Ukáza z Přístav Země 1
Ukáza z Přístav Země 2
Ukáza z Přístav Země 3

+ 7 dalších ukázek

Koupit
Přístav Země
První kontakt nemusí být nic romantického jako Blízká setkání třetího druhu, nebo krvavého jako Vetřelec. Mimozemšťané přicházejí s nabídkou na vybudování kosmického přístavu, výměnou za technologie a obchodní příležitosti. Nemusí přicházet v míru, ani nás nepotřebují sežrat, protože to by poškodilo obchod. A o ten jde především. Je jen otázkou, kdo na něm vydělá a jakou cenu zaplatí.

Zatmění
Na Slunci došlo k podivným změnám. Jeho paprsky už nejsou hřejivé, ale spalující. Až tak, že vás to okamžitě zabije. Lidstvu tak nezbývá, než se přesunout do podzemí a najít způsob, jak přežít. V podzemí apokalyptického New Yorku zuří boj o moc, do nějž je nechtěně zavlečen i hlavní hrdina, kterému brzy dojde, že se vždy najde někdo, kdo chce vládnout ostatním, i kdyby to mělo být na spáleništi.

Obsahuje sešity sérií Port of Earth #1-12 (listopad 2017 - červenec 2019) a Eclipse #1-16 (září 2016 - červen 2019).
Vyšlo jako 1. svazek edice Fabula.

Původní HitHit kampaň: https://www.hithit.com/cs/project/8501/autorsky-komiksovy-komplet-pristav-zeme-zatmeni


Scénář
Zack Kaplan
Art
Andrea Mutti, Giovanni Timpano
Barvy
Jordan Boyd, Flavio Dispenza, Chris Northrop, Vladimir Popov
Obálka
Chris Northrop, Giovanni Timpano
Lettering
Radek Švarc
Překlad
Filip Štěpánek
Redakce
Haseyo, Filip Štěpánek, Zuzana Štěpánková, Kateřina Veselá (II)
Žánry
postapokalyptický, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-907931-0-1 (Mighty Boys)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
2837 g
Stran
848
Cena
1969 Kč
Originál
Port of Earth Vol. 1-3, Eclipse Vol. 1-4 (Top Cow, 2018-2019, 2017-2019)
Varianty
Přístav Země / Zatmění (2021)
Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze) (2021)
  • Kapis
    Mrazivě aktuální, se spádem, který nedovolí tento porotherm jen tak zavřít. Kolik se tam toho jen povedlo autorovi nacpat a schovat! Hodnotím tedy zatím jen Přístav Země, který je samostatnou knihou, protože kdoví, kdy začnu číst druhou knihu, tak ať to vysypu začerstva. Možná mohla kniha vyjít samostatně - ale zase chápu motivaci Mighty Boys při vydání jejich prvního počinu. Akorát teda, jde vidět, jak ty desítky let klima-aktivistické paniky už stihlo lidi naformátovat a ještě si myslí, že to myslí dobře. Jak to tam bylo s tím vodním pohonem? Že lidstvo už nahrazovalo fosilní zdroje spolehlivě obnovitelnými zdroji? Tak nějak to tam bylo podprahově. Tak ne-e, nenahrazujeme a tyto "obnovitelné" zdroje ještě dloouhooo nenahradí stabilní zdroje energie (fosilní, jádro), tato myšlenka je akorát v myslích fanatických rádobyzelených hitlerjugend, s velmi pochybným vzděláním, nahony vzdáleného vzdělání technickému, kteří to tu momentálně vedou ke kolapsu, ne nepodobnému tomu, který jsem viděl v knize. Ale to je jen na okraj, takové bezvýznamné povzdechnutí v poušti, karavana pojede stejně dál k propasti a nebude poslouchat štěkající psy. Jinak nemám Přístavu Země co vytknout, opravdu skvěle napsaný i nakreslený autorský komiks, není tam hlavně žádný altruistický, citlivý, ale zároveň tvrdý, chytrý, silný a krásný Pan Prezident, nejvyšší velící je obyčejný pragmatický chlap. Opravdu paráda, už se těším na tu druhou část, která asi bude trochu apokalypticky popisovat tu prapříčinu té slavné klimatické změny.

    Za mě plnohodnotných 97%
  • TonyT
    TonyT22.11.2023 01:36Přístav Země / Zatmění
    Tak konečně jsem prvotinu Mighty boy přečetl a to jako poslední z jejích doposud vydaných komiksů. A jsem nadšený.
    U přístavu jsem byl na konci úplně rozhozený a stále si prohlížel knihu jestli mi někdo nevyrval nějaké stránky :-) Jestli autor neplánuje nějaké pokračování tak tleskám dvojnásob.
    U Zatmění jsem si chvíli musel zvykat na trochu odlišnou kresbu, ale poté už to byla jízda.
    Kvalitativně bych oba příběhy hodnotil v podstatě stejně.
    No a pak tu máme zpracování knih, a tady Mighty Boy je na samém vrcholu.
    Skvělá vazba, přebaly, výborný papír který nezanechává otisky a subjektivně mi sedí ještě více než u parádních kolosálek od CC.
    Jinak ohledně kolosálního formátu na který si někteří stěžují a netýká se to jenom Mighty boy musím říct, že mě osobně naprosto vyhovuje a navíc se mi to líbí. Nejsem študák, v autobuse ani v metru nečtu, takže i kdyby kniha měla deset kilo, tak je mi to u zadnice. Jen tak dál.
  • Zlord_Antijezis
    Zlord_Antijezis25.9.2023 20:31Přístav Země / Zatmění
    Nevychází tu příliš mnoho sci-fi komiksů. Vítám tedy každý takový.
    Přístav Země i Zatmění vychází z klasických sci-fi, v případě druhého post-apo a přináší originální zápletku. Příběh je akční a má spád, ač nějaké hluboké vícevrstvé a nejednoznačné poselství nepřináší. Jde o docela přímočaré, vcelku oddychové a nesmírně zábavné čtení (a sledování). Otázka k přemýšlení v případě přístavu dost rezonuje např. s moderním veledílem "Vzpominky na zemi" a Teorií temného lesa. Zatmění zase zamyšlení nad post-apo situací a plno otázek co se mohlo stát.

    Kniha je to úctyhodných rozměrů a hmotnosti, ačkoli pokud jste zvyklí na kolosálky, dech nevyrazí. Knihu jsem četl půjčenou z knihovny, ač desky už nesli známky mnohého čtení, vazba drží krásně. Jedinou výhradu k technickému provedení mám k lesklému papíru. Matný se čte lépe a kvalitní zřejmě dává i lépe vyniknout barvám.

    Co dech rozhodně vyrazí je množství bonusového materiálu. Toho je, zejména u Zatmění tolik, že vám vystačí na stejný, ne-li delší čas než čtení samotných komiksů.

    Super, jen tak dále!
  • delsemela
    delsemela7.7.2023 22:30Přístav Země / Zatmění
    Velké kolosální dílo od mých oblíbenců z Mighty Boys !!!
    A taktéže jejich první kniha která vlastně vyšla a dostala se mi do ruky. Už jen potěžkat tuhle bichli je opravdová slast !
    Jsou to ucelené dva scifi příběhy, které bych asi osobně ale vydal zvlášť a nepojal je touhle formou ikdyž na druhou stranu beru,že to byl začátek produkce nového vydavatele a chtěl se blýsknout něčím co tady ještě nebylo ....Každopádně bych to viděl asi tak,že u prvního scénáře Přístav země se mi velmi zamlouvá spojitost a myšlenka styku s mimozemskou civilizací ,ale na druhou stranu se mi moc nezamlouvá konec této ságy, který je dost otevřený a vybízí jen k určitému toku myšlenek jak by to vlastně mohlo dopadnout ? Druhý příběh mi zase přijde i lépe namalovaný (hodně zajímavě) a i příběh je vymyšlený opravdu solidně až na nějaké překombinovanosti postav ve kterých jsem se posléze trochu ztrácel ! Každopádně postapokalyptický New York vypadá fakt skvěle a dotváří hustou atmosféru. Kdyby se tohle opravdu stalo,tak si to vážně moc neumím představit (bylo by to jedním slovem - šílené) ovšem myšlenka slunce jako zkázy tvora je fakt crazy !!!
    Co musím zmínit je famozně zpracovaná kniha (takový top papír jsem snad v ruce nedržel) a vypadá to ,že se to snad ani po několikátém přečtení nerozletí)....prostě kolos jak má být """ !!! Tímto prvním počinem se u mne Mighty Boys zařadili na vrchol vydavatelů a mám od nich vlastně všechny knihy (většinou sběratelky) a vždy se nemohu dočkat s čím zase pan Štěpánek přijde v další vlně :-)? Jsem tedy rád,že jsem knihu tehdy ukořistil a jako milovníka scifi je na mém seznamu hodně vysoko...

    celkové hodnocení: 90%
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš12.6.2023 10:49Přístav Země / Zatmění
    Konečně se mi knížka dostala do ruky! Asi nedokážu určit, který příběh se mi líbil víc, možná trochu víc Přístav Země. U něj mě akorát překvapil náhlý konec - nemám nic proti otevřeným koncům, ale tady jsem chtěl prostě vidět, co bude dál. Škoda.
    Zatmění mi nejprve jako koncept přišlo ještě zajímavější, postupně se ale příběh zbytečně zamotával a začalo to být ke konci zdlouhavé (při čtení mi přišel dvakrát delší, než ten první, i když to tak vůbec není). Navíc mi úplně nevyhovuje pohled hrdiny příběhu na celou situaci a častokrát jsem fandil postavám, kterým jsem asi fandit neměl.
    Obojí ale bylo pořád silný nadprůměr, kresba taky fajn. Stejně jako ostatní bych to preferoval jako dvě knihy - ani ne tak kvůli odlišnosti příběhů, jako spíš praktičnosti. Omnibusy jsou sice hezké, ale blbě se v tom listuje, blbě se to tahá s sebou a nakonec to ani nebývá levnější, než si to koupit po částech. Je dobře, že to ale lidi neodradilo a kupovali to, protože je fajn mít dalšího komiksového vydavatele na trhu.
  • SickNail
    SickNail mecenáš20.7.2022 09:51Přístav Země / Zatmění
    Uff tak som konečne dobojoval, a bicepsy mám namakané ako pri nosení môjo malého syna.
    Každopádne som si od toho celého sľuboval niečo viac...
    Kresba nijak neohúri, a scenár tiež nie je bohviečo. No kým Prístav země bol tak akurát a dej ma v rámci možností celkom bavil, Zatmění už bolo siahodlhé prešľapávanie na mieste, a ku všetkým postavám (s výnimkou sexy doktorky) som si vybudoval počas čítania averziu. Ako už bolo x krát spomenuté, 2knihy sú niekedy viac ako jedna, a nerozumiem prečo sa mighty boys rozhodli pre najslabšiu obálku, keď lepších možností bolo požehnane...
    Slabé 4*
  • james89
    james897.4.2022 08:07Přístav Země / Zatmění
    Musím souhlasit s tím, že bych to raději vydal jako 2 knihy. Těšil jsem se spíše na druhý příběh, ale nakonec mě více zaujal ten první.
  • faster86
    faster8621.10.2021 08:31Přístav Země / Zatmění
    Přístav země
    překvapení, tohle jsem čekal že mě bavit nebude ale rozhodně je to ta lepší část knihy, myšlenka zajímavá, zpracování průměrné, za mě to táhne rozhovor moderátorky ve studiu, to je snad 2x lepší než řešení nějaké vraždy, konspirace.... i když se to celkem hezky doplňuje

