Čeká vás velká událost. Bane poháněný Venomem dokončuje svůj mistrovský plán a Temný rytíř čelí své nejdrtivější porážce. Zničení Arkhamu osvobodilo Jokera a Scarecrowa, kteří šíří chaos, zatímco Firefly mění ulice v ohnivé peklo. Robin (Tim Drake) a Azrael (Jean-Paul Valley) dělaií, co mohou, zatímco Batman se ocitá na pokraji fyzického i psychického zhroucení. Pro jednou někdo Bruce Wayna překonává jak v boji, tak v přemýšlení. Batmana čeká porážka plná hořkosti...

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz.
V české mutaci vyšel tento svazek jako 37. v pořadí.

Obsahuje sešity série Batman #495-497 (duben 1993 - květen 1993), Detective Comics #661-664 (duben 1993 - červen 1993)


Scénář
Charles Dixon (Chuck), Doug Moench
Art
Jim Aparo, Graham Nolan
Ink
Dick Giordano, Scott Hanna, Josef Rubinstein (Joe), Bob Wiacek
Barvy
Adrienne Royová
Obálka
Kelley Jones
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Mirka Jarotková, Martin Kužel
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-88-9283-295-4 (BBart s.r.o.)
978-88-9283-295-4 (De Agostini Publishing S.p.A)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 260 x 11 mm
Tisk
barevný
Váha
520 g
Stran
176
Cena
329 Kč
Originál
Knightfall (DC Comics, 1993)
  • Norri
    Ten příběh mě baví, ne že ne. Ale četl jsem tu knihu hrozně dlouho. Bůh suď, jestli je to mnou, anebo tou knihou. Ale baví mě to. Má to dobrou atmosféru, stupňující se napětí a kupodivu to nepostrádá ani kapku humoru. Je zde dobře vykresleno, jak Batman ztrácí stále více sil a jede až do úplného dna. Ještě více mě ale baví kresba a barvy.
  • Sagikkun
    Konečně. Ze začátku jsem se bál, že se půjde ve stopách předchozí monotónní knihy, která mě v podstatě chytla až ke konci. Zde jsem se ale začal nalaďovat mnohem rychleji. Svoje chybičky to má rozhodně i tak napříč celou knihou, v podstatě souhlasím s Ivanem pode mnou a tím, že některé věci se stále omílaly dokola (bohužel však tímhle tehdy trpěla většina příběhů vycházejících na pokračování). Přes to si zde konečně dovolím přiklonit se ke čtvrté hvězdě, protože kromě toho, že se to již (i během některých slabších chvílích) nečte špatně a minimálně to odsýpá, tak to ale mnohem častěji má skutečně perfektní a zapamatovatelné momenty, a svazek jsem si v rámci Soumraku zatím užil nejvíc.
  • Ivan Kucera
    No... neviem. Nezostáva mi nič iné, než čakať na záver Knighfallu a dúfať, že aspoň ten ma zasiahne. Čo vzhľadom na koniec „dvojky“ nie je úplne nereálne. Áno, presne tak: ako ukazuje obálka, konečne dochádza k „tomu“ zvratu, na ktorý všetci zvrhlo čakáme (a ktorým sa do nemalej miery inšpiroval slávny režisér Nolan v závere svojej trilógie s Christianom Baleom). Dvojka nie je zlá, len je proste príliš monotónna. V podstate scenáristi zopakovali koncept prvého dejstva: z Arkhamu po Baneovom útoku ušli najdrsnejší zločinci, Batman ich chytá, bojuje s nimi a síce vyhráva, ale po každom kuse je viac a viac zdecimovaný. Čo je vcelku jasné, ale keďže sa písal začiatok 9O. rokov, scenáristi nám to museli explicitne prízvukovať na každej piatej strane, takže Batman neustále tvrdí, že je „naprosto vyhořený“ a „totálně na dně“. Ono to samozrejme nie je zlé, tie 3* si to zaslúži určite, ale nadšený nie som. Pár momentov je skvelých (Batman mlátiaci Jokera a pripomínajúci mu vraždu Jasona Todda), rovnako tak osudová temnota, ku ktorej to nezadržateľne smeruje. Batman svojím spôsobom vie, že toto nemôže dopadnúť dobre, napriek tomu je mu jasné, že musí vydržať do trpkého konca, pretože je to jeho cesta, ktorú si kedysi dobrovoľne vybral. Ale proste ako vravím, scenár je rutinný. A niektoré veci zostarli (Bane je hrôzostrašný protivník, ale tá jeho banda z Cirkusu Humberto v čele so Sokoliarom Tomášom, to ako vážne?).
  • hroubek
    Parádní depresivní komiks, který má pár chybiček. Jak Bane slíbil, tak i udělal. Zlomil Batmana, a to jak fyzicky, tak i psychicky. A je to moc dobře napsané. Tvůrci s každým dalším číslem trýzní Batmana/Bruce a jeho pád je nevyhnutelný. Každá výzva, kterou Batman podstoupí je náročnější a zákeřnější. A pak přijde samotný souboj s Banem, jenž se nedrží zkrátka a Temný rytíř zažije jednu z největší porážek ve své kariéře. Nemůžu se dočkat dalšího dílu.
1092