• trudoš
    trudoš editor26.2.2022 15:54Daredevil: Muž beze strachu #03
    Zápletka s Black Widow super, jednoduchý nápad, který kombinuje moderní špionážní romány s klasickými marvelovskými komiksy. Stejně kvalitně pak Brian Michael Bendis pracuje i s dalšími postavami. Hodně se mi přitom líbily různé výtvarné styly, kdy Alex Maleev nápaditým způsobem navozuje atmosféru. Na scénáři pak obzvláště kladně hodnotím, jak aktéry polidšťuje. Psychologie sice ne vždy funguje bezchybně a občas je znát, že si autor vypomůže nějakou vlastní berličkou – přesto mě superhrdinové či superpadouši bavili desetkrát víc, než kdyby jen měli elasťáky a skákali po barácích. A to čistě proto, že jsem chápal motivace a fandil jejich cílům. Taky se zde skvěle pracuje se sociálními tématy, které by člověk v podobném komiksu nečekal, obzvláště dobrá linka je ta s White Tigerem a jeho následovnicí, nebo samozřejmě významově údernější zápletka s Boltem. Tahle éra Daredevila je zkrátka naprosto unikátní a je velká škoda, že z ní můžeme ochutnat jen výřez v podobě těchto čtyř omnibusů.
  • trudoš
    trudoš editor23.2.2022 15:15Moje kniha Vinnetou
    Vizuálně nádherná publikace, Toy Box do toho dává všechno a je dostatečně svá, aby ji nikdo nemohl obvinit z plagiátorství. Zároveň umí skvěle propojit kresbu s textem, který tak tvoří jednolitý celek, vzájemně nerozpojitelný. Samotné motto vyprávění je dokonalé, přičemž úsloví „Moje kniha Vinnetou“ mi už navždy zůstane v podvědomí. May zabil Rudého bratra? Nakašlat, v mé knize a v mém světě Vinnetou žije a dál si vesele střílí bělochy!
    Naneštěstí ústřední motiv scénáře mě moc neoslovil. Což o to, téma je silné a umělkyně se s ním snaží poprat na maximum, jenže na smutnění po přítelkyni, o které komiks v důsledku řekne tak málo, mi to celé přišlo jako mnoho povyku pro nic. Z útržků je znát, že Semtexdesign byla dosti svérázná osůbka s vlastním životem, do kterého autorka zas až tolik nepatřila, takže spoustu dějových linek o ní samotné zůstane neukončeno. Navíc se těžko ztotožňuje s figurou, jejíž životní styl je mimo moje chápání.
    Přes všechny mé výhrady však povedený a dojemný příběh.
  • trudoš
    I když mi většina příběhů z dnešního pohledu přišla nečitelná, naivní, upovídaná a občas skoro až slabomyslná, přesto má tohle album nepopiratelné kouzlo. Už jen kvůli tomu, že se člověk může poprvé seznámit s počátky jednotlivých superhrdinských ikon, na které se odkazují v nejednom dobrodružství, stejně jako si později vychutnat různé narážky či parafráze, protože už bude vědět, o čem je řeč.
    Ovšem ne že by šlo o snadné čtení pro někoho, kdo je zvyklý na moderní komiksy. Mě osobně nejvíc dali zabrat Fantastic Four, X-Men a Avengers a o to víc fascinující je, jakou slávu si tyhle série nakonec vybudovaly. Naopak příjemně překvapil funkční začátek Spider-Mana a Dardevila, v rámci toho, o jak staré komiksy jde, stejně jako šíře scenáristického humoru, kdy dokážou být tvůrci v jednu chvíli smrtelně vážní a v druhou nestydatě vtipní. Scénáře však bývají dost šablonovité, především pak u týmovek, které jako by byly napsány přes kopírák. Ale nostalgie je to po všech stránkách fantastická.
  • trudoš
    trudoš editor20.2.2022 22:17Comicsové legendy #24: Wolverine #06
    Přišlo mi to maličko slabší, než předchozí alba. Především kvůli tomu, že z příběhů vymizela divokost, která Wolverina doposud provázela. I tak ale vyprávění oplývá vtipnými hláškami a zajímavým dějem. Loganův svět se začíná zaplňovat neznámými superhrdiny a superpadouchy, až v nich člověk chvílemi ztrácí přehled. A přestože jsou zápletky nápadité, hlavní motivy bývají často nevyužité nebo naopak – co šlo zúročit na pár stránkách, je roztaženo na celý sešit.
    Kniha je tvořena souvislým příběhem, plným eskapád s množstvím Marvelovských figur, které se furt vracejí a vracejí a jsou bojovány stále ty stejné bitvy, až to začne být trochu únavné, přičemž na celku je znát, jak byl šit horkou jehlou. Vybočují z toho epizody Moře neviňátek s báječně hororovou atmosférou, ovšem nezvládnutým finišem, a pak Den pod psa s oldskůlovým podkresem, ale bezvýraznou pointou. Každopádně super devadesátky, jak kulisami, stylem oblíkání či slovníkem. Tohle prostě není věc, která by šla někdy napsat znovu.
  • trudoš
    Úplně marné to není, ale opět si připadám, jako bych naskočil do rozjetého rychlíku, což je zapříčiněno především tím, že příběh nenavazuje přímo na předchozí Smrt rodiny, ale rozvíjí hodně zeširoka zcela novou epizodu z Batmanova života. Kam přesně přitom tahle epizoda spadá, ještě není zcela jasné, protože zpočátku začíná trochu postapokalypticky a vzápětí se vrací na samotný začátek hrdinné dráhy Bruce Waynea. Časově je to sice zahrnuto do minulosti v rozmezí několika měsíců, ale ta zhroucená společnost, zarostlé mrakodrapy a zvířata v ulicích mi tam jednoduše nějak nesedí; přijde mi to moc na efekt, než aby to mělo logiku. Uvidíme ovšem, co přinese přímé pokračování.
    Ovšem, při srovnání s Rokem jedna (k čemuž svádí název) Frank Miller jasně vede. Rok nula má sice nápaditého záporáka, který je provokativně padoušský, ale chybí tomu vnitřní síla. Temný rytíř je tu prostě takový, jakého ho známe a všechna ta omáčka kolem jeho zrodu zdaleka nepůsobí tak akčně a drsně jako u Roku jedna.
  • trudoš
    trudoš editor20.2.2022 11:58Leonardo #03: Kdo to vlastně je?
    Mé nadšení z celé série maličko vyprchává, protože buď jsem se nasytil prvními dvěma sešity, nebo už se dostávám do věku starého páprdy, jehož rozesmějí pouze filmy ze zlatého fondu Bořivoje Zemana. Což o to, ony ty krkolomné úrazy, pády a karamboly mají stále svoje kouzlo, ovšem fórky se začínají opakovat a pointy jednotlivých scének jsou značně předvídatelné. Zachraňuje to bezezbytku hravá Turkova kresba, plná detailů mimo plán, jež všechny ty vynálezy Leonardovy geniální mysli dělají o tolik realističtější. Scénáře Boba De Groota však najednou postrádají šmrnc originality, protože věčně se opakující scény, jak mistr mlátí líného učně a obráceně, jsou sice zábavné, ale také pořád stejné. Paradoxně mě tak mnohem víc bavily bezeslovné rozepře kočky s myší, jež se v mnoha epizodách odvíjejí na pozadí konfliktu ústředních hrdinů. Na druhou stranu, tohle je přesně ten typ komiksu, který i když otevřete každý rok znovu, neustále v něm najdete momenty, které vás bezprostředně rozesmějí.
  • trudoš
    Po dočtení alba Zrozen k zabíjení jsem sérii neprozřetelně věštil vyhoření, protože ty nejzajímavější motivy Peter Tomasi vystřílel hned zkraje. Jsem rád, že můžu říct, jak moc jsem se pletl, protože ani sešity 9 až 14 (plus bonusová 0) nijak neubírají na zběsilém tempu nastaveném předchozím albem. Vztah mezi Batmanem, coby trudomyslným otcem a Damianem, coby nezbedným synkem získává na opravdovosti a celistvosti, aniž by přitom vyprávění sklouzávalo k nějakým prvoplánovým melodramatům. Ostatně, padouch se zaseknutým bumerangem v hlavě a zombíci v ulicích Gothamu vás rychle vyvedou z dojmu, že by tvůrci brali scénář nějak smrtelně vážně. Příběhy tak oscilují na hraně komedie i dramatu, aniž by přitom jedno vylučovalo druhé, což celé ještě podtrhuje dynamická kresba Patrika Gleasona a dalších. To nejpodstatnější přitom na sérii je, že i těm co nečtou originály konečně dojde hluboký smutek, jaký Bruce Wayne prožíval po Damianově smrti, která tady vlastně ani na papíře neproběhla (zatím).
  • trudoš
    trudoš editor6.2.2022 17:04Solanin 1
    Začínám zjišťovat, že civilnější manga mi sedne mnohem víc, než jakékoliv nastylizované dobrodružství z různých končin vesmíru. Tedy ne, že by Inio Asano byl úplně jednoduchým autorem, protože než své hrdiny rozhýbá k nějakému činu, jste už prakticky na konci knihy. Na druhou stranu mu nelze upřít fantastický cit pro vykreslení vnitřních pochodů mladých dospělých, kteří po dětství plném úžasu najednou zjišťují, jak fádní život ve skutečnosti umí být. Především kolik nároků na ně má, ať už společenských, občanských nebo etických. A třebaže se hezky poslouchá, jak má člověk jít za svým snem, realita vás umí hezky rychle vrátit nohama na zem a to často fackou hodnou Heleny Růžičkové.
    Popravdě řečeno, Solanin je v mnoha ohledech nebezpečný komiks. Protože se velmi snadno ztotožníte s hrdiny a začnete nad životem přemýšlet stejně jako oni, což vede k depresivním úvahám o vlastní budoucnosti. Přesto nejde o prvoplánově skličující obraz světa kolem nás, což celé čtení dělá ještě návykovějším.
  • trudoš
    trudoš editor6.2.2022 17:03Orlové Říma #1, 2
    Starý dobrý Řím ve své největší kráse i špíně. Enrico Marini umí vdechnout starověkým kulisám život, jako málokdo jiný a přestože v kresbě cítíte určitou stylizaci uzpůsobenou moderní době, jeho vize působí dokonale realisticky. Myslím, že ani znalec historie by komiksem úplně nepohrdl; autor se snaží věrně zachovat atmosféru doby a jejích způsobů, principů a zvyků.