    Zatmění
    asi bych to rozdělil na třetiny, první je super, jak nápad tak zpracování, ve druhé už nám příběh pokulhává, ale líbí se mi tu rozšiřování a vykreslení světa mimo město/pod městem, třetí část už je blbost kdy se to kaplanovi celé rozpadlo a on chudák se snaží všechno polepit ale nelepí mu to

    komplet
    zpracování vypadá celkem blbuvzdorně, v přístavu je pár bonusů, což je ok, k zatmění je bonusový průjem.... radši si strčte bonus do prdele a udělejte levnější knihu, nebo tam strčte další příběh za ty peníze, nemám nic proti bonusům, ale stačí 15 stran

    Když zprůměruju příběhy tak se motám kolem 3,5 hvězd, ale jelikož mě přístav překvapil mile mnohem víc než zatmění zklamalo tak to vytáhnu na 4 s těžkým srdcem.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš16.7.2021 13:53Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    Zajímavé počtení, i když jsem teda celou dobu čekal, že knihy na sebe nějak navazují, když u nás vyšly v jedné bichli. Dalším překvapením (aspoň pro mě) byla kresba, protože podle obálky a propagace jsem myslel, že Kaplan je jediný autor, načež se ukázalo, že oba příběhy kreslili dva jiní výtvarníci. Co se týše vlastního obsahu, bylo to dobré počtení, které vyvolalo emoce i nějaké ty otázky, tak, jak to má být. Za mě byl o kus lepší Přístav Země a jeho příběh o konfliktu civilizací, který byl scénáristicky trochu vyspělejší a trochu víc se mi líbila i kresba.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.7.2021 17:03Přístav Země / Zatmění
    Asi nikdy nepochopím, proč to vyšlo v jednom objemném svazku a nikoli jako samostatná díla, ale budiž, rozhodnutí náleží "redaktorům". Vůbec celé ty okolnosti ohledně vydání tohoto komiksu, zvláště pak PR, bylo trochu tragikomické, onen slavný nakladatelský kodex pak vzbuzuje v lepším případě rozpačitý úsměv, v horším ťukání si na čelo. Ale chci být čestný a hodnotit Kaplanovo dílo nezávisle na těchto věcech...

    ...a musím zcela upřímně říct, že oba náměty obou příběhů jsou skvělé, neřkuli výborné. Osobně se mi mnohem více líbil nápad s mimozemským přístavem, který klade řadu zajímavých otázek. Musím tady souhlasit s kolegou Sagikkunem pode mnou - podle mě je Přístav Země mnohem lepší, zajímavější a ačkoli není tak děsivě explicitní jako Zatmění, je v podstatě ve své premise mnohem děsivější. Bohužel k tomu, aby oba příběhy byly vybroušeným a skvostným "sci-fi" něco chybí, respektive přebývá. Přístav Země, ale obzvlášť Zatmění jakožto postapokalyptický svět jsou na mnoha místech podřízeny komiksové akční formě, některým hollywoodským scénám, srdceryvným rodinným vztahům, scenáristickým náhodám apod. Na druhou stranu na Zatmění oceňuji třeba onu nečernobílost celého konfliktu. Jenže v posledních kapitolách už začíná trochu nudit.

    Sečteno, podtrženo, Zatmění je celkem fajn příběh, avšak Přístav Země mě přes svoje mouchy v lecčem naprosto nadchl, navíc finální tečka je jakože celkem cool.

    Celkový dojem: 70%
  • Sagikkun
    Sagikkun27.6.2021 02:06Přístav Země / Zatmění
    Naprosto perfektní nálož kvalitního sci-fi. Dva velké příběhy, oba ve filmovém stylu, s mnoha podobnými prvky, ale zároveň zcela unikátní. A budu tu asi jeden z mála, který byl mnohem více unešený z Přístavu Země, než ze Zatmění.

    Přístav Země je přesně to, co jsem očekával a chtěl - chytré a komplexní sci-fi, které vykresluje setkání s mimozemskými civilizacemi v mnohem realističtějším pojetí, než je běžné (zařazení emzáků do každodenní lidské společnosti ve mě evokovalo základní premisu filmu District 9, avšak zde je vztah lidí a mimozemšťanů v opačném rozpoložení).
    Nesmírně mě bavily jak diskuzní, tak akční (v těch jsem se ale kvůli kresbě občas trochu ztrácel) pasáže, které se navzájem perfektně doplňovaly a vytvářely tak bezchybný balanc mezi komplexním vykreslením světa, zamyšlením se, a akcí.
    Dialogy 10/10, postavy uvěřitelné a vyvíjející se, skvěle se navodil strach ale zároveň zvědavost z neznáma, a mělo to jak politický, tak historický přesah (ironicky zde Kaplan využívá mimozemšťanů, aby poukázal na lidské dějiny a jejich podstatu).
    A konec? Nejsem si jistý, co je s ním za problém, mně připadal jasný a úderný. Od začátku tam šlo o tu jednu věc, kterou celou dobu tušíte, ale stejně vás zamrazí, když se to pak na férovku řekne. Já tam osobně víc nepotřeboval.

    Navíc mi připadá, že budoucím následkem všeho, co se stalo v Přístavu Země, je právě zkáza, jenž postihla Zemi v Zatmění (str. 452, kdosi s cedulí "emzáci zničili naše Slunce a vláda o tom věděla" - proto je i možná příběh zařazen až po Přístavu, i přes to, že ho Kaplan napsal jako první). Nicméně chápu, proč tento počin v porovnání s tím prvním zaujme více - je tam prostě více bum prásk. A to je přece dobré, stejně jako bum prásk detektiv z Nanits.

    Seriózně: Zatmění je skvělý postapo akčňák, který v akčních sekvencích skvěle pracuje s prvkem smrtícího Slunce a opět předkládá zajímavé zamyšlení nad jednou velice běžnou otázkou - žít pod kontrolou, ale mít zajištěné relativní bezpečí, nebo se vzepřít, ale skutečně žít na vlastní pěst se všemi obtížemi?
    V čem za mě ale Zatmění selhává jsou dvě věci:
    1) překombinovanost zvratů v ději
    2) absence větší komplexnosti světa... Zatmění je delší než Přístav Země, a i přes to vysvětluje a ukazuje z fiktivního světa mnohem méně. Celou dobu se tam mluví o tom, v jakých hrozných podmínkách lidé žijí, jak tam vládne korupce atd. ... jenže já za celou dobu viděl na pár stranách max. černý trh a na jedné straně domácnost, ve které se jakože kradla elektřina. Kvůli tomu se mě do příběhu nepodařilo plně vtáhnout a nedokázal jsem tak plně soucítit s těmi údajně utlačovanými lidmi.
    Tady se prostě jede na tu akci, a ta je super.

    Hodnotit zvlášť, tak Přístav Země za 5* a Zatmění za 4* s tím, že bych u těchto příběhů s klidným svědomím prohodil počet stran. Když ale ještě přihlédnu k péči, s jakou je kniha zpracována - překlad, bonusy, papír (a to takové věci, zvlášť papír ne, obyčejně neřeším) - tak tu není co řešit a celá kniha je tak ultimátním sci-fi zážitkem.
  • Devilek
    Devilek20.6.2021 20:44Přístav Země / Zatmění
    Přístav země
    Na můj vkus teda nuda. Čekal jsem nejspíše trochu něco jiného. Děj se neskutečně táhne a nic pořádného se neděje. Jenže když se konečně začne příběh posouvat a někam směřovat. Přijde konec, kde zůstává až příliš mnoho otázek. Kromě toho mi někdy zůstával rozum stát nad nelogičností jednání postav. Vadila mi nadmíra politiky a keců. Kdybych chtěl politické sci-fi, pustím si Čau lidi a přečtu volební program ČSSD nebo SPD. Z hlediska provedení mě enormě s#alo číslování stran. Nechápu proč jsou čísla stran tak blízko středu a v některých případ nejsou ani ve stejné úrovní v rámci jedné dvoustrany (a druhý příběh to má ještě jinak). WTF?
    Úvodní seznam postav, ras a lodí je sice fajn, ale ve finále nemá pro orientaci ve světe a ději valný význam.
    Zatmění
    Tohle mě bavilo o hodně víc. Taky mi víc sedla kresba a práce s panely. Oproti přístavu jsem nepociťoval hluchá místa a zároveň chválím více zvratů v ději, akorát jsem se občas ztratil v tom, kdo je kdo a čí je vlastně příbuzný. Alespoň jsem neměl pocit, že je příběh zbytečně roztáhlý a já umíral nudou.
    Jasně, je tam hromada klišé a trapných moralizujících keců, ale to je i jinde. Potěšili mě roztékající si obličeje ve stylu Dobyvatel ztracené archy.
    Zatímco Zatmění si dám někdy ještě jednou, Přístav Země mě vůbec neláká.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš25.5.2021 23:14Přístav Země / Zatmění (sběratelská verze)
    Kniha se dobře čte i přes své rozměry. Co si zaslouží poznámku je kvalita papíru. Je příjemně tlustý a povrchvá úprava (lakování) zabraňuje otiskům až neuvěřitelně dobře.

    Přístav země se mi hrozně dobře čte. Četl jsem i originál a na CZ verzi jsem se moc těšil, protože jsem si pamatoval že mne to bavilo, ale nevybavil jsem si jak to končí. Tady ale přichází mé zklamání. Celé to skvěle graduje, pár situací kdy postavy jednají dost mimo logiku a očekávání bych přehlédl, ale konec je na mne moc jemně naznačený. Asi potřebuju jasnější konce. **SPOILER** nedořešená situace s nalezenými mimozemšťany a virem, nejasná poslední věta, kdy nevím jaké tedy budou další následky? Otevřená válka a obsazení? Nevím. Radší bych jasnější konec.
    Příběh mne zaujal, kresba je podle mého gusta, takže
    Přístav země: 4*

    Zatmění si zaslouží opakované čtení. Občas jsem se ztrácel v postavách a situacích. Premisa i provedení super. Problém mám s pár detailama, jako třeba jak to že přežívají když celá biosféra musela vzít za své? Ale možná že by se takový důsledek neprojevil tak rychle? Co mi ale vadilo hodně je *SPOILER* bitka na konci s albínem, kdy si leďáci sundají helmy, protože kouř jim proniká do ventilace. Řekněme že proniká. Jak to vyřešili sundáním helem? Že by proto aby je v další scéně zabilo slunce? Laciné.

    zatmění 4*

    U obou mi k dokonalosti něco chybělo, ale rozhodně nadprůměrné a příjemné čtení.
  • Norri
    První kniha nového nakladatelství Mighty Boys se zrodila, a nyní se vlastně stále ještě rodí, ve velkých porodních bolestech, ale výsledek myslím stojí za to. Mighty Boys se rozhodli začít svou vydavatelskou činnost mohutnou bichlí obsahující hned dva kompletní příběhy amerického scénáristy Zacka Kaplana. První příběh Přístav Země se svým obsahem a rozsahem vyprávění dá srovnat s filmovým sci-fi thrillerem. Druhý příběh Zatmění je zase spíš lehce rozvleklý postapo seriál. Oba příběhy spojují dvě věci, kromě autora samotného. Je to boj o moc a nadvládu, a také to, že oba příběhy nejsou tak úplně uzavřené. Ani u jednoho rozhodně nečekejte konec ve stylu "... a žili šťastně až do smrti". V případě Zatmění by se tedy o příznačném odchod do zapadajícího slunce dalo mluvit, ale není to úplně takový konec, který bych nazval završujícím.

