Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Sešit Anarchix s podtitulem "Anarchistický komix z hlubin 90. let" je druhý komiksový počin Nakladatelství Československé anarchistické federace, komiksová edice

Obsah:

Comicsy:
Kronštadt - Znásilněná revoluce (4 strany) - Épistolier & Volny
Poslali jste... (komiksy od čtenářů) (3 strany) - mh
Durruti (5 stran) - Manuel Rodriguez
Anarchix (5 stran) - ?
I Am Palestinian! (2 strany) - Carlos Latuff
Likvidator - Čas reflexe (1 strana) - Ryszard Dabrowski
Konec komunismu (1 strana) - Mix & Remix
Kormidlo osudů (4 strany) - M@P
Zahrada / The Garden (4 strany) - Jay Kinney
No Exit (2 strany) - Andy Singer
Veselá výchova - Lekce č.1: Jak se efektivně zbavit odpadu? (1 strana) - ?

Publicistika:
Úvodem
90 let od povstání v Kronštadtu
Buenaventura Durruti

Scénář
Ryszard Dabrowski, Jay Kinney, Carlos Latuff, Martin Přibyl, Manuel Rodriguez (Spain), Andy Singer
Art
Ryszard Dabrowski, Jay Kinney, Carlos Latuff, Martin Přibyl, Manuel Rodriguez (Spain), Andy Singer
Žánry
underground
ISBN/ISSN
Nakladatelství Československé anarchistické federace
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
148 x 210 mm
Tisk
černobílý
Stran
40
Cena
40 Kč
Originál
- (-)
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš24.4.2023 15:57Anarchix
    Asi bych shrnul hodnocení jednotlivých příběhů stejně jako George Walker Bush. Nejvíc určitě vyčnívá Zahrada, líbil se mi i krátký Likvidator, Veselá výchova, No Exit a I Am Palestinian! Zbytek nestojí za zmínku, snad jen že to Kormidlo osudů je fakt, jak kdyby to napsal dvanáctiletý edgelord. Ty čtyři * to ale v průměru dá.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš15.1.2012 18:41Anarchix
    Jediný komiks, který stojí opravdu za něco, je Zahrada. Tu si dovedu představit klidně i v Aarghu! Příjemným překvápkem byla i rubrika "poslali jste". Kronštadt a Durruti jsou zpracováním fádní a je třeba se hlavně u Durrutiho ne úplně vyznat v historii (tedy alespoň její oficiální interpretaci, jak by mi asi fandové áčkařského světonázoru vytkli). Jo ty expropriace mě taky pobavily. Anarchix působí mile amátersky a retro, naopak hořkou pilulkou je pro mě Kormidlo osudů. Samozřejmě jsem si rád přečetl alespoň jeden příběh z dnes již mýtického Čtyřlístku 666, ovšem jeho úroveň je mizivá a vtipný mi nepřišel rovněž.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.4.2011 17:42Anarchix
    Tož asi nejdříve k pomateným komentářům ála novinky.cz pode mnou (nechci tím tady špinit komentáře, více kdyžtak pindárna), ale...
    203902: Jaké pokřivení? Narážíš-li na antifašismus, tak ten je takřka neoddělitelnou rukou anarchismu. Že je anarchimus a "anarchismus", s tím se dá bezpochyby souhlasit, ale to dnešní velice fádní, ale moderní, srovnávání nácků s anarchisty jakožto jinou stranu stejné mince tzv. extrémismu, musím odmítnout jako hloupé a povrchní.
    kabukiman: Ostrý výrok od člověka, který to ani nečetl. Také koukám, že média a jejich nálepka "extremismus" dělá svoje.

    Ale k samotnému komiksu. Dost jsem jsem se na něj těšil, protože mlácení nácků je vždycky švanda. Jenže ouha, je to především anarchistický komiks, takže se člověk musí opět obrnit proti masivní levicové (dle anarchistů spekulativní označení) palbě. O bankovních loupežích mile označovaných jako "expropriace" ani nemluvě. Tenhle "sborníček" nelze hodnotit celkově, protože kvalita a "žánr" dílek se značně liší.

    Zprvu bych chtěl opět vyzdvihnout (jako u Likvidátora) historické vsuvky krátce osvětlující zobrazované události. Nemůžu se však zbavit dojmu, že hlavní díla sešitu by se lépe daly odvykládat normální psanou formou, neboť ta komiksová nepřináší vůbec nic navíc, leda malé ozvláštnění a "sexy" podobu. To platí o Kronštadtu. Durruti a Anarchixu. Pak jsou zde dílka zcela troufalá a demagogická (I Am Palestinian!), nijaká (Konec komunismu) a až zcela stupidní, vymletá a debilní (Kormidlo osudů). Na druhou stranu tu najdeme až umělecky hodnotná (Zahrada), vtipná (No Exit, Veselá výchova - Lekce č.1: Jak se efektivně zbavit odpadu?) a vtipně zajímavá a originální díla (rubrika Poslali jste...).

    Přes všechny minusy (často vyplývající spíše z jiného světonázoru) se rozhodně těším na další komiksy ČSAF.
242
  • vasek
    vasek22.4.2011 21:42Anarchix
    Kabukimanovi i DvaNulaTřiDevětNulaDvojce rozumím. Narozdíl od ČSAF Likvidátora, bych po tomhle titulu rozhodně nesáhnul. Řešení obálky je totiž krajně nešťastné. Zakuklenej idiot s větví v ruce, hrozící zaťatou pěstičkou... Mňo, to je pošušňání, který si zkrátka nechám ujít. Ať už je obsah jakýkoli (a věřím, že není zas tak špatnej), obálka definitivně odsouvá celej magazín do kopru. Nevím, jestli tímto oběživem chtějí "Áčkaři" působit na širší veřejnost, každopádně podle ústředního motivu bych tipoval spíš opak. Místo nějakých rouzmných argumentů tahle obálka křičí: "My sme velký tvrďáci. A kdo není s náma, ten dostane polenem přes palici!"

    A navíc...Ehm... Jestliže anarchisti neuznávají osobní vlastnictví, pak mi těch 40 kaček chca nechca zavání kapitalismem :-)


    Walker: první dva komentáře bych osobně nepřirovnával k fóru na Novinkách, jelikož ona platforma, na níž si výkvět tuzemských primitivů brousí svůj "ostrovip", je nesrovnatelná s čímkoli... :)
  • 203902
    20390221.4.2011 21:50Anarchix
    Kabukiman: Tento komiks je produktem pokřivení českého anarchismu do stavu protiváhy proti neonacistickým extrémistům a již nemá vůbec nic společného s myšlením označujícím se slovem "anarchismus".
  • Kabukiman
    Kabukiman18.3.2011 10:06Anarchix
    Nebudu to hodnotit,když jsem to nečetl a nevím tudíž o co jde,ale pravda je taková,že bych to asi ani nečetl,kdyby se mi to náhodou dostalo do ruky. Nelíbí se mi už ten áčkař s kuklou a klackem. Nemám rád extremismus v žádné podobě,takže tohle bych si nenechal ani kdyby mi to někdo dal zadara....