    Příběh přitom nedisponuje nijak originální zápletkou, umí však strhnout nekomplikovaným průběhem a především sympatickými charaktery jednotlivých hrdinů (o vnadách a půvabech dívek a žen nemluvě). Obzvláště první díl pak funguje v tomhle ohledu skvěle, teprve až ten druhý přinesl mírné zklamání ohledně vývoje dějové osy, která se až takřka škodolibě točí kolem obehraných témat, jako jsou nešťastná láska či zrada mezi přáteli. Neznamená to ovšem, že by vyprávění ztratilo na spádu, naopak události rychle směřují k neodvratitelnému finále, jež bude podle mých skromných očekávání stejně nemilosrdné, jako sama římská politika.
  • trudoš
    trudoš editor6.2.2022 17:03Cesta kostí (sběratelská verze)
    Jednoduchý horor, pohybující se na hraně realistického dramatu a snového děsu. Richard Douek nijak neidealizuje lidskou touhu přežít, obzvláště pohybujeme-li se v prostředí sibiřského gulagu. Syrová absurdita příběhu vám dojde už v okamžiku, kdy se dozvídáte, že hrdina byl zavřen na dvacet let nucených prací za špatný vtip o Stalinovi. To si pak jeden hned přestane dělat iluze o lidech nebo hodnotách někde na konci světa, kde namísto lišek dávají dobrou noc šklebící se přízraky.
    Cesta kostí však nestojí jen na scénáři, ale také na atmosférické kresbě Alexe Cormacka, která bravurně vystihuje podstatu místa a okamžiku. Každá rána pěstí bolí i samotného čtenáře, stejně jako všudypřítomný mráz a narůstající hlad v útrobách hrdinů. Sto stran pak oběma tvůrcům bohatě stačí k tomu, aby se se ctí vypořádali s nároky hrůzostrašného vyprávění, jež potěší jak dobře vygradovaným konfliktem, tak nezodpovězenými detaily, nechávajícími prostor pro vlastní fantazii. Povedená záležitost na jeden večer.
  • trudoš
    trudoš editor6.2.2022 17:03Naruto #07: Správná cesta
    Sedmé pokračování přineslo nové nápady na bojové scény a přibylo i trochu záhad navíc, ovšem postav a týmů začíná být na můj vkus nějak moc, vinou čehož se ztrácím v základním „kdo je kdo, o co mu jde a za koho vlastně kope“. O to spíš, že každé z figur dává Masaši Kišimoto tolik prostoru, že musí být zákonitě – tedy alespoň dle nepsaných literárních pravidel – podstatná, což je sice v šíři celé ságy docela klidně možné, ale zároveň maličko děsivé. Jako kdo si to má všechno pamatovat?
    Vyprávění má i nadále spád, o tom naprosto žádná, ale popravdě řečeno, jak už se celá ta zápletka okolo zkoušek táhne skrze několikero knih, je těžké při delších časových rozestupech mezi jednotlivými díly udržet stoprocentní pozornost. Taky zjišťuji, že mi všechno to vysvětlování čaker a jejich využití v boji leze jedním uchem dovnitř a druhým ven. Upřímně, dal bych nevím co za to, aby tahle kapitola konečně nabrala směr k cílové rovince a děj pokročil k jiným motivům, bo moje paměť už hrozí přehřátím.
  • trudoš
    Nemůžu si pomoct, ale dospělejší a temnější vize Spider-Manova univerza protagonistům nesluší. Chyběly mi tu hlášky a vtip, navíc veškerá kriminální atmosféra je v podstatě jen výškrabek z daleko silnějších děl. Mark Millar opětovně hraje na emoce, kdy se na osudy zločinců snaží nahlédnout z druhé stránky, ovšem tentokrát do toho nedává srdíčko, díky čemuž celá ta hra „jaký já jsem vlastně chudák, protože tohle a támhleto“ působí maličko neosobně.
    No a hlavní dějová linie? Ztrácí na síle, ke všemu končí neuzavřeně, vůbec se nedovíme, kam to všechno směřovalo a kdo je tím padouchem, který po baboukovi jde. Je sice hezké, že se podíváme na přehlídku různých superpadouchů a vyslechneme si poplašnou zprávu o úmrtí jedné z ústředních postav, ale to je asi tak všechno. Přesto nemůžu komiksu upřít několik povedených momentů, jako je zásah jednotky SWAT nebo Venomova aukce. A skvělý je samozřejmě Frank Cho coby výtvarník, který si ve skrytých detailech neodpustil pár roztomilých cameo vtípků.
  • trudoš
    Moc hezky nakreslené. Jan Rybka evidentně ví jak malé čtenáře zaujmout. Dějově taky ne úplně marné, ale zároveň nic, co by mě natolik pohltilo, že bych chtěl v sérii pokračovat. Ono totiž kromě toho, že Thierry Capezzone do příběhu vtipně zakomponoval motivy z pohádek Hanse Christiana Andersena, mě jinak jeho vyprávění ničím dalším nepřekvapilo. V jednoduchosti je síla, ale když se opomene prvek napětí z toho, jakým způsobem budou události gradovat, je něco špatně. Nic to ovšem nemění na skutečnosti, že jde o milý komiks pro děti. Nápad s kloboukem, který zhmotňuje nositelovy představy je sympatický, naneštěstí v příběhu je využit značně předvídatelně až účelově, nemluvě o závěru, který mi přišel maličko nedotažený. Asi z důvodu dalších pokračování. Přesto situace, kdy si padouch řekne, že zkrátka nechá honbu za kloboukem plavat, ačkoli je jasné, že by jej mohl doživotně vytáhnout z bídy, působí jednoduše jak z té nejnaivnější pohádky. A to i tam jsem zažil vytrvalejší kriminálníky.
  • trudoš
    trudoš editor24.1.2022 16:46Děsivé radosti
    Další důkaz, že naši tuzemští tvůrci mohou konkurovat zahraniční produkci. A to nejen výtvarně, ale i scenáristicky. Michal Suchánek sice nezpracoval do komiksové podoby vlastní texty, to však neznamená, že by jen písmenko po písmenku převedl do grafické podoby slova někoho jiného. Na příbězích Děsivých radostí je znát tvůrčí invence a výsledek tak není primárně ovlivněn původním dílem Ondřeje Neffa. Díky tomu vznikla naprosto funkční dějová linka, pro kterou nemusíte znát předlohu, abyste chápali vývoj děje, motivace postav i závěrečnou pointu. Dalším plusem je žánrová stylizace, kdy sice zůstáváme pořád na poli futuristické science fiction, ale vyzněním se každá z povídek od sebe odlišuje.
    Autorovou slabinou jsou pouze ženské hrdinky, které ač krásné a svůdné, v důsledku vypadají všechny dost stejně. Sama kresba je jinak precizní, přičemž je na ní podle mě znát vliv Steve Dillona, protože v mnoha obličejích jsem poznával figury jak z Punisherovských alb, tak z kultovního Preachera.
  • trudoš
    trudoš editor24.1.2022 16:46Knock Out!
    Reinhard Kleist u mě před lety zabodoval životním příběhem boxera z donucení Hertzka Hafta. Kniha Knock Out! teď přichází s obdobnou tematikou, ovšem se zcela jiným leitmotivem. Emile Griffith nemusel pomocí svých pěstí přežívat v koncentráku, jeho cesta na vrchol Olympu však nebyla o nic méně komplikovaná. Být černým sportovcem a navíc homosexuálním se rovnalo kariérní sebevraždě, přesto se mu podařilo několikrát obhájit mistrovský titul, což je velký úspěch pro člověka, který box vlastně ani neměl rád.
    Další autorův komiks, který se zaměřuje na méně známou postavu sportovní historie, ale v kontextu doby o to zajímavější. Právě různé detaily vykreslující společenskou atmosféru a „střípky“ ze soukromí dělají z grafických románů Reinharda Kleista velice působivé čtení, což je ještě umocněno pro něj typickou kresbou. Nejde přitom o komplexní životopis, ale v umělecké zkratce vyvedenou biografii, vytyčující určité detaily, které tím či oním způsobem zcela ovlivnily charakter popisovaného.
  • trudoš
    trudoš editor24.1.2022 16:45Němý hlas #01
    Zvláštní a velice sugestivní drama, které je pro mě osobně současně důkazem, že japonská manga dokáže odvyprávět takřka cokoliv. Teď nemluvím o fantaskních šílenostech, ale třeba o takových maličkostech, jako je školní šikana. Jestli ovšem čekáte nějaké morální nabádání nebo naopak teenagerský thriller, Němý hlas vás překvapí hned dvakrát.
    Jošitoki Óima sice předkládá čtenářům příběh zamilovaný, ale rozhodně ne jednoduchý. Ačkoliv premisa staví na zaběhnutém motivu přitahujících se protikladů, vývoj hrdinů je nesmírně zajímavý a myslím, že pro mnohé i v lecčems poučný. Autorka má zároveň dar strhujícím způsobem kresbou zachytit chování a uvažování mladých školáků, aniž by se přitom podbízela aktuálním teen trendům. Ochota udělat cokoliv, aby člověk zabil nudu, je zde stejnou měrou fascinující jako děsivá. Ta pátá hvězda komiksu unikla jen z toho důvodu, že některé zvraty byly na můj vkus až příliš nucené. Přesto velká spokojenost, po dlouhé době příběh, který v mé mysli silně rezonoval.
  • trudoš
    trudoš editor18.1.2022 18:24Y: Poslední z mužů #06: Holky s holkama
    Vyprávění tentokrát dostává úplně nové grády, uzavřený prostor přepravní lodi totiž dává netušené možnosti vztahům i zápletce. Dlužno říci, že Brian Vaughan rozehrává děj zase jinak než dosud, příběh navíc nekončí cliffhangerem, ale jasně definovaným směrem, přičemž opětovně předkládá zajímavá dilemata k zamyšlení. Zároveň dochází k nečekaným zvratům v trojúhelníku Yorick, 355 a dr. Mannová; třebaže mi přišlo, že jsou maličko nucené a ve svém důsledku až zbytečné. Prostě jen aby se ještě nějaký čas kalila voda. Nic to však nemění na faktu, že dr. Mannová je v tomhle čísle obzvláště vypečená.
    Závěrečná epizoda je pak ve svém důsledku nepotřebná, protože toho příliš neprozradí, ale zase nepatrně hne linií s Beth, jež tak získává lehce mystický nádech. Otravný pro mě byl naopak návrat bojovnic z Mosadu, které jsem už považoval za vyřízené a tak jen doufám, že jejich první akcí nebude likvidace kosmonautky a jejího novorozence. Rád bych, aby se děj ještě chvilku vyhýbal zaběhnutým klišé.
