Ukázka
Stínadla a ježek v kleci! Kdo by neznal Foglarovu tajuplnou městskou čtvrť a její největší záhadu – Tleskačův hlavolam! Dlouho před Rychlými šípy se po jeho stopách vydává dvojice kamarádů. Pátrání je zavádí hluboko do starobylých Stínadel, kde v bludišti podzemních chodeb leží pohřbeno úžasné tajemství!

Vyšlo jako speciál 2/2017 v časopisové řadě "Bobří stopa" - web: spjf.cz

Scénář
Josef Blažek
Art
Jiří Filípek
Obálka
Jiří Filípek
Žánry
dětský, dobrodružný
ISBN/ISSN
Josef Vybíral
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
210 x 295 mm
Tisk
barevný
Váha
150 g
Stran
28
Náklad
1500ks
Cena
69 Kč
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš17.12.2020 06:46Hlavolam ze Stínadel
    70 %. Josefa Blažka poznám 100 rokov a tak viem, že týmto komiksom si splnil svoj dlhoročný sen ohľadom milovaných Stínadel. Tie pokladám za jedno z najfascinujúcejších miest, ktoré kedy kto na celom svete vymyslel. Úzke uličky, pokrivené priechody, strmé schodiská, tajomné budovy, gigantické podzemie, legendy, mýty, utajené dvory. Wow. Podľa mňa to geniálne stvárnil film Záhada hlavolamu z roku 1993. Chozeho komiks má svoje muchy. Pripadalo mi, že postáv je zbytočne veľa, niektoré sa mi zlievali do jednej a na môj vkus to bolo primálo temné (Stínadla vnímam ako hororovú kulisu a tou v tomto komikse nie sú) po vizuálnej stránke. Ale napriek tomu sa mi to veľmi páčilo. Dokonca viac, ako foglarovské komiksy Chata v jazernej kotline a Rýchle šípy v Stínadlach, ktoré sa topili v texte, ktorého bolo pomaly viac, než obrázkov. V Josefovom komikse toto našťastie nie je. Je to svižné, textu je tak akurát a kresba je príjemne „detská“. Ako niekdajší fanúšik ABC a hlavne Bubliniek (kultové „vystrihovačky“) kladne hodnotím aj pexeso uprostred, hoci vo veku 36 rokov už si to vážne vystrihovať nebudem. Ale je to milé. Celkovo mi to po vizuálnej stránke prišlo pekné, kvalitný papier, fajnový rozmer A4, lesklá sexi obálka, dobrá kresba... Mám takéto veci proste rád a myslím si, že ak v tom choze bude pokračovať, stane sa českou komiksovou legendou. A som naňho hrdý! :-)
  • cyboy
    cyboy mecenáš10.7.2017 18:35Hlavolam ze Stínadel
    Koupil jsem ciste ze sentimentu a zrovna dvakrat nadseny nejsem. Pribeh misty pusobi roztristene a nesouvisle, ale to bych jeste pochopil s ohledem na format, ktery vychazi z klasickych jednostrankovych pribehu Rychlych sipu, ktere se pak svazovaly do knih a listovalo se jimi temer v nabozne ucte. Co mi vadi fakt hodne je "aktualizace". Kdyz pisu pribeh, ktery tesne predchazi Sipum, tak bych cekal, ze postavy budou mit i stejnou sociokulturni vybavu. Ve Foglarovkach nejde o penize, ale o kamaradstvi, cest, tajemstvi a dobrodruzstvi. Tady se od momentu, kdy se postavy dozvedi o Tleskacove kole neustale resi "Zbohatnu na tom a budu slavnej na celem svete." Priste jim rovnou dejte do rukou mobily. Jestli foglarovky o necem nejsou, tak je to individualismus. Autori nepochopili, ze foglarovky jsou o postavach, ktere sotva znaji vedlejsi mesto a ziji slovy Vernea ve svete ktery se jeste nezmensil.
    60%
  • kaylin
    kaylin10.7.2017 05:35Hlavolam ze Stínadel
    Pro fanoušky foglarovek příjemný návrat do míst, která znají, v příběhu, který rozvíjí a nijak neničí původní románovou trilogii. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/07/1476-hlavolam-ze-stinadel-80.html
157
  • choze
    choze10.7.2017 22:29Hlavolam ze Stínadel
    cyboy: nerad bych zněl jako uražený autor, ale chci uvést na pravou míru pár věcí, což by snad nemuselo vadit. Ten formát nevychází z jednostránkových příběhů Rychlých šípů - zjevně jde o jeden delší příběh, ne o jednostránkovou šípáckou jednohubku. Jestli z něčeho vychází, tak z komiksových adaptací stínadelské trilogie, kde Čermák přejímá rozkapitolování příběhu z knižních předloh (a v posledním díle stránky opatřuje i kreslenými záhlavími). Dále ten příběh nepředchází Rychlým šípům těsně, aspoň pro mě čtvrtstoletí není těsně. Nicméně souhlasím s tím, že i tak by ty postavy měly mít foglarovskou sociokulturní výbavu a myslím, že ji i mají. Otevřeně zištně se tam ve vztahu ke kolu chová jen jedna postava, ne náhodou starší kluk a není to nefoglarovské, takovou postavou staršího, zištného a mizerného kamaráda je třeba Ondra z foglarovek Pod junáckou vlajkou a Devadesátka pokračuje. Foglarovky jistě nejsou o individualismu, ale to není ani Hlavolam - stejně jako foglarovky je o přátelství procházejícím zkouškou.