Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Komiksová adaptace Války s mloky, která před 30 lety vyšla v legendárním časopise Kometa, nyní potěší v knižní podobě všechny příznivce tvorby Jana Štěpánka, ale také ty, kdo se chtějí seznámit s Čapkovým dílem ve zjednodušené formě. Čapkovo zamyšlení nad odlidštěním naší společnosti, jeho ostrý nesouhlas s rozpínavostí některých ideologií a varování před nevšímavostí a neangažovaností jsou velmi aktuální témata i v dnešní době.

Scénář
Jan Štěpánek
Předloha
Karel Čapek
Art
Jan Štěpánek
Barvy
Jan Štěpánek
Obálka
Martin Pospíšil, Jan Štěpánek
Redakce
Jiří Matoušek, Eva Mrázková
Žánry
drama, sci-fi, válečný
ISBN/ISSN
978-80-2642-156-6 (CPress (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
304 g
Stran
48
Cena
199 Kč
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš13.1.2022 11:54Válka s Mloky
    S ABC variantou jsem se setkal jako malej a Štěpánkova kresba se mi líbila, nikdy jsem ovšem neměl komplet a ani nikdy Válku s mloky nečetl. Později jsem setkal s kometa verzí, o mnoho let později a také jsem VsM nečetl, až jsem nakonec byl upoután luxusní obálkou této malé knížky, koupil a asi po roce na starý kolena přečetl. :) Na zadní obálce je krátké info o strastiplné pouti a variantách vydání VsM, které zde prakticky přepsal Ivan Kučera. Je fajn, že kniha vyšla, ale mohla být součásti Velké knihy komiksků Jana Štěpánka, kde jich tedy chybí víc. Co se týče kresby, té vévodí obálka, v komiksu je taková dětská, Štěpánek má svůj osobitý styl, pěkné barvy, mně se líbí a mám jí od mala spojenou s abc (Dva šediví týpci s knírem vypadají jako Venda Klausů). Příběh vyšel v Kometě 1-4 a podle toho je rozdělen, první dva sešity jedou v hodně zkratkovitém stylu a místy story nedává smysl, což je dost otravný a útrpný, od třetího sešitu nastane zlom a Štěpánek volí dokumentární způsob vyprávění, což mě chytlo až do konce. Vyústění příběhu má sílu. Původní dílo Karla Čapka jsem nečetl a číst nebudu, ač mě k tomu komiks vyloženě vybízí. Btw. máme tedy 4 verze: 2 zkrácené (abc, zoo vydání), 2 celé (kometa a tato kniha), bylo by fajn, kdyby dokumentární styl vyprávění jel Štěpánek od začátku, dal bych 5*, takhle vidím silný mínus v přetrpění úvodních dvou celků, dávám 4*.
  • Norri
    Norri mecenáš21.10.2021 14:12Válka s Mloky
    O tom, že Karel Čapek byl geniální, není pochyb. Jeho díla mají sílu i dnes. Stejně nadčasová se zdá být i Štěpánkova adaptace Války s mloky. Na první pohled vás zaujme parádní kresba. Při čtení však zjistíte, že román prošel radikální redukční dietou a zbyly z něj jen hesla a ikonické momenty. Pro nějaké pečlivější srovnání si budu muset znovu přečíst originál. Navzdory oné zkratkovitosti to hodnotím převážně kladně. I přes své stáří není komiksová Válka s mloky příliš ukecaná a těch 44 stran uteče hrozně rychle.
  • Daw8ID
    Daw8ID3.8.2021 19:29Válka s Mloky
    Komiksové zpracování známého románu jsem četl už dva roky nazpět, ale tenkrát se jednalo o zkrácenou (co do obsahu poloviční) verzi, která mě příliš neoslovila. Ovšem toto nezkrácené vydání se mi líbilo mnohem víc, příběh celkově lépe navazuje a i když je pár částí, které jsou zbytečně zkratkovité, je to zřejmě potřeba přisoudit formátu, ve kterém komiks původně vycházel, čili v časopise na pokračování. Kdyby byl příběh adaptován už od začátku jako komiksová kniha, věřím, že by obsah mohl nabobtnat klidně dvojnásobně a být skutečně ucelený. I tak se jedná o povedenou adaptaci, kterou mohu doporučit.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš30.7.2021 13:38Válka s Mloky
    Komiks s pohnutou minulosťou. Pôvodne chcel Jan Štěpánek svoj obľúbený Čapkov román previesť do komiksovej podoby ešte v 60. rokoch, ale potom prišli sovietski bratia a šance mu zmarili. Štěpánek svoj vysnený projekt oživil až koncom 80. rokov, kedy začala komiksová Válka s mloky vychádzať na pokračovanie v kultovom časopise Kometa. Nakoniec bol komiks súhrnne vydaný v špeciále Magazín Komety. V nasledujúcich rokoch vyšiel ešte dva razy, ale zakaždým výrazne krátený. V podobe, v akej ho poznáme z Komet, vyšiel v roku 2018 v Albatrose ako samostatná kniha a je to skvelá vec pre každého, komu sa Štěpánkov vizuálny štýl páči. Mne áno, ale príbeh mi vždy pripadal slabší (už v knihe, fakt). Kedysi som ju čítal v rámci povinného čítania a odvtedy ma nebaví. S ohľadom na desivé historické udalosti z prvej polovice 20. storočia, ktoré Čapek predvídal, je dej mrazivý, ale mňa až tak neoslovil. Možnože mu na môj vkus príliš chýbala hlavná postava, o ktorú by som sa mohol oprieť. Napriek tomu tento komiks hodnotím pozitívne, ako vravím nakreslené je to prekrásne a hodí sa k tomu samostatný knižný formát a nie „iba“ vydávanie na pokračovanie v časopise. Možno by bodli nejaké bonusy, v dnešnej dobe by malo ísť už o samozrejmosť, tak ale čo už, nevadí, možno nabudúce.