  • trudoš
    Další megalomanská událost Marvelu, která příjemně překvapila. Brianu Bendisovi se povedlo vyvolat konflikt, který vypadá opravdu nebezpečně; až by v jednu chvíli člověk řekl, že tentokrát jsou všichni superhrdinové světa řádně v pytli. Sice chybí čtyřicet dva souvislostí, jež se k příběhu vážou, ale kdo se od začátku pohybuje v Ultimátním komiksovém kompletu, chytne se poměrně bez problému a dokonce zvládne i ocenit detaily, jež pod pokličkou zrály nějaký ten pátek. Fakt je, že jde o vyvrcholení dlouhodobého projektu, takže kromě ústřední zápletky se za horizontem rozvíjí pár vedlejších, jež budou mít vyústění zase někdy jindy a nejspíš i někde jinde. Přesto děj eskaluje strhujícím způsobem, přičemž v závěru čtenář ocení, že ne na všech frontách se podaří správným hochům a dívkám ve spektakulárních kostýmech plně zvítězit. Jediná škoda je „návratu skutečných hrdinů“, protože kdyby redaktoři Továrny na Zázraky měli koule hodné Texasana, získala by Tajná invaze statut absolutního kultu.
  • trudoš
    trudoš editor16.1.2022 08:38Mimoni #01: Banán
    Stylová kresba, která sice fanoušky filmových mimoňů otráví, ale v mém případě udeřila hřebíček na hlavičku, už jen proto, že nekopíruje práci někoho jiného. Kreslené gagy navíc získávají na sympatické absurdnosti, jež k těmhle popleteným pomocníčkům bez pardonu patří.
    Jen s obsahem je to slabší. Nejvíc práce paradoxně odvádí výtvarník Didier Ah-Koon, zatímco nápady scenáristy Renauda Collina stěží utáhnou celostránkový strip, natož nějakou výkonnější pointu. Něco je úsměvné, něco veselé, ale drtivá většina s předvídatelným závěrem, jenž je navíc při třetím opakování už maličko neoriginální. Je samozřejmě otázkou, komu to kupujete, protože věková hranice od pěti do osmi a devadesáti až devadesáti devíti let je podle mě naprosto v pohodě. Každopádně zcela bez diskuzí oceňuji celou tu práci beze slov, která zákonitě patří k těm nejtěžším. Jen mě mrzí nevyužitý potenciál. Jakoby se tvůrci cíleně snažili splnit to, co se od nich tak nějak čeká a raději se nepouštěli do žádných větších akcí.
  • trudoš
    Tentokrát spokojenost. Především proto, že se znovu neopakuje motiv Hellboye coby strůjce zkázy lidstva, ale jednotlivé povídky fungují zcela samostatné v rámci celého univerza. Rozdílná práce kreslířů má přitom něco do sebe – například příběhy Paskřivec nebo Ti, kteří se vydávají v lodích na moře, které slepě nekopírují tvorbu Mikea Mignoly. Naopak, kráčí ve vlastních šlépějích, přičemž světe div se, ono to funguje naprosto skvěle, obzvláště v kontrastu se samotným stvořitelem pekelného chlapce. (Mimochodem, miluju například scénu, kdy Abé pod vodou potkává Černovousovu vřískající hlavu, jíž stahují mrtví do hlubin.) I scénáře se povedly, třebaže je tu stále ten nešťastný vzorec, kdy je Hellboy nejdříve poražen, aby pak pomocí nějakého náhodného magického udělátka vrátil úder otevřenou dlaní. Pořád si však cením nápadité kombinace různých legend, která sice občas působí značně přeplácaně, a ne všechny motivy se povede zdárně uplatnit, ale ta hororová atmosféra je i nadále fantastická.
  • trudoš
    trudoš editor10.1.2022 21:53ZERO #01: Krize
    Na první pohled klasická střílečka, u které však máte neodbytný pocit, že se pod povrchem skrývá něco zlého. Jak totiž jednotlivé příběhy gradují, odkrývá se historie blízké budoucnosti, jež dává jasně na srozuměnou, jak moc je lidstvo tam, kam slunce nesvítí. A podle všeho v tom klíčovou roli sehrál právě náš akční hrdina…
    Ačkoli je otázkou, jestli se Aleši Kotovi podaří tuhle hru na slepou bábu hrát dostatečně dlouho, aby čtenáře neznechutil, za první album si každopádně plný počet hvězd zaslouží. Třebaže příběh působí zmatečně, což je ještě podmíněno neustálými změnami výtvarníků, v postavách ani směru vyprávění se člověk neztrácí a zároveň je neustále držen v napětí, jak to celé dopadne. Škoda jen, že epizody nejsou samostatné, ale fungují čistě jako střípky roztříštěné mozaiky, takže s každým dalším kouskem dáváte dohromady celkový obraz. Zatím jsou však vidět jen okraje a je vážně otázkou, co se skrývá ve středu. Toho odhalení se stejnou měrou bojím, jako jej s nadšením očekávám.
  • trudoš
    trudoš editor10.1.2022 21:53Usagi Yojimbo #03: Cesta poutníka
    Tahle série je stále lepší a lepší, povídky ucelenější, často se skvěle vypracovanou atmosférou, ať už melancholickou, depresivní nebo čistě humoristickou. Stan Sakai dokáže jednoduchými tahy vystihnout jakékoliv emoce, což v kombinaci s dobrodružnou patinou, japonskou mytologií a zvířecími hrdiny s lidskými vlastnostmi vytváří nezapomenutelný čtenářský zážitek. Ačkoli nejde o komiks, ze kterého vám spadne sanice až ke kolenům, přesto s každým dalším albem rychle zjistíte, že jste Ušákovi a jeho přátelům zcela propadli. Uvést do pozitiv je třeba i fakt, že koncepce povídek se neopakuje a málokdy se stane, že jsou vyprávěny dle zaběhnuté šablony. O to víc zábavné je číst je, protože nikdy netušíte, co přinesou tentokrát. Je sice nutné přijmout mentalitu Země vycházejícího slunce, kdy je rodová čest na vyšší příčce než lidský život, ovšem mistr Sakai umí tyhle hodnotové rozdíly zachytit natolik bravurně, že je pochopí a vezme za své i ten nejevropější Evropan (o Američanovi nemluvě).
  • trudoš
    Nikdy jsem si nemyslel, že by v Batmanově případě mohl fungovat motiv „otec a syn“ plus všechen ten existencionální balast kolem, který se k tomu váže. Peter J. Tomasi mě však vyvedl z omylu a zároveň příběhu ponechal zažitou tvář superhrdinského akčního čtení. Netvrdím, že to funguje bezchybně. Některé momenty působí trochu křečovitě a zápletka má v sobě pár logických děr. V základě to však má spád, nápad i prvek napětí, kdy přesně netušíte, jakým směrem se další události budou vyvíjet. Nemluvě o finálním zvratu, který se jistým způsobem definitivně podepíše na charakteru určité postavy. Jen mi přijde, že v některých okamžicích autor až příliš tlačí na pilu, jako by potřeba vyhrotit vztah mezi Brucem a Damianem byla důležitější než důmyslně zkomponovaná osnova. Jako celek mě to ovšem bavilo moc, jen se obávám, že většinu trumfů tvůrčí tým vysázel na stůl až příliš rychle a je otázkou, co čtenářům plánovali nabídnout dál. Ale rozhodně bych další díly druhé řady Batman and Robin uvítal.
  • trudoš
    trudoš editor4.1.2022 21:40Sandman: Lovci snů
    Poetický příběh v japonském hávu se vším, co k Sandmanovi patří, bez nějakých odboček mimo – jasný, přehledný a uhrančivě nakreslený. Osobně bych sice uvítal silnější pointu v závěru, která by celé vyprávění mistrovsky zarámovala, akceptuji však, že z řemeslného hlediska v tomto případě nebylo nic podobného vysloveně třeba. Neil Gaiman tentokrát nehraje na šokující vyvrcholení, jež vás donutí přehodnotit všechno, co jste dosud četli. Vsází na krásu romantiky, kdy láska vstoupí do dveří dvou zcela rozdílných bytostí, jimž osud nedopřál příliš mnoho společně stráveného času.
    Souhlasím, že v důsledku nejde o nějakou inovaci léta okoukaného motivu, ale jakmile to umí někdo podat, moje prohnilá duše trudomyslného cynika pokaždé maličko zjihne. A u Lovců snů navíc kouzelně funguje nekomplikovanost zápletky, což je za mě vždycky o bod víc. Když k tomu připočtete nádherné výtvarné zpracování P. Craiga Russella, hned máte postaráno o smysluplný dárek pro nějakého nešťastně zamilovaného Werthera.
  • trudoš
    trudoš editor31.12.2021 15:18Drama
    Chválím kresbu, která je mi sympatická pro svou jednoduchost, ovšem zklamáním pro mě byl příběh. Chápu smysl i záměr, ale přiznám se, že jsem čekal větší drama. Dějová linka je totiž v rámci dvou set třiceti stran poměrně prostinká, jen takové to dívčí zamilování do nesprávného kluka a konec příběhu, vzácná perlo. Vlastně jsem si odnesl jen jediné poselství, a to, že je důležité chodit do školních zájmových kroužků, protože tam člověk může potkat různé lidi a rozvíjet své vlohy. V rámci cílové skupiny určitě zásah do černého, ale přijde mi, jako by Raina Telgemeierová pro cokoliv silnějšího potřebovala více prostoru. Přitom umí skvěle rozehrát emoce, být vtipná a vážná zároveň, ale hlavně umí dokonale vtáhnout do školního prostředí. Jenže všechny ty kličky a odbočky, jež do vyprávění komponuje, ve finále ztrácejí účel, protože zůstanou nevyužity.
    Přesto jde o milý a zábavný komiks, a kdyby nebylo Pupíků, které i při své horší chvilce strčí Drama do kapsy, hodnotil bych plným počtem.