    Přístav Země

    Přístav Země je moc dobrá sci-fi, kterou jsem si užil jako skvělý biják v kině. Od začátku do konce je to napínavé a má to skvělé tempo. Přečetl jsem to doslova na jeden zátah. Celý příběh má obrovský politický přesah a během čtení jsem přemýšlel, jestli Zack Kaplan mimozemským konsorciem nenarážel na nějaký konkrétní pozemský stát či totalitní režim, a nebo zda jsou jakékoliv podobnosti čistě náhodné. Kvůli naší historii a také současné politické situaci České Republiky mi některé situace připadaly velmi povědomé - ta salámová metoda ukrajování svobod, to brutální překrucování faktů a vnucování vlastní pravdy, to obhajování našeho “druhého osvobození”... Přístav Země je velmi dobrý komiks se silným poselstvím!

    Pochválit musím i kresbu výtvarníka Andrea Mutti. Skvělá je jeho práce se světlem a dobrá je i jeho kresba postav, obličejů a techniky. Někomu se ta kresba může zdát strohá, ale mi k tomuto příběhu parádně sedla. Pěkně jsou použité barvy, kde běžné pozemské scény mají relativně tlumené odstíny, zato mimozemské habitaty hrají velmi sytými a jasnými barvami.

    Zatmění

    Neméně povedené je i Zatmění, které se kvůli svému rozsahu může zdát lehce natahované. Četlo se to ale skvěle a rozhodně to nenudilo. Přestože je Zatmění v knize jako druhé, tak jde o Kaplanovu autorskou prvotinu. Kaplan se zaměřuje na vývoj postav, ale nešetří ani akcí a vizuálně atraktivním “zabitím sluncem”. Samotný komiks, celkem 16 sešitů, jsem četl téměř celou noc. Nešlo jít spát, tohle jsem musel dát na jeden zátah. Následné čtení rozsáhlých bonusů mi pak zabralo celé následující odpoledne. Ne všechny bonusy jsou zajímavé, ale toho, co stojí za pozornost, je tam dost. Hodně zajímavý mi připadal například Kaplanův popis jeho tvůrčího procesu.

    Hodně toho mám ke kresbě Zatmění. Kreslíř Giovanni Timpano v bonusech zmiňuje inspiraci Moebiem, což v jeho kresbě určitě vidět je. Nejenom v davových scénách, ale také například v kresbě detailů povrchů. Jako další inspirace vás u davových scén může napadnout Geoff Darrow a nebudete se mýlit. Přesto anebo právě proto mi Timpanova kresba ne vždycky sedí. Většinou je jeho kresba skvělá a precizní, ale občas, třeba v již zmíněných davových scénách, zjednodušuje detaily postav a přidává detaily prostředí, a tím se pro mě ta kresba stává tak nějak kostrbatá a nepřehledná. V prvních čtyřech sešitech je navíc divný koloring Chrise Northropa, který to celé umrtvuje. Naštěstí byl od pátého sešitu přibrán do týmu italský kolorista Flavio Dispenza, který do Timpanovy kresby dodal potřebný život. Přes všechny zmíněné výtky jsem si vizuál Zatmění užil. I díky Timpanovu nápaditému panelování. Některé panely či celé stránky jsou doslova epické. Užíval jsem si zejména devastující zásahy slunečním světlem, se kterými si Timpano s oběma koloristy vyhráli. Dechberoucí jsou také pohledy na zdevastovaný New York.

    Celkové zpracování knihy je parádní a je smutné posílat takovou knihu zpět ke zničení a přetisknutí (kvůli několika zpřeházeným stránkám a chybějící záložce). Tak velká kniha se už sice nedá při čtení držet v ruce, ale příliš to nevadí. Listy se skvěle otáčí a nestalo se mi, že bych omylem otočil dva listy najednou. Některé stránky vypadají, jakoby neměly dostatečně kvalitní tisková data, ale v bonusech se dozvíte, že ono rozostření je zde uměleckým záměrem…
  • mcleek
    Souhlasím s předchozími dvěma kolegy ohledně hodnocení obsahu knihy, ačkoliv bych byl na Přístav Země ještě přísnější - podprůměr a 2*.
    Zatmění je naopak nadprůměr a má vše, co Přístavu Země chybí - atmosféru, zajímavé postavy, o které jsem se chvílemi bál, a originální práci s kresbou a panely. Na některé obrázky plné desítek různých postaviček a dalších detailů jsem zůstal doslova zírat... - 4*
    Bonusy jsou rozsáhlé, ale já nejsem ten typ čtenáře, který si na to potrpí a patřičně to ocení.
    Za co musím pochválit a přidat ke třem hvězdám za obsah ještě čtvrtou, to je zpracování. Papír, na který je komiks vytištěn, se bezvadně otáčí (nemusím se bát, že vezmu dvě stránky a rušit své čtení sledováním čísel stránek) a nezůstávají na něm otisky prstů. Knihy má skvělou vazbu a ač je to pašík, dobře se s ním při čtení zachází. Nemám rád "kolosální" edice a tady jsem se toho trochu bál, ale dopadlo to na výbornou. Další komiksy už budu číst v tričku Mighty Boys... :-)
  • karl173
    V podstatě mám podobný názor jako pán pode mnou.
    Přístav země - Přináší skvělé téma s dobrým nápadem a několika dobrými postřehy. Nicméně snaží se celou myšlenku natáhnout na velké množství sešitů a přidává k tomu nezajímavé postavy a místy plytký děj. Kresba u tohoto komiksu na mě působila nedodělaným dojmem a celkově potrhuje to, že se zkrátka z takového tématu dalo vytěžit mnohem více. Za mě sotva 3*
    Zatmění - Komiks opět sází na velmi lákavé téma a tentokrát si s ním pohrává mnohem více a lépe. Děj působí mnohem uceleněji a komorněji. K postavám jsem si dokázal vytvořit nějaké citové pouto a byl jsem zvědavý na jejich osudy. Komiksu opět trochu kazila jeho délka, ale v tomto případě se to dá s klidem odpustit. Kresba i zde není žádné velké pokochání, ale účel plní a nekazí dojem. Za mě 4*
    Celkové zpracování knihy je na velmi slušné úrovni. Kniha je poddajná a má kvalitní papír. Za zmínku rozhodně stojí také objemné bonusy, které by vydali za samotnou knihu. Přiznám se, že mě na bonusy neužije a vystačím si s pár ukázkami a obálkami, ale větší množství mi rozhodně nevadí a naopak je musím pochválit.
    I přes veškeré potíže, které Mighty Boys měli, dokázali knihu úspěšně vydat ve chvályhodné kvalitě a já jim přeji, aby se příští kniha obešla již bez větších potíží.
    Celkově hodnotím za 4*
  • trudoš
    Komiksový špalek slibuje dva poctivé sci-fi příběhy a ty uvnitř také naleznete. Úvodní Přístav Země operuje s atraktivním motivem blízkého setkání třetího druhu, které se ovšem čím dál víc ukazuje výhodné jen pro jeden životní druh – a není to ten náš. Dvanáct sešitů je ale na tuhle jízdu moc. Ačkoliv napínavá zápletka v tempu po celou dobu nepoleví, děj se začne po určité době točit v kruhu a cynická pointa v závěru pak jen zdůrazňuje, že celou dobu šlo výhradně jen o ni. Trochu jinak je na tom Zatmění, pracující s jinými kulisami, zato však s podobnou atmosférou. Tady si Zack Kaplan se scénářem pohrává víc, děj je plný postav a proměnných, takže dlouho trvá, než se nastíní hlavní dějová osa. Zase je to ale délka, která mě připravila o nadšení. Hrdinové totiž v důsledku pouze chodí od čerta k ďáblu, jen aby nakonec pochopili, že v pekle se jim na lidské hodnoty nikdo ani nevymočí.
    Každopádně celkový dojem z knihy je velmi uspokojivý a moc se těším, s čím přijde nakladatelství příště.
  • Good Games
    Good Games mecenáš4.5.2021 21:43Přístav Země / Zatmění
    Tak sme sa dočkali a kontroverzný premiérový komiksový titul od Mighty Boys s názvom Přístav Země / Zatmění konečne vyšiel. Stálo čakanie za to? Áno! Ak ste fanúšikom sci-fi žánru, máte menší sviatok. Či už sa jedná o Přístav Země alebo o Zatmění, oba príbehy majú napínavé scenáre a aj keď je Přístav Země slabšie kreslený, vynahrádza to vydareným námetom. Kniha je naozaj napchatá obsahom a okrem dvoch kvalitných sci-fi príbehov ponúka obrovské množstvo bonusového materiálu. U mňa sa jedná o jeden z najlepších bonusových obsahov, čo som vôbec na našom trhu u komiksu videl. Napriek množstvu problémov pri výrobe musím dať klobúk dole, lebo výsledný produkt sa vydaril nad očakávania. =►Celá recenzia◄=
  • house192
    house1922.5.2021 10:20Přístav Země / Zatmění
    Přístav Země je o něco slabší (jak do kresby i příběhu) než Zatmění, které se mi opravdu líbilo.Oba příběhy jsou taková příjemná oddychovka.Zpracování knihy dobré, jen obálka mohla být určitě hezčí. Bonusy tučné, leč v ukázce scenáře u Zatmění je zpřeházené stránkování.Trochu to zamrzí, ale nic fatálního to není, na to že jde o první počin nového nakladatele jsem myslel, že tam bude chyb i víc. Nakonec dám čtyři hvězdy, protože takové masivní špalky (a tohle je opravdu brutální cihla), se sci-fi námětem mám prostě rád.
3033101
  • cyboy
    cyboy mecenáš27.5.2021 12:47Přístav Země / Zatmění
    Včera jsme zahájili proces výměny knih. Pokud máte naši knihu a nedostal se k Vám návratový kód (protože jste si ji koupili třeba v knihkupecví), pak nám prosím napište na: redakce@mightyboys.cz.

