Koupit
Legie superhrdinů: Sága velké temnoty (Původně vycházelo od srpna do prosince 1982)
Ve 30. století se objeví nový všemocný bůh Darkseid s důmyslným plánem na trvalé ovládnutí vesmíru. Využije svoje věrné přisluhovače ke krádeži všech mystických artefaktů té doby, aby získal mentální kontrolu nad rasou tří miliard všemocných bytostí.

Teď, když jejich vesmír stojí na prahu Armageddonu, Legie superhrdinů v budoucnosti shromažďuje vlastní armádu ze všech hrdinů, kteří kdy prošli řadami legionářů, aby se postavila pánu Temnoty a jeho neporazitelným bojovníkům.

Adventure Comics #300 (Původně vyšlo v září 1962)
Když přestanou legionáři ovládat svoje superschopnosti, přivolají do 30. století Superboye, aby jim pomohl v boji s padouchem s olověnou maskou, který si říká Urthlo.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Legion of Super-Heroes (Vol. 1) #290-294 a Adventure Comics #300


Scénář
Paul Levitz, Jerome (Jerry) Siegel
Art
John Forte, Keith Giffen, Alfred John Plastino (Al)
Ink
Larry Mahlstedt
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Tadeáš Pelech
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-8199-319-7 (BBart s.r.o.)
978-83-8199-319-7 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
491 g
Stran
160
Cena
269 Kč
Originál
Legion of Super-Heroes: The Great Darkness Saga (DC Comics, 1962, 1982)
  • Darth Raelchi
    Nějak to šlo přečíst, ale moc mě to nebavilo. Zmatek a chabé pohnutky o ovládnutí vesmíru. Originalita nula, dialogy nic moc, kresba ujde. Pořád nevím, co jsem to vlastně četl.
  • Tyfus
    Vůbec nevím o čem to bylo. Možná to chtělo dodat nějaký kontext. Nikdy víc.
  • Spike
    Osobně to nevidím až tak strašně jako jiní... Ano, na dnešní dobu je to retro až moc zastaralé a ukecané, ale být v hlavních rolích taková Liga spravedlnosti, asi je člověk smířlivější. Tady je hlavní problém že tyto postavy prostě neznáme, pořád se odkazuje k něčemu co už bylo a co mají za sebou, co spolu prožili, jenže my nevíme o čem mluví, navíc je jich hodně a pletou se. Po chvíli jsem vzdal pokusy si jména a postavy nějak pamatovat, a prostě jsem se nechal vláčet dějem.
    Ten je po čase hodně repetetivní, protože několikrát za sešit se opakuje stejná šablonka s náhle objevivšími záporáky, bitka, stáhnutí, a pak zase odznova. Nemůžu říct že bych se vyloženě nudil, ale o nějaké extra zábavě taky nemůže být řeč. Ani ten Superboy to moc nevytrhne, jelikož tu má spíše vedlejší roli.

    V závěru když konečně dojde na Darkseida to přeci jen nabere tempo, doporučuji ale před tím si přečíst Nové bohy jinak si to moc neužijete. Já se chytal alespoň tady, takže si umím představit že kdybych měl načtenou i Legii a všechny postavy znal, hned to bude o něčem jiném. Sága velké temnoty je bohužel jen krátkým výsekem z dlouho vycházející série, exkurze do historie a je tu ten Darkseid, ale pro tuzemské čtenáře to není ideální čtivo. Ten závěrečný twist kdy se padouch po velkohubých plánech až moc snadno stáhne, už tak nějak ke starším komiksům (nejen...) patří.

    Kresba i koloring jsou poplatné své době a je to takový průměr, neurazí nenadchne, ale na velké panely se dívá krásně. Barvy zas nejsou vybledlé ale hezky syté, taky plus.
    Pak tu máme retro příběh z 60. let, naivní blbůstka poplatná své době, včetně záporáka co ve svém jméně přehází pár písmen a nikdo ho nepozná, ale mě tohle docela baví. Ne že bych na jeden zátah dal celý omnibus těchto příběhů, ale v malém množství mi to na zpestření nevadí.

