Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Dobrodružství Pidilidí patří k nejúspěšnějším frankofonním komiksům. Hlavními hrdiny jsou obyčejní obyvatelé francouzské vesnice, kteří se po dotyku záhadného meteoritu promění v človíčky ne větší než deset centimetrů. Z této neobvyklé proměny vznikají desítky vtipných i napínavých situací, které si oblíbili tisíce čtenářů. Celá série má dnes více než 50 alb a barvitou čtyřicetiletou historii. U jejího zrodu stáli scenárista Albert Desprechins a kreslíř Pierre Seron, kterého dynamikou kresby výrazně ovlivnil klasik francouzského komiksu André Franquin, jehož naši čtenáři znají z komiksu Gaston.

Scénář
Albert Desprechins
Art
Pierre Seron
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Ondřej Müller
Žánry
dětský, humorný
ISBN/ISSN
978-80-7447-254-1 (Cooboo (Albatros Media a.s.))
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Stran
48
Cena
149 Kč
Originál
Les Aventures des Petits Hommes #01: L'Exode (Dupuis, 2010)
  • filmator
    Vynikající kresba. To byste si mohli prohlížet a kroutit hlavou, jaký je Seron borec. Ale děj je tak jednoduchej, že tomu nemůžu dát ani průměrný hodnocení. Původní stripy neznám, takto bez návaznosti je to skutečně dost matoucí. Předpokládám,že po přestěhování - tedy od sešitu 2 - by příhody konečně mohly být něčím zajímavé. V případě prvního sešitu jen nad scénářem kroutím hlavou a říkám si, jak toto mohlo projít? Ale výtvarně super, černobílé by to možná mělo ještě o něco větší kouzlo. Takhle občas obrázek luštíte, protože linku znepřehlednily barvy.
  • Mitthrawnuruodo
    Mitthrawnuruodo8.9.2017 10:28Dobrodružství pidilidí #01: Exodus
    Další zajímavá série, u které se asi nikdy nedočkáme pokračování, což je škoda, dost mě to nalákalo...
  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 02:03Dobrodružství pidilidí #01: Exodus
    Na tomhle komiksu je znát, jak moc může chybět úvod, aby příběh u čtenáře obstál v plné míře. Jen díky mini předmluvě pochopíte, že albu předcházela série kraťasů vycházejících v časopise Spirou mezi lety 1967 až 1974. Pak se teprve Albert Desprechins a Pierre Seron odhodlali k delšímu vyprávění - tedy k tomuto. Takže komiks není o tom, jak se z Pidilidí stali Pidilidi, ale další dobrodružství hrdinů, o kterých se předpokládá, že je již znáte. Což by pořád bylo v pohodě, kdyby se tu nevyskytovalo množství postav, které se mezi sebou špičkují a narážejí na různé povahové vlastnosti, o kterých však nic nevíte. Většina komiky se tak ztrácí, a vám nezbývá, než popustit uzdu fantazii. Přesto dokážou autoři pobavit, především slovními hříčkami, kterými slavili úspěch už Goscinny s Uderzem. Příběh o velkém stěhování sice nijak neoslní, ale pobaví přesně v té míře, v jaké očekáváte. Nejvýraznějším plusem komiksu pak je, že máte možnost seznámit se s další legendou, u nás dosud neznámou.
  • kaylin
    Sešit "Dobrodružství pidilidí 1: Exodus" mě zatím nepřesvědčil o tom, že se jedná o tak zásadní sérii, i když kresba je nejen roztomilá, ale i vtipná a sem tam je ve výrazech skutečně geniální emoce, přesto bych ještě počkal na druhý díl a třeba i zvýšil hodnocení. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/10/319-dobrodruzstvi-pidilidi-1-exodus-70.html
  • Fry
    Pro mě snad největší překvapení za poslední měsíc. Koupil jsem to hlavně kvůli tomu, že chci podpořit Albatrovské komiksy z Evropy a celkem nic extra jsem nečekal. Čekal jsem jen takové normální konzumní čtení, ale ono je to tak dobré, že jsem to zkousl co nejrychleji to šlo, i když jsem si vždy kresbu prohlížel půl hodiny. Tento příběh začíná tak, že to, co se stalo pidilidím se dozvíte z povídá na jedné stránce. No a do komiksu vstupujete až v momentě, kdy jejich město (v opuštěných barelech) je zatopeno a nemají na vybranou a musí si najít nový domov. Jenže je v tom háček - musí se tam nějak dostat, ale lidé si jich nesmí všimnout. Naštěstí je tady profesor (všemi odbývaný), který našel možnost, jak to udělat. Je zde plno skvělých momentů a hlášek (viz. vlak :D) a celé je to takové příjemné odlehčení. Pokud máte rádi evropský komiks, nebo si chcete jen tak odpočinout nad komiksem, tak toto je přesně pro vás. Doufám, že se dočkáme pokračování a za mě 5*!
5292