    Obecně: reklamace, dotazy apod. prosím řeště výhradně na mail redakce@mightyboys.cz.
  • Walome
    Walome mecenáš6.5.2021 20:55Přístav Země / Zatmění
    Tak mám za sebou zatím Přístav a ten mě bavil. Čekal jsem to teda trochu komplexnější, komplikovanější a chytřejší (protože ta premisa je hodně slibná), nakonec to bylo spíš takový UPVO s hůř napsanýma postavama, ale užil jsem si to. I když osobně nenávidím, když je děj vysvětlován formou zpráv nebo pomocí rozhovorů v tv studiu, ale budiž. A závěr mě mírně překvapil a hodně potěšil, protože jsem tak nějak doufal, že to spěje přesně tam (ale nebylo to úplně tupý a do očí bijící).

    Nevím, kdy se dostanu k zatmění, ale přístav cajk.
  • TonyT
    TonyT5.5.2021 23:26Přístav Země / Zatmění
    SlouzimStarymPsum- pozor Lennyho a Jiřího názor, to mě zase trochu vrátilo na zem :-))
  • Walome
    Walome mecenáš4.5.2021 14:03Přístav Země / Zatmění
    valon: piju!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.5.2021 17:33Přístav Země / Zatmění
    valon: A do druhý nohy! https://www.youtube.com/watch?v=ItGfR4_vhZ0&t=912s ;-)

    james89: Trošku níž jsou odkazy na komentáře na goodreads, kde jsou názory všeho druhu, od líbí přes nic moc až po nelíbí. Pro udělání si obrázku o tom, co čekat nebo nečekat je takový mix podle mě to nejlepší.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš2.5.2021 16:20Přístav Země / Zatmění
    Valon: :D
    James89: v pohode, vsichni o ni na zacatku vedeli vyrazne min, nez vis ty ted :-)
  • james89
    james892.5.2021 16:17Přístav Země / Zatmění
    Komiks vypadá hodně zajímavě. Mám rád tohle téma. Škoda, že jsem na něj nenarazil někde už dřív, bych se připravil. Se mi teď nechtějí dávat jen tak z fleku 2 litry za knihu o který pořádně nic nevím :-D
  • valon
    valon2.5.2021 15:34Přístav Země / Zatmění
    Walome: Na zdraví! :)
  • cyboy
    cyboy mecenáš2.5.2021 12:24Přístav Země / Zatmění
    House192: Prohozenych 4 stranek ve scenari Zatmeni jsme si bohuzel driv nevsimli. Kazdopadne v predprodukcim vytisku a tiskovych datech (ze kterych se tisknul i predprodukcni vytisk) to mame spravne. Zitra to budu resit, protoze tohle uz je vazne tragedie.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.5.2021 16:13Přístav Země / Zatmění
    DankoKonik: Ti přeju, abys nedostal bonus k vakcíně v podobě sraženiny.
    Milo: Proč používat ten hate, když máme krásné česko-slovenské slovo kampáň? ;-)

    Projížděl jsem si znovu komentáře na goodreads a všiml si, že tam je i názor od Lennyho z podzimu minulého roku.
    https://www.goodreads.com/review/show/3612481998
    https://www.goodreads.com/review/show/3615190039
    https://www.goodreads.com/review/show/3615210180

    To kdyby už někdo chtěl číst komentář někoho ze zdejších.
  • DankoKonik
    DankoKonik mecenáš30.4.2021 20:54Přístav Země / Zatmění

    bonus pre nepredplatiteľov - sticker
  • Fimi
    Fimi mecenáš30.4.2021 15:07Přístav Země / Zatmění
    Hanussen ale budou, neboj...
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš30.4.2021 14:58Přístav Země / Zatmění
    Fimi: A už nejsou :D
  • Fimi
    Fimi mecenáš30.4.2021 14:26Přístav Země / Zatmění
    No a v crewnim eshopu jsou také už
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš30.4.2021 13:30Přístav Země / Zatmění
    Tak knihy už jsou hotové i ve sběratelské edici. V pondělí se to rozjede. Přes cokoliv kolem, všechny peripetie a nervy spojené s dokončením knihy gratuluji k dokončení a k překročení cílové pásky na konci strastiplné cesty plné bodláků. :)

    Jsem zvědavý na výsledek, ostatně jako my všichni.

    P.S. hoši, neberte všechno jako hate, není to tak (ač posledních pár dní na fcb už bych se to tak, v některých případech, nebál nazvat)

    Čest a sílu :)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš29.4.2021 20:39Přístav Země / Zatmění
    Sagikkun: vynikající soundtrack, Sicario má rovněž dobrý a iks dalších než odešel na věčnost.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum29.4.2021 17:48Přístav Země / Zatmění
    davidek: Reakce níže je na tebe.
    *a ne na české vydání jako celek

    *neodradí

    Budu muset vysomrovat pár pětek na polívku, abych taky mohl editovat.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum29.4.2021 17:45Přístav Země / Zatmění
    A je už někde nějaká recenze?

    Jestli ti jde čistě o názory na ty příběhy a na české vydání jako celek, tak tady máš slušnou nálož:
    https://www.goodreads.com/en/book/show/31808193-eclipse-vol-1
    https://www.goodreads.com/book/show/34504731-eclipse-vol-2
    https://www.goodreads.com/book/show/40629245-eclipse-vol-3
    https://www.goodreads.com/book/show/42835867-eclipse-vol-4

    https://www.goodreads.com/en/book/show/36861078-port-of-earth-vol-1
    https://www.goodreads.com/book/show/39688407-port-of-earth-vol-2
    https://www.goodreads.com/book/show/45009910-port-of-earth-vol-3

    Pan Janšta už komentář napsal, stál si za ním a pak ho smazal (https://www.youtube.com/watch?v=s2tnV8wYBX4). Ale ke komiksu jako takovému stejně nic nenapsal, takže nemusíš litovat, pokud sis ho nestihl přečíst.

    Tahle debata je mi celkem volná, ale rád bych věděl, jestli je to dobré a mám si to koupit :D

    Tahle debata je ale podle mě na tom komiksu to nejlepší a je zadarmo, tak abys pak nelitoval... ;-)

    Jestli máš rád sci-fi, v komiksu ti chybí, není ti líto dvou litrů a názory lidí z goodreads tě neodratí, tak bych ti to asi doporučil. Jinak ti doporučuju, aby sis to nekupoval.

    To by byla dobrá drinking game - pokaždé, když cyboy napíše, že už nic nenapíše, a pokaždé, když se vrátí, si dejme panáka.

    Ale takový frajer, aby sis dal pokaždé, kdy padne něco hejtu, tady nebo na Facebooku, nejsi, co? :-D
  • Walome
    Walome mecenáš29.4.2021 15:43Přístav Země / Zatmění
    To by byla dobrá drinking game - pokaždé, když cyboy napíše, že už nic nenapíše, a pokaždé, když se vrátí, si dejme panáka.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš29.4.2021 14:27Přístav Země / Zatmění
    Tak musim rict ze z Arrival si nepamatuju vyusteni zapletky. Pamatuju si jen ty pokusy o komunikaci a pak duvod proc odleteli. Ale nejak mi chybi ten obchod. Ale bylo to pekne, to jo.
  • Fimi
    Fimi mecenáš29.4.2021 14:08Přístav Země / Zatmění
    Ty jo jak jsem mohl zapomenout na Arrival
  • Sagikkun
    Sagikkun29.4.2021 14:05Přístav Země / Zatmění
  • Sagikkun
    Sagikkun29.4.2021 14:03Přístav Země / Zatmění
    Hawwwran: Jednoznačně film Arrival z 2016. Vybavilo se mi to hned, jakmile jsem viděl ukázku z knihy, resp. onu mimozemskou loď - ten prazvláštní tvar je opravdu podobný jako v Arrival. A i přes to, že v Arrival nepřicházejí návštěvníci z vesmíru vyloženě za účelem obchodu (ve smyslu něco za něco), tak ale něco nabízejí.
    Pro tohle unikátní a realistické pojetí je to jeden z mých nejoblíbenějších sci-fi filmů, a je to jeden z důvodů, proč mě tento komiks tak moc zaujal.
  • cyboy
    cyboy mecenáš29.4.2021 13:27Přístav Země / Zatmění
    Pripojit se k diskuzi u vlastniho komiksu bylo chybou, ktera nikomu nic konstruktivniho neprinesla. Do komiksu jsem vlozil hodne prace, penez a emoci, takze vsechny ty problemy vnimam mnohem intenzivneji, nez kdokoliv jiny. Proto jsem se take rozhodnul jiz nadale nezapojovat do diskuzi u nasich knih na webech tretich stran. Snad to prispeje ke zklidneni situace.

    Podporovatelum a fanouskum Mighty Boys uprimne dekuji. Kazdy osobni odber, a tedy i moznost potrast vam rukou, me nesmirne tesi. To samozrejme plati i o balicich, kde si alespon davame opravdu zalezet na tom, aby se knize cestou nic nestalo. Kritiky vyzyvam k tomu aby se nekde na knihu podivali (zatim Arkham, ode dneska Krakatit, pristi tyden Nerdi, pripadne u nas) a posoudili sami, zda vysledek stoji za to. Vsichni zucastneni se snazili, aby to tak bylo. Ty, kteri nam nejsou nakloneni ani po vydani, se budeme snazit presvedcit nasi dalsi praci a verim, ze nam (i pres prvotni rozhorceni) daji casem sanci napravit si u nich reputaci.

    Jakekoliv vase dotazy rad zodpovim na redakcnim mailu. Bohuzel nedokazu odpovedet na mnozici se dotazy na dostupnost knihy. Zatim ji mame, ale jak dlouho to tak bude nelze po necelem tydnu rict.

    At se vam dari.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš29.4.2021 12:40Přístav Země / Zatmění
    davidek: Na začátku týdne se teprve rozesílalo a sběratelské edice budou příští týden, takže na recenzi bude asi třeba ještě chvilku počkat (i vzhledem k tomu, jaký je to špalek) :)
  • davidek
    davidek29.4.2021 12:06Přístav Země / Zatmění
    A je už někde nějaká recenze? Tahle debata je mi celkem volná, ale rád bych věděl, jestli je to dobré a mám si to koupit :D
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš29.4.2021 11:50Přístav Země / Zatmění
    Spis mi slo i o to, ze to je otevrene, verejne. MiB je sico skoro ono, ale bezna populace o tom nic nevi. Tohle jak prijedou oficialne s obchodni nabidkou mi prijde fakt dost unikatni. A to provedeni docela realisticke. Tesim se az si to prectu znova, abych si to osvezil, ale takovy to ve mne zanechalo pocit.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš29.4.2021 11:01Přístav Země / Zatmění
    Hawwwran: jeste me napadlo snad Den kdy se zastavila zeme, ale jen okrajove, tam obcas vidim takove paralely s pristavem. Tam nejde az tak moc o obchod, ale o nabidce stat se soucasti vetsiho celku ve vesmiru. Film asi znas, volil bych ten z roku 1951.

