Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Děj se, stejně jako v první části, odehrává v daleké budoucnosti, kde se věčný konflikt mezi zvěří – Divočinou a lidmi dostává do kritického bodu. Monstrum z pustiny vtrhlo se záměrem naplnit svůj žaludek do lidského megaměsta. Nerozumě tak upozornilo na přítomnost zvířat žijících v jeho zapomenutých a dávno neobývaných částech. Všechny plány na tajné poražení lidstva a navrácení slávy Divočině se zdají být pro inteligentní zvířata ztracené. Jedinou šancí na záchranu je útěk – exodus – a živoření v pustině. Bez boje se ale nechtějí vzdát všichni. Nový konflikt se tak rozhoří přímo mezi zvířaty. Zůstat, či utéct? To je oč tu běží. Mají zvířata vůbec nějakou šanci proti postupující lidské armádě? Kolik „Divočiny“ je ukryto přímo v lidech? Může ji zvěř využít ve svůj prospěch?

Scénář
Mikuláš Podprocký
Art
Mikuláš Podprocký
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Milan Dorazil, Hana Gelnarová, Pavel Růt, Martin Šust
Žánry
sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-257-2339-5 (Argo)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
160 x 230 mm
Tisk
barevný
Váha
730 g
Stran
320
Cena
498 Kč
Varianty
Divočina II.: Exodus (2018)
Divočina II.: Exodus (limitovaná edice) (2018)
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš14.8.2018 13:11Divočina II.: Exodus
    Po prvom diely som sa tešil a hneď som si pokračovanie objednal. Prevláda vo mne však mierne sklamanie. Na môj vkus je príliš veľa strán venovaných absolútne nezaujímavým a podľa mňa nezvládnutým ľudským postavám. Keď som si to tak spočítal, tak je tých strán okolo 70, čo zase nie je prehnane veľa, ale tie strany boli pre mňa nezáživné. Podprocký jednoducho nastavil so zvieracími hrdinami vysokú latku a je vidieť, že sa vyžíval hlavne v nich. Ich prostredie, vizuálne stvárnenie, charaktery a aj ich dej je dobre zvládnutý a ľudskí hrdinovia jednoducho trpia aj na vizuálnu neatraktívnosť a aj na veľmi nudné a nezaujímavé charaktery. Som rád, že mám tento komiks doma a som zvedavý na tretiu časť, ale od dvojky som čakal viac. Držím Mikulášovi palce a dúfam, že vytvorí ešte veľa komiksov.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš17.5.2018 13:30Divočina II.: Exodus (limitovaná edice)
    Mikuláš Podprocký shodil rukavice a naložil tuzemskému žánrovému komiksu do držky. Je to vážně dělo a kdyby ta bichlička měla dvojnásobek stran, vůbec bych se nezlobil. Spousta motivů a dějových zákrut by si zasloužila rozvést v dalších samostatných albech (doporučuji načíst krátký spin-off otištěný v aktuálním Aarghu! č. 17). Často je vidět, jak se autor s novým nápadem rozjede střemhlav jako buldozer, ale po pár stranách už musí tahat za brzdu, protože je zase čas na další linku. Ta kniha by zfleku mohla mít 500 stran a vám by to ani nepřišlo. Na druhou stranu se díky tomu zběsilému tempu nic nevleče a vlastně tam ani není moc prostoru pro nějaké to vydechnutí. Jo, takhle by se ty komiksy pro masy měly dělat.
  • Norri
    Norri mecenáš13.5.2018 23:45Divočina II.: Exodus
    Jsem nadšený! Ta kniha mě donutila přečíst ji na jeden zátah. V tom komiksu všechno funguje - příběh, vyprávění, vtípky, fantastická kresba se spoustou nápadů... Skvěle je popsaná postapo dystopie u lidí i totalitní praktiky u inteligentních zvířat. A ten konec! Čekání na pokračování bude předlouhé...
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš17.3.2018 22:43Divočina II.: Exodus
    Druhá Divočina pokračuje v místě, kde se uzavřela jednička. Přidává na obsahu, na postavách i na zvířecích pudech. Tady zvířata konečně dostanou víc prostoru a jsem za to rád. Zároveň je milé, když Mikuláš rozšířil příběh i za hranice Divočiny samotné, a tak si můžeme pročíst obsáhlý spin-off o Kelvinovi v Aarghu 17 (doporučuji).
    Druhý svazek se nese v duchu střídmé jednoduché barevnosti. Důležitou úlohu zde hrají i postavy z minula – Černý, komisař a Jehla. Bestie dospívá, a tak potřebuje ukojit i další fyziologické potřeby kromě bezedného žaludku. Nově se dostávají na scénu i Zill, vědkyně, jíž společnost lidí pohrdá, a hermafrodit Aurora, snažící se odvrátit zvířecí hrozbu. A pak zástupy lidí, nacistických opů a dalších zvířat jdoucích na porážku. To vše ve stínu zuřící bestie. Některé motivy mi připomínají Farmu zvířat, ale nijak moc okatě. Musím také ocenit vypravěčův literární styl v hranatých bublinách.
    Obvykle mě v komiksech nebaví číst, ale tady mi to zas moc nevadilo. Pak většinou nevím, komu mám vlastně fandit. Asi Kelvinovi nebo Černému, jenž si z minula možná vylepšil reputaci.
    Doufám, že třetí díl bude co nejdřív.

