Desky zadní
Koupit
Druhý díl biografického románu, sugestivně vykresleného podle vzpomínek amerického veterána Alana Copea, má pro české čtenáře zvláště přitažlivý moment. Po vylodění v Normandii v únoru 1945 postupuje Alanova jednotka přes válkou vyčerpanou Evropu až do Plzně a z ní co nejrychleji do květnové Prahy zježené barikádami a přízračně světélkující ohni. Potom co generál Patton bez Eisenhowerova vědomí žene předvoj své armády dnem i nocí bez odpočinku vpřed, aby osvobodil nejen Plzeň, ale i hlavní město, přichází pro americké vojáky zcela nepochopitelný rozkaz: ještě téže noci vyklidit Prahu před příjezdem Rudé armády.

Konec druhé světové války v Československu sledujeme udivenýma očima mladého amerického vojáka. Nejde tu ale jen o prosté zachycení válečných událostí – pomocí rozpomínání se Alan Cope snaží lépe pochopit i sebe sama. Umění francouzského komiksového tvůrce Emmanuela Guiberta už měli možnost poznat čtenáři v mnoha zemích světa a Alanova válka se všude dočkala opakovaných vydání.

Scénář
Emmanuel Guibert
Art
Emmanuel Guibert
Obálka
Emmanuel Guibert
Překlad
Alena Jurion
Žánry
válečný
ISBN/ISSN
978-80-86283-82-1 (Meander)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 240 x 11 mm
Tisk
černobílý
Váha
450 g
Stran
96
Cena
268 Kč
Originál
La guerre d'Alan 2 (L´Association, France, 2002)
  • kaylin
    kaylin7.3.2016 07:18Alanova válka #2
    Na vzpomínání je něco krásné, a pokud se to umí podat, tak budete chtít poslouchat. A já chci poslouchat. Anebo tedy v tomhle případě číst. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/03/1116-alanova-valka-2-70.html
  • doophy
    doophy15.3.2011 09:12Alanova válka #2
    Vyšší bodové ohodnocení oproti prvnímu dílu je že jsou zde vykresleny Čechy tak, že se je poznat kde se nacházíte (např. Plzeňské náměstí republiky)...jinak tradičně slabší příběh který je zde nelogicky rozfázován...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin2.3.2011 12:45Alanova válka #2
    Zajímavý doplněk k tomu, když zrovna paříte Call of Duty:) Ne vážně, tyhlety konkrétní válečné vzpomínky či jakási komiksová orální historie je vskutku povedená. Ačkoli Cope nezažil vřavu v první lini, o život mu jistě také šlo a jeho na první pohled "obyčejné" historky tvoří neskutečně zajímavý příběh. Pro českého čtenáře dvojnásob zajímavý, neboť se účastnil osvobozování Plzně a Prahy. Československu je víceméně věnován téměř celý druhý díl. Sám jsem třeba netušil o misi jeho jednotky, která jela za německým generálem skrze ještě wehrmachtem obsazené Čechy.

    Kniha hezky plyne, relativně jednoduchá a kontrastní kresba je originální. Rozhodně kladné body pro Guiberta, který vykreslil Čechy důvěryhodně. Dále laskavý humor jenom přidává k zvláštnímu kouzlu celého vyprávění. Sám často přemýšlím nad tím, co kdyby mě samotného někam poslali na frontu - co bych já zhýčkaný a zpohodlněný Evropan asi tak dělal. Cope vypráví přesně o takové své vlastní prvotní "vyjukanosti" z války, ale zároveň jakési duchapřítomnosti, která jinému mohla chybět.

    No nic, jdu si přečíst třetí díl.
  • flipflop
    flipflop14.5.2010 21:33Alanova válka #2
    Tenhle komiks nepojednává o válečné vřavě a přesto se jedná o velmi příjemné a čtivé dílo. Čistota hlavního hrdiny a jeho vnímámí událostí se mi moc líbí. Nebojím se hodnotit vysoko, protože nemám co vytknout.
2132