Páté číslo brněnského komiksového fanzinu.

Obsah:
Jézédáček - Pieter De Poortere (Belgie)
Radegast - Tomáš Prokůpek, Tomáš Jirků
Divoká Hadice - Jiří Zimčík
Skok - Karel Jerie
Veverka a zajíc - Zuzana Andělová
Stripy - Kamil Tatar
Bez názvu - Helge Reumann (Švýcarsko)
Errol 2 - Lars Sjunnesson (Švédsko)
Martin "Belzebub" Plško - rozhovor - Martin Přibyl (publicistika)
Miguel - Juraj Kováč (Slovensko), Andrej Jambrich (Slovensko), Martin Plško (Slovensko)
Rybář - Jiří Husák
Marná snaha - Jiří Grus

Internetová stránka: http://zkrat.comx.cz

Scénář
Zuzana Andělová Vízková, Pieter De Poortere, Jiří Grus, Jiří Husák, Andrej Jambrich, Karel Jerie, Tomáš Jirků, Juraj Kováč, Martin Plško (Belzebub), Tomáš Prokůpek, Helge Reumann, Lars Sjunnesson, Kamil Tatar, Jiří Zimčík
Art
Zuzana Andělová Vízková, Pieter De Poortere, Jiří Grus, Jiří Husák, Karel Jerie, Tomáš Jirků, Martin Plško (Belzebub), Helge Reumann, Lars Sjunnesson, Kamil Tatar, Jiří Zimčík
Obálka
Tomáš Jirků
Lettering
Martin Přibyl
Překlad
Martin Přibyl
Publicistika
Martin Přibyl
Redakce
Martin Přibyl, Tomáš Prokůpek
Žánry
akční, humorný, magazín, underground, ze života
ISBN/ISSN
Martin Přibyl
Vazba
sešit v měkkých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
barevný / černobílý
Stran
44
Cena
75 Kč
Originál
- (-)
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš19.8.2011 13:53Zkrat #05
    Asi TOP Zkratu, v tomhle čísle se mi líbilo snad vše (i když Jerie mě zde trochu zklamal). Těžké vybírat TOP, ale nakonec Helge Reumann, cena sympatie pro Jézéďáčka.
  • Kapis
    Kapis mecenáš27.8.2009 22:34Zkrat #05
    Výborné číslo. Jézédaček to je borec, taxe má hospodařit...:-D;-) Tleskám K. Jerriemu za malou poctu Jimmymu C.
    Reumann i Sjunnessonův Errol jsou pořádné palby, především ten kočičí happy end, jaxi nevzrušené letí dvě a půl strany - no paráda, Radegast, rybář i závěrečný Gruss hodně v pohodě, takže toho co se mi nelíbilo, bylo vskutku minimum. Moc velká spokojenost.
  • Spacecore
    Spacecore17.12.2007 19:49Zkrat #05
    Tak tohle číslo se povedlo na výbornou!Nepustil jsem ho z ruky několik dní a pořád jsem si v tom listoval.Tak popořadě...Jézedáček - nehoráznej černej humor,u toho sem málem chcíp smíchy.Radegast - jak českej Hellboy,takový věci tady chyběj.Perfektní scénář,i kresba.Divoká Hadice - Dobře vychytanej a hravej komiks.Skok - pohoda,škoda že to není barevně.Veverka a zajíc - jednohubka,ale donutila mě se zamyslet,takže plus bod.Stripy kamila tatara - já tendle druh stripu sice moc nerad,ale todle bylo v klidu.Helge Reumann - dobrej švýcar.Erol - tentokrát mě velice pobavil,a ani mi nevadilo že zabral nějakých 5 stran.Rozhovor s Martinem Plškem - fajn.Miguel - Hodně fantasticko-poetické.Tak tahle věc mě hodně chytla,spokojenost!Rybář a Marná snaha-příjemné zakončení fanzinu.Prostě...Kéž by v česku vycházel každý měsíc alespoň jeden podobný fanzin.
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš25.9.2005 14:17Zkrat #05