  • trudoš
    trudoš editor31.12.2021 15:18Zaklínač #01: Skleněný dům
    Komiksový Zaklínač nedopadl vůbec špatně, brzdí jej pouze přepálený rozsah a tendence Paula Tobina dělat z Geralta z Rivie za každou cenu tajuplného hrdinu, co má vždycky poslední slovo, pokud možno s morbidním podtextem. Achillovou patou se ale nakonec ukazuje zápletka. Což o to, tvůrci – tady je třeba vyzdvihnout kresbu Joe Queria – umí rozehrát perfektní atmosféru strachu, kterou navíc umocňuje zdařilý hororový motiv. Jenže jak narůstá počet stran, je čím dál víc zřejmé, že vyprávění vaří z vody. Některé scény jsou pak při zpětném pohledu buď nesmyslné, nebo nepochopitelné, přičemž nápad s domem, ve kterém se scházejí prokletí, se ve finále ukazuje jako nadbytečný, protože s ústřední dějovou linií nemá přímou souvislost a funguje jenom jako autorská berlička, jak se vyvlíknout z problému. Podobné je to i s různými monstry, jako je hrobice či lešij. Přitom třeba nápad s vitrážemi je naprosto dokonalý, jen by ho bylo třeba dotáhnout do konce. Jako ostatně většinu věcí v tomto příběhu.
  • trudoš
    Nemám rád staré Marvelovské komiksy pro jejich archaický přístup ke scénářům, kvůli naivním příběhům, nesmyslným koncepcím a náhodným zvratům. Přesto mě Zrození Ultrona v některých věcech mile překvapilo, třebaže stejnou měrou i zklamalo. Je znát, že se Roy Thomas snaží zápletky ozvláštnit něčím, co klasickým rubačkám chybí. Nejde o žádnou vyšší nadstavbu, ale občas dějem probleskne náznak složitější psychologické studie, což například v případě Yellowjacketa vysloveně zaujme. Stále je to sice občas peklo číst, pro všechen ten vysvětlující text a superhrdinský patos; na druhou stranu, klobouk dolů před nápady, s jakými tvůrci dokážou vyrukovat. Jen těch postav už začíná být na můj vkus moc, což je dáno týmovým duchem celého komiksu. Každá z figur má vlastní portfolio zločinců, takže když bojují spolu, není legrace si udržet přehled. Nemluvě o tom, že spousta padouchů je tu jen na jedno použití, až je skoro člověku líto se jimi zabývat, když jsou už po jednom sešitu postaveni mimo hru.
  • trudoš
    Tohle byli koníci, jak je mám rád. Po zklamání, které přinesla Měsíční mise a Poníci v akci, jsem k novému albu přistupoval se značným despektem a možná i proto mě nakonec bavilo ze všech nejvíc. Už se nehraje na nějakou legendu, proroctví a zachraňování světa, tentokrát se tvůrci – lépe řečeno tvůrkyně Katie Cooková – rozhodli věnovat skromnějším tématům a zaměřit se na méně známé postavy, než je ústřední pětice slavných kamarádek. První epizodou nás tak provádí Big McIntosh, jehož cesta za hřebíky se promění v noční můru všech starých mládenců a která končí právě tak strašně, jak už všichni Přemci Podlahové tuší. Druhý příběh nám pak formou retrospektivy vypráví, jakým způsobem se dali dohromady Shining Armor a princezna Cadence. Máte-li přitom pocit, že vás čeká další cukrkandlová romance, opak nemůže být větší pravdou.
    Hrdinská výprava se zkrátka povedla, je v ní právě tolik humoru a popkulturních odkazů pro malé i velké čtenáře, že má velkou šanci pobavit každého člena rodiny.
  • trudoš
    trudoš editor24.12.2021 10:06Bouncer
    Alejandro Jodorowsky je, mírně řečeno, specifický autor a ne všechno od něj mi úplně sedne. Jeho verze Divokého Západu tak nezklamala stran syrovosti, současně mě ale mile překvapilo, jak se autor ještě dokázal držet při zemi. Z doslovu jsem pak vyrozuměl, že je to převážně zásluha Françoise Boucqa, který ho zlehka v lecčems umírňoval. Zároveň se ubralo na mystice, takže jednoduchá střílečka není kombinována s duševními vzestupy a pády aktérů. Přesto zůstává Jodorowsky v dialozích záměrně teatrální, jako by cíleně psal divadelní frašku a ne realistické drama. Naštěstí zůstalo jeho westernové dobrodružství zaplněno tolika atypickými postavami, že se člověk prostě jen baví tou plejádou šílenců – bratři, hádající se o diamant nezměrné ceny, padouch se sekerou v hlavě, smečka vraždících dětí, katovská mistryně se sadomaso choutkami, v poezii si libující zabiják, vzájemně se nenávidějící siamská dvojčata… jestli se o Bouncerovi dá něco říct, tak je to jistota, že nudit se rozhodně nebudete.
  • trudoš
    trudoš editor21.12.2021 12:26Bludiště 2
    Tak nějak jsem očekával, že se při druhém díle hneme dál, avšak undergroundový umělec Charles Burns mě zase jednou vyvedl z omylu. Pokračování Bludiště totiž žádné záhady nerozřeší, ale zároveň kupodivu ani nepoloží žádné nové otázky. Nadále se pohybujeme v rovině jakési mládežnické romance režírované Davidem Lynchem, což vyprávění dodává nenapodobitelný punc mystiky. Začínám však podvědomě tušit, že jiný tvůrčí záměr než rozhodit čtenáře to ve finále nemá. Přesto chemie mezi postavami funguje parádně, není to přehnaně vyhrocené a mezilidské vztahy působí zcela přirozeně, třebaže pod povrchem nevyřčeného tušíte jakousi hrůzostrašnou lotrovinu. Občasné proklady amatérských hororových filmečků jsou pak jedním slovem fascinující. A přiznám se, že i já sám pomalu propadám kouzlu rusovlasé Laurie a to je ta holka jenom nakreslená! Nicméně se maličko děsím, co vyvrcholení plánované trilogie nakonec přinese – jestli totiž vůbec něco. Přesto mi to za tu podmanivou atmosféru rozhodně stojí.
  • trudoš
    trudoš editor21.12.2021 12:23Maska Omnibus 2
    Oproti prvnímu svazku mi přišel druhý omnibus Masky zajímavější a pestřejší, stále si však nedokážu zvyknout na specifický styl humoru, který je divokou kombinací totálně šílené komedie s poměrně složitými mravními tématy. Moc tomu nepomáhá ani skutečnost, že jednotlivé příběhy obsažené v knize jsou kvalitativně dosti nevyrovnané – něco je přímočaré, něco komplikovanější a něco zas absolutně střelené. Co se ovšem povedlo, byly způsoby, jakými si mezi sebou střídající se scenáristé vyměňovali magickou relikvii, aby udrželi alespoň zdánlivou kontinuitu epizod. Zároveň platí, že čím kratší, tím údernější; jakmile někdo dostal více prostoru, většinou to sklouzlo k nezáživnému fňukání nad nespravedlností života, nebo psychologickému hloubání o vině a nevině. Když se ale člověk chce především bavit, má album rozhodně co nabídnout, ať už jde o zábavnou přehlídku superhrdinů bojujících s Maskou nebo fascinující detaily v kresbě Douga Mahnkeho, který se zde představuje ve své vrcholné formě.
  • trudoš
    trudoš editor18.12.2021 09:38Orange #01
    Romantika pro mladistvé. Jsou tu dobré a silné momenty, kdy s o dvacet let mladší hrdinkou znovu prožíváme nejistotu při navazování vztahů a člověka to příjemně vrací do vlastní minulosti. Jenže těch momentů je na můj vkus příliš málo a častěji hřeší Ičigo Takano tím, že opakuje opakované a nechává spousty času trnout hlavní postavu v pochybách, zda ji má vyvolený rád, nebo ne. Jisté zpestření tomu dává mystika dopisů z budoucnosti, které čtenáře znejistí, co si o tom všem má myslet. Lépe řečeno, nechává v něm hlodat sémě naděje s předpokladem, že by se to celé mohlo zvrtnout v masakr, útlocitnějším povahám přivodivším infarkt. Toho se však asi nedočkáme. Přesto musím komiksu přiznat určité kouzlo a při srovnání s žánrově podobnými mě tenhle zatím oslovil nejvíc. A v kontrastu s Královskou hrou nebo Gantzem tady sympaticky vyniká normálnost dětí, navštěvujících střední školu. Akorát ten bonusový příběh si autorka mohla odpustit, je právě tak cukrkandlový, jak od prvních stran působí.
  • trudoš
    Zvláštní a hodně dobré. Zpočátku člověk netuší, co od toho očekávat, ovšem rychle se zorientuje a namísto arabské agitky získá nejen širší povědomí o životě na Blízkém východě, ale pronikne i do zákulisí jeho krás a hrůz. Není to jednoduchá země a už vůbec v ní nežijí jednoduší lidé (i když by se snadno dal říct opak), přičemž Riad Sattouf ji svými vzpomínkami na dětství přibližuje pro Evropany víc než komfortně. V jedné rovině by se mohlo zdát, že poukazuje pouze na stinné stránky, jak je tam všechno zakázaný, jak je většina lidí fanatická a jak moc zplundrovaná krajina to je; jakmile však vypravěč přijede na Západ, zjišťuje, že Sýrie mu v mnoha ohledech voněla víc než Francie plná přetvářky. Ale ani takhle prosté to není, spousta vjemů je podprahových a autor na Arabech i Evropanech rozhodně nenechává nit suchou. A právě pro tu sympatickou nestrannost si mě komiks naprosto získal. Oproti tematicky podobné Persepolis je navíc sevřenější a lépe pracuje s motivem životopisného románu.
