Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
„Za časů otcových“ je úvodní část trojdílného komiksu „Život v Číně“, společného díla čínského výtvarníka a francouzského scenáristy. Líčí se v něm, jak se žilo Číňanům v posledních několika desetiletích. První díl seznamuje čtenáře s dobou vlády Mao Ce-tunga a tzv. kulturní revoluce v šedesátých letech minulého století. Krutá realita je nahlížená jakoby nevinnýma a nevědomýma očima malého chlapce, díky čemuž je výsledný dojem ještě působivější. Autoři se dívají na svět dětským pohledem, ale čtení pro děti to rozhodně není.

Scénář
Philippe Ôtié
Art
Li Kchun-wu
Obálka
Li Kchun-wu
Překlad
Hana Zahradníčková
Žánry
historický, ze života
ISBN/ISSN
Plus (Albatros Media a.s.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 240 mm
Tisk
černobílý
Stran
256
Cena
369 Kč
  • Skot
    Skot mecenáš11.3.2018 18:26Život v Číně #01: Za časů otcových
    Levné knihy za 39. Výborný komiks jak scénář tak odpovídající černobílá kresba. Je o stupeň výše než například podobně orientovaná Otčina. Z příběhu mrazí , tak jam mrazilo i u nás. Komunisté jsou všude stejní a jejich metody také, masy se dají ovlivnit snadno a všude - viz Jugoslávie v 90. letech. Nadprůměrný komiks jen doufám, že vyjdou i další díly
  • Lobok257
    Velký Kormidelník Mao to pěkně kormidlil... nebýt milionů/desítek milionů mrtvých, tak by se tomu nesmyslu jménem "kulturní revoluce" člověk i zasmál...
  • Černá Krysa
    Černá Krysa24.2.2014 08:18Život v Číně #01: Za časů otcových
    Při čtení této knihy jsem si uvědomila, jaká je klika narodit se tady a ne v Číně.
    V podstatě vše už bylo řečeno v komentářích níže. Snad pouze ke kresbě - může se zdát poněkud kostrbatá, ale celkově skvěle vyjadřuje náladu a atmosféru knihy. Krásně zachycuje výrazy a pocity lidí a vždycky rozeznáte, kdo je kdo.
    Kniha je velmi dobře čitelná, není to sice ten případ, kvůli kterýmu bych nešla spát a bdila, dokud nedočtu, ale vtáhla mě celkem zdatně. Pokud Vás zajímá východ a jste otevřeným čtenářem, schopným brát skutečnosti tak jak jsou bez zbytečně zvýšeného tepu, tuto knihu by jste uřčitě nemeli minout.

