Betelgeuse - sken obálky
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Koupit
První lidská vesmírná kolonie na planetě Aldebaran-4 obnovila kontakt se Zemí a její společnost začala lépe fungovat. Tou dobou už ale loď Konstantin Ciolkovskij míří k jiné obyvatelné planetě, Betelgeuse-6. A historie se opakuje: kolonizační loď se přestala ozývat. Země vysílá narychlo další výpravu, jejíž členkou je i Kim, hrdinka první série, aby prozkoumala situaci a rozřešila zásadní morální dilema.

Na Betelgeuse-6 totiž žijí záhadní „jumové“, tvorové tak odlišní, že je těžké určit, jestli jsou zvířata, anebo lidé jejich civilizaci jen dost nechápou. A v pozemských zákonech stojí, že pokud by byl na nové planetě nalezen inteligentní druh, kolonizační projekt bude bezpodmínečně zrušen. A navíc se zdá, že Aldebaran-4 není jediná planeta, kde se lidé setkávají s kosmickou záhadou jménem mantrisa…

33. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Obsahuje původních pět alb série Betelgeuse, vydané nakladatelstvím Dargaud:
Betelgeuse #01: Planeta (Betelgeuse #01: La planète, 2000)
Betelgeuse #02: Ti, kteří přežili (Betelgeuse #02: Les survivants, 2001)
Betelgeuse #03: Expedice (Betelgeuse #03: L'expédition, 2002)
Betelgeuse #04: Jeskyně (Betelgeuse #04: Les cavernes, 2003)
Betelgeuse #05: Jiný (Betelgeuse #05: L'autre, 2005)


Scénář
Luiz Eduardo De Oliveira (Leo)
Art
Luiz Eduardo De Oliveira (Leo)
Barvy
Luiz Eduardo De Oliveira (Leo)
Obálka
Luiz Eduardo De Oliveira (Leo)
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Filip Gotfrid, Alena Tejnická (Sarah), Jolana Tichá
Žánry
dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7679-460-3 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách (s chlopněmi)
Formát
190 x 260 x 18 mm
Tisk
barevný
Váha
780 g
Stran
260
Cena
799 Kč
Originál
Betelgeuse L'intégrale (Dargaud (Les mondes d'Aldébaran), 2006)
Varianty
Betelgeuse (paperback) (2023)
Betelgeuse (pevná vazba) (2023)
  • Django
    Django mecenáš24.2. 15:55Betelgeuse (paperback)
    Oproti Aldebaranu to působí poněkud nevýrazné, jumove velcí sympaťáci. Snad jediná záhada která mě zaujala, byla kdo vytvořil ten počítačoví virus. Bonusový příběh Kim a zimní květina, je vizuálně perfektní.
  • VanTom
    VanTom7.2. 12:06Betelgeuse (paperback)
    Úchvatné trosečnické/kolonizační dobrodružství na fascinující planetě ztratilo trošku momentum až v posledním svazku, kdy se především vysvětlovalo (avšak ke spokojenosti postav i čtenáře). Příběh byl strhující, ucelený… a také atraktivní stejně jako ženská hlavní hrdinka, do které se každý chlap okamžitě zamiloval (a obojí jí rovnou řekl, což v dnešní upjaté době působilo jako, ehm, z jiného světa). V konjunkci s čistou kresbou s jednoduchou linkou, naprosto přesnou, krásnou a vystihující, nenechal(y) vydechnout.
  • Norri
    Norri mecenáš14.1. 21:18Betelgeuse (pevná vazba)
    Leo bere to kolonizování planet z úplně jiného konce než všichni ostatní. Anebo alespoň než většina ostatních. Aldebaran i Betelgeuse jsou silně zaměřené na prostředí. Možná by se tomu dalo říkat environmental sci-fi, ale to by to mohlo vyznít jako ekologická agitka, a ta to určitě není. Mimozemská fauna a flóra hraje v celém cyklu obrovskou, a možná i nejdůležitější roli, ale není to primárně o potřebě chránit mimozemskou přírodu nedotčenou. Je to spíše o poznávání a porozumění. O tom nechat se okouzlit něčím nový a neznámým. V tom je Leo mistr. Ale to není vše. Důležitou roli hraje i kontakt jinými inteligentními formami života. Leo mám ukazuje, že ne vše můžeme hodnotit jen podle našich omezených měřítek.

    Z anotace jsem měl pocit, že příběh Betelgeuse je jen dalším příběhem ze stejného Leoversa, který se příběhu Aldebaranu dotýká jen lehce. Opak je pravdou a já jsem rád, že jsem si před čtením Betelgeuse dal napřed opáčko Aldebaranu. Měl jsem taky strach, že když se na Betelgeuse opakuje scénář z Aldebaranu, tedy kolonisté, kteří ztratili kontakt se Zemí, že už nová kniha nebude tak originální. A opět jsem se naštěstí pletl. Ano, i zde jsou tendence vládnout malé kolonii tvrdou rukou a vše podřídit prospěchu společenství, ale to asi není překvapivé. To je téma staré jako fantastika sama. A navíc to není to nejdůležitější téma celé knihy. Hlavním tématem je otázka, zda má lidstvo právo kolonizovat planetu Betelgeuse-6. Lidstvo si totiž radou OSN odhlasovalo, že lidé mohou kolonizovat jen planety, kde nejsou tvorové s rozvinutou inteligencí, kteří používají nástroje a oheň. Splňuje ale Betelgeuse-6 tuto podmínku? Co jsou záhadní Jumové vlastně zač?