    Jeste me tak maximalne napadla Duna, starchaser: legenda o orinovi, Arrival, Heavy Metal 1981, no a co Futurama!!
    Ale ber me s rezervou, spis mi tak obcas bleskne hlavou, jo tam by mohlo neco byt i z pristavu. Tvuj dotaz me donutil se nad tim zamyslet
  • Pavel75
    Pavel7529.4.2021 10:55Přístav Země / Zatmění
    Není to film, ale seriál "V jako vítězství". To se mi zda trochu podobné.
  • Walome
    Walome mecenáš29.4.2021 10:09Přístav Země / Zatmění
    Btw já teda myslím že CC počty tak nějak organicky oznamujou, ne? Třeba tady zrovna u těch hvězd:https://www.facebook.com/comicscentrum/posts/3384671208239475

    Ne, že by na tom teda nějak záleželo, podle mě je fuk kolik čeho vyjde, hlavně že se na mě dostane, když to chci mít doma :)
  • Fimi
    Fimi mecenáš29.4.2021 09:37Přístav Země / Zatmění
    Hawwwran možná v jistém ohledu Valerian.

    Třeba se ale dočkáš, protože očividně se chystá adaptace https://imagecomics.com/creators/zack-kaplan

    Přečti si ten článek
  • Zack
    Zack admin29.4.2021 09:33Přístav Země / Zatmění
    Hawwwran: Treba Men in Black.
  • Fimi
    Fimi mecenáš29.4.2021 08:54Přístav Země / Zatmění
    Valon ano to je pravda ale spíš bych definoval mou pseudo funkci jako skaut, jelikož si dovolím říct že mám jak říká Walome, načteno, tak jim doporučuji věci na vydání, dávám návrhy, co by mohlo být zajímavé, to je fakt vše... Externí pracovník zní zajímavě a dá se za to schovat prakticky cokoliv.
    Ano, blíž k nim mam víc než vy, to nepopírám, občas i ale chápu Vaše rozhořčení, jen mi přijde, že někteří se v tom až příliš rochní a užívají si to a vyloženě hledají, na čem by zase MB dostali, někteří mají až pokrytecké chování, ale to už je prostě život. Mně to je ve výsledku jedno, jsem ale hodně zvědav na vaše reakce na další vydané věci MB a vaše reakce Kaplana. Snad další diskuze bude vyloženě ke komiksu a ne zase o něčem co bylo. Sám jsi to viděl, první pozitivní komentář a hodnocení a hned narknuti, že je to snad uměle vytvořený účet.

    Každopádně jak říkáš k tiskárně se už asi vracet nebudeme.

    Hawwwran nic mě nenapadá hele.
  • valon
    valon29.4.2021 08:38Přístav Země / Zatmění
    Fimi: To bych je asi potom poprosil o opravu na jejich straně. Sami MB tě totiž ve videu nazývájí externím spolupracovníkem, který pro ně sonduje trh, protože nebyla full-time práce, kterou by ti jinak rádi dali. Což můžeme potom dál slovíčkařit, ale pořád k nim máš blíž než naprostá většina jiných diskutujících, ať už tady nebo na facebooku.
    S tou tiskárnou je to z jejich strany pomalu jak ruská dezinformační kampaň, řekli toho tolik, že se pravdy člověk nedokope ani sbíječkou. Takže tam to asi nemá cenu dál debatovat.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš29.4.2021 08:34Přístav Země / Zatmění
    Z jiného soudku. Nevíte o filmu, kde by mimozemstani kontaktovali zemi z obchodnich duvodu? Zda se mi ze to je same zotrocovani, vyhlazeni a vedecke badani, ale obchod ani jeden. V tomhle mne Pristav Zeme prekvapil a potesil hned na zacatku. Vite o nejakem takovem filmu?
  • Fimi
    Fimi mecenáš29.4.2021 08:31Přístav Země / Zatmění
    Valon jo s tím se dá bičem méně souhlasit.. Na upřesnění, já nikdy nebyl součástí a členem MB, byť to tak vypadalo a působilo. Ano oznámil jsem to já, věděl jsem o MB a co chtějí vydávat a mohl jsem to oznámit já jelikož já jsem tu na webu jako doma na rozdíl od nich, chodím sem pořád, takže jsem dostal možnost to sem dát. Jinak ne, já nejsem součást MB.
    Ohledně tiskárny, já si prostě myslím, že ty důvody by si nevymysleli, chtěli vydat produkt v perfektním stavu a bohužel se vždy něco posralo. Fotky na fb byly jasným důkazem, takže si to skutečně nevymysleli a kdyby to vypustili s chybou tak zdejší supi by dostali akorát nabitou munici.
    Ale to není jen toto, vzpomeňme na slavný provedení Providence. Takhle kdyby to vydali MB, tak si dokážu živě představit tu diskuzi, ne oni to raději vrátí na předělání tiskárně a holt se prodlouží termín vydání... Ale výsledek je stejný, protože někteří si prostě nemohou pomoct. Nechápu proč se to teď vše vytahuje, když to konečně vyšlo a někteří mají až patologickou potřebu se k tomu vracet..
  • valon
    valon29.4.2021 08:17Přístav Země / Zatmění
    Fimi: Já si naprosto upřímně myslím, že kdyby si na začátku dal cyboy realistické cíle a nesliboval nesmyslné termíny, tak se nic z tohohle stát nemuselo. Protože v realistickém plánu by bylo místo na to, že se po cestě něco pokazí a nebylo by potřeba hledat viníky z venčí.
    Ad tiskárna, já věřím, že špatně spočítali na konci ten přebal. Což se může stát a taky to vypadá, že udělali co mohli pro to, aby se to napravilo. Navzdory tomu, že se po nich kopalo už po cestě s důvody, které jsou přinejlepším pochybné. Jo, a mimochodem, co vím tak minimálně jeden velký nakladatel je pořád využívá a zatím jsem je neslyšel na ně nadávat ani jednou.
    Taky nevím, proc píšeš, že se nechceš MB zastávat. Vždyť jsi u toho projektu od začátku. Byl jsi první kdo o tom informoval na sockách. A když už nebránit projekt ke kterému, byť oficiálně jako externí spolupracovník, patříš tak nevím koho jiného bránit.
  • trudoš
    trudoš editor29.4.2021 07:58Přístav Země / Zatmění
    Tady se musím nakladatele zastat, že do mě coby do zákazníka, jedinkrát nekopnul, či mě obvinil, že za zpoždění můžu já. Ani nemám pocit, že by se to kdy skrývalo mezi řádky. Vždycky mi akorát přišel mail s pokornou omluvou, že věci bohužel nejdou tak, jak bylo plánováno, což pro mě jako pro člověka z branže nebylo žádný překvapení. Ale uznávám, že vím hovno o tom, co se děje na sociálních sítích, ani jsem nedával jednotlivé zprávy na rozbor erudovanému psychologovi, aby odhalil podtext toho kterého slova.
  • Fimi
    Fimi mecenáš29.4.2021 07:51Přístav Země / Zatmění
    Jaký je styl komunikace je věc druhá a to asi každý vnímáme jinak a každej zkousne více či méně. To nerozporuji. No, asi takhle, věřím, že MB se snažili opravdu svou první knihu dotáhnout do konce jak jen mohli, bylo už předem jasné, že spekulanti a rypalove se budou chytat každého stébla, jen aby mohli vytknout sebemenší chybu, takže jistě vynaložili maximální úsilí, aby kniha byla v perfektním stavu a zpracování, je to první kniha přeci jen.. Každopádně ano, je tu corona, izolace a karantény, zavření obchodů a služeb, lidi byli najednou v izolaci a prostě se nejelo. Naše oddělení v práci bylo celé v izolaci a jiné oddělení dělalo na 30 % např. Do toho ty problémy s tiskárnou, nebo si fakt myslíš, že to vše bylo záměrně? Že chtěl, aby do něj chytré hlavy ryly? Že ho to snad baví tyhle diskuze na úrovni žumpy? Výběr tiskárny byla očividně chyba, kterou si MB řádně vyžrali, příště budou chytřejší.. Ostatní nakladatelé vědí, proč si nevybrat stejnou tiskárnu, holt teď už to ví i MB a třeba si najdou i člověka na komunikaci. Akorát ta komunikace bude na fb a ne zde, kde dokonce i ostatní nakladatele komunikují sporadicky s vámi.

    Jako chápu, že prostě notorická potřeba neustále rýt tu je a vždy bude, to je normální. Že jsou tu lidi, co neodpustí sebemenší chybu tady, ale jinde ano. To je prostě běžné. Nechci se zastávat MB, jen mi přijde, že vyloženě hledáte, do čeho kopnout.
  • valon
    valon29.4.2021 07:28Přístav Země / Zatmění
    Fimi: Já si nemůžu pomoct, ale co tak čtu, tak to není o množství komunikace, ale o jejím stylu.
    To, že byli původně dva a teď je jeden nemá nic společného s tím, že co vyjádření, to svalení viny na kohokoliv jiného nebo brek nad množstvím haterů (přiznám se, nepočítal jsem to, ale i na fb mi přijde, že podporovatelů je pořád o nějaký ten chlup víc, jenom nejsou tak hlasití a hateři tam nechodí nadávat jako spíš ukazovat na to, že jim něco někde nesedí a fanoušci docela rychle přejdou do útoku proti nim). A fakt mi nesedí tohle posazení se do role oběti u někoho, kdo něco slíbil, podcenil vlastní síly a od té chvíle všechno řeší kopáním kolem sebe. Být tam nějaká pokora, tak se celá diskuze okolo tohohle komiksu táhne úplně jiným směrem.
    Nemluvě o tom, že ať se dívám, jak se dívám, tak Karel není napsaný v překladu, není napsaný v redakci a vlastně ani nikde jinde. Takže na to vlastně byl jenom jeden člověk už od začátku.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum29.4.2021 01:24Přístav Země / Zatmění
    radek: Jestli jsi zvyklý přispat si, tak si teď na noc vypínej telefon.
  • radek
    radek29.4.2021 00:27Přístav Země / Zatmění
    cyboy: Děkuji za nabídku, ale musím ji odmítnout. Očekávám, že za peníze, které jsem do kampaně před cca půl rokem vložil, obdržím odměnu, která mi byla slíbena. Tento přístup jakési pochybné osobní msty (není mi ani jasné na základě čeho) neshledávám příliš profesionálním.
    Rád bych se rovněž ohradil k teoretizování o tom, co se mi bude a nebude líbit, a naznačování, že mám v plánu něčemu dát jednu hvězdičku. Je to podsouvání chování, které mi nepřijde slušné. A nedává to ani smysl, protože jsem zde žádné komiksy nikdy nehodnotil a zatím to v plánu ani nemám.
  • Fimi
    Fimi mecenáš28.4.2021 23:41Přístav Země / Zatmění
    Pánové, když MB začínali, byli dva, vše dělali poprvé, práce bylo hodně, v průběhu byl už jen jeden a opravdu neviseli na netu na cdb aby mohli reagovat na každého spekulanta, notoricky postižené hejtry a rýpali a na normální dotazy a když už komunikovali tak hlavně na fb ale kvůli kvantu práce prostě nestíhali ještě komunikovat pravidelně samozřejmě, proč? Protože byli dva později jeden, což poznáte dle slov byli dva později jeden a dělali vše pro to, aby to vyšlo. Při druhém třetím projektu už možná někdo bude na tuhle komunikaci a vychytají se mouchy. Mám ale tušení, že spekulantů a rejpalů neubyde, kdo chce psa bít, hůl si vždy najde...
  • cyboy
    cyboy mecenáš28.4.2021 23:27Přístav Země / Zatmění
    Byla chyba sem cokoliv psat. Tohle uz je jen o urazeni a obvinovani. Je zajimave, ze to moderatorum nevadi. Tohle neni Sparta, tohle je zumpa.
    Radek - napis mi do pm jmeno z objednavky. Obratem ti vracim penize. Kniha se ti stejne nebude libit a jednu hvezdu muzes dat i bez ni.
  • Darker
    Darker mecenáš28.4.2021 23:25Přístav Země / Zatmění
    radek: souhlas, někoho na komunikaci se zákazníky a někoho na marketing, protože tohle je tragédie :)
  • radek
    radek28.4.2021 22:44Přístav Země / Zatmění
    cyboy: Přiznám se, že jsem měl připravenou strašně dlouhou odpověď (kterou by mi sem snad systém ani nedovolil vložit), ale nejsem si jistý, jestli by to k něčemu bylo, protože mi přijde, že se tu k některým věcem nepřistupuje příliš racionálně. Tak nakonec zkusím jen zkráceně.

