Věděli jste, že redaktoři Batmana dali publiku možnost telefonicky hlasovat o životě a smrti vedlejší postavy? Že batmanovské filmy změnily Hollywood? Že Batman nepřímo stál na počátku fenoménů, jako jsou internetová diskusní fóra nebo fanouškovské weby? Že byl zneužitý v rámci gay paniky a v křížovém tažení proti komiksu? Nebo že napomohl oblibě psaní takzvané fanfikce?
Díky téhle knize si odteď mnohem víc užijete jakýkoli příběh s Batmanem. Zkušený publicista a fanoušek Glen Weldon dává do souvislostí podoby a interpretace Temného rytíře od jeho zrodu v komiksu před osmdesáti lety až po nedávnou minulost. Přibližuje pozadí vzniku a kvality milovaných i nenáviděných děl: Nechybí kultovní televizní seriál ze 60. let, filmy od Tima Burtona, Joela Schumachera a Christophera Nolana, animovaná verze z 90. let ani nejslavnější komiksy od Neala Adamse, Franka Millera, Alana Moora nebo Granta Morrisona.

Batmanův život se prolíná s všeobecnými trendy v populární kultuře a v komiksových vesmírech DC a Marvel. Kniha vypráví také o tom, jak se zrodila skupina zarytých fanoušků, kteří si žárlivě střeží to, jak má podle nich Batman vypadat. Weldon ukazuje vzestup nerdů, kteří svým zápalem dokázali obohatit běžné publikum a mainstream, ale mezi nimiž se pravidelně objevují tací, jejichž vášeň se proměňuje v nenávist. Zábavná kniha, kterou si pochvalují také oceňovaní scenáristé jako Tom King nebo Scott Snyder, vám otevře cestu k novému čtení superhrdinských příběhů.

Přečíst ukázku: https://issuu.com/knihypaseka/docs/temny_rytir_paseka_kniha_ukazka

Překlad
David Koranda
Publicistika
Glen Weldon
Redakce
Pavel Kořínek, Ondřej Nezbeda, Lukáš Růžička, Vojta Sedláček, Tomáš Sekyrka, Kristýna Šlajchrtová, Radka Svobodová
Žánry
publicistika
ISBN/ISSN
978-80-7432-947-0 (Paseka)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 240 mm
Váha
510 g
Stran
384
Cena
399 Kč
Originál
The Caped Crusade: Batman and the Rise of Nerd Culture (Simon & Schuster, Inc., 2016)
  • karl173
    karl173 mecenáš28.11.2022 09:38Temný rytíř - Historie Batmana a zrod nerdů
    Bible o Batmanovi? V podstatě, ale vlastně ne tak docela. Avšak čtení je to věcné, naučné a velmi zábavné.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš6.1.2022 10:02Temný rytíř - Historie Batmana a zrod nerdů
    „Bohatství je Batmanova superschopnost.“ Absolútna povinnosť pre fanúšikov Batmana. Totálne zanietené čítanie. Americký žurnalista Glenn Weldon zjavne, očividne a nekompromisne vie, o čom píše. Obrovská časť knihy je venovaná „starému“ Batmanovi, ale vôbec to nevadí (ak by to niekomu vadilo, mal by sa prestať okamžite označovať za batmanológa). Autor sa venuje všetkému, čo súvisí s Temným rytierom: komiksom, seriálom, conom, filmom, hračkám... i bradavkám. Kniha je poňatá chronologicky, teda od ťažkopádnych začiatkov (Batman sa kedysi písal s pomlčkou a neúradoval v Gothame, ale v New Yorku) až po Scotta Snydera a Granta Morrisona (pri komiksoch) a Nolana (pri filmoch). Ben Affleck to už nestihol. Bonusy: záložka (samozrejme čierna!), farebná fotogaléria s priloženým textom (síce skromná, ale lepšie ako batarangom do čela), register, bibliografia a autorov medailónik. Až do tejto knihy som nezamýšľal nad tým, že k Batmanovi patrí homosexualita. Teraz