Octobriana - sken obálky
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Koupit
Studená válka vrcholí. Octobriana jako elitní agentka Kremlu oddaně slouží totalitnímu režimu ve světě nacházejícím se na pokraji jaderné apokalypsy. Ideologický nátěr se ale začíná drolit a archaické síly ožívají. Octobriana se vydává na cestu vzpoury proti utlačujícímu mocenskému systému, proti světu svých „otců“. Čeká ji největší rozhodnutí jejího života – zůstat věrná tomu, kým je, nebo najít odvahu a zjistit, čím se má teprve stát…

Doslov Tomáš Prokůpek. Vydání podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

Scénář
Marek Berger, Ondřej Kavalír
Art
Marek Berger
Obálka
Marek Berger
Lettering
Marek Berger, Lucie Šťastná
Publicistika
Tomáš Prokůpek
Redakce
Joachim Dvořák, Martin Svoboda
Žánry
akční, dobrodružný, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-24294-14-8 (Euromedia Group)
978-80-88378-27-3 (Labyrint)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
190 x 250 x 25 mm
Tisk
barevný
Váha
955 g
Stran
264
Cena
599 Kč
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.1. 10:04Octobriana
    Zdařilá inkarnace postavy s velice zajímavou i mystifikační historií (díky za doslov) v pěkném grafickém kabátě (ty střídající se barvy a tím se měnící nálada!) dala vzniknout prima pohlednému dobrodružnému komiksu, který se svižně čte a dělá další zářez do moderního českého komiksu... na můj vkus je to ale stále jenom tak trochu superhrdinský "škvár" s mytologickými a politicko-thrillerovými přesahy, což nemyslím pejorativně, spíše to není úplně můj šálek mangového džusu.

    Celkový dojem: 60%
  • Norri
    Norri mecenáš20.12.2023 16:52Octobriana
    Tak toto je velmi zajímavě a chutně namíchaný guláš. To co víme o původní Octobrianě jsou skutečně pouhé fragmenty, polotovary, ze kterých si každý může uvařit co se mu zachce. Pánové Marek Berger a Ondřej Kavalír přidali trošku Hellboye a potom tam nasypali celou hromadu nejrůznějších sci-fi námětů. Nakonec to ozdobili různými politickými a kulturními odkazy. Guláš ostrý jako když Indy mrská bičem.

    Hodně se mi líbilo, že je tam zakomponovaná scéna s obřím radioaktivním mrožem. Celkově se mi mi asi líbila více první polovina knihy. Škoda, že se to poté úplně odklonilo od Ruska a komoušů. Pak už vůbec nezáleželo na tom, jestli je to Octobriana anebo nějaká úplně jiná ženská. Závěr se podle mě moc nepovedl. Celá ta sci-fi zápletka nakonec potřebovala nějak moc vysvětlování a tak nějak to ztratilo šťávu. Celkově jsem se ale bavil. Výtvarná stránka je povedená. Hodně se mi například líbily letecké scény. Měně jsem byl spokojený s lidmi, ale ani ti nejsou nakreslení vyloženě špatně. Chyběla mi větší ‘smyslnost’ Octobriany. Octobrianu jsem vždycky vnímal jako velmi živočišnou, divokou, až vulgární. To mi tady chybí, přestože je často nahá.