  • trudoš
    trudoš editor15.12.2021 22:04Živí mrtví #14: Není úniku
    Přestože první třetina působí dojmem, že dějově bude čtrnáctý díl Živých mrtvých poměrně slabota, obrat událostí čtenáře hodně rychle vyvedou z omylu. A ačkoli mi opětovně vadily hrátky Roberta Kirkmana s psychologií, kdy nechává protagonisty chovat se tak, jak se mu zrovna hodí do krámu, což má za následek, otravné slovní výlevy, které se k dané postavě moc nehodí, konec je tak nádherně heroický, že prostě nelze jinak než celou knihu pochválit. Ona se totiž zápletka od určitého okamžiku zvrtne do jednoduchého módu „přežije jen ten, kdo zabije víc zombíků“ a najednou zas není vůbec nic jistého, protože se umírá jak na běžícím pásu. Navíc na fanoušky čeká zvrat natolik nečekaný, že nejednomu poklesne čelist, případně chytne tik do oka. Sice asi důsledky nebudou tak fatální, jak se dle závěru zdá, protože nás čeká ještě pěkná řádka knih, ale přesto se nemůžu ubránit obdivnému hvízdnutí. Tohle na sérii miluju vlastně nejvíc – skutečnost, že stát se může cokoliv. Takže hurá na pokračování…
  • trudoš
    trudoš editor12.12.2021 14:06Sweet Tooth - Mlsoun #01
    Podmanivá pouť postapokalyptickým světem, ve kterém dobro nosí parohy a zlo myslí upřímně na budoucnost lidstva. Jeff Lemire si pohrává s poměrně jednoduchými dějovými motivy, ale zasazuje je do natolik uhrančivých kulis, že snadno podlehnete teskné tónině vyprávění, jež se navíc velmi snadno zvrtne v nepředvídatelný masakr. Přestože se podvědomě bojím, že z toho nakonec vyleze nějaká esoterická agitka, prozatím si Sweet Tooth udržuje atraktivitu akčního dobrodružství s nádechem tajemna. Otázek na zodpovězení je tu dost, ale v podstatě na žádnou nepotřebujete odpověď, protože nejde o nic, co by čtenáři nedocvaklo z kontextu, nebo jde o natolik zaběhnutá klišé, že je není třeba rozebírat. Ústřední hrdina Gus je pak díky své přirozené klučičí nevinnosti sympatickou postavou, jíž prostě nelze nemilovat, což ostatně dokazuje i charakterová proměna jedné z nejdrsnějších postav příběhu. Po Sáze, Živých mrtvých a Y: Posledním muži další cyklus, který z žebříčku oblíbenosti jen tak nevymizí.
  • trudoš
    „Proč já jsem se nenarodil jako videohra od Atari?!“
    Na rozdíl od ostatních postav série je Machine Man jedinou, se kterou jsem se až dosud nesetkal a jestli ano, nevím o tom. Proto mě jeho zastoupení v kompletu malinko zarazilo, zvláště s ohledem na to, že na jiné ikony se dosud nedostalo. A protože album navíc obsahuje převážně komiksy z přelomu osmdesátých let, docela jsem se toho dopředu děsil.
    Epizodka Jacky Kirbyho ale uběhla nezvykle rychle. Oproti tomu druhý příběh už je trochu upovídanější – naštěstí Tom DeFalco umí psát s přirozenou nadsázkou, takže i když se až polovinu vyprávění nic pořádně nedělo, bavil jsem se. Vlastně ani sama zápletka nebyla marná, jen má dost banální námět a znalost reálií a postav je tu nutností. Tím ovšem album ještě nekončí, DeFalco si střihl scénář i u poslední čtyřsešitovky, která je asi tím nejlepším, co mohla kniha nabídnout. Ucelené a vtipné retro dobrodružství, neapelující na znalost Marvelovského kánonu. Takže ve finále docela spokojenost.
  • trudoš
    trudoš editor3.12.2021 17:02Parchanti z jihu #01: Takový to byl muž
    Jason Aaron v nejlepší formě. Ačkoli nejde o špinavou kriminálku, superhrdinský epos, či dobrodružství z předaleké galaxie, přesto civilní Parchanti z jihu dokonale charakterizují právě to, co mám na autorově tvorbě tolik rád. Je to chlapská literatura, plná ošklivé morálky a špatných rozhodnutí, kdy jste prakticky neustále nuceni přehodnocovat své mínění o jednotlivých protagonistech. Zároveň se pod vší tou patinou „obyčejného akčňáku“ à la Kráčející skála skrývá silný vztah k rodnému kraji, jenž jak víme lze stejnou měrou horoucně milovat, jako vroucně nenávidět. Scénář sice dlouhou dobu plyne dle očekávaného schématu, včetně momentů, kdy společně s hrdinou překvapeně zjišťujete, jak málo stačí k tomu, aby lidé přehlíželi zlo na prahu vlastního domova; i tak se ale strůjci příběhu podařilo zasadit několik nečekaných úderů pod pás, které slibují do budoucna zajímavé počtení. Lví podíl práce přitom nelze upřít Jasonu LaTourovi, jehož stylizace americkém Jihu je naprosto fantastická.
  • trudoš
    trudoš editor3.12.2021 17:02Tráva
    „Co jsem na světě, nikdy se mi nežilo dobře.“
    Temné a pochmurné svědectví o druhé světové válce, odehrávající se v Asii. Kim Kumsuk přitom nezobrazuje žádné explicitní scény plné násilí či vulgarit, vyvolávající senzaci. Pouze mapuje výpověď stařičké dámy, která své dopívání strávila jako nedobrovolná sexuální otrokyně japonských vojáků. Přičemž čtenář si všechnu tu hrůzu uvědomuje takřka mimoděk, kdy si postupně z různých náznaků dává dohromady neutěšený obrázek života chudých venkovanů, jejichž lidskost byla zašlapána do země a ve finále se na ně ještě plivlo. To celé pak dokresluje podmanivé výtvarné zpracování, plné rozmáchlých a jednoduchých tahů. Není to příjemné čtení, přesto je neuvěřitelně strhující i informačně zajímavé. Ne pro válečné zběsilosti, ale pro kontext historických souvislostí, jež nás léta míjely. Jedna z těch knih, která mě pro svůj zneklidňující obsah bude dost možná strašit ve snech. Paradoxně ne díky autorčině fantazii, ale vinou neuvěřitelně smutných faktů.
  • trudoš
    Vyhovoval mi uzavřený příběh v rámci jednoho alba, jen je škoda, že v základě kopíruje předchozí knihu. Pouze se vyměnila tvář padoucha, ovšem výsledek je stejný – jedna ze stálic netopýřího univerza kuje pikle a Temný rytíř jí v tom musí zabránit, přičemž u toho samozřejmě umře spousta lidí a znovu máme možnost nahlédnout do zlounova nitra, o minulosti nemluvě. Na konci se všichni pobijí a pohádky je konec. Ne že by to nebylo působivé, ale šablona je to už průhledná, včetně různých scenáristických klišé, jako je smrt nové „známosti“ a podobně. Navíc se nemohu zbavit pocitu, že množství mrtvých tentokrát překročilo standard, což je skoro na pováženou, zvláště v případě druhořadého zločince, jakým Mad Hatter je. Až se divím, že z toho Batmanovi nerupla žilka a Jokerovi neztuhl úsměv na tváři.
    Závěrečný kraťas opět povedený, tyhle jednohubky se sérii daří na výbornou. Na krátkém prostoru odehrají pomalu vypointovanější drama, než co se předchozím událostem mělo podařit v šesti sešitech.
  • trudoš
    trudoš editor29.11.2021 20:20Pan Neporazitelný #01: Okresní hrdina
    Pan Neporazitelný je prvním opravdovým komiksovým hrdinou, na kterého jsem u barevného čtení kdy narazil. Nebojí se přelézat z panelu na panel, plně využívat možností výtvarné kompozice a bez pardonu bojovat se zločinem všemi ilustrovanými prostředky, které jsou častokrát mimo chápání jeho oponentů z podsvětí. Ostatně i zde se občas najde protivník, jenž dokáže skutky nečekané, jako procházet skrze stránky, či popírat zákonitosti perspektivy. Ovšem neexistuje nic, co by Pana Neporazitelného mohlo zaskočit na déle než pár sekund. Div, že se ještě najdou takoví, co si myslí, že ho porazí...
    Francouzský komiksový umělec Pascal Jousselin vytvořil nevšední čtenářský zážitek, jehož nejsilnější zbraní je především láska k „devátému“ umění. Pohrává si s nepsanými pravidly žánru a s nadsázkou boří zákonitosti juxtapozice. Jedinou slabinou je pouze skutečnost, že styl humoru se brzy okouká a nové nápady chodí pozvolna, což je ale v rámci složitosti ústředního motivu vlastně docela pochopitelné.
  • trudoš
    trudoš editor27.11.2021 19:41Azimut I.
    Fenomenální jízda scenáristovou fantazií, kdy sice netušíte co se kolem vás děje, ale přesto to přijímáte s nadšením z netušených možností vypravěčského umění. Wilfrid Lupano v podstatě od první strany sype jednu nejasnost za druhou a jen občas se nad čtenářem ustrne a něco málo mu vysvětlí. Ono naštěstí není nutné přesně se orientovat v tom, kdo je kdo a jakou má jeho konání návaznost na děj. Tady se prostě bavíte nádherou okamžiku, který se mění stejně rychle, jako se rozvíjí komplikovaná zápletka. Všechna ta imaginace může být někomu prosti srsti, protože jen málokdy má konkrétní význam, ovšem výtvarník Jean-Baptiste Andréae předvádí na papíře tak ohromující kousky, že jeho nápadům prostě nelze odolat. Jsou to detaily, ale i obří scény, které vás nadchnou jak svou propracovaností, tak citem pro věcný surrealismus. Zároveň budete nadšeni nezpochybnitelnou nadsázkou, jež se skrývá za každou postavou, tvorem či předmětem. Teď si jen přeji, aby se sérii povedlo dovést do zdárného konce.
  • trudoš
    „Vesmír nebyl stvořen pro slova. Jsme tu jen ty a já. Malý chlapec v náručí svého otce, protože tak to mělo vždycky být.“
    Budu chlap a přiznám, že na konci mi slza ukápla. Může za to fakt, že jsem se velmi snadno ztotožnil s ústřední postavou, ačkoli smutnou pravdou je, že nedisponuji žádnou nadlidskou schopností a kupodivu ani ne abnormální inteligencí. Číst komiksy evidentně k superhrdinství nestačí, ale to vám nikdo neřekne – na to musíte s přibývajícím věkem přijít sami.
    Podobně jako Sherlock Frankenstein je i Doktor Andromeda hluboce lidský příběh, tentokrát o komplikovaném vztahu otce a syna, což je oblíbené téma Jeffa Lemireho. Ovšem namísto složitého filozofování a mlhavých metafor hraje autor pro jednou přímočařejší hru a možná právě kvůli tomu o tolik dojemnější, což ještě podtrhuje excelentní výtvarné zpracování Maxe Fiumara. Po lehkém zklamání z finále Černé palice a následných dvou alb Z temných koutů Spiral City a 1945 je tohle skutečně lahodný dezertík na úplný závěr.
  • trudoš
    Jedná se o rozjezd série, takže spousta věcí je nakousnutá a prakticky nic není dořešeno, což je velká škoda, protože Warren Ellis navnadit rozhodně umí. V jeho podání jsou Thunderbolts partičkou labilních sociopatů, u kterých si dvakrát rozmyslíte, zda jim fandit anebo je raději zatratit. Zápletka přitom umí neustále překvapovat a v detailech odzbrojovat nečekanými zvraty. Navíc díky odchytu neregistrovaných hrdinů má autor možnost vytahovat na světlo boží různé staré tváře, čímž vesmír Marvelu zase nabývá na komplexnosti.