    Projektu jako takovému fandím. Tyto knihy by u nás jen tak někdo nevydal a myslím, že je dobře, když se tu někdo pokusí vydat věci, které si mohou najít své čtenáře. Věřím totiž, že si vydání zaslouží většina knih. A i když se něco nemusí každému líbit, vše si nakonec toho svého čtenáře najde. Rozhodně bych tedy žádnému nakladatelství nevyčítal výběr toho, co vydává, jak činí Jan Janšta, zdejší nový "recenzent", odpůrce "příběhové vyprázdněnosti".

    K těm fingovaným příhozům. Kampaň jsem pečlivě sledoval a prostě jsem viděl, že Double Mighty odměna z většiny naskočila skokově. Jistě, někdo může tvrdit, že se sešlo během deseti minut deset lidí, co anonymně tuto odměnu zakoupilo, a takhle párkrát dokola, ale myslím, že všichni víme, že z pohledu pravděpodobnosti to je nereálné. Takže buď nakupoval spekulant (nebo cca 4 nebo 5 spekulantů se stejným vzorcem chování), nebo jde o vaše vlastní příhozy. Osobně doufám v ty vaše příhozy. A nijak bych vám je nevyčítal, bez nakopnutí té kampaně by to nemuselo dopadnout. Spíš mi vadí to mlžení kolem toho.

    No a vlastně mi vadí celkově ten styl komunikace, ten ublížený přístup, to označování všeho za hejt. Od začátku kampaně padlo tolik informací, kdy některé lze prostě označit za nepravdy. Asi je to tím, že jsem doufal v otevřenější přístup nového nakladatelství, který nebude mít zapotřebí přibarvovat realitu. A to mě některé věci zajímaly i tolik, že jsem se na ně poptal v PBtisku... Osobně bych byl rád, kdyby se ten způsob komunikace zlepšil. Nebo kdyby ho dostal na starost někdo, kdo to zvládne lépe. Třeba to, co se na FB strhlo dnes po zmínce, že není úplně fér, když podporovatelé kampaně vlastně knihu ještě nemají a ti ostatní ano, to mi přijde malinko absurdní a z vaší strany nezvládnuté.

    A volat někomu, kdo napíše recenzi, aby ji nechal odstranit? Když na tuto verzi přistoupím, tak i tak je sama o sobě děsně absurdní.
  • M_M
    M_M28.4.2021 22:21Přístav Země / Zatmění
    Doufám že to třeba bude ve veřejné knihovně. Rád bych si udělal představu, protože autor i tituly vypadají zajímavě, ale nechci podporovat neseriózní prolhané šmelináře, kteří to tu "vydali".
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš28.4.2021 22:20Přístav Země / Zatmění
    Tady je tak živo, že se těšim ještě víc :-)
    Tahle kniha se bude v knihovně vyjímat. Vždy když se na ní podívám ucítím ty emoce co celá její cesta nasbírala. A to je za mne dobře. Určitě k ní budu mít silnější vazbu než k jiným :-)
  • cyboy
    cyboy mecenáš28.4.2021 19:10Přístav Země / Zatmění
    Aha, pak se v Radkovi omlouvam. Ja v tech prezdivkach porad plavu.
  • valon
    valon28.4.2021 18:57Přístav Země / Zatmění
    cyboy: V KN nikdy nebyl a není nikdo, kdo by se jmenoval Radek. A nic se tam neuvařilo. O těch číslech se mluvilo dávno před nějakým KN videem, na facebooku. Když na ne úplně plynulém průběhu HitHit projektu najednou během chvíle přibudou objednávky na několik desítek kusů - to bylo snad 40x dvojobjednávka nebo něco podobného - tak to vzbudí otázky a dohady. Jako člověk, co sám nahodně přisuzuje lidem příslušnost k projektům a účast na investigacích asi pochopíš, že lidé hledají odpovědi i tam, kde být nemusí.
  • cyboy
    cyboy mecenáš28.4.2021 17:57Přístav Země / Zatmění
    Ja jsem se zarekl, ze uz nic psat nebudu, ale neda se to vydrzet.

    Walome/Valon: Jelikoz mam na zakazniky kontakty, tak jim pripadne muzu zavolat. Takze nemam telefon na vsechny. Ano, poprosil jsem pana Janstu aby to nejak upravil, protoze mi bylo jasne (na zaklade komentare SSP (cimz mu ale nic nevycitam) a stylu pana Jansty) k cemu se to zvrhne a take to tak dopadlo.

    Radek: Kolik tedy bylo posledni kolosalky, kdyz se to "vi" a na zaklade ceho tak usuzujes? Kolik je Vychazejicich hvezd? A na zaklade ceho tak usuzujes? Kde to bylo zverejneno? Nasimi podporovateli byli vsichni, kteri si knihu predplatili (tedy zaplatili za ni predtim nez vysla). Ano, prvnich x predplatitelu melo sanci koupit si sberatelskou verzi, ale take za mene, nez ti, kteri si predplatili beznou. Naprosto me miji uvaha o 20% falesnych predplatitelich. To jste si uvarili v te vasi KN "investigaci". Na zaklade ceho tak soudis/te? Muzu prozradit, ze nejvetsim podporovatelem je pan, ktery si koupil deset knih. Co s nimi hodla delat netusim, ale predpokladam, ze si je nenecha. Pred ukoncenim kampane na hithitu nelze o objednavajicich zjistit nic, ani to kolik knih si objednali. To zjistite az z vyuctovani, ktere vam po skonceni poslou. Ale hlavne mi neni jasne co tim chces dokazat. Fajn, pripustme, ze jsem si koupil 20% nebo nevim kolik procent knih, abych si z nich postavil zed v obyvaku. Co to dokazuje? Ze jsem do projektu nasypal hromadu penez? Uplne na zacatku jste nam s Karlem psali, jak tomu sami neverime a nechceme do toho dat penize a proto poradame kampan na hithitu. A kdybych tedy nasypal dalsi penize, tak by to byl problem? Kdybych do firmy skutecne nenasypal hromadu penez, tak zadna kniha neexistuje, protoze jeste porad nejsme v cernych cislech. A nevyresilo by to ani snizeni nakladu, protoze pak by razante vzrostla cena jedne knihy a navic by nas poslali do haje, at si tech sto/dveste kusu udelame nekde na digitalu (a to si ani nechci predstavit ten hejt kdybych neco takoveho pripustil). Faktury dodavatelum je potreba zaplatit hned a ne v rezimu "pockejte az se neco proda". Co se tyka poctu sberatelskych verzi, tak si staci secist objednavky z hithitu a mas hrube cislo.

    Uplne nejlepsi na vsech tech teorich je to, ze pocitaji s tim, ze jsem totalni masochista, ktery si libuje ve vyvraceni nelogickych spekulaci a ktery se zateteli pokazde, kdyz mu nekdo napise ze je lhar a podvodnik, u ktereho ani neni jiste, ze vam knihu posle. Tak urcite.

    DankoKonik: Dekujeme za objednavku. Objednal jste skutecne v 15:04:47. V 15:30 byla zasilka zaregistrovana k preprave a asi v 16:00 byla vase zasilka predana na pobocce Zasilkovny o cemz jste od nas v 16:15 dostal email "zasilka byla odeslana" (svoz z pobocek tady v okoli probiha kolem 12:00, takze z pobocky to odejde az zitra. To vazne ovlivnit nedokazeme). V 17:15 jste nasledne dostal mail s danovym dokladem. Vsechny casy jsou snadno prokazatelne. Takze jsme pred Astrou porad o 9 minut napred a to jsme jeste museli knihu zabalit a odnest na pobocku Zasilkovny. ;)
  • Fimi
    Fimi mecenáš28.4.2021 17:34Přístav Země / Zatmění
    Danko pobavilo
  • DankoKonik
    DankoKonik mecenáš28.4.2021 17:31Přístav Země / Zatmění
    15:04 som to objednal a 17:24 mi prišla sms že 1.5. mám AstruZenecu.
    Je to len náhoda?
    objednám scifi a dostanem najlepšiu vakcínu...
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.4.2021 15:47Přístav Země / Zatmění
    radek: Ty na to jdeš racionálně. Ještě pár takových komentářů a dostaneš nevyžádanou analýzu osobnosti.
    Na nevůli to prozradit nic špatného já teda nevidím. Sice s tebou souhlasím, že by to bylo seriózní, ale není to povinnost a není to až tak prezentace ve smyslu, že tím ukazují, vlastně už jenom ukazuje, společnost nebo projekt ve špatném světle. A i kdyby ti vytasil číslo, jak můžeš vědět, že není vymyšlené? Píšeš o výmluvách (já bych to teda nazval jinak, ale nebudu ani naznačovat), tak podle toho bys musel přistupovat i k té informaci.