    Závěrem... Nemůžu říct že se jedná o dobrý komiks, ale ani o bullshit. Třeba Noví Bohové mě bavili víc, protože ač taky retro, svou mytologii teprve budovali a nebyli jsme hozeni do příběhu který už dávno běží. Pochybuji že moc lidí bude Sága velké temnoty bavit, ale své klady, když se pokusím být objektivní, to má... Přikláním se tedy k čistému průměru, budu hodný, přeci jen už jsem četl horší věci... 5/10
  • Spacecore
    Legion of Super-Heroes mám rád, ale tohle bylo starý, vytržený z kontextu, zamotaný, nezajímavý a nudný. Škoda mluvit. Čtení jsem si vyloženě protrpěl. Potěšil mě snad jen závěr se samotným Darkseidem, jinak je to bída.
  • xflori01
    Myslel jsem, že nic horšího než Noví bohové už nevyjde, ale pletl jsem se. Totální sr*čka.
  • hroubek
    Se vší úctou ke všem, kdo na komiksu pracovali. Ale tohle je snad nejhorší komiks co jsem četl, alespoň co se týče pocitů. Nebavilo mě to, a přál jsem si to dočíst, abych mohl číst něco jiného. Je to sr*čka.
  • Doppelganger
    Nikdy jsem moc nepochopil kouzlo Legion of Super-Heroes a tento příběh na tom nic nezměnil. Hromada postav, jejichž osobnosti i nudná ač bizarní jména (Matter Eater Lad je asi mým favoritem) jsou definována jednou superschopností, nekonečně pózují a navzájem se titulují svými přezdívkami, až najednou dojdou stránky a je konec příběhu.
    Poslední sešit byl celkem zajímavý, ale bohužel už bylo pozdě.
    Retro jako vždy roztomile naivní.
  • Carnage
    Je těžký v tom hledat nějakou větší myšlenku, protože finále nakonec vyšumí tak nějak do ztracena. Máme tady tým Legie kde jsem si polovinu knihy nemohl zapamatovat kdo je kdo protože všichni chlapi jsou si dost podobný. Máme tu i Supermana ehm Superboye kterej tam hraje docela druhý housle což je pochopitelný ale proč je pak najednou on jeden ze dvou osob která na konci dostane power-up jde mimo mě když tam skoro celou knihu není. Abych se vrátil k Legii tak každej tam vypadá tak na 30-40 let a vizáž mají ze 70. let našeho století a všichni jsou v manželském svazku, ale každej druhej má ve jméně kid, lad, lass, girl a jedna damsel tam byla (totálně retardovaný jména který vidím nejvíc ve starých DC komiksech) Záporák má skoro celou knihu navrch a jeho pohůnci jsou docela zajímavý i když bez nějaký hloubky. Jak jsem psal na začátku tak finále vyšumí do ztracena protože Darkseid prostě najednou uzná že jsou teda dost silný a zabalí to, prostě odejde. Obálka komiksu je dost spoileroidní protože celou dobu jde o ten big reveal že DC v tý době použilo dlouho nepoužitou postavu a ani v popisu na začátku knihy není Darkseid zmíněn ale když to čtete a záporák je furt záhada tak nějak tušíte že ten ksicht na obálce vám asi něco vyzrazuje. Nemůžu říct že bych se u čtení vyloženě nudil ale ani jsem nebyl nijak zvlášť překvapenej kvalitou lepší 2 hvězdy.
  • cyboy
    Jsem idiot. Kdyz jsem to mel v knihkupectvi v ruce, tak jsem se asi vic soustredil na pokec, nez na to, co mam v ruce.
    Dalsi "etalon" zanru, kde zase zaznivaji nezapomenutelne vety. Mel jsem dat na prvni dojem a vubec tim neztracet cas. Meli nam radsi dat cisla s tema Khundama, treba by se na to dalo alespon koukat.
    40%
11389
Četl/a (36)
2scha, Al0f0k, BadBoy, Bubákolog, calvin10, Carnage, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Deckard, Denis, Doppelganger, DracoAn, hroubek, Jay-jay, jh666, kallenved, Kiko, lantan1, Mercurio, mineralk, NecRoman, Negan, Paldini, roswelll, Schirru, seneke, Spacecore, Spike, Symbi, Tommar, Tony TwoDee, trudoš, utresyby, xflori01, zlejzmrd
(139)
2scha, Abe, Al0f0k, Alfi, Alfred, BadBoy, blackJag, Blair, bmc75, Bubákolog, calvin10, Carnage, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, Deckard, deefha, Denis, disclose, DKoscik, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Er.Nest, fifas, filemon, Filip123, Flowtek, Fox01, gezic, Glumal, hahahoho, herrman, hlavathor, Horstik, hroubek, hugosnowden, hypermlok, Infarkt, invape, JackOneil, jakub186, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kallenved, Karel Sec, KdG, kendor007, Kiko, Kiwi1902, krupan, Krvavý Patejl, kucik, Lenny, malylada, Mamut12, Mariomichal, Matio, MB, me, meffis, Mercurio, merhyx, Mikei, mimo_provoz, mineralk, miuanek, monty.cl, MP, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Nyxxie, Olesh, Paldini, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, perper, plema, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, puolpm, Radkos, raenius, raimi, Ricarderon, roswelll, Rumburaq, S313, Sajmon, Schirru, seneke, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, Spike, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, TheoDread, timek, Tomasino79, Tomate, Tommar, trudoš, Tyfus, Ursus, utresyby, vishnar, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, xflori01, xintax, Yefery, yogi, Zbysek2410, zdennanek, zlejzmrd
Chce (7)
Azik2586, Badgu.y1902, deadpool, delsemela, Maty48, Premek, Sebastian the wise
Shání (1)
DegiCZ