    Pravdou ale je, že víc než základní dějová osa mě zajímaly linie v pozadí, z nichž se prakticky žádná nestihne vyvrbit do finále. Jinak ovšem nadupané akční počtení, plné sympaticko-nesympatických postav a zábavných hlášek. V mnohém to připomíná Ultimates Marka Millara, Warren Ellis má však tu výhodu, že hraje se skutečnými záporáky, takže si může dovolit občas zajít za čáru a tím komiks získává na atraktivnosti, protože události nemusí primárně končit happy endem.
  • trudoš
    trudoš editor21.11.2021 18:48Krajina půlnočních stínů (4. vydání)
    Komiks, na který nedám dopustit, přičemž mu na kráse nic neubralo ani druhé čtení po sedmnáctiletém odstupu. Je to pohádka, což jsem si uvědomoval tehdy a uvědomuji si i teď; ale pohádka, jejíž alegorické zpracování a poselství na mě funguje, ať je mi dvacet nebo čtyřicet. Pouze kresba mi už neimponuje tolik, jako tehdy, ale to čistě jen z toho důvodu, že jsem si na Garyho Franka vypěstoval averzi. Tohle ovšem není o obrázcích, důležitá jsou tu slova, jež ve vás dokážou oživit přesvědčení, že náš svět má ještě budoucnost.
    J. Michael Straczynski je bravurní vypravěč, který moc dobře ví, čím a jak zaujmout čtenáře, aby neměl šanci jeho ódu na naději opustit dříve, než až společně s jejími hrdiny doputuje na samotný konec. Co začíná jako krvavá detektivka, se rychle mění v takřka gaimanovský road trip skrze Spojené státy americké, aby pak vyvrcholilo dojemnou tragédií, jejíž kouzlo spočívá především v tom, jak rychle je dohrána. Dokonalé melancholické dílko pro všechny romantické duše.
  • trudoš
    trudoš editor14.11.2021 15:15V hlavní roli Tomáš Holý
    Nehodnotím život a dílo dětské ikony československého filmu Tomáše Holého, ale kvalitu komiksu, jenž měl být podle všeho jakousi vzpomínkovou poctou jeho památce. Jenže je natolik osobní, že jen málokdo zvenčí, kdo nebyl přímým účastníkem, může těžko pochopit nuance a souvislosti, které se tvůrce Ota Kars pokusil dílem vyjádřit. Když navíc nejste hercovým skalním fanouškem a neznáte kromě jeho kompletní filmografie i biografii, snadno se ztratíte v odkazech a náznacích událostí, jež vám pravděpodobně nic neřeknou. Takže jsem se kromě toho, že Tomáš Holý byl bezva kluk, super kamarád a obyčejný člověk o moc víc nedozvěděl.
    Na vině přitom není svébytná kresba Kristýny Plíhalové, ale spíše autorova neochota vyprávět celistvý příběh a namísto toho předkládá nesourodé útržky zprostředkovaných či vlastních vzpomínek, z nichž si máte následně všechno to nevyřčené domyslet. Což se mi dělalo těžko, když jsem si k nikomu v průběhu toho rychlého skládání puzzle nestihl vytvořit jakýkoliv vztah.
  • trudoš
    trudoš editor14.11.2021 15:14Spirála
    Podobně jako hrdinové příběhu, i já zcela propadl uhrančivému kouzlu Spirály, jejíž linka se točí, točí, točí, točí a točí…
    Poprvé jsem tuhle japonskou podivnost četl před jedenácti lety, kdy u nás vyšla v nakladatelství Zoner Press poprvé. Byl jsem proto hodně zvědav, jak bude takto s odstupem fungovat podruhé v jednosvazkovém vydání a Džundži Itó rozhodně nezklamal. Pomaloučku omotává kolem své oběti síť děsivých historek, jejichž bizarnost je s každou kapitolou absurdnější. Postupně přidává na intenzitě prožitků, kdy nechává události gradovat do stále extrémnějších situací, dokud nevyústí v doslova makabrózní crescendo. Je to šílenost, ve které fyzikální zákony rezignovaly na jakoukoliv snahu zasahovat do tvůrčí fantazie, ale brzy zjistíte, že čím grotesknější zvrat, tím více propadáte strachu z dalšího vývoje událostí. Nádhera.
    Pravdou je, že závěr mi kdysi docela vadil, dnes však musím přiznat, že naprostou souzní s charakterem celého vyprávění a jiný už si ani nedokážu představit.
  • trudoš
    trudoš editor3.11.2021 20:54Bůh krys (limitovaná edice)
    Richard Corben u mne tentokrát úspěšně přesáhl hranici srozumitelnosti, kdy jsem si sice užil atmosféru vyprávění a jednotlivé nápady, ale příběh jako takový mi nedával smysl a zvraty postrádaly logiku. Přiznám se, že k pochopení Boha krys bych potřeboval autorské vysvětlivky, což může být stejnou měrou chyba mých šedých buněk mozkových, jako tvůrčího přecenění běžného čtenářského intelektu.
    Premisa je po všech stránkách atraktivní, notně šmrncnutá přímými i nepřímými odkazy na díla starých žánrových klasiků, jakými byli například Howard P. Lovecraft či Robert E. Howard. Naneštěstí to chvílemi působí spíš jako nanicovatý kýč, protože všechna pocta vyznívá úplně do ztracena a pro zápletku nemá ani pořádný význam. Graficky je to samozřejmě dost specifická podívaná a sešit od sešitu je znát, jak si výtvarník pohrával se stylem i detaily. V tomhle ohledu Richard Corben své fanoušky rozhodně nezklame, jenže ke štěstí mi tentokrát punc strašidelné historky a pěkné obrázky zdaleka nestačily.
  • trudoš
    trudoš editor31.10.2021 10:22Siegfried
    Povedený doplněk ke komiksu P. Craiga Russella Prsten Nibelungův, nebo možná lépe řečeno k původní opeře Karla Wagnera. Francouzský výtvarník a scenárista Alex Alice se sice nedrží úplně věrně původní předlohy, ale pracuje s ní natolik výrazně, že se vyplatí znát originál čistě jen proto, že se pak člověk lépe orientuje v postavách a jejich pohnutkách. Jinak příběh samotný se soustředí primárně na osudy mladého Siegfrieda a to od jeho narození, až po plné mládí, kdy se z dorostence stává muž a z muže legendární hrdina. Ve srovnání s Wagnerem se může zápletka zdát notně osekaná, ale pro potřeby dobrodružného komiksu je napínavá dostatečně a také mnohem srozumitelnější. Což ještě podtrhuje kouzelné grafické zpracování, od uhrančivých detailů po dechberoucí krajinomalby. Ve svém důsledku je to náramně jednoduché čtení, jež navíc příjemně odlehčuje postava morouse Mima (především pak jeho obsese kovářským náčiním) a podkresluje úžasně zachycená romance lidského bojovníka a božské valkýry.
  • trudoš
    trudoš editor24.10.2021 18:44Wonder Woman #03: Vůle (pevná vazba)
    Spokojenost, ovšem žádné velké překvapení. Oproti předchozím dvěma dílům tu Brian Azzarello jen prvoplánově přešlapuje na místě, a i když poslední stránky přinesou kýžený zvrat, v podstatě je to jen takové kopnutí do vosího hnízda a zběsilé mávání rukama přijde až příště. Pořád mě ale příběh ohromně baví, jak pro hezky koncipovanou mytologii, tak pro stylové postavy – především novodobí polobozi jsou uhrančiví. Ti zde tentokrát hrají nejvýznamnější roli, protože Wonder Woman je obchází a žádá o pomoc, přičemž s každým zvlášť se nejdřív musí popasovat, aby předvedla svou nadřazenost. V tomhle ohledu je otázkou, nakolik scenárista vařil z vody, a nakolik šlo o bezděčnou poctu klasickým příběhům. Trochu zmatek začínám mít pouze v proroctví, kolem kterého se všechno točí, stejně jako ohledně apokalyptického osudu nového dítěte (Prvorozený mi v tom udělal NHL). Mimo jiné oceňuji pochmurnou linku s Válkou, i když zavání maličko melodramatem – přesto se to ke zvoleným postavám perfektně hodí.
  • trudoš
    trudoš editor10.10.2021 13:28Král, jenž byl a bude #02: Béowulf
    Krasojízda anglickou mytologií pokračuje – poté, co se ukázalo, že král Artuš má krapet pifku na všechny Sasy světa a Merlin má blíže k ďáblovi, než k dobrému staříkovi, co to s národem myslí upřímně, před naší nesourodou dvojicí hrdinů vyvstává další problém. Někdo doslova oživil legendu o Béowulfovi, takže proslulými mokřady se začne potloukat monstrum, jež rádo lidské masíčko. A kdo jiný si s ním má poradit, než Bridgette s Duncanem? Tedy hned poté, co dořeší své vlastní rodinné neshody…
    Král, jenž byl a bude není právě sérií, která by hýřila originalitou, ale staré osvědčené motivy zpracovává neortodoxním způsobem, přičemž neváhá sem tam sáhnout po důmyslných vtípcích pro fanoušky filmového či literárního braku. Ostatně, scéna s Jednotkou příliš rychlého nasazení je toho jasným důkazem. Naneštěstí se po vzoru úspěšných cyklů i Kieron Gillen snaží konec oddálit na maximum, a tak se zápletka spíš tříští, než že by nabírala směr ke konkrétnímu cíli. Ještě ale není všem dnům konec.
  • trudoš
    trudoš editor1.3.2023 17:13Kingdom Come: Deliverance
    Netuší někdo, proč byl komiks stažen z prodeje? Tedy alespoň na stránkách Arkhamu a Crwe již není. Nějaké drby ze zákulisí?
  • trudoš
    trudoš editor25.12.2022 20:19Zázraky
    house192: Jop, u mě také. Zkusím zjistit, jestli o tom vědí v nakladatelství.
  • trudoš
    adevr: Perfektní, hlavně že si rozumíme. Na viděnou někde jinde, někdy jindy.
  • trudoš
    adevr: Omlouvám se, asi jsem někde ve větě udělal chybu a nebylo mi rozumět. Zkusím to tedy znovu – Prosím, co kdybyste si svou politickou frustraci začal ventiloval někde jinde, než u komiksu se kterým to souvisí asi tolik jako svařák s cihlou?