síce chápem, že (a prečo) si to niektorí myslia, ale stále je to podľa mňa proste blbosť. Nie som proti gayom, ale tu bol dôraz na homosexualitu kladený tak masívne, až ma to nudilo (o to divnejšie potom pôsobí zmienka v štýle „zabitý Jason Todd sa vrátil do sveta živých ako Red Hood, ale nemáme čas to tu rozoberať“, pričom však rozoberať v stovkách viet gay tematiku čas bol, ale rozoberať pre Batmanovo univerzum zásadný návrat zabitej postavy nie). Dozviete sa množstvo zaujímavostí (hoci to môže z dnešného pohľadu znieť neuveriteľne, v 60. rokoch boli na tom Batmanove predaje tak biedne, že sa uvažovalo o jeho zarezaní), súvislostí, chuťoviek, previazaností, pripomenutí (dnes každý druhý označuje Keatona za najlepšieho Batmana, ale v dobe premiéry filmu sa proti obsadeniu tohto prevažne komika vzniesla gigantická vlna odporu), bizarností (batusi) a pikantérií. Zachytil som jednu chybu: „Joker Robina dodělával páčidlem“. Neprekvapuje ma to, lebo tento omyl zľudovel napriek tomu, že Joker Robina páčidlom „iba“ zmlátil a následne ho zabil výbuch, ale Weldon vlastne nepíše „zabil“, ale „dodělával“, čiže teoreticky to nie je chyba. Inak, aj keď som Nolanovu trilógiu videl fakt veľakrát (najradšej mám paradoxne jednotku a úvod a záver trojky), doteraz mi nenapadlo, že Bale vlastne hrá trojúlohu: Batmana, Waynea v súkromí a Waynea pred kamerami.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš11.11.2021 21:21Temný rytíř - Historie Batmana a zrod nerdů
    Kniha je velmi čtivá a opravdu působivě napsaná. Jaksi lidsky a přirozeně. Neplýtvá se odbornými výrazy a naopak je to věcné. Vcelku jsem byl spokojenej a obzvlášť oceňuji, že mi to sladilo fakta. Přišlo mi to jako defragmentace disku. Pak si může člověk pospojovat co vede k čemu apod., jak to spolu souvisí a co se na to všechno nabalilo. To je prostě paráda, jak se s Batmanem zamávalo a dost se mi líbilo, že si vlastně uvědomíte, že vše co dnes od Batmana očekáváte, že je true core, je vlastně postupně přidaná vrstva od dalších autorů. Batman homo / hetero mě rovněž pobavil a odnesl jsem si z toho jedinou myšlenku - je opravdu těžké uvěřit, že někdo se někoho nezištně ujme, aniž má něco neslušného v úmyslu? Za mě, proč ne. Proč prostě ne, navíc je Batman fiktivní postava ztělesňující dobré hodnoty. Být Robin holka, tak čtenáře a normály víc napadne, že ji przní a sexuálně zneužívá, jenže je Robin kluk a hned homo. Každý tam vidí to, co chce vidět a je to odraz vlastního nitra. Obzvlášť oceňuji, že autor, sám homosexuál, psal nezaujatě a naopak mi nic nevnucoval. Je velmi čtivý a ta mravenčí práce se zúročila.
    Negativum této knihy vidím ve dvou bodech. Za prvé mi kolikrát přišlo, že se místy víc zaobírá filmy než komiksovým Batmanem. Např. pasáž s nolanovou trilogií je vyloženě o něm a naopak bych víc ocenil to zamíchat i s Batmanem v komiksech, aby byl kontrast. Druhé negativum vidím v závěru, který vlastně končí érou před Rebirthem. Teď, co se děje s Batmanem by možná vydalo na samotnou knihu, ale to už je věc, kterou jaksi ani nešlo ovlivnit.
    Za mě je to dobrá kniha a můžu jen doporučit. Když pominete přílišnou akcentaci na filmy, tak je to opravdu skvělá sociokulturní sonda do soudobé společnosti, jejíž epigonem je i Batman.