  • Multiverzum
    Multiverzum25.6.2019 14:54Válka s Mloky
    Možno trošku statické, ale i tak pôsobivé spracovanie kultového románu. Koho nebavila knižka, pretože určite sú na svete aj takí ľudia, sám sa k nim hlásim, toho by prekvapivo mohol baviť komiks.
    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/karel-capek-valka-s-mloky-komiks/
  • PKD
    PKD26.4.2019 16:28Válka s Mloky
    Naprosto kulervoucí,byť značně krátká (nechápu,proč má Krakatit mnohem více str.když Mloci jsou i jako kniha,min.o třídu lepší) adaptace, s přehledem nejlepšího SF Čapka. Byť obálka mi spíše ewokuje:) Lovecrafta,než Čapka.:)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.12.2018 09:38Válka s Mloky
    Příjemný návrat do mládí. Ještě si pořád pamatuji, jak jsem to občas četl v nějakém časopise, asi Ábíčko, ale už si po těch letech nejsem jist. Tenkrát mi to přišlo senzační, dnes už je to pro mě retro, nota bene že už jsem četl i předlohu. Komiks je příjemně nakreslený, ale přijde mi svou povahou cílený na dětské publikum. Zkratkovité vyznění myšlenek a informací, kresba má ráz karikatury, přitom to tak nevyznívá - což je samozřejmě dobře. Jako dítě se s tím člověk vhodně seznámí a navnadí ho to číst předlohu. Pro mě je to dobrá připomínka - shrnutí. Je vidět, že pan Štěpánek rovněž zápasil s prostorem, kterého se mu nedostávalo při tvorbě. Omezený počet stran holt vydá za své a dnes by mu určitě dali mnohem víc prostoru. V tom jsme trochu pokročili za ta komiksová léta. Za mě příjemné na 4 hvězdy.
  • cyboy
    cyboy mecenáš18.10.2018 20:00Válka s Mloky
    Pamatoval jsem si to trochu jeste z mladi a dojem z toho mam porad stejny. Je to desne zkratkovite, az na hranu srozumitelnosti deje. Necist nedavno predlohu a neznat ji, tak z toho asi zaklad pochopim, ale to je asi tak vsechno.
    65%
  • james89
    james8915.10.2018 00:31Válka s Mloky
    Tak tenhle komiks už vyšel ve spoustě vydání, ale tahle nová verze vypadá velice hezky, je vázaná a má asi nejmenší formát. Obálka se podobá vydání Zoo Praha a je zde komiks o klasické, plné délce.
4118
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš21.5.2019 21:34Válka s Mloky
    To PKD: Měl jsem tu čest posedět s panem Štěpánkem a když došlo na téma Válka s mloky, tak ten příběh ohledně délky komiksu je víc než trudný. Sám kreslíř chtěl daleko obsáhlejší počet stran a prý má někde i nepoužité stránky, ale tehdy byla taková doba, že byl nějaký stanovený limit a autor se do toho musel vlézt - mluvím tady o Kometě, kde přímo tato adaptace vycházela na pokračování (podotýkám, že Kometa byla pořád docela svobodné médium, ale jistá omezení se stanovovat musela stejně). Posléze se toho chopilo Ábíčko a celý komiks byl přepracován a ještě zkrácen (samozřejmě samotným Štěpánkem). Tato verze dokonce dlouho platila jako "ta pravá" (vyšla v reedici v roce 2014 http://comicsdb.cz/comics/5403/valka-s-mloky), než se loni vydala původní verze z Komety pod nakladatelstvím Edika aka Albatros. Samotný Krakatit je opravdu "moderní" adaptace, resp. aktuální Štěpánkovo dílo. Je tam opravdu posun a hra s barvami je úplně někde jinde. Zkus si vyhledat jeho samostatné ilustrace do Ikarie a dalších jiných časopisů a knih. Krakatit mi přijde svým tónováním barev jako by to bylo vytrženo z těch ilustrací. Proč to píšu, je to nové a zadaný projekt k tomu, což znamená jistá tvůrčí svoboda. Pan Štěpánek se nemusel nijak zvlášť omezovat a že to "nenápadně" připomíná film Krakatit ze 40. let, jak mi pár lidí nezapomnělo připomenout :-), je v podstatě schválně, slovy pana Štěpánka. Kdekdo by mu to mohl zazlívat, ale Saudek to u Zemana také tak udělal (parafrázuji) a to prý pana Štěpánka vedlo k tomu to adaptovat takto. Dovolil jsem si ti to trochu osvětlit, jestli nevadí, protože to mám přímo od zdroje.