  • trudoš
    adevr: Co kdybyste si prosím svou politickou frustraci začal ventiloval někde jinde, než u komiksu se kterým to souvisí asi tolik jako svařák s cihlou?
  • trudoš
    trudoš editor7.11.2022 19:39Rorschach (paperback)
    delsemela: Je dobré mít přečtené Watchmeny, protože na ty se děj přímo odkazuje, ale víc netřeba, protože Rorschach stojí mimo dění Odznaku i Hodin posledního soudu (Před Strážci jsou diskutabilní). Lépe řečeno, jde o vlastní, alternativní linku.
  • trudoš
    trudoš editor22.10.2022 13:26Thorgal #24-29: Barbar
    1 200 : 6 = 200 Kč za jedno album. To mi nepřijde bůhvíjak přemrštěná cena. Takže ano, kupovat budu a zároveň doufat, že se dočkáme i dalších dílů.
  • trudoš
    Ten obsah se přeci jen liší v jediném čísle, takže o identická alba nejde.
  • trudoš
    trudoš editor10.3.2022 20:01Batman: Dvojník
    baatcha - Já to říkám pořád, každý den se člověk dozví/naučí něco nového. Máš samozřejmě úplnou pravdu, akorát mi to vůbec nedocvaklo. Jsem holt odkojenec „moderního“ pojetí a zapomínám na původní kořeny. Logiku by to každopádně mělo a docela by mě zajímalo, jestli to takhle Tomlin skutečně myslel. Jen pro uvedení skutečného stavu věcí - on v příběhu Albert vystupuje, ale pouze v retrospektivě, kdy po zavraždění Marty a Thomase raději z panství uteče, když vidí, v jak nezvladatelné dítě se Bruce mění.
  • trudoš
    SomeOne: Vím, ale i tak děkuji za info. Spíš to byl takový výkřik do tmy a výzva na náhodného nakladatele, pustit se do něčeho, na čem by mohl prodělat kalhoty, ale udělal by mi tím radost. Ostatně stejně jako s první řadou Batman and Robin.
  • trudoš
    trudoš editor22.11.2021 18:35DC Komiks
    Landauer: Dá se prosím objednat i přes mail? Žižkov mám naneštěstí maličko z ruky.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2021 19:16Bludiště 2
    2scha, Stara.kryta a deefha: Zupa, díky za info.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2021 18:03Bludiště 2
    Jen dotaz - přišel už komiks někomu z lidí, co jej podpořili na Hithitu? Já totiž z nakladatelství zatím žádné info nemám, tak se ptám, zdali se jim třeba nejdřív není třeba připomenout, nebo tak něco. Nemám s tím zkušenost.
  • trudoš
    Ivan Kucera: V pokračování je to vysvětleno, akorát nevím, jestli to souvisí přímo s Rokem Nula (lépe řečeno s doktorem Smrt bo jak se trn chlapík jmenuje) nebo jde o předehru něčeho pozdějšího.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 19:38Z neznámého světa a další příběhy
    baatcha a SlouzimStarymPsum: Lépe bych to neřekl.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 19:33Z neznámého světa a další příběhy
    SlouzimStarymPsum: Touché - pravda, nikdo nikoho neodsuzuje, má reakce byla unáhlená, omlouvám se.
    Co se osobního setkání týče, taháme se o slovíčka - špatně jsem se vyjádřil. Při osobním kontaktu, když mám možnost s dotyčným člověkem mluvit, rozprávat a diskutovat, jsem zpětně schopen zhodnotit, co je to za člověka. Teď nemluvím o tom, že někoho potkám na ulici, pošleme se vzájemně do řiti a pěkný den je za námi. Zatímco z útržků textů, častokrát vytržených z kontextu nebo záměrně autorsky stylizovaných, téhle analýzy schopen nejsem. Já ty dopisy četl a ne, nepraštilo mě do očí, že by HPL byl přesvědčený rasista. Což ovšem neznamená že nebyl, akorát mi chybí osobní konfrontace, kdy bych měl možnost se na kritizované pasáže zeptat, abych pak o něm něco takového říkal.
    Jiná situace je, když se někdo záměrně prezentuje jako extrémista a tam odpověď zní - ne, tady osobní setkání asi tak úplně potřeba není. Já však poukazoval na situaci, kdy ten projev je poměrně diskutabilní, navíc u osoby, která se k tomu už tak nějak nemá, jak vyjádřit.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 18:26Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: A to je právě ono - znáte je. Já HPL osobně nepoznal, takže se zdržuju hlasování o tom, zda byl rasista nebo ne.
  • trudoš
    trudoš editor21.9.2021 18:06Z neznámého světa a další příběhy
    SlouzimStarymPsum: Otázka lze položit i obráceně - jak se pozná rasista bez osobního setkání? Já zkrátka své postoje a názory rád stavím na vlastních zkušenostech, ne na základě názorů někoho jiného. Bavím se samozřejmě ve všeobecné rovině, jakmile vytáhnete Hitlera, jsme ve slepé uličce. Ale HPL nebyl z těch co by veřejně mával pravicí, nebo se hlásil k nějaké straně. Pak jej s přesvědčením odsoudit jako rasistu či homosexuála, kvůli pár poznámkám v povídkách a dopisech, mi přijde krapet zaslepené. Nemluvě o tom, že je přes sedmdesát let po smrti a není tudíž možná diskuze.
  • trudoš
    trudoš editor21.9.2021 17:57Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: Co se týče těch, co zemřeli ještě před mým narozením, tak s ani jedním. Asi taky chodím na špatná místa.
  • trudoš
    trudoš editor20.9.2021 18:47Z neznámého světa a další příběhy
    George Walker Bush: Nic proti, ale srovnávat nacisty s Lovecraftem přijde zas trochu mimo mísu mě. Ale jestli to nutkání (dělat z mrtvoly rasistu) máte, nehádám se s vámi. Já se s H. P. nikdy osobně nesetkal, takže nemohu sloužit - a soudit někoho na základě literárních studií toho kterého odborníka, odmítám. Rád se řídím vlastními zkušenostmi.
  • trudoš
    Ter: Opraveno a díky za upozornění.
  • trudoš
  • trudoš
    trudoš editor4.6.2021 07:21Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: To je vcelku logické.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 22:39Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: A pak jsou situace, kdy jsou stránky prohozené, ale člověk to nepozná, protože příběh i tak dává (případně nedává) smysl. Každopádně abychom si rozuměli - mě nevadí obsahy, jen se pozastavuji nad tím, jak jsou z praktického hlediska k hovnu, když nejsou stránky v knize číslované, nebo když nejsou očíslované alespoň předěly kapitol. To, jestli to někdo řeší ručním počítáním nebo prostocviky s propiskou je už pak záležitost osobního přístupu, ne vysvětlení, proč se něco takového vlastně dělá. Tož tak. Ne že bych kvůli tomu ovšem propadal depresím a na Crew a další nakladatelské hříšníky uvalil klatbu.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 09:31Batman Mikea Mignoly
    George Walker Bush: To světlé na tom je, že nemusí počítat jednotlivé panely, případně slova a písmena. Zatím.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 08:33Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: Jo a díky za odkaz, ale já hm, no jak to říct, nerozumím anglicky, francouzsky, polsky, německy, korejsky, španělsky a tak nějak vůbec.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 08:30Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: Já neříkám, že jde o chybu nakladatele nečíslovat stránky a akceptuji případný autorský záměr, jen mi přijde zbytečné dávat do knihy obsah, když podle něj člověk stejně nemá možnost co jak najít - a nic proti, ale počítat stránku po stránce bude jeden člověk ze sta, možná tisíce. Nemluvě o tom, že zjistit zdali mi nechybí stránky je bez číslování prakticky nemožné, když jeden nezná přesnou návaznost panelů. Autoři občas umí ze stránky na stránku solidně zakouzlit, aby čtenáře zmátli.
    Ale vím, že tohle je u komiksů častý nešvar, takže z mé strany jde jen o povzdechnutí nad pro mě nepochopitelným stavem věcí, nic víc. Dějou se i větší podivnosti.
  • trudoš
    trudoš editor2.6.2021 23:04Batman Mikea Mignoly
    Scarface: Kniha je nádherná, ale zase jednou položím řečnickou otázku - proč uvádíte obsah s odkazem na které stránce začíná ten který příběh, když pak stránky v komiksu nejsou číslovány?
  • trudoš
    jh666, Zack: Voilà a problém vyřešen. Díky moc za info.
  • trudoš
    Fry: Ještě chvilku počkám, jestli se nevyjádří někdo ze znalců, třeba mi unikla nějaká informace, která na netu není běžně k dohledání. Originály nemám, abych mohl tvrzení podpořit konkrétním důkazem. Když se nikdo neozve, opravím.
  • trudoš
    trudoš editor29.4.2021 07:58Přístav Země / Zatmění
    Tady se musím nakladatele zastat, že do mě coby do zákazníka, jedinkrát nekopnul, či mě obvinil, že za zpoždění můžu já. Ani nemám pocit, že by se to kdy skrývalo mezi řádky. Vždycky mi akorát přišel mail s pokornou omluvou, že věci bohužel nejdou tak, jak bylo plánováno, což pro mě jako pro člověka z branže nebylo žádný překvapení. Ale uznávám, že vím hovno o tom, co se děje na sociálních sítích, ani jsem nedával jednotlivé zprávy na rozbor erudovanému psychologovi, aby odhalil podtext toho kterého slova.
  • trudoš
    Smím dotaz na někoho, kdo se orientuje? Není uvedení jména J. Michaela Straczynského u tohoto komiksu chybou? Když koukám na detaily jednotlivých sešitů na stránkách Marvelovského fandomu, jeho jméno tam u scénáře nikde nefiguruje. Naopak chybí Ed Brubaker, který je podepsán pod úvodním Captain America (vol. 5) #25.
  • trudoš
    trudoš editor24.4.2021 20:44Wonder Woman: Mrtvá Země
    Norri: Fíha, on tyhle starý fláky ještě někdo zná? Díky za znamení, že zkáza světa je prozatím daleko.
  • trudoš
    trudoš editor3.4.2021 11:08Star Wars: Vader, Stíny a tajemství
    Má prosím někdo nějaké potvrzení, že se Leinil Francis Yu na prvních dvanácti sešitech kresebně skutečně podílel? Nebo alespoň jednom z nich? V tiráži knihy sice uveden je, ale co jsem koukal na prvních dvanáct sešitu v originále na netu, tak nikde uveden není.
