Alternativní obálka
Alternativní obálka
Alternativní obálka
Souborné vydání železničářské trilogie (Bílý Potok, Hlavní nádraží, Zlaté Hory) rozšířené o alternativní konec.

V sugestivních černobílých obrazech vypráví hlavní hrdina příběhy, které i po několika generacích ovlivňují zapomenuté události. Vypráví příběhy zdánlivě obyčejných lidí na okraji společnosti. Po kolejích se dostanete všude, do Lisabonu i do Osvětimi, do vlastní minulosti i do pochybností, které vám zanechali rodiče, příbuzní a přátelé. Příběhy ze století, o němž si myslíme, že už je dávno za námi.

V hlavní roli železničního blues vystupuje Alois Nebel. Narozen ve znamení Vah roku 1948 ve Frývaldově, dříve Freiwaldau, nyní Jeseník. Celý život u dráhy, stejně jako jeho příbuzní. Sbírá jízdní řády, občas zajde na pivo, občas v mlze vidí to, co jiní nevidí. Naposledy pracoval jako výpravčí v Bílém Potoce. Pak mu vlaky, projíždějící stanicí napříč celým stoletím, zatemnily mysl...

V roce 2012 vyšlo v němčině pod stejným názvem a v roce 2014 vyšlo ve francouzštině a srbštině pod stejným názvem viz. ukázky.

