Výpravný komiks napsaný ke stoletému výročí vniku československých legií v roce 1914 vás zavede na všechna bojiště, kde naše národní vojenské jednotky za první světové války působily. Děj knihy se drží známých historických faktů i autentických pamětí legionářů. Chronologicky sestavené události vás seznámí se založením České družiny, zárodkem našich legií v Rusku, stejně tak se spontánním vznikem československých jednotek v Paříži či v řadách českých válečných zajatců v Itálii. Komiks také přibližuje složité politické souvislosti vedoucí k Velké válce, k bolševické revoluci v Rusku nebo k rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku našeho samostatného státu.

Scénář
Zdeněk Ležák
Art
Michal Kocián
Redakce
Richard Klíčník
Žánry
dobrodružný, historický, válečný
ISBN/ISSN
978-80-257-1336-5 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
230 x 290 mm
Tisk
barevný
Stran
104
Cena
398 Kč
  • trudoš
    trudoš editor7.10.2020 06:53Stopa legionáře
    Zpočátku mi byl protivný abíčkovský styl vyprávění, ale to čistě jen proto, že jsem na něco podobného nebyl připravený. Nemám nic proti mluvící kobyle ani mrtvému legionáři, jen mi chvílemi přišel celý ten moderátorský koncept zbytečně infantilní a docela by mě zajímalo, zdali u teenagerů padl na úrodnou půdu. Po informační stránce ovšem velmi poučné, člověk se dozví něco málo o historii svého národa, kterou na škole s učitelem dějepisu kvůli omezenému času probere asi dost těžko. Po technické stránce bych ale rozhodně vytkl rozložení bublin, jež často postrádá jakoukoli logiku. Co se týče kresby samotné, ta je zde čistě doprovodná a osobně bych se vlastně klidně obešel bez ní. Jen reflektuje to, co říká text, takže kdyby nebyla, kontext by čtenáři došel tak jako tak. Výsledný dojem ovšem vesměs pozitivní, snad jen že tu bezvýhradnou adoraci československých legionářů jako absolutních hrdinů, bez kterých by První světová válka dost možná skončila prohrou, mohli tvůrci trochu krotit.
  • karel
    karel mecenáš27.10.2015 12:51Stopa legionáře
    edukativní kousek podle starých ábíčkářských vzorů. kresba solidní, scénář se spoustou zajímavých informací (je to ukecaný a obrázky jsou jen jako doprvod). Ale to sestavení dohromady je matoucí, ze začátku jsem nebyl schopen najít nějakou linku postupu jak to číst (stejně jsem tápal na začátku Jimmiho Corriganna), po pár dalších stranách jsem měl pocit že jsem to prokouk ale za chvíli už jsem byl zas mimo. Nešťasně zvolený způsob podávání informací. Také scénaristické oslí můstky mezi jednotlivými lokacemi příběhu legionářů nejsu úplně ideální.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.12.2014 00:09Stopa legionáře
    Po relativně velmi krátké době tu máme další komiks o českých legionářích. Narozdíl od francouzských autorů jde však o úplně jiný pohled...

    Tak zaprvé, cíleno je spíše na mladší čtenáře. Zadruhé, téměř nekriticky jsou zde legie oslavovány. Sice je třeba k historii přistupovat úplně jinak, na druhou stranu mám pocit, že si nějakou tu menší adoraci legionáři po dlouhých letech bolševické dezinterpretace a nenávisti asi zaslouží. Komiks je jinak velmi pěkně nakreslen a přináší mnoho zajímavých historických faktů. Já bych však s odpuštěním autorů zůstal u toho, co se mi příliš nelíbí... Jsou to především zmatečné grafické kousky v podobě přeskakujících obrázků a zejména dialogových bublin připomínající někdy spíše vánoční stromeček nežli "reader friendly" text. Je to podivná dvojice vypravěčů, fiktivního vojáka a koně, kteří se rádobyhumorně baví moderátorským stylem "a to je velmi zajímavé, Time" - "to rozhodně, Tome...". Je to snaha za každou cenu české legionáře ve všech ohledech ospravedlňovat a jejich činy možná až nereálně zveličovat a vyzdvihovat. Já sám legionáře nesmírně obdivuji a chovám k nim úctu (můj prapředek jedním z nich byl, zatímco druhý, jeho bratr, padl v Itálii na rakousko-uherské straně), považuji jejich činy v mnoha ohledech za velkolepé (ať už v Rusku, Arrasu či Zborově), ale jde to všechno podat jistě "střízlivěji". Pro účely historického přivzdělání a uvědomění si českých dějin však dobré.

    Celkový dojem: 60%
39441