    Pokud Pánbůh dá.....
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.8.2022 21:40Rváčov 1
    Fananek: Druhý díl měl vyjít na podzim minulého roku. Možná v tom hrál roli covid, kdy chtěli s druhým dílem počkat, až bude situace normální, když už vyšla jednička v té asi nejhorší možné době? Nevím. Ale že by další díl nevyšel se asi nemusíš bát, protože jednička měla minimálně jeden dotisk a sbíralo to nominace na nejrůznější ceny, snad i přímo nějaká ta cena byla. Nejlepší by asi bylo zeptat se na Facebooku nebo přes mail, který je uveden jak na FB, tak na webu nakladatelství.
  • Fananek
    Fananek18.8.2022 20:53Rváčov 1
    Nikde jsem nedohledal, proč nevyšel druhý díl??
    Má někdo info.
    Děkuji.