    Nicméně na základě toho, co píšeš a jaké vyvozuješ možné závěry přece tu informaci o tom, jak to je, máš ;-) Nevíš sice přesný počet, ale víš něco jiného, co je mnohem víc vypovídající než případný počet. Rozumíme si, ne?
  • radek
    radek28.4.2021 14:45Přístav Země / Zatmění
    Darker: To bych nazval zdržením realizace projektu, při kterém se vyskytly problémy. Se samotným zdržením problém nemám, prosinec byl hodně šibeniční. Spíš ty podivné výmluvy nedávají smysl. Ale tak třeba to je jen neobratnost v komunikaci. Tohle upozadění podporovatelů kampaně je ale už v přímé režii MB.
    A jinak v dubnu se nic nedodá, teď je ve hře květen :)
    Mně se třeba nelíbí ta neochota říct, kolik knih té sběratelské verze existuje. Tohle se u většiny limitek ví. Že by tím praskly ty fingované příhozy? Nevidím nic špatného na tom je přiznat. Pořád lepší než ta druhá varianta, protože jestli to nebyly fingované příhozy, tak nejméně 20 % knih někdo koupil na překupnictví, k čemuž by se MB taky měli postavit. Ale tak jejich věc, jak se prezentují.
  • deefha
    deefha mecenáš28.4.2021 14:29Přístav Země / Zatmění
  • Darker
    Darker mecenáš28.4.2021 14:29Přístav Země / Zatmění
    radek: To je myslím to poslední, co by se mělo řešit. Jak bys potom nazval případ, že někomu zaplatí stovky lidí tisíce a ten jim zboží místo v prosinci, jak sliboval, dodá v dubnu? :)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.4.2021 13:35Přístav Země / Zatmění
    cyboy: Ale já nepíšu o vychvalování nebo vůbec o tom, že jste to nějak hodnotili, ale o očekáváních lidí. A ta nemohou být na základě toho, co bylo řečeno nebo napsáno, moc jiná než má Milo, tedy že budou očekávat něco hodně kvalitního. Že se jim pak nebude komiks třeba líbit, fajn, to se samozřejmě stát může, ale ta očekávání těžko mohou být jiná.

    Jan Janšta: Neřeším kladnou recenzi. Ani nijak nemanipiluji, ani cíleně, ani necíleně, a argumentační fauly jsem v této diskuzi nepoužil a nečiním tak příliš často ani jinde a jindy. Taky asi proto, že na rozdíl od některých jiných vím, co ty argumentační fauly jsou. Kdybyste, pane, uměl tak dobře číst a rozumět textu jako (ne)umíte analyzovat druhé, nemohl byste něco takového vůbec napsat. Při čtení vašeho rozboru jsem si nebyl tak úplně jist, jestli náhodou nerozbíráte někoho jiného (jehož styl nápadně připomíná ten váš a vaše slova na něj sedí víc než byste si vy nebo on vůbec byli schopni připustit), ale budu v tomto případě předpokládat, že jste si nespletl osoby a skutečně jsou vaše slova adresována mně. Pak vám velmi děkuji za to, že vám stojím za sledování, komentář, pseudorozbor a hlavně převelice děkuji za pobavení. Doufám, že další telefonáty na sebe nenechají dlouho čekat a budou následovat další komentáře z vaší dílničky. Klidně je fofrujte soukromě do "pošty", pokud se obáváte, stejně jako u vaší recenze (čtete fantastiku od deseti lety, pane jo... nepřečetl jste vy i desetitisíce knih?), že by vám je někdo neodpustil. Pokud jde o mou přezdívku, tak ta nemá žádný význam a není spojena jakkoliv s mým působením zde či jinde, je to část známého popěvku z vojny. Na závěr k mému psaní, které je podle vaší narážky asi hloupé nebo ne dostatečně chytré: Možná nepíšu dostatečně chytře, ale aspoň nejsem kretén.

    Fimi: Nikde nepíšu o uměle vytvořeném účtu a jestli to někdo v mé reakci na pana JJ viděl, tak za to já nemůžu. A že plevelím diskuze? No, možná jo, nemohu to vyloučit. Ale abys to psal zrovna ty... :-D

    George Walker Bush: Nemanipuluj a argumentačně nefauluj!
  • radek
    radek28.4.2021 12:48Přístav Země / Zatmění
    Já si dovolím jen takovou poznámku o tom přístupu k podporovatelům. Nebylo by fér rozesílat a nabízet tu klasickou verzi až společně s těmi verzemi sběratelskými? Jak k tomu vlastně ti podporovatelé přijdou, něco podpoří, díky nim něco vznikne, a knihu dostanou až poté, co mají knihu ti ostatní? Nepřijde mi to vůči těm podporovatelům vůbec fér. Je to malinko novátorský přístup.
  • rajot
    rajot28.4.2021 11:59Přístav Země / Zatmění
    Tak ono těch účelovejch účtů se tady vyskytuje víc a člověk nemusí bejt zrovna detektiv, aby je poznal na první dobrou :) Obvykle jsou založený v době nějaký "kauzy" nějakýho konkrétního titulu nebo vydavatele, k čemuž se začnou okamžitě hojně vyjadřovat, jsou zpravidla cílený proti konkrétním vydavatelstvím (občasně až okatě lobující za nějaký jiný, že) a v hodnocení komiksů mají nulu. Některý pak zase zmizej v propadlišti dějin a některý pokračujou v plivání na "konkurenční" tituly :) Dosud to tady nikomu nevadilo :) To jen takovej postřeh do diskuze :) peace!
  • Fimi
    Fimi mecenáš28.4.2021 11:54Přístav Země / Zatmění
    Zack, promiň...
  • Zack
    Zack admin28.4.2021 11:34Přístav Země / Zatmění
    Vazeni, nic proti vyhrocene diskuzi, ale budte od te lasky a uberte na tech osobnich utocich, uz tu nechci videt zadny rozbory osobnosti nebo reci o hnupech. Jestli se nejste schopny pohadat vecne, tak se jdete hadat jinam. Diky.
  • Walome
    Walome mecenáš28.4.2021 11:29Přístav Země / Zatmění
    Teď mě vyděsilo, že Cyboy je jak Andrej a má na všechny číslo!
  • radek
    radek28.4.2021 11:27Přístav Země / Zatmění
    Jan: Jestli nechceš, aby někdo používal argumentační fauly, určitě by bylo fajn začít tím nepoužívat argumentační faul ad hominem a neútočit na jinou osobu s nějakými diagnózami. A za kladnou recenzi přeci není potřeba se stydět. Co je na ní špatného? Samozřejmě knihu mohou hodnotit i lidé, kteří si udělají nový účet, i lidé, kteří na FB u knihy nikdy nic nepsali ani nelajkovali, přestože propagace byla primárně tam. I takoví lidé se najdou, kteří na tu knihu prostě někde narazí a objednají. Taky se na knihu těším a tiše závidím, že jsou lidé, kteří mají tolik volného času, že ji zvládnou tak rychle přečíst.
    A teda doufám, že až budu na něco psát někde kladnou recenzi, že mi pak nakladatel nebude volat, abych ji koukal smazat...
  • Fimi
    Fimi mecenáš28.4.2021 11:19Přístav Země / Zatmění
    Valon jde o to, že nejmenovaný uživatel, který zde není kvůli komiksům, ale plevelení diskuzí, nabyl dojmu, že komentář a hodnocení je uměle vytvořený účet, protože MB nemá samozřejmě nic jiného na práci. Kdo si toto myslí, je dle mě prostě tak trochu hňup.

    Hezký den
  • valon
    valon28.4.2021 11:14Přístav Země / Zatmění
    Co se to právě stalo? Vždyť je to normální recenze, normální ohodnocení nové knížky. Bude teď pan Štěpánek volat všem, kdo si tu knihu koupili, aby sem raději nic nepsali? Nebo jenom v těch případech, kdy má máslo na hlavě, protože proč by kdokoliv komukoliv volal kvůli něčemu takovému, když je přece všechno v pořádku a každý si tu stojí za svými slovy? Je tohle ještě realita?
  • Jan Janšta
    Jan Janšta28.4.2021 10:58Přístav Země / Zatmění
    Vážený pane SouložímStaréPsy,

    volal mi dnes ráno pan Štěpánek z Mighty Boys a požádal mě, abych svou recenzi na tuto knihu upravil, nebo smazal, protože chvála se u tohoto projektu zjevně neodpouští a je třeba jej kategoricky odsoudit a demonstrovat tak své čecháčkovství, což jsem bohužel neudělal. Za svými názory si stojím a pokud se Vám nelíbí, tak si prosím vytvořte svůj vlastní na základě faktů a nikoliv domněnek. Editace ani smazání nejsem schopen, protože jsem nejspíš něco nepochopil, takže jsem se rozhodl, že napíšu provozovatelům databáze, aby můj příspěvek smazali, protože jestli něco nechci, tak je to přispět ke konspiračním teoriím a pranýřování tohoto projektu. Přijde mi komické řešit kladnou recenzi, ale vox populi, vox dei.

    Jak už jsem psal ve svém prvním příspěvku, který bude snad brzy smazán a přestane pokřivovat místní úzus, tak pasivním uživatelem databáze jsem několik let. Velmi dobře jsem zaznamenal Váš přeslavný, legendární nástup a poměrně pečlivě čtu Vaše příspěvky, protože mi přijdou velice zajímavé z klinického hlediska. Vyslovit diagnózu na dálku si ale samozřejmě netroufnu. Být Vámi, tak se přesto raději obloukem vyhýbám vodním plochám a studánkám.

    Přiznávám, že Vaše texty sleduji s jistou mírou fascinace. Vaše hotové a pohotové názory na cokoliv jsou dechberoucí. Zaznamenáníhodná je také Vaše potřeba neustále něco komentovat a činit tak, jsa přesvědčen o vlastní výjimečnosti, bez evidentní znalosti komentovaného díla. Vy nekomentujete knihy, ale používáte tuto platformu čistě jako tlampač vlastní nadřazenosti a výjimečnosti, minimálně Vašeho vidění světa v jehož středu ztělesňujete roli Šalamouna. Nejsmutnější mi na tom přijde fakt, že s Vámi někteří tu hru hrají, což ve Vás pocity nadřazenosti a výjimečnosti pouze neoprávněně zesiluje a zhoršuje Váš stav, i když Vy to samozřejmě subjektivně vnímáte opačně. V méně tolerantní a odvážnější společnosti byste neobstál (nabízí se krásné české slovo „vyobcovat“ – pozor, nezaměňovat s „obcováním“, které provozujete s těmi starými psy). A už vůbec ne, pokud byste si to společenství privatizoval tak, jak to činíte na této platformě.

    Jakožto hlavního kormidelníka zdejších názorových proudů bych se Vás proto rád zeptal, zda existuje v databázi nějaká kniha, ke které mohou noví uživatelé beztrestně sdělit svůj názor, aniž by jim byly podsouvány nějaké vedlejší motivy.

    Pokud, jak jsem přesvědčen, není, pak prosím přestaňte cíleně manipulovat míněním ostatních uživatelů, přestaňte používat argumentační fauly, doplňte si znalosti o dílech, a hlavně přestaňte tajuplně naznačovat a hledat za vším konspirace. Především pak za mými texty.

    Závěrem mého dopisu možná ještě skromné doporučení – pište své texty chytřeji. Z některých je až příliš cítit kdo jsou ti staří psi jimž sloužíte, minimálně pak vaše až dětinská afinita k nim.