    V knize se našlo pár opravdu silných okamžiků...nebudu spoileřit...ale jedna záležitost mě fakt no...až pobavila svou tragikomičností. Když Mao Ce Tung zemřel, z ohromeného zdrceného davu se ozývalo: nechal nás úplně samotné...v té době bylo Číňanů něco kolem 600 milionů....
  • kaylin
    Philippe a Li dokázali skvěle zachytit okamžiky běžného života, silné propagandistické momenty a stejně tak i utrpení lidí. Tohle všechno ve směsi, která vám dá necenzurovaný pohled na Čínu a její moderní historii. Autoři se nevyhýbají žádnému tématu, snad i proto, že si uvědomují, jak režim a jeho ideologie fungovaly jako geniální (a opravdu to nemyslím v tom dobrém smyslu slova) vymývání mozků. V době, kdy se příběh odehrává, Čína ani zdaleka neměla miliardu obyvatel, ale postupně se k ní blížila. Přesto zde žily stovky miliónů obyvatel, všichni oddaní režimu, protože mu nerozuměli, ale protože byli schopni pochopit cílená slova o tom, jak dobře se budou mít. Věřili tomu. I když se brodili místy ve vlastních výkalech, věřili tomu. Člověk uvěří všemu, když se mu dá naděje.
  • brkowycz
    Jak nejlépe pochopit strádání lidí a neuvěřitelnou směšnost diktatury, než skrze oči člověka, který to skutečně prožil? Stokrát lepší než strohé historické knihy, které analyzují, charakterizují, definují a uvádějí čísla a data.
    Komiks nezaujímá nějaká hodnotící stanoviska, prostě vypráví. Líbí se mi, že autor netlačí na pilu, nesnaží se nám podávat dojemné a srdceryvné scény. Prostě vypráví příběh podle skutečné události a nechává čtenáře, aby si obrázek udělal sám.
    Hlavní hrdina není žádný "rebel", je stejně jako většina ostatních od začátku stržen revoluční náladou. Samotný příběh života v Číně na mnoha místech, možná i díky kresbě, připomíná jakési příběhy z Kocourkova, kdy někdo dostane úplně hloupý nápad, který se samozřejmě nevydaří a snaží se vše napravit ještě hloupějším nápadem. O to hrůznější je, když si člověk uvědomí, že něco takového se zřejmě skutečně dělo. K scénáři nějaké zásadní výtky nemám, prostě životopisný příběh. Pár výtek akorát ke kresbě. Na mnoha místech je to na můj vkus příšerná karikatura, která se nějak zásadně do příběhu nehodí. Přitom je často vidět, že autor kreslit umí, má cit pro detail. Na stránkách s davem lidí je vykreslen každý obličej. Jinde mi však obrázky přišli zcela odfláknuté. Nedá se ale říct, že by mi to nějak zásadně kazilo zážitek ze čtení, jen by mohl být pak Kchun-wu více snaživý.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.12.2012 20:26Život v Číně #01: Za časů otcových
    Další z komiksů ukazující na život v totalitním/autoritativním režimu a zároveň další komiks, který se povedl. Platí sice to, že z tepla našich evropských domovů těžko můžeme porozumět Číně, její historii a zejména její mentalitě, o to hůře ji můžeme hodnotit. Přesto je více než zřejmé, že komunismus zde opět dopadl - jako všude na světě - jako hrůzný experiment nechávající za sebou lidské neštěstí a mrtvé. V tomto případě nepočítaně mrtvých. Ačkoli je výskyt komunismu v Číně věci historicky pochopitelnou a v lecčems i věcí osvětovou (konec podvazování noh, apod.), 50. a 60. léta jsou léta zrůdné maoisitické ideologie a jejích "nápadů" s nedozírými devastujícími následky.

    Očima malého dítěte pozorujeme, jak se z nadšenců stávají nebezpeční fanatici, z dogmatiků následně opět racionálně myslící lidé. Revoluce opět požírá svě děti a permanetní revoluce ničí celé generace, ideologicky manipuluje a vede ke zcela absurdně nastaveným hodnotám vyjádřených v jednoduchých heslech, která se však tváří jako největší moudra. Kulturně nesmírně bohatá země se ničí sama (Velký skok, Kulturní revoluce) a dokonává to, co nestihli Japonci. Je to smutné a poučné čtení.

    Celkový dojem: 90%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš30.11.2012 17:02Život v Číně #01: Za časů otcových
    Celkem zajímavý komiks s uvolněnou linkou vypráví příběh mladíka a jeho rodiny zhruba od roku 1950 v prostředí konzervativní, pravidly svázané Číny. Společnost byla během let mnohokrát politicky masírována a přestože vládci často hrozili nebezpečím a vpádem západního světa, nejhorší rozbroje se odehrávaly mezi obyvateli samotnými. Komunismus byl chápán každým jinak, lidé (převážně chudina) se snažila pouze přežít, a tak měnila strany.
    V komiksu je celkem dobře znázorněno násilí, slepé uctívání, útlak i každodenní starosti obyčejných negramotných vesničanů, stejně jako dlouholeté odloučení každého člena rodiny a naděje v lepší zítřky. Čiší z toho neklid a bezbrannost, snaha protlouct se životem, který tu v druhé polovině nejvíce ovlivňuje 'zbožňovaný' Velký kormidelník Mao Ce-tung, jenž udával směr a poučky své milované 'vzkvétající' Číně. Jeho smrt symbolicky uzavírá knihu a zanechává osamoceného mladého hrdinu v armádě, napjatého, co bude dál. A podobně napjatý jsem teď i já. Obvykle se do politikou prosycených příběhů nepouštím, ale tohle je citlivé osobní vyprávění z pohledu zranitelných lidí. Takže bych prosil další díly - podle informace v knize mají být ještě dva.
16721