    Kniha Betelgeuse pěkně rozvíjí záhadu kolem Mantisy z Aldebaranu. Opět se zde setkáme s většinou postav z Aldebaranu a Kim je zde hlavní protagonistkou. V Betelgeuse je mnohem více sci-fi prvků, než bylo v Aldebaranu. Je zde více cestování vesmírem a celkově více sci-fi techniky. Vyprávění příběhu příjemně graduje a konec se ubírá docela nečekanou cestou. Takže s příběhem jsem spokojený. Jasně, jsou zde určité prvky, které se mi až tak nelíbí, anebo se mi zdají divné, či naivní, ale to jsou nepodstatné detaily.

    Kresba v Aldebaranu mi z počátku přišla trošku nepatřičná pro sci-fi. Nevadila mi, ale působila na mě jako klubácké dobrodružství v časopise ABC. Později si to ale sedlo a v Betelgeuse už to bylo od začátku v pohodě. Technika je technicky střízlivá, fauna a flóra fascinující a ženy… Leo nešetří s nahotou, což se mi líbí.

    Doufám, že Crew brzy vydá pokračování, protože jsem zvědavý, kam se celý příběh bude ubírat.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš21.12.2023 07:13Betelgeuse (paperback)
    Nebylo to uz tak vyrazne jako Aldebaran, ale porad me to bavilo a uzil jsem si to. Libil se mi zvlast ten predel mezi kolonizacnimi praktikami a jak se k tomu stavila Mantrisa, ergo pak zjistit co jsou zac. To me docela bavilo. Svet na Betelgeuse byl take pekny a rozmanity, ale chybel mu ten cas se s nim seznamit. Aldebaran mel predely v kapitolach, ktere nekdy trvaly i roky. To zde chybelo a bylo to moc questove a nahonem, a aby to vyslo. U scifi to nevadi, jen se to nesmi opakovat, tak doufam, ze dalsi knihy ukazou zase neco jineho. Za me zatim povedena serie s famozni kresbou.
  • Good Games
    Good Games mecenáš20.12.2023 20:55Betelgeuse (pevná vazba)
    Ak sa vám páčil od Lea Aldebaran, tak sa vám bude určite páčiť aj Betelgeuse. Je to totiž takmer to isté. Aj tentokrát tu máme viacero rôznych postáv, kolóniu na planéte, divoké neznáme zvieratá, veľa intríg a všemožných problémov v komunite. K tomu nejaké tie nahotinky a občas prekvapivo brutálne úmrtia. Kvalitné inteligentné sci-fi. =►Celá recenzia◄=
  • louza
    louza12.12.2023 10:31Betelgeuse (pevná vazba)
    Nemám rád pokračování. Pro důvod stačí ověřit sestupný trend co do absolutního hodnocení i počtu hodnotících u drtivé většiny sérií v libovolné databázi. V nejlepší případě se autorům daří trend nastavený v prvních knihách udržet a přesně to je i případ Betelgeuse přímého pokračování Aldebaranu. Výzkum tajemného mimozemského tvora Mantrisy se tu přesouvá na jinou planetu a výchozí zápletka je připomenutím toho již řečeného. Tajemně ztracená kolonizační loď. Přeživší kolonisti žijící v něčem co připomíná diktaturu. Záhadou obestřená planeta i úžasné přírodní scenérie. Leovi se i přes význačné změny ve struktuře podařilo kompletně zopakovat atmosféru první knihy a přesto, že to zpočátku vypadá jako zbrusu nový příběh, časem ho velmi pěkně protne s osudy některých již existujících postav a vytvoří tak přímé pokračování, které si z předchůdce bere hodně, ale zároveň je něčím tak trochu jiným. Což by nebylo možné bez elegantní čistoty původní linky, kde spisovatel nevymýšlí kraviny, ale jde si za svým po pěkně nekolizní lince. Do téměř úplného konce se mi kniha zdála ve všech směrech přesahující svého předchůdce. Přesto nakonec zarazila až moc prefabrikovaným a striktně seklým koncem, který přišel k pobavenému smíchu nejen mně, ale i některým postavám v knize. Eh. No. Zatím to bylo fajn, ale jak už víme, autor pokračoval v cyklech dál a závěr tohoto naznačuje, že ty další by mohly být pěkná divočina. Jsem na rozpacích, jestli to chci. Ale když ono to tak krásně vypadá, tak dobře se to čte a celkově pěkně funguje. Leo je dobrej. Alespoň prozatím.
  • Majklbig
    Majklbig3.12.2023 17:35Betelgeuse (pevná vazba)
    Na začátku to vypadá na podobný scénář jako u Aldebaranu, ale nakonec se z toho vyvine trochu něco jiného. Bavilo mě prozkoumávání planety i vysvětlení několika záhad. Doufejme, že se dočkáme další knihy s Leouniversa. Minimálně u Kim, poté co se stalo v této knize, mě napadají velmi zajímavé scénáře a jsem zvědavý, jak s tím bude pracovat Leo. Takže kupujte, čtěte a bombardujte Crew o další knihu.
2471