Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Dílo Edwarda Goreye se vymyká zařazení - za svého života neustále experimentoval s texty beze slov, s knihami o velikosti krabičky od sirek, s příběhy obydlenými podivnými postavami nebo předměty. Jeho díla mají více vrstev. Dítě je může číst jako divný komiks, dospělý jako „gotický" příběh a vytříbený čtenář rozezná vrcholnou surrealistickou poetiku. V českém prostředí se Gorey objevil jenom jednou - ve třetím čísle novinového vydání Revue Smaragd (1969), kde vyšel překlad jeho knihy Object Lesson pod názvem Nezvratný důkaz. Kuriózní lenoška a jiné příběhy nabízí kromě nového překladu tohoto dílka také tři další, neméně půvabné ukázky „viktoriánského komisu".

Scénář
Edward Gorey
Art
Edward Gorey
Obálka
Edward Gorey
Překlad
Václav Cílek, Jaroslava Kočová (Koudelka)
Žánry
historický
ISBN/ISSN
978-80-7363-225-0 (Dokořán)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 205 mm
Tisk
černobílý
Váha
414 g
Stran
112
Cena
250 Kč
  • wolfgang
    Edwarda prostě miluju. Ta estetika ilustrací ze starých brakových románů nemá chybu. A umí zatraceně pobavit.
  • Netorack
    Ke knize jsem se dostal bohužel až po Octárně a Hloupém žertu a od počátku čtení Lenošky mi bylo jasné, že jsem do říše pana Goreyho vstoupil špatným vchodem. Tahle kniha je minimálně o stupeň lepší než obě později vydané. Za mě 4,5 hvězdy, pokud by sbírka obsahovala nějakou povedenou abecedu (což je můj neoblíbenější útvar páně autora), bylo by to jasných pět. Dávám nakonec pět i tak, je to prostě lepší než ta Octárna.
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.6.2012 10:20Kuriózní lenoška a jiné příběhy
    Několikrát jsem tuto knihu nasraně odhodil, co je to za rádobyintoušskou kokotí pyčovinu, ale pak jsem na to přišel! Nesmí se na ní moc spěchat, je třeba číst pomalinku, listy otáčet co prst prstík mine a nemít přehnané očekávání v kontinuitu dějové linie. Pokud člověk zpomalí ještě více, začne si užívat hutnou surrealistickou poetiku a musí se sklonit před geniálností tohoto dílka, které spřádá obrazce a okamžiky bez jakéhokoliv vodícího schématu. Pokud si k tomu pustí ještě Tiger Lillies a zpomalí ještě malinko, bude zážitek přímo extaktický. Jsem rád, že nejsem úplný debil a dokázal jsem nakonec ocenit sílu tohoto téměř dokonalého počinu. Kdo čte komiksy na čas, tak zde moc nepochodí a bude akorát nasraný jako já při mých prvním uspěchaných pokusech zdolat tuto parádičku.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš29.12.2011 16:09Kuriózní lenoška a jiné příběhy
    Tak trochu šálek mé kávy... vsadím se, že autoři mnou adorovaných Večerů Analogonu, měli s Goreyem své zkušenosti.
  • Woffce
    Nebudu se ani pokoušet popsat svůj dojem - je nepřenosný (možná i pro svou velikost). A důvod lze vyčíst třeba dole u Draco... :---)

  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.12.2009 15:59Kuriózní lenoška a jiné příběhy
    Naprosto parádní skloubení viktoriánství a "nonsensualismu" Edwarda Learyho.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin31.7.2009 22:32Kuriózní lenoška a jiné příběhy
    Nádhera.Kresba osciluje mezi viktoriánstvím a art deco,nádherné stylizace,tajemné dětinské texty a děj i vyvrcholení je čistě na imaginaci čtenáře.Miluju to od první chvíle,co jsem to otevřela.
  • vasek
    Trochu okrajová věcička, která je imho komiksem jen tak "líznutá". Text vidíme pouze pod obrázky a text je navíc i hlavní nositel příběhu. Právě ale spojení obrázků s textem vytváří poněkud netradiční a nápaditou realitu.
    Kniha je rozdělena do několika povídek, každý příběh má nějaký začátek a gradaci, případně i vyvrcholení (nechci přímo použít termín konec nebo pointu).
    Spíš než k surrealismu bych sekvence zařadil někam do pseudo-dada. Na surrealismus je to málo surrové a na dada to má moc hlavu a patu. :-)
    Za přečtení stojí. Navíc po několikerém přelousnutí se v tom dají najít i nové věci.
  • Dr_Bilo
    Spojení viktoriánské kresby a surrealistického scénáře je takové... Roztomilé.
1231