    Potěšil mě doslov Tomáše Prokůpka. Sice jsem většinu toho četl už v knize o Bimbovi Konečném, ale nikdy neuškodí přečíst si to znova. Přál bych si, aby u nás někdy vyšel průřez tím nejlepším, co v zahraničí s Octobrianou vyšlo. Třeba to, jak šla na swingers party. :-)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.11.2023 06:06Octobriana
    Starej, dobrej a poctivej galimatyáš, ale nemyslím to negativně. V komikse je všechno, sci-fi, mystika, spiritualismus, konspirační teorie, Däniken, Studená válka, Náckové, brak, pulp, Česko a už mi dochází nit, co ještě tam je. Tyhle všechny prvky tam lze patřit, jen u posledního spatříte pouze znaky související s Amazonou a tvůrčím procesem mezi Sadeckým, Konečným a Burianem. Kdo, to nezná, ať hned dožene, zdroje na to už máme (konečně). Nicméně, co s Octobrianou dál.... V Aarghu jsme měli možnost se s tímto komiksem seznámit a kdo by čekal, že z toho za 2-3 roky bude graphic novel. Možná je i dobře, že původně plánovaný film nevyšel, protože by to asi ještě nebylo ono a třeba teď dozrála půda a právě díky komiksu. Komiks je vcelku povedený, dostali jsme přesně porci toho, co Octobriana ztělesňuje. Sám si říkám, udělat-li to jinak, jak? A docházím vždycky k tomu, že by to musel být de facto jakýsi druh eko-winter soldiera a to fakt ne. Ona superhrdinská prvoplánovost v této knize de facto chybí a možná i účelově na ni není brán zřetel. Pouze na začátku vidíme jakousi misi, ale vše ostatní je pak vliv okolností a Octobriana je prostě jen mystická, dávná bytost hledající své kořeny a smysl života. Ve třech kapitolách se to celé prolíná, ale jde to primárně kupředu a na mě to působilo dojmem poznat střípky života Octobriany a dojít postupně k cíli. Já s tím opravdu nemám nejmenší problém a zaklapl jsem knihu s uspokojením, že tohle tu chybělo a hlavně ž to nebyla kravina jako úlitba americkým superhrdinským komiksům (nejsou Devadesátky, že). Zkrátka chyběl closure s touto postavou. Nemyslím tím, že ať už další nejsou a kruh se uzavřel, ale zkrátka dluh je splacen. Nejdřív vyšla kniha s celou kauzou kolem Octobriany/Amazony. Pak vyšel postupně Bimba Konečný a jeho komiksy (plus dokument a monografie), který tu jako jediný chyběl ze všech těch autorů kolem Octobriany (a českých komiksů obecně). A teď došlo i na jeden ucelený příběh. Takže mé díky patří Markovi Bergerovi a Ondřeji Kavalírovi. Možná je další meta opravdu ten film, nebo aspoň krátký seriál (ideální pitch pro streamovačku).

    PS: chápu někdy ty výkřiky a povzdechy, že vyšlo soubroné vydání a v něm nic tzv. navíc. Zde opět skvělá redakční práce páně Prokůpka. I když jsem skoro vše věděl, znal či četl, tak pořád svěle napsané, čtivé a informativní. Ideální shrnutí pro "znalce" a ideální pro seznámení se v rozumném časovém rámci.
  • trudoš
    trudoš editor16.11.2023 20:34Octobriana
    Ondřej Kavalír a Marek Berger vytvořili vlastní Octobrianu a současně vzdali hold její komiksové historii. Vyprávění o více než dvě stě padesáti stránkách je přitom z velké části tvořeno beze slov, aniž by to však ublížilo tempu či srozumitelnosti. Zároveň, v rámci obskurního tématu, zanechali příběhu punc futuristické alternativní reality, v níž komunističtí soudruzi budují na tři sta procent, západní buržoazie stojí a leží na všehoschopných korporacích a sem tam do toho hodí vidle nacističtí agenti, jdoucí dál za svým snem o Třetí říši. Pak už vám děvucha s rudou hvězdou na čele a se srpem v ruce, bojující se zmutovaným velemrožem, nepřijde vůbec divná.
    Ke čtení přitom nepotřebujete znát o postavě nic, tvůrci poctivě vše vysvětlí (tedy svou vlastní verzi). Možná jen té esoteriky mohlo být méně, protože zbytečně děj zapleveluje různými halucinogenními výjevy, ale v důsledku se nedá říct, že by zde byl byť jen jediný obrázek zbytečný. Překvapení, důstojná pocta a spokojenost v jednom.
294
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš16.11.2023 16:15Octobriana
    16. bude podpisovka a křest na Knihexu, ptal jsem se přímo autora, akorát jsem jak na potvoru mimo, tak kdyby měl někdo cestu, nechal by mi to někdo podepsat?
  • deefha
    deefha mecenáš16.11.2023 13:05Octobriana
    Hmmm... Četl už to někdo? Jak to souvisí s https://en.wikipedia.org/wiki/Octobriana ?