Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Souborné vydání autobiografického příběhu, v němž se s autorkou přenesete do jejího dětství a dospívání, do doby islámské revoluce v Íránu a do doby, kdy její vlast válčila s Irákem.

Persepolis je první íránský komiks všech dob… i když napsaný a nakreslený v Paříži.
Ve Francii žijící, ale v Íránu narozená autorka nás nejdříve provede svým dětstvím stráveným v Teheránu za doby islámské revoluce a války s Irákem a dále líčí svůj pobyt na francouzském gymnáziu ve Vídni, následný návrat do vlasti, poslední pokus sžít se s režimem, který nemůže mít pro samostatné osobnosti jejího typu, navíc ženského pohlaví, pražádné pochopení, a svůj definitivní odchod do Francie. Zatímco hlavním tématem první části byl život v totalitním režimu, ve druhé je jím tedy to, jak se člověk v takovém režimu vychovaný vyrovnává s náhle nabytou svobodou: tedy další téma, které mnozí Češi důvěrně znají.

Scénář
Marjane Satrapiová
Art
Marjane Satrapiová
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Richard Podaný
Žánry
autobiografie, historický, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7461-320-3 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 236 mm
Tisk
černobílý
Váha
779 g
Stran
344
Cena
599 Kč
Originál
Persepolis 1-4 (L'Association, 2001-2003)
Varianty
Persepolis - Souborné vydání (2. vydání) (2021)
Persepolis - Souborné vydání (2013)
  • Palebras
    Persepolis je jedním z komiksů, který mě z počátku absolutně ničím nelákal a prakticky jsem neměl vůbec žádnou motivaci si jej přečíst. Avšak vzhledem k tomu, že mé znalosti o Íránu a vůbec celkově o tamní kultuře jsou opravdu na nízké úrovni, řekl jsem si, že by nebylo na škodu trochu si rožšířit obzory. Z počátku jsem měl mírné obavy, které však byly během několika prvních stránek rozmetány na kusy a já se bavil od začátku do konce. Marjane Satrapiová popisuje svůj život s opravdu obrovskou dávkou emocí, humoru i smutku a to vše doplněné o životní eskapády, které by jen málokdo chtěl v životě zažít. Satrapiová je však bojovnice s neskutečnou kuráží a je radostí sledovat její cestu životem. Kresba je roztomile jednoduchá, dokáže čtenáři přinést vše podstatné a hlavně příliš neodvádí pozornost od samotného scénáře, který je opravdu velice silný a emotivní. Persepolis je komiks u kterého je obrovskou chybou jej minout. Vřele doporučuji.
  • Norri
    Norri mecenáš21.6.2022 00:26Persepolis - Souborné vydání (2. vydání)
    Jsem hrozně rád, že jsem se k některým knihám dostal, byť až po letech nezájmu a ignorování. Patří mezi ně i Persepolis. Ta kniha toho totiž nabízí hrozně moc. Persepolis je životopisný komiks. Ale u komiksů, stejně jako u čehokoliv jiného, platí, že i když dva dělají totéž, tak to nikdy není totéž. Nabízí se mi srovnání s Otčinou od Niny Bunjevac. Nina je bezesporu dobrá výtvarnice, ale její kresba mi připadá příliš depresivní. Horší ale je, že mě vyprávění o historii její rodiny a o historii celého Srbsko-Chorvatského konfliktu vůbec nebavilo. To vyprávění Marjane Satrapiová je úplně jiné kafe. Její kresba není tak propracovaná, ale po čtyři dny jsem se těšil, až se do její Persepolis znovu začtu.

    Marjane ve svém komiksu shrnuje čtrnáct let svého života. Vyprávění začíná v roce 1980, během islámské revoluce v Íránu, kdy jí bylo deset let a končí, když ve čtyřiadvaceti nadobro odjíždí z Íránu do Francie. Nevypráví však jen o životě v Íránu, ale také o jejím pobytu v Rakousku, kde od čtrnácti žila čtyři roky sama bez rodičů a studovala francouzské gymnázium. Ač její zážitky nejsou vždy veselé, tak o všem vypráví s vtipem a nadhledem. Marjane je od dětství rebelka s funkčním kritickým myšlením, zdravým úsudkem a až příliš velkou upřímností, což jí nejednou dostalo do svízelných situací. Persepolis nabízí mnoho situací a úvah k zamyšlení a nešetří ani emocemi. Navíc čtenáře částečně seznámí s nedávnou historií blízkého východu z pohledu normálního chytrého a nezfanatizovaného Íránčana. Je to kniha, ke které se budu v hlavě nějakou dobu vracet a za čas si ji určitě přečtu znovu.
  • sedw
    Zpočátku mi chvíli trvalo, než jsem se pořádně začetl, ale tak od čtvrtiny jsem už komiks skoro nemohl odložit. Velmi poutavě a čtivě napsaný životopis, který je zároveň sondou do světa zcela odlišné kultury.
  • sala
    Persepolis je moje srdcovka, nakonec i film se povedl. Ta kniha má všechno, nosnej příběh, humor, akce, napětí a jako přidanou hodnotu se čtenář dozví něco
    o Iránu. Marjane je skvělej vypravěč, takže to jede jako po másle.Na její osobitou kresbu jsem si zvykl po pár stránkách a pak už jsem si ani nemohl představit
    že by to vypadalo jinak. Když jsem jí poprvé dočetl, bylo mi jasné že se k ní ještě vrátím. Kniha i dost pomáhá pochopit mentalitu a život lidí v tomto regionu. Jasnejch pět pacek.

  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš5.5.2018 22:36Persepolis - Souborné vydání
    Tak dlouho jsem čekal až si to přečtu a pak i shlédnu, že to konečně přišlo. A víte co, to čekání se vyplatilo. Skvělé a nádherné. Nemám proti tomuto komiksu vůbec žádnou výtku. Perfektní seznámení se s reáliemi tehdejšího Íránu a Islámu. Nádherné introjekce do mysli mladé dospívající dívky. nemám prostě co dodat. Je to výborné a přitom tak procítěné. Tolik podmětů k zamyšlení. Tak procítěný komiks a tolik vjemů a přitom to jde zhltnout. Nenudí to, každou kapitolu jsem dychtivě očekávala, že bude ještě lepší. Prostě skvělé.
342