    Zůstávám s přátelským s pozdravem a doporučením vyhýbat se vodním plochám
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.4.2021 10:03Přístav Země / Zatmění
    Jan Janšta: Děkujeme za tento autentický komentář:)))
  • cyboy
    cyboy mecenáš28.4.2021 08:12Přístav Země / Zatmění
    Kazdopadne se prosim nezlobte, ale odmlcim se. Prijde mi nepatricne, abych tady knihu nejak obhajoval, nebo tak neco. To uz bych ji mohl rovnou ohodnotit a dat si ji do "Mam" a "Cetl jsem". Pripadne dotazy rad zodpovim na redakce@mightyboys.cz, nebo na nasem facebooku.
  • cyboy
    cyboy mecenáš28.4.2021 08:09Přístav Země / Zatmění
    SSP: Tim, ze to nevychvalujeme do nebes nerikame, ze to je spatne. Jen to se ctenarem hrajeme na rovinu. At si nazor udela sam. Urcite se to nebude libit kazdemu, tak je to vzdycky. Kdybychom si za tim nestali, tak to nevydavame.
  • cyboy
    cyboy mecenáš28.4.2021 08:03Přístav Země / Zatmění
    Nezbi: cisla obecne komentovat nechci, nedela to nikdo. Nechci alarmovat spekulanty, protoze primarne bych rad, aby se kniha dostala ke ctenarum, kteri si ji chteji precist. Od samotneho zacatku jasne rikame, ze naklad bezne verze bude opravdu maly. Stejne tak nemam rad prohlaseni ve stylu "zbyvaji posledni kusy", protoze to je cisty marketing. Od okamziku, kdy je kniha vytistena zbyvaji jenom posledni kusy. Nas naklad je obecne na zlomcich toho, v jakych nakladech tu komiksy bezne vychazeji. Zatim kniha skladem je. Jak dlouho to tak bude po jednom tydnu rict nedokazu, ale taky musim priznat, ze jsem poptavku nejspis podcenil. Ve finale to zase nahraje spekulantum, ale kristalovou kouli bohuzel nevlastnim, takze vrtochy trhu se vazne spatne odhaduji. Navic od oznameni samotneho faktu, ze jsme si zalozili nakladatelstvi a chceme neco vydat, proti nam jede hejt, coz take prispelo k velmi opatrnemu nakladu. Nakonec asi rozpustime i rezervu na reklamace, ale to az s nejakym odstupem. Kazdopadne jak uz jsem psal vys, zatim kniha skladem je.
  • radek
    radek28.4.2021 07:24Přístav Země / Zatmění
    A kolik je vlastně kusů té speciální verze (mínus rezerva na reklamace)? Abychom věděli, kolik toho mezi lidmi bude?
  • Nezbi
    Nezbi mecenáš28.4.2021 06:17Přístav Země / Zatmění
    Můžu se zeptat kolik kopii slouží k volnému prodeji? Abych neváhal objednat moc dlouho :P Díky
  • Fimi
    Fimi mecenáš28.4.2021 06:10Přístav Země / Zatmění
    Ssp to jsem rád, že zrovna tobě se to líbí
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.4.2021 02:36Přístav Země / Zatmění
    Ani jedinkrat jsme o knize nikde netvrdili, ze jde o neco extra, ale pouze to, ze jde o dve poctive sci-fi.
    Tak to on nepíše, že to někdo tvrdil, jen že to očekává. Nicméně na základě toho, jak jste psali nejen v diskuzi ke Hvězdám, že tu vycházejí většinou slabé a průměrné komiksy ("skaut" psal něco o sračkách), které se vydávají za něco víc, než jsou, a Mighty Boys se budou snažit "měnit status quo", nebo jak to bylo či ještě je psáno na webu, tak by fakt jeden očekával, že se nevytasíte jen tak s něčím, ale s pořádnou kvalitou. Nebo minimálně s něčím, co za pořádnou kvalitu sami považujete, aniž byste to museli někde přímo tvrdit.

    Přeju lidem, co si to zaplatili, aby se jim to líbilo a nebyli zklamaní. To píšu na rovinu a upřímně. (A na rovinu a upřímně píšu, že to provedení vypadá fakt hezky.)
  • cyboy
    cyboy mecenáš28.4.2021 00:02Přístav Země / Zatmění
    Milo: Sberatelska je tak trochu prekvapko, jak jsme avizovali i na fb. Ono by se to provedeni dost spatne fotilo. Nejspis z obou verzi udelame video az bude sberatelska opravena a to s drobnym odstupem, abychom lidem nekazili rozbalovani. Jasne, ze jsme nevymysleli nic svetove unikatniho. Je to drobnost navic, kterou jsme proste mohli udelat, aniz by to jakkoliv ovlivnilo terminy.
    Ani jedinkrat jsme o knize nikde netvrdili, ze jde o neco extra, ale pouze to, ze jde o dve poctive sci-fi. To pro nas bylo zcela klicove. Nehodlame o knize tvrdit, ze jde o nejlepsi pocin od vynalezu knihtisku apod. Jasne jsme v kodexu rekli, ze budeme popisovat knihy realisticky. Neznam nic horsiho, nez ocekavat "neco extra", protoze vetsinou nasleduje zklamani. Jsou to poctive, remeslne zvladnute a nijak vesele pribehy. Tecka. Nic vic jsme o nich netvrdili a ani nebudeme.
    Verze jsou samozrejme jen dve - bezna a sberatelska.

    GWB: Hadam, ze jsi mel v ruce povinny vytisk. Prekvapujes me. Od knihovnika bych necekal, ze bude ocekavat kolosalku, kdyz od zacatku vsude uvadime rozmeny: 170 x 260. A ano, doslo tam ke zmene. Oproti puvodne pocitane tloustce 55mm, jsme diky zmene papiru nabrali 3mm, takze vysledna tloustka je 58mm. Zvetsovani obecne neplanujeme. Zachovavame a budeme zachovavat velikost originalu, pokud si sam autor nebude prat neco jineho. U jednoho z budoucich projektu urcite dodrzime logiku originalniho deluxe vydani v mirne zvetsenem formatu, ale to asi zbytecne predbiham.
  • Future-Death
    Future-Death27.4.2021 21:26Přístav Země / Zatmění
    Zítra si jdu vyzvednout už ji mám v zásilkovně.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš27.4.2021 21:16Přístav Země / Zatmění
    Já jsem z těch náznaků pochopil, že dostaneš těch přebalů vícero.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš27.4.2021 20:40Přístav Země / Zatmění
    Jsem fakt zvedavej na přebal sběratelský verze (nechápu, že nebyl doposud zveřejněn) a na příběh obou komiksu. Očekávám něco extra u přebalu i komiksu.

    Kolik vůbec vůbec bude verzi? Cyboy psal o "speciální" na prodej pouze v pár případech...
    Tahle je obyčejná a pak je sběratelská. Speciální je teda která? :D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum27.4.2021 16:46Přístav Země / Zatmění
    Já jsem zvědav, kdo první přijde s komentáři typu Tohle je pro mě důkaz, že u nás lze prodat všechno, když je to hezky načančaný; Proč podobné věci vydávat takto, mi hlava fakt nebere; Mně jde o to, že se průměrná věc vydává za něco extra; a jestli Fimi bude ve svém přístupu konzistentní a odpíchne se od prvního negativního hodnocení či komentáře k tomu, že označí v ČR vydávané komiksy za sračky, jak to udělal u A zrodí se hvězdy.

    Čekal jsem, kdo s tím začne, trvalo to 12 komentářů.
    Tak to máš ještě dobrý, jsou stovky lidí, co čekají, kdy už tohle konečně skončí.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš27.4.2021 14:00Přístav Země / Zatmění
    Já čekal, kdo se na to v tomhle duchu ozve. Trvalo to ... 0 komentářů. :)
  • Fimi
    Fimi mecenáš27.4.2021 13:12Přístav Země / Zatmění
    Čekal jsem, kdo s tím začne, trvalo to 12 komentářů.
  • radek
    radek27.4.2021 11:53Přístav Země / Zatmění
    Škoda, že u té knihy MB vytváří takový prapodivný šum, který jim ubírá na důvěryhodnosti. Nejdřív že jim prý nedodali papír a museli vydání odložit, pak že papír už prý měli vyrobený od listopadu. Pak v lednu že kniha už je hotová a připravená k tisku a čeká se jen na tiskárnu, přitom ta finální podklady dostala až v březnu.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš27.4.2021 10:01Přístav Země / Zatmění
    Kolosalka ani nebyla v planu. Od zacatku to melo byt koncipovano do ruky a na prakticke cteni. Navic se zachoval puvodni sesitovy format, 1:1 mi prijde fer. Nezmensuje se a nezvetsuje se. Hlavne bonusy jsou exkluzivni. Je jich tam opravdu hodne, ktere nebyly k mani ani v puvodnim vydani. Obzvlaste Muttiovy cernobile kresby jsou uchvatne.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.4.2021 09:36Přístav Země / Zatmění
    Měl jsem to v ruce a budu to mít v ruce a asi si to přečtu, abych byl zcela objektivní. Na první pohled určité zklamání, že je to fakt malé, nikoli žádná CC kolosálka. Na druhou stranu to možná bude praktičtější na čtení. :-)
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš26.4.2021 18:25Přístav Země / Zatmění
    Myslím že rozměrová podobnost s adolfem byla MB popisována už na začátku.
  • Zbysek2410
    Zbysek241026.4.2021 17:40Přístav Země / Zatmění
    Už měl někdo tento výtisk v ruce? Jak to vypadá?
  • Fimi
    Fimi mecenáš26.4.2021 14:13Přístav Země / Zatmění
    Darker: Novinky o průběhu příprav byly převážně na Fb
  • Darker
    Darker mecenáš26.4.2021 13:50Přístav Země / Zatmění
    Marketing u téhle knihy pláče někde v rohu, pokud vůbec existuje, protože já ho neviděl :D
  • Olwen
    Olwen26.4.2021 12:11Přístav Země / Zatmění
    Ok. Objednáno. Dam Mighty Boys šanci. Jejich program zni smypaticky.
  • Nezbi
    Nezbi mecenáš26.4.2021 01:06Přístav Země / Zatmění
    Co zpracování knihy?
  • valon
    valon26.4.2021 00:25Přístav Země / Zatmění
    Nějak jsem po těch slibech čekal něco blízkého kolosálce od CC. Ale tohle je velikostí taková o kousíček větší Zpráva pro Adolfa.
  • Nezbi
    Nezbi mecenáš25.4.2021 20:39Přístav Země / Zatmění
    já počkám na ohlasy :)
  • Sagikkun
    Sagikkun25.4.2021 20:09Přístav Země / Zatmění
    Taky mi to padlo do oka, nechápu, jak se mi kampaň tak velkolepé věci absolutně vyhnula. Hned jak budou peníze tak kupuju, vypadá to suprově a chci podpořit tým Mighty Boys, mají parádní myšlenku, tak snad se jim s tím bude u nás do budoucna dařit.
  • james89
    james8925.4.2021 19:30Přístav Země / Zatmění
    Tak tohle vypadá nějak velkolepě :)