Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Koupit
Freddy chodí s nejpopulárnější holkou ve škole, Laura je sebevědomá a okouzlující. Ale jako přítelkyně za moc nestojí a k Freddy se občas chová spíš jako k plyšákovi, který ji sem tam omrzí. Freddy se trápí jejich opakovanými rozchody a zároveň přes opojení láskou nevidí, jak jí Laura ubližuje. Sama kvůli tomu zanedbává nejlepší kamarádku, která by přitom potřebovala podporu skutečných přátel jako nikdy dřív.

Civilní příběh ze střední školy, ve kterém hrdinky hledají vlastní životní cestu a svou hodnotu, už jsme viděli mockrát, jenže tady na to autorky jdou jinak. Dokážou překvapovat a představují tak živé postavy, že by z knihy mohly vyskočit rovnou do reality. A co na to všechno asi říkají plyšové hračky, které jsou svědky událostí?

Scénář
Mariko Tamakiová
Art
Rosemary Valero-O'Connell
Obálka
Rosemary Valero-O'Connell
Lettering
Eva Nečasová
Překlad
Lenka Bukovská
Redakce
Lukáš Růžička, Vojta Sedláček, Radka Svobodová
Žánry
young adult, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7637-182-8 (Paseka)
Vazba
šitá v měkkých deskách (s chlopněmi)
Formát
160 x 200 mm
Tisk
černobílorůžový
Váha
640 g
Stran
304
Cena
399 Kč
Originál
Laura Dean Keeps Breaking Up with Me (First Second, 2019)
  • karl173
    karl173 mecenáš29.9.2022 20:17Laura Deanová mě už zase nechala
    Hezká kresba, chytlavé panelování. Po vizuální stránce nemám komiksu co vytknout.
    Příběh je ze života a známe ho každý. Takové příběhy si jednou za čas rád dám. Je to čtivé a svižné.
    Na můj vkus možná až příliš doslovné a zjednodušené, byť to nijak nevybočuje z reality.
    Zkrátka vztahové drama jak má být, ale bez hlubších přesahů.
  • Skot
    Skot mecenáš5.7.2021 17:09Laura Deanová mě už zase nechala
    Nadprůměrný komiks ze světa dospívajících. Pro mě se trochu veze na současné ideologické vlně LGBT , ale samotný příběh po oproštění od dnes už bohužel stále protěžovaných klišé, kdy to vypadá, že heterosexuálové vymřeli už před dvaceti lety, je zajímavý a uvěřitelný. Výborná kresba i dělení panelů vycházející z mangy. Ale předchozí kniha o posledním létu byla o jednu hvězdu lepší , i té ideologie tam bylo méně.
  • trudoš
    trudoš editor29.5.2021 04:51Laura Deanová mě už zase nechala
    Tak jsem se vrátil o šestnáct let nazpátek a cítil se podobně, jako při čtení Pod dekou Craiga Thompsona. Já tyhle romance o rozpadajícím se vztahu, který třebaže vypadá osudově, v jádru není úplně zdravý, prostě můžu. A je přitom úplně jedno, zdali se jedná o lesbičky nebo gaye, základ je pořád stejný. Láska umí být pořádná mrcha, obzvláště, je-li člověk v emocionálním rozpuku a žije v domnění, že „tady a teď“ je synonymem pro „napořád“.
    Mariko Tamaki patří k těm nemálo autorům, jež dokonale zvládají zachytit citovou rozmanitost všedního dne, aniž by zároveň sklouzli do kýčovitého patosu plného vzdechů a nářků, přičemž jemná kreslířská linka Rosemary Valero-O'Connellové tomu dává ještě o rozměr víc. Mě se komiks Laura Deanová mě už zase nechala jednoduše líbil moc a vůbec jsem neřešil, zdali je celý ten humbuk kolem úspěchu zapříčiněný pouze LGBT tématikou. Jakmile to jde od srdíčka, snadno propadám příjemné melancholii, ovíněné smysluplným poselstvím. A od toho takové příběhy jsou.
  • K-Os
    Děj mě zaujal a prišel mi jako dobrej teen drama příběh, ale to hlavní pro mě byla výtvarná stránka.
    Je parádní, jak hravě a dynamicky je to odvyprávěný, fakt takovej mix shoujo mangy a webkomiksů. Valero-O'Connell používá kompozice panelů na stránce k podtržení emocí, který třeba nejsou nahlas řečený. Nenajdu moc stránek, kde by byla nějaká obyčejná vyměna replik v obyčejnejch panelech záběrech. Taky jí hrozně závidim tu velkorysost v negativnim prostoru, kterej tam krásně hraje a v kontrastu s rušnějšíma stránkama vytváří takovej melancholickej pocit z nepříjemný situace.

