Desky zadní
Koupit
Vypravěčství Alana Copea, amerického veterána z druhé světové války, fascinovalo francouzského komiksového tvůrce Emmanuela Guiberta natolik, že začal vzpomínky svého přítele na mládí v armádě zachycovat do podoby komiksu. Válka v jeho podání je řetězcem z malých, nikoli velkých dějin - paměť vydává jednotlivé scény a portréty lidí, vzpomínky na každodenní život. Způsob, jímž Alan vypráví, společně s Guibertovou někdy úspornou, jindy fotograficky dokumentární kresbou vyvolává dojem, že jsme jako posluchači přímo přítomni jeho vyprávění a obrazy naplněné sugestivní atmosférou se rodí v naší mysli.
Na válce podle Alana není nic velkolepého ani hrdinského. V souhrnu oněch "skrz naskrz pravdivých okamžiků" však každá událost hraje roli jakéhosi paměťového paliva. Guibert nám tak kromě faktů nabízí i sledování mechanismu paměti "v akci". Originální, přesné a citlivé zpracování je pak dílem vytříbené grafické alchymie, jejíž ingredience jsou buď povahy přísně dokumentární, jindy zas jen zlehka nahozené autorovou představivostí.
První z celkem tří komiksových knih, v nichž americká armáda pronikne do válečné Evropy i do květnové Prahy, zachycuje Alanův vojenský výcvik ve Spojených státech v letech 1943-45 a uzavírá se v okamžiku vylodění ve francouzském Le Havru.
Alanova válka vyšla v mnoha jazycích a dočkala se opakovaných vydání.

Scénář
Emmanuel Guibert
Art
Emmanuel Guibert
Obálka
Emmanuel Guibert
Překlad
Alena Jurion
Žánry
válečný
ISBN/ISSN
978-80-86283-77-7 (Meander)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 240 x 9 mm
Tisk
černobílý
Stran
88
Cena
268 Kč
Originál
La guerre d'Alan 1 (L´Association, France, 2002)
  • kaylin
    kaylin1.3.2016 10:10Alanova válka #1
    "Alanova válka 1" nepředstavuje převratný komiks. Je to jednoduše vyprávění jednoho člověka, které zachytil jiný člověka, vyprávění člověka, který něco zažil a chce se o své vzpomínky podělit. Nic víc. Chce ukázat pár momentů, které ho formovaly, momenty, které jsou zábavné, momenty, které utvářejí i nás samotné. Emmanuel Guibert tomu pak ještě přidává něco navíc, svou kresbou, která se jeví jako strohá, ale zároveň dotváří dojem vzpomínky, dojem něčeho, co máme ještě v paměti, ale už je to jen mlhavé, detaily jsou nejasné. V tomhle je krása vyprávění. Ne v jeho epičnosti, ale v tom, jak je podáno a že se nás dokáže dotknout. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/03/1112-alanova-valka-1-75.html
  • doophy
    doophy15.3.2011 09:09Alanova válka #1
    Alanova válka má kouzlo díky své zvláštní kresbě. Jako slabé místo vidím příběh a způsob jeho sdělení sdělení.
  • Tasemnice
    Tasemnice8.1.2011 20:02Alanova válka #1
    Velice sympaticka a hezka knizka:) technika kreseb,maleb?:) je uzasna, videla jsem i videa na youtube a klobouk dolu:) a vypraveni,ten mlady vojacek,je tak roztomily:) toho pisma jsem se na prvni pohled bala,ale jde,teda spon me,cist uplne vpohode:) doporucuju:) nemam jeste doctene,tak procenta dam az pak:)
  • mrtvý muž
    mrtvý muž15.11.2010 17:51Alanova válka #1
    je škoda, že je v komksu použito tak hrozné písmo
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.10.2010 18:36Alanova válka #1
    Málem bych zapomněl ohodnotit a přitom na to odkazuji v předešlém komentáři... tohle je velmi příjemné vyprávění okořeněné jemným humorem a skládající se z velmi útržkovitých a na první pohled jednoduchých až banálních příhod. Přesto to jsou právě tyto příhody, které člověku uprostřed nelehké doby zůstávají v paměti a tvoří život životem. Místy se mi zdá, že Alan ve svých vzpomínkách "machruje", ale včas se vždycky sám shodí. A zvláštní kresba, která se jakoby vynořuje z bílého papíru je taky fajn.
  • flipflop
    flipflop5.5.2010 19:18Alanova válka #1
    Tohle jsem si užil. Zajímavě výtvarně zpracováno. Nahlédnete do hořkých i úsměvných vzpomínek amerického válečného veterána. Pohodové čtení.
1143