  • koudy
    koudy mecenáš28.2.2018 13:30Divočina II.: Exodus
    Na čem jsem si opravdu "ulítával" je kresba, trochu připomíná Saudka, ale rozhodně v ní najdeme i autorův vlastní přístup, vybral bych si pár stránek, který bych doma pověsil jako obraz.
    Příběh je zajímavý a udrží nás v pozoru a napětí, jsem zvědavý co nás čeká dále, jen doufám, že na 3. díl zase narazím úplně náhodně jako na 2. (vůbec jsem netušil, že se další díl plánoval)
    To bylo radosti na "Starém Bělidle".
    Občas nějaké nepatrné "takhle by se to asi nestalo" mi přelétlo v hlavě, ale na druhou stranu ta společnost je tak jiná od té naší, že moje normy se asi těžko aplikují na jejich život. Dobré pokračování, pokud vlastníte a líbil se 1. díl, 2. mohu jen doporučit.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.2.2018 18:13Divočina II.: Exodus
    "To vážně chcete, aby lidé začali zase šukat?"

    Problémem tohoto komiksu - nebo alespoň klasicky pro mě - je ten, že celkový námět je de facto pohádkový: mluvící zvířátka se vzepřou lidské nadvládě. Všudypřítomná nadsázka a humor pak spolu s tímto námětem naráží na velmi vážná témata ohledně klasického sci-fi, (anti)utopického uspořádání společnosti, ekologie, biologie, konspiračních teorií, totality, propagandy nebo třeba genderu, a to v mnoha případech s aktuálním přesahem. Je to všechno fajn, některé vtipy jsou výborné, ale ten kontrast mě opět trochu ruší. Také se musím přiznat, že nemám rád, když (kdekoli a kdykoli) umírají zvířátka, to mám trochu na krajíčku. Zde se konají celé masakry. Také mě zaráží, že nejhloupějšími zvířaty jsou zde, oproti všem ostatním inteligentně ztvárněným zvířatům, opice, které rozhodně nepůsobí jako nejvyvinutější zvířata nejbližší lidem, ale spíše jako elektorát Strany přímé demokracie. Když nad tím ale déle přemýšlím, možná to dává smysl.

    Jinak obdivuji tu práci, kterou musel autor do celého komiksu vložit. Scénář je také celkem zajímavý, ale hlavně ta kresba, těch okýnek! Inu, přejme Mikulášovi, aby na své kreslení nezanevřel a dílo nějak uzavřel. Já se na třetí díl (stejně jako jsem psal u prvního o druhém) těším.

