Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Koupit
Dobrodružství Luthera Arkwrighta, jež začalo vycházet roku 1978, je vše­obecně považováno za první britský grafický román. Přelomové experimentální dílo, zvané též „dospělým“ sci-fi, bylo v minulosti opěvováno mnoha umělci včetně Alana Moorea, Neila Gaimana, Jeana Girauda (Moebius) i Michaela Moorcocka a mnohým dalším posloužilo jako zdroj inspirace. Roku 2001 vyšlo jeho pokračování Srdce Impéria. Od té doby se obě publikace dočkaly mnoha nových vydání.

Legenda o Lutheru Arkwrightovi je samostatným příběhem, jenž se odehrává padesát let po událostech v Srdci Impéria. Jedná se o zcela nový příběh, zachovávající kontinuitu s prvními dvěma díly. Arkwright tentokrát čelí silnějšímu protivníkovi a je jím pronásledován křížem krážem mnoha paralelními světy napříč celou řadou utopických i dystopických realit. Ve snaze zachránit lidstvo se tentokrát může spolehnout toliko na svou zkušenost a odhodlání.

Scénář
Bryan Talbot
Art
Bryan Talbot
Obálka
Bryan Talbot
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Veronika Černá, Radek Chaloupka, Václav Dort, Eliška Hanzlíčková (Eli), Tomáš Náprstek, Ladislav Niklíček, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
akční, dobrodružný, fantasy, sci-fi, steampunk
ISBN/ISSN
978-80-7652-120-9 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách (s matným potahem a zlatoražbou)
Formát
245 x 325 x 31 mm
Tisk
černobílý
Váha
1750 g
Stran
240
Cena
1200 Kč
Originál
The Legend of Luther Arkwright (Dark Horse Comics, 2022)
  • house192
    house19213.8.2023 16:23Legenda o Lutheru Arkwrightovi
    S příběhem naprostá spokojenost, krásně to navazuje na předchozí díly a vše do sebe pěkně zapadá. Jelikož nevlastním kompendium, vypadá trilogie z profilu jak noty na buben, což je jediná vada na kráse.:-)
  • Norri
    Norri mecenáš12.6.2023 01:12Legenda o Lutheru Arkwrightovi
    Bryan Talbot našel ve svém multivesmíru nový příběh. A kupodivu je opět v ohrožení lidstvo ve všech paralelách. Tentokrát to ale není až tak originální nápad. Na podobném nápadu stojí například X-Meni. Příběh "Legendy o Lutheru Arkwrightovi" je o nevyhnutelném střetu dvou evolucí jednoho druhu. Je to o střetu evolučního souboje s morálkou. Kdo je v právu? Čí morálka je ta správná? Na to máme jednoduchou odpověď jen do té doby, dokud jsme na vrcholu evoluce my.

    "Každý příběh je jako zrcadlo. Když do něj prohlédne hlupák, nemůže spatřit tvář mudrce."

    Talbot opět vymyslel zajímavý příběh, který je tentokrát vyprávěn vypravěčem. Ten kromě vyprávění legendy o Arkwrightovi také bilancuje, zda je lidstvo, tedy Homo sapiens, dobré anebo zlé. Toto bilancování však nakonec vyzní do ztracena. Příběh opět skáče mezi paralelami a čtenář musí být pozorný, aby si v každé udržoval kontext a neztratil se. Už to ale není tak náročné jako v “Dobrodružství”. Nechybí ani dějová linka, ve které je shrnutí děje z předchozích knih. Oproti podání Arkwrightova originu v “Dobrodružství” je tohle doslova polopatické.

    Je škoda, že se Talbot věnoval filozofování o evolučním boji a morálce jen na začátku příběhu. Zbytek knihy je už jen o taktizování a přemýšlení o tom, jak porazit protivníka. Je to zábavné, je to pohlcující, ale trošku tomu chybí hloubka, kterou jsem vnímal v “Dobrodružství”.

    "Diktátorům se daří v uzavřených zemích, tam, kde se lidé bojí svých sousedů. Z občanů jsou zajatci a nemají naději na svobodnou existenci. Naše země se stala rukojmí majetných elit."
    PARA 00-52-23, LONDÝN

    Tato kniha mi jen potvrzuje, že kresba se má posuzovat, až když držíte komiks v ruce, ne na základě ukázek na internetu. Obával jsem se, že Talbot nedokázal kresebně navázat na "Dobrodružství Luthera Arkwrighta". Zvláště po barevném "Srdci Impéria". Mýlil jsem se. Vizuálně je to zase pecka. K pár obrázkům bych mohl mít nějaké připomínky, ale jiné jsou zase hotové vizuální orgie. Také s kompozicemi stránek umí Talbot stále čarovat.
  • faster86
    faster867.6.2023 23:11Legenda o Lutheru Arkwrightovi
    Holografická Šeherezáda vypráví příběh o Arkwrightovi. Ze začátku, jak je u Talbotova Arwrighta zvykem, se může člověk ztrácet v hromadě paralel- nebojte postupem času to bude snažší. Děj ale i přes to utíká svižně. Najdete tu postavy jako je Wotan, Fairfax, mladá Arkwightová. Je tu akce, prolínání paralel, dobrý záporák/záporačka (výborně vysvětleno proč je rozumné takovým postavám říkat ONA), boje uvnitř myslí, nepřehlédnutelná zmínka o Praze, prostě všechno co od komiksu s Lutherem chcete.
47