Scénář
Jaroslav Rudiš, Jaromír Švejdík (Jaromír99)
Art
Jaromír Švejdík (Jaromír99)
Obálka
Juraj Horváth, Jaromír Švejdík (Jaromír99)
Lettering
Joachim Dvořák
Redakce
Joachim Dvořák
Žánry
detektivka, městská fantasy
ISBN/ISSN
978-80-87260-22-7 (Labyrint)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 230 x 34 mm
Tisk
černobílý
Váha
1022 g
Stran
360
Cena
495 Kč
Varianty
Alois Nebel (2. vydání) (2011)
Alois Nebel (2006)
  • Palebras
    Palebras20.12.2020 10:20Alois Nebel (2. vydání)
    Po shlédnutí několika scén z filmového zpracování jsem nabyl dojmu, že Alois Nebel nesmí chybět v mé knihovně. V hlavě jsem si vytvořil poměrně přesnou ideu o čem pravděpodobně titul pojednává a po zakoupení Alois Nebel poměrně dlouho čekal mezi ostatními nepřečtenými tituly, až na něj přijde řada. Přišel správný čas a já se plný dojmů a očekávání pustil do čtení. Začátek se tvářil velice slibně, kresba mi stylem připomínala Sin city a já si v duchu říkal, že je to přesně to pravé. Postupem času jsem však začal zjišťovat, že ve čtení začínám mít mírný chaos. Čtu stránku, otočím ji a najednou se děj posunul na úplně jiné místo v naprosto jiném čase, prostoru a možná i jiné galaxii, takže se pouštím do luštění, co že se vlastně na jednotlivých panelech odehrává. Takových situací je zde velké množství a přiznám se, že ke konci už mě ani nebavilo luštit, o co vlastně jde. Také ke čtení mladším ročníkům doporučuji Německý, Ruský a Polský slovník, protože nejvíc miluju, když můžu číst texty v cizím jazyce a absolutně nevědět o co jde. Jasně, ony texty nepředstavují nic zásadního a není jich mnoho ale běžný čtenář nemá ponětí o čem se mluví a to v kombinaci se skákáním v čase a prostoru přináší opravdu fascinující zážitek. Štěstí je, že Alois Nebel vlastně nemá žádný ucelený příběh a čtenář tedy dostává pouze střípky ze života hlavních protagonistů, doplněné o historické reálie a různá vyprávění a vzpomínky. Ono by to v podstatě stačilo, nebýt onoho zmatečného vyprávění, kterému v žádném případě nepomáhá ani kresba, která je ve většině případů zmatená stejně jako scénář. Možná jsem měl velká očekávání, nebo jsem prostě jen nepochopil autorův záměr, ale musím se přiznat, že mě to moc nebavilo. Někdy tomu ještě dám rozhodně šanci, protože například první kapitola Bílý Potok mě opravdu bavil. Ovšem momentálně po prvním přečtení to vidím na průměr, který ve mě nic nezanechal a hodně mě to mrzí, protože zrovna na Aloise jsem se tolik těšil. Tak snad na druhý pokus!
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.12.2017 13:42Alois Nebel
    Pecka, jednoznačně pecka. Pochmurný a filosoficky laděný komiks o obyčejných lidech. Nemám co bych k tomu dál dodal. Pro severomoraváka to má o to větší rozměr, který doceníme jen my. Vizuálně je to netypické a netradiční na komiksové poměry a pardon, ale srovnávat to se Sin City je kravina - snad možná co do té černobílé, ale tento komiks si jde vlastní cestou. Pokaždé když čtu Aloise Nebela, vždy začnu přemýšlet nad tíhou života a světa, která visí nad námi. Hezký román pro zamyšlení se a trochu hodit zpátečku.
  • louza
    louza8.12.2017 11:30Alois Nebel (2. vydání)
    Alois Nebel je českým Forrestem Gumpem. Hodný leč trochu mimoňský charakter tak trochu laxně plynoucí proudem dějin s jediným životním středobodem - železnicí. U ní celoživotně pracuje a bydlí. Když se chce uklidnit, čte si jízní řády a na dovolenou jezdí na pražské hlavní nádraží. Nebel je ve své fádnosti zajímavým antihrdinou, jehož ústy autor cituje zajímavé historické příběhy z Jesenicka i z Prahy a nechybí ani nosná hlavní linka s kriminální zápletkou kolem němého. Ač kniha patří jasně do alternativního proudu, má přesah i do toho hlavního a je jen na čtenáři, jestli se upne jen na hlavní příběh, nebo si ho bezezbytku užije v celé alternativní šíři. Střet obou proudů je zde vyvážený jak příběhově, tak formálně. Jaromírovo grafické zpracování knihy si bere za vzor práci Franka Millera, která jako taková spadá jak do umělecké, tak i do konzumní škatulky a díky ní je Alois Nebel opravdu světově vypadající kniha v níž je forma v plném souladu se scenářem. Alois Nebel je komiks který si svůj věhlas plně zasloužil.
  • Indy
    Indy5.4.2012 11:45Alois Nebel (2. vydání)
    Zajímavé dílko se zajímavými výjevy velmi netradičního hlavního hrdiny. Část odehrávající se na Hlavním nádraží v Praze se mi líbila nejvíc. Nenudil jsem se a čtení utíkalo rychle. Jen jsem se často ztrácel v tom, co se vůbec děje:)
  • lukascus
    lukascus6.11.2011 01:02Alois Nebel
    Obrázky neobvyklé, tajemné, navozující stísněnou a ponurou atmosféru - to patří ke kladům románu, ale scénář mi přijde poněkud zbrklý a místy nedotažený. Hodně jsem se v příběhu ztrácel, musel jsem neustále listovat zpět, abych pochopil, o co se jedná (což se mi někdy nepodařilo pochopit vůbec). Určitě je to důležitý počin v české tvorbě, ale já dám pořád přednost raději např. Lomové nebo Saudkovi.
  • Const.ex
    Const.ex2.11.2011 18:16Alois Nebel (2. vydání)
    První dvojstránka: Mignola v černobílém provedení!!! Druhá dvojtránka: Frank Miller (hlavně na stránce, kde je Němý ve sprše... to už ze Sin City snad líp překreslit nešlo)!!! ...a takhle se to opakuje skoro až do konce! + příběh, který nezaujme = 60%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.7.2011 08:28Alois Nebel (2. vydání)
    Nebel pěkně pohromadě...
  • flipflop
    flipflop9.5.2010 00:06Alois Nebel
    Parádní atmoška a pohodově plynoucí příběh. Moc se mi to líbilo a udělalo radost.
  • goldschmidchen
    goldschmidchen7.10.2009 12:46Alois Nebel
    Musím říci, že jsem pořád čekal nějaký dynamický děj a on nepřišel. Každopádně na český comics opravdu nadprůměr..!
  • kjghme
    kjghme15.6.2009 23:05Alois Nebel
    tenhle styl mám rád, prostě tak, stejně jako Rudiše,
  • willis
    willis7.9.2007 22:49Alois Nebel
    Jo, ještě co mě praštilo do očí když jsem Nebela otevřel poprvé je lettering. S tím si mohli autoři dát tochu práce aby vypadal trochu víc komiksově a ne takhle levně. Po pár stránkách jsem to sice přestav vnímat, ale jak říkám první dojem nebyl zrovna nejlepší.
  • willis
    willis5.9.2007 14:05Alois Nebel
    Myslim, že pro ty co znají Jesenicko a zvlášť pro rodáky tahle knížka musí být kult. Jinak vyprávění zajímavý, děj tak nějak pozvolna plyne, občas jsou tam ale nějaké podivné časové skoky a poslední díl už mi trochu připadal zbytečně nastavovanej až trošku křečovitej (povodeň ?!), ale nějak zakončit se to muselo. J.Švejdík nastudoval černobílýho Millera a Sin city na jedničku, ale kresba se k atmosféře se k příběhu hodí Zatim nejdospělejší (jestli se to tak dá říct)český komiks, který se podařilo natáhnou do úctihodné délky.
  • Woffce
    Woffce7.8.2007 20:43Alois Nebel
    Skvělá atmosféra

22221621