    Celkový dojem: 70%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.1.2018 06:27Divočina II.: Exodus
    No, tak to už je jiná. tady se autor opravdu vyřádil a je vidět, jak si je jistý v kramflecích. Působí to celé uceleně a kresba se scénářem působí k tomu i sebevědoměji. Větší proce stran, barevná kresba, prostě výborně to odsýpá a je to další skvělá akční jízda říznutá něčím na zamyšlení. Ten filosofický přesah je nejen evidentní, ale i rafinovaně do očí bijící. Kolikrát jsem už počítal, na co všechno je to narážka v našem světě. Opravdu chytré a podařené. I humor mi sedl, který v jedničce nebyl moc k "vidění". Nedokážu říct, zda-li je to lepší než jednička, je to jiné a přitom se jedná o stejný svět. Více se prohlubuje mytologie tohoto světa, který mi přijde velmi reálný a až alarmující. Podprocký mě přesvědčil, že to s námi myslí vážně a já ho už považuji za etablovaného. Jak u jedničky, zvířátka v komiksu už po té masáži v popkultuře míjím, ale tady jsem rád za dobře utracené peníze. Výtku k absentující slovenštině tu nebudu nadále rozvádět, viz komentář k jedničce. Jinak v podstatě žádnou výtku nemám. Co nejvíce oceňuji, je ještě dodržený styl tónování barev. Opravdu se mi líbí, jak jsou barvy v podstatě v pevně daném odstínu a neskáčeme z odstínu do odstínu, vše se drží jednoho spektra a tím to celé působí daleko uvěřitelněji a kompaktněji. Nevím, zda-li to popisuji správně, nejsem Pijoan a kunsthistorik, ale takhle to na mě působí, žádné křiklavé barvy, vše má jeden stejný ponurý nádech. Za mě dobrá práce a těším se na 3. díl. Už aby to bylo, 4 roky asi nevydržím.
  • Final
    Final mecenáš18.1.2018 14:21Divočina II.: Exodus (limitovaná edice)
    Povedený sci-fi epos, který přímo navazuje na poněkud uspěchaný konec první Divočiny. V Mikuláši Podprockém nastupuje na naši komiksovou scénu výrazný autor, který je sto zvládnout scénář i kresbu. Přesto, jestli bych měl někde uštědřit nějakou tu kritiku, tak by byla zaměřena na scénář, kdy mi při čtení zahaprovala časová posloupnost jednotlivých dějů a tím i spád. Vysloveně vtipně na mě působí menší nepřesnost, kdy královna špionka Šnorchla informuje Černého, že je v rozvodné stanici 153 a na obrázku samotném je vykresleno číslo 135 (holt špioni neodkrývají své karty ani před spojenci ;-D ). Na pět hvězdiček knize chybí větší sevřenost děje a lépe propojené jednotlivé dějové linie. Stále bych uvítal více odlišené (barevně či typem písma) dialogy lidí a zvířat, případně větší hravost při tvorbě řeči v dialozích zvířat. Přesto pevně doufám, že se dočkáme i třetího dílu tohohle ambiciozního autorského projektu, který má v našem česko-slovenském komiksovém rybníčku jen pramalou konkurenci. Hodnoceno na poli domácí tvorby 90%, ve srovnání se zahraniční produkcí 80%.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin17.1.2018 11:11Divočina II.: Exodus (limitovaná edice)
    Parádní nářez, vše, co se nastínilo v prvním díle, se konečně rozjelo, charaktery se prokreslily, drápy nabrousily, zuby zablýskaly! Z druhého dílu je konečně vidět o jak originální a scénáristicky dobře zvládnuté dílo jde, nemohla jsem se odtrhnout od příběhu, dokud jsem nedočetla a nemůžu se dočkat toho, jak to vygraduje dál (tak zase ahoj za 4 roky?). Mikuláš Podprocký je rozhodně na české poměry nadprůměrný scénárista a kresebně si od prvního dílu dost zvedl laťku. Barva všem zvířecím aktérům prospěla a barevná paleta je okulibá, decentní a neřve, narozdíl od hlavních hrdinů. Celkově - Epos jak má být, pěkně od srdíčka, srovnat do řady a šlapem za Enkiduem a Odysseem.
  • cyboy
    cyboy mecenáš11.1.2018 21:44Divočina II.: Exodus
    Libila se mi jednicka a rikal jsem, ze Mikulas Podprocky je jeden z mala autoru z naseho maleho rybnicku (do ktereho pocitam i slovaky), ktery je schopen obstat minimalne v evropskem meritku. Pokracovani Divociny to jednoznacne dokazuje. Neni to na nobelovu cenu za literaturu, ale to ani nema byt. Je to dobry pribeh, ktery zajimave graduje a na jehoz treti dil se tesim.
    85%
12154
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš30.7.2018 15:34Divočina II.: Exodus
    Ako je možné, že tu má dvojka Divočiny tak málo hodnotení? Jednotka má 83 a dvojka 23. Jednotka síce vyšla už v roku 2013, ale komu sa páčila, tak by snáď šiel hneď aj do dvojky, či? Alebo máte všetci doma aj dvojku, len ste ju ešte nečítali? :)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.1.2018 14:49Divočina II.: Exodus
    Tormentr: Zrovna dnes jsem to dostal do ruky a děkujeme za připomínku - komiks je skutečně barevný, tedy opraveno. A s tím překladem je to možná velmi prosté, Watsone - autor se narodil v Košicích. Ale kdoví, jestli originál nebyl třeba v angličtině nebo klingonštině, v tiráži se o tom nic nepíše :-)

    BadoXXII: Je to celé barevné.
  • Darker
    Darker mecenáš9.1.2018 14:00Divočina II.: Exodus
    Že tu máte uvedeno černobílý tisk, je asi z kopie jedničky, která byla černobílá, ale co mě dojímá je Richard Klíčník jako překladatel... pan Podprocký není Čech? Ono se to fakt překládalo?
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš8.1.2018 18:59Divočina II.: Exodus
    je to vážne čiernobiele? Prečo je potom ukážka farebná? Ako to vlastne teda s komiksom je? Len pár strán farebných?