  • Spike
    Tuhle knihu jsem měl v hledáčku už dlouho před vydáním a slupl ji za jediný víkend (ano, i comicsoví čtenáři umí číst knihy bez obrázků). Ačkoli se nepovažuji za Batmanovského nevzdělance a jeho historii tak nějak zhruba v bodech znám, i tak jsem se dočkal mnoha zajímavých informací a doplnění detailů a mezer o kterých jsem nevěděl. Takže můžu doporučit i těm co nejsou úplní Batman negramoti, a jelikož těch co mají jeho historii zmapovanou detailně od A do Z tu je asi jen malé množství, mohu doporučit vlastně všem fandům Batmana. Je dobré si ke čtení vzít i antologii 75ho výročí Jokera co tu vydal BB Art, jelikož to na příkladech bude krásně ilustrovat různá období o kterých se tu píše. Nejde tu ale jen o comicsy, ale i filmy a seriály které jsou tu zasazeny do dobového kontextu a dozvíme se i jak na tu kterou inkarnaci Temného rytíře reagovali tehdejší fanoušci. Vše dohromady poskytuje komplexní představu o existenci Batmana v průběhu let a já hltal kapitolu za kapitolou, vše je psáno čtivě a zároveň dostatečně informativně. Jen ty nadužívané spekulace jak moc je Batman gay si autor (který je sám gay) mohl odpustit. Ke kauze kolem Comics Code Autority, Westova Batmana nebo Schumacherových Bat-bradavek to dozajista patří, ale místy mi přišlo že už se to rozebírá i v pasážích kde je to naprosto irelevantní. Až na tuto výtku autor sice vždy nějak zmíní svůj osobní postoj k určitému pojetí, jinak ale píše nezaujatě a nic nevynechává nebo se nesnaží čtenáře strhnout 'na svoji stranu'. Má poslední výtka míří k obrázkové příloze která tu nemusela být, poněvadž je nedostatečná. Když už, měla být rozsáhlejší a obsahovat všechny důležité výjevy ke kterým se autor vyjadřuje, včetně poznámky ke které části na které straně se ten který obrázek vztahuje. Zní to jako prkotina, ale když čtete např. o tom jak pojetí toho a toho kreslíře naprosto redefinovalo Batmana na léta dopředu, rádi by jste hned nalistovali ukázku abyste se koukli a spojili si to, ne?
    Jinak spokojenost, znovu doporučuji všem co se o Batmana byť jen trochu více zajímají, a jen doufám že podobných publikací tu bude vycházet více. Hned má člověk pocit že je více comicsově vzdělán :D 9/10
  • Palebras
    Temný rytíř - Historie Batmana a zrod nerdů je velice dobře provedená kniha mapující bohatou historii Batmana. Já osobně jsem jeho fanouškem, dost informací z jeho historie znám, ale rozhodně nejsem žádný odborník či znalec. To v žádném případě. Čtu pouze česká komiksová vydání, rád se podívám na jeho filmy a doma se mi válí spoustu věcí s jeho tématikou. Když měla tahle kniha u nás vyjít, měl jsem velkou radost, protože pokud se nepletu v našich končinách zatím žádná podobná kniha takového rozsahu o historii Temného rytíře nevyšla. Po přečtení mám jako ,,Batmanův fanoušek - amatér´´ z knihy opravdu dobrý pocit a jsem rád, že jsem si rozšířil obzory. Kniha se čte naprosto skvěle. Není to jen pouhá snůška faktů a historických reálií, ale vše je napsáno velice čtivě a po celou dobu jsem se nejen vzdělával v oblasti historie Batmana, ale hlavně jsem se skvěle bavil. Otázkou zůstává jestli kniha dokáže zaujmout někoho, kdo má historii Batmana v malíku, protože ač obsahuje velké množství informací, jedná se spíše o informace obecné a nejde se příliš do hloubky. Kniha taky mimo historické informace jak k Batmanově zrodu, tak například k různým filmovým zpracováním obsahuje pár stránek s ukázkami ze starších komiksů a jsou zde spíše pouze na ukázku a nic zásadního nepřináší. Knihu určitě doporučuju spíše čtenářům kteří mají Batmana v oblibě, ale co se jeho historie týče nejsou úplně znalí a rádi by se dozvěděli něco nového. Starým matadorům kteří mají historii Batmana nabiflovanou, kniha asi moc nenabídne. Já jsem rozhodně rád, že kniha u nás vyšla a mohl jsem se takhle souborně začíst do historie Temného rytíře. Glen Weldon rozhodně odvedl dobrou práci.