    Ja si takéto fanziny ako Zkrat, Aargh alebo Pot nezvyknem kupovať, ale tentoraz som mal chuť na niečo nové, originálne, nie zabehnuté a krátke (resp. lacné). Nový piaty Zkrat mi to dokonale poskytol. "Jezedáček" bol skvelý, "Radegast" ma síce pritiahol (ku kúpe) kresbou ala Mignola, ale príbeh ma akosi neoslovil. "Divoká hadice" z Cyklu 5 bola plná vtipných nápadíkov, "Skok" na krátkom mieste skvelo náražkovitý, "Veverka a zajíc" na malinké zamyslenie a "Stripy" Kamila Tatara trošku haluzné ale nič viac. Reumann a jeho "Bez názvu" o polomŕtvom chlapíkovy sa mi strašne páčil. "Errol" aka "mačka čo letela príliš dlho" bola trochu mimo môj chápací okruh (aj keď som vďaka márovi bohatší o poznanie, že to nevadí ;)). A Miguel by mal na mňa asi o čosi väčší dopad pred rokom, dvoma. V každom prípade som mal ten pocit, že "to poznám". "Rybář" a "Márna snaha" patria k veciam, ktoré mám rád. Aj keď rybára som pochopil a márna snaha ma trošku dostala posledným obrázkom. Dokopy som dostal to, čo som chcel. Za 109 Sk nový vietor do mysliacich plachiet. Odporúčam.
  • karel
    karel mecenáš21.9.2005 12:40Zkrat #05
    to Zack: ano jistě, Radegast je vykrádačka, ale bože jaká krásná! Poslední obrázek jak kdyby vymyslel a kreslil Mignola! Víc takovejch zlodějin. Kdo umí ten umí!<P> to mára: dobrá vychytávka s tou šachovnicí!
  • mára
    mára mecenáš20.9.2005 17:43Zkrat #05
    nejspis jsme nepochopili, jestli jsme to pochopili. mozna teda, ze jsme to pochopili... ale to je jedna z veci, ktery se mi na tom libi, prave :)
  • M@P
    M@P20.9.2005 15:10Zkrat #05
    Co je na tom Grusovi tak nepochopitelnýho? Stačí si jen přečíst nadpis, podnadpis, případně ještě jednou komiks a je to.
  • Zack
    Zack admin19.9.2005 13:36Zkrat #05
    Grusuv kratas sem taky totalne nepobral, Radegast je proste vykradacka, je to solidne odvedeny remeslo, ale kluci imho maji snad proboha i na vlastni osobite veci, ne? Nejvic me pobavil Rybar, jak stylem, tak pointou. Celkove, myslim, ze si Martin zas hodil latku hodne vysoko... vyborny cislo.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš18.9.2005 00:37Zkrat #05
    U me jasnym leadrem toho cisle je "Radegast", Jak pise Karel, paradni cesky pocin, jen si povzdechnu, ze barevny by se mi taky libil vice. Druhe misto ma u me "Errol". Co se tyce poetiky, tak vice nez "Veverka a zajíc" se mi libil "Rybar", je nadherne nakresleny-colorovany. "Skok" je prijemna poklona Jimmimu Corriganovy. Co se mi naopak nelibilo je "Miguel". Ostatni vecicky jsou taktez prijemne, takze tenhle "Zkrat" za tech 75Kc jiste stoji.
  • mára
    mára mecenáš15.9.2005 19:27Zkrat #05
    jenom malou vytku k veverce a zajicovi - ta sachovnice je tam blbe otocena (o 90 stupnu), ale tim nechci nikomu kazit dojem z toho skvelyho komiksu :)
  • karel
    karel mecenáš14.9.2005 09:09Zkrat #05
    ad Mara: grusuv kratas jsem nepochopil. Errol je bajecnej. Radegast mi prijde jako paradni ceskej pocin (mam rad helboje a todle je fakt stejna krevni skupina bajecny scenar a kresba dobra a osobita (helbojovita) - bohuzel v nejakcnejsich partiich pro mne dost necitelna mozna tomu chybi barvy! = bajecna obalka. veverka a zajic je pro mne diademem cisla - positivni poetika (takovy sachy chci - ma to pro mne az holdstokovsky nadech). zimcik to taky umi moc hezky
  • mára
    mára mecenáš7.9.2005 20:07Zkrat #05
    Ten Grusuv jednostrankovej kratas na konci je skvelej. Nejsem si jistej, jestli jsem to uplne pochopil, ale zabavilo me to. Na druhym miste je u me ten Sved Sjunnesson a jeho skvela kocicka. I v jednom z minulych Zkratu byla pozoruhodne vtipna... a treti misto davam Zuzane Andelove a jeji Veverce a zajici. Pekny cislo, vyderzaj pionjer.
353