    comic good???
  • Zack
    Zack admin23.5.2021 16:21Laura Deanová mě už zase nechala
    To se mi uz dlouho nestalo, ze sem k necemu sednul protoze mam chvili cas a proste to potreboval docist, jak dobre odvypraveny to je. Ustrednim motivem jsou vztahy v post-puberte hned na nekolika rovinach, ale jeho sila neni v tom jak objevny myslenky se tu na ctenare vali, ale jak lidsky se vsichni chovaji. Uz jsem dlouho necet neco tak presne vystihujici dynamiku podobnych vztahu a to na to koukam z pohledu cloveka, co mu to uz muze byt vurt a je ledacos jen ne "cilovka". Takhle cerstve po precteni mam pocit, ze to hraje na stejnou strunu jako Scott Pilgrim, ktery ma taky hodne podobny tema, jen v tomhle pripade je to tim skromnejsim rozsahem o dost komplaktnejsi cteni.
    Tamaki je fakt dobra, doufam, ze se neutopi v zakazkach velky dvojky a bude dal psat tyhle jednoduchy osobni uvahy.

    Co se tyce artu, zbycne se o nem moc rozkecavat, mam slabost pro tuhle novou vlnu severoamerickych (predevsim) kreslirek, ktere zjevne vychazi z mangy, ale jen tupe nekopiruji. Navic tady absolutne nechapu jako nekdo tak mladej a vlastne nezkusenej dokaze vypravet obrazem jak starej mazak.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.5.2021 09:24Laura Deanová mě už zase nechala
    Velice dobře a krásně nakreslená... nuda. Sbírá to ceny, je to lidově celkem pozitivně přijímané, takže jsem si vědom toho, že jdu proti proudu. Zatímco ale např. Jedno obyčejný léto taky nebylo úplně pro mě jakožto cílovou skupinu, komiks jsem si celkem užíval. Ovšem tato v podstatě plochá LGBT romance mě nechala dosti chladným. Příběh těží z toho, že je dnes (minimálně v anglosaském prostředí) velmi populární dělat "young adult" literaturu s LGBT tématikou, proti čemuž jako takovému absolutně nic nemám, jen jsou pro mě podobně vykalkulované trendy trochu obtěžující. To vše okořeňte ještě černým homosexuálním párem, zmínkami o heteronormativnosti, privilegovanosti bílých, legitimnosti polygamie (imho zde zaměňována s polyamorií), přidejte potrat apod. A náhle máte stvořený svět, spíše lehce nereálnou "progresivistickou" úzce vymezenou sociální bublinu, ve které se celý příběh odehrává... do toho snad kromě indiferentní hlavní hrdinky (a možná cukrářky) komiks nemá vyloženě sympatické postavy, takže mi byly po celou dobu ukradené, nebo mě až štvaly. Když už mám číst něco o romantice, lásce a rozchodech, potřeboval bych asi něco hlubšího, osudovějšího, závažnějšího. Přiznávám, katarze na konci se celkem povedla.

    Celkový dojem: 40%
5752