  • trudoš
    trudoš editor19.2.2021 08:58Dracula
    Ter: Nechci hájit Argo, protože jejich papírové hřbety bez laku jsou mojí noční můrou (za tu cenu), ale „bezchybný výtisk“ je podle mě chiméra. Vezmete-li do ruky takřka jakýkoliv komiks od kteréhokoliv nakladatele, vždycky v něm najdete nějakou chybu, ať už redakčního, technického, autorského nebo překladatelského rázu. Kniha nebo komiks může projít tisíci kontrolami a vždycky se něco najde. BB art, Crew i Comics Centrum by mohli vyprávět. To není obhajoba, ale zkušenost ze života z obou stran barikády. Neříkám, že výjimka nepotvrzuje pravidlo, ale je jich na trhu jako šafránu. U limitovek je to ovšem fakt na přesdržku.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 18:53Měsíční stín
    George Walker Bush: Zničit krtka.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 15:51Měsíční stín
    TonyT a Hanussen: Tak to se potom omlouvám se za svou hysterickou reakci, ačkoli obrat "podezřelé ticho" ve mě znovu vzbuzuje pocit hledání problému někde, kde žádný není. Uznávám ovšem, že má paranoia je mocná. Ale léčím se.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 10:44Měsíční stín
    Hanussen: Však oni přijdou. Koupeno už mají, tak kam by pospíchali.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 09:59Měsíční stín
    TonyT: Protože mi smysl podobných dotazů, snažící se vytvořit iluzi nějaké konspirace, vadí. Proč je komiks tak drahý? Protože nakladatel si chce pořídit třetí bazén. Proč komiks koupilo tolik lidí? Protože jde o kámoše nakladatele. Proč nakladatel vydal tohle a ne támhle to? Protože Evropská unie/Rusko/Čína/USA chtějí záměrně devalvovat čtenářské povědomí. Proč komiks hned po vydání nepřečetlo xyz lidí? Protože je to všechno nějaký komplot. Prostě mi uniká o co komu jde?

    PS - Navíc to poslouchám dennodenně - mám skromnou knihovnu, kterou neustále rozšiřuji a zároveň se snažím učíst všechno možný. A pak když někdo vidí to boží dopuštění, co mám doma, obratem si neodpustí dotaz, zdali jsem četl tohle či támhleto, a když řeknu, že ještě ne, s vědoucím úsměvem intelektuála, který právě odhalil dementa, jenž před kvalitní literaturou dává přednost podřadnému braku, pokýve hlavou, jako že jasně, že to chápe.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:46Měsíční stín
    George Walker Bush: Tak to máte fajn, jste z obliga. Na ty co nekoupili se vztahuje jiná norma, odhadem měsíc a půl. Ale víc určitě ne. Potom už zavítáte do stejné škatulky jako kupující.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:18Měsíční stín
    Milo_Harwey: Tož jsem potom holt kretén, stejně jako zbytek zástupu. A už se o tom snad dál nemusíme bavit.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:09Měsíční stín
    Hanussen: Já jsem tady a ještě jsem se k tomu prostě nedostal. Je s tím sakra nějaký problém? To je tady nějaká přesná norma, do kdy člověk musí něco přečíst, jinak je kretén, protože si komiks koupil?
  • trudoš
    Draco nobilis: Nevím jestli jste zaregistrovala, ale u nakladatele už mají opět skladem, nedávno jsem objednal a normálně přišlo.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 23:26Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Zupa, danke.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 19:05Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Navíc až s tímhle kontextem (Spawn) mi konečně dávají smysl poznámky Tonyho Starka, že je mu Angela povědomá.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 19:02Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Bulvár? Sem s ním. Mě to zajímá taky, anglicky neumím, takže se nic nedozvím. A já chápu, že tam nenapíšou pravdu, ale třeba info o tom, že ta postava je ze Spawna je zajímavá a dozvěděl jsem se jí až tady z komentáře Carnageho, ne z alba samotného.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 14:22Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Carnage: Tady to krasobruslení kolem vzniku postavy je obzvlášť komické, protože je zmíněno jen to, že byla koupena od konkurence a že jí původně vymyslel Neil Gaiman a to je všechno. Mě by třeba docela zajímalo v jaké sérii se původně vyskytovala a proč jí nakonec Gaiman prodal jinam, ale to ne, to už se říct nesmí, to si člověk musí dohledat na netu sám. K čemu pak nějaké představování figury je, když se o historii jejího vzniku nesmí mluvit?
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 13:03Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Carnage: Já zas musím konstatovat, že v představení postavy album maličko selhalo, protože i když se dovíme, jak pasuje do Marvelovského univerza, to že původně patřila do stáje Image, a její historie měla tudíž trochu jiný charakter než kniha naznačuje, jsem se dozvěděl až z vašeho komentáře. A nepřijde mi to zas až tak nepodstatná informace. Tyhle konkurenční přetahovačky mě fakt serou. Nakladatelství DC být zmíněno v kompletu může (když se třeba mluví o práci různých kreslířů a scenáristů), ale že daná postava původně pasovala k Image už ne? Chjo.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2020 14:17Temné noci - Metal: Temní rytíři
    lantan1 a Milo_Harwey: Sorry za nepochopení, už mi došlo, která bije. Každopádně ani mě se do téhle kapitoly černobílé stránky nedostali.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2020 13:40Temné noci - Metal: Temní rytíři
    Milo_Harwey: Po konci příběhu mám "Dějiny zakuté do kovu", následuje "Galerie alternativních obálek" a pak "Kresby tužkou a inkoustem" obsahující čtyři černobílé stránky bez textu přímo z Temných rytířů. Vypadá to, že do mého exempláře si "Batman: Zatracení" cestu nenašel.
  • trudoš
    trudoš editor15.4. 21:05* Připomínky a návrhy
    deefha a Toe: Rád přidám, ale nebude to dřív jak ve středu čtvrtek, je tam zas do pitoma autorů a já momentálně nestíhám práci, natož koníčky. Omlouvám se.
    PS - Balík taky přišel na sračky, ale komiksy uvnitř kupodivu v pořádku. Skoro to až vypadá na nějakou záškodnickou akci, když tu čtu kolik postižených bylo.
  • trudoš
    trudoš editor27.3. 22:12* Připomínky a návrhy
    Tak na tuhle reakci od Zacka se vážně těším.
  • trudoš
    trudoš editor11.3. 17:07* Připomínky a návrhy
    Možná by stálo za úvahu u titulu "Dívka ze země Venku: dear." přehodit obálky a dát jako hlavní tu reálnou, tedy tu bez čísla 12. A ještě bych poprosil propojit komiksy "Marvel Origins #002: Fantastic Four 1 (1961)" a "Marvel Origins #002: Fantastic Four 1 (1961) (testovací)". Udělal bych to sám, ale nevím jak a ještě bych vám to rozbil. Díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor14.2. 21:47Sběratelský klub
    soulbringer: Ideálně tak jak je to číselně seřazený, akorát si před alby „Batman a syn“ (jestli v kompletu vyjde, jestli ne, tak sehnat jinde) a „Batman R.I.P.“ přečíst „Batman: Černá rukavice“ z „DC komiksový komplet“ (pod číslem 77), pak to do sebe všechno hezky zaklapává. Toho Morrisona tady kdysi moc hezky vypisoval Spacecore.
  • trudoš
    trudoš editor13.2. 20:27Sběratelský klub
    Zack: Přiznám se, že jsem čekal až někdo vytvoří kartu a já pak doplním zbývající info, jako u prvního alba - to totiž zvládám, na rozdíl od založení karty. Nejsem zrovna IT šikula. Zítra pošlu data o komiksu na mail Frye.
  • trudoš
    trudoš editor13.2. 16:48Sběratelský klub
    soulbringer: Já na tom právě nejvíc oceňuji skutečnost, že zde dovyšlo to, co rozjel BB art a Crew a buď nedovydali, nebo se jim to nevešlo do portfolia. V obou případech jde o Granta Morrisona, kdy komplet Legenda o Batmanovi dokončil sérii Batman a Robin, vydal Batmanovu smrt a jeho znovuzrození a to samé platí i o skonu a návratu Damiana (přímé pokračování alb Batman a Syn a Batman R.I.P.). Dva klíčové momenty, které ve své době dost hráli roli a několik alb se o ně opíralo, ale nikdy jsme vlastně neměli možnost přečíst si k čemu došlo. Zároveň oceňuji jejich redakční předmluvy, které dávají jednotlivé svazky do souvislostí a osvětlují předchozí události (což Crew ani BB art k mé soukromé zlosti nikdy nedělali a dělat ani nebudou).

    deefha: Tak tak, taky se úpěnlivě modlím k velkému netopýrovy. Teoreticky v březnu bychom se mohli dočkat třetího svazku a pak v červenci nebo srpnu toho posledního.
  • trudoš
    trudoš editor11.2. 19:10Sběratelský klub
    Já se musím De Agostini zastat, s řadou Legenda o Batmanovi jsem maximálně spokojen – asi nejvíc, ze všech dosud vydaných kompletů. Konečně tu vyšel run Granta Morrisona trochu komplexněji, stejně jako Soumrak/Poslání/Konec Temného rytíře, Katastrofa a Země nikoho, nemluvě o perfektních příbězích Paula Diniho a Petera J. Tomasiho a bonusových albech Bruce Wayne: Vrah? pod kterými jsou podepsány takové šajby jako Ed Brubaker, Chuck Dixon a Greg Rucka.
    Zpočátku mé nadšení krapet brzdilo opakované vydávání věcí, které už mám, ale posledních čtyřicet čísel si prakticky (snad kromě prvního Neala Adamse) nemám na co stěžovat.
  • trudoš
    trudoš editor23.1. 20:51Pindárna
    Zack: Tady nepomůžu, mangu vnímám jako japonský výraz pro komiks a rozdíl mezi tím a tím nehledám.
  • trudoš
    trudoš editor15.1. 15:57* Připomínky a návrhy
    Zack: Mě by se líbilo, kdybych si mohl vyjet žebříček nejlépe hodnocených sérií, čistě z toho důvodu, že když pak za mnou někdo přijde a chce něco doporučit, je jich už tolik, že to z hlavy nedám. Tady bych se podíval a minimálně v první dvacítce bych viděl to, na co můžu odkázat.
  • trudoš
    trudoš editor12.1. 16:40* Připomínky a návrhy
    B je správně.
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2023 19:05* Připomínky a návrhy
    Zack: black+logo+humorny obrazek
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2023 11:09* Připomínky a návrhy
    Zack: za b)
  • trudoš
    trudoš editor15.12.2023 11:55* Připomínky a návrhy
    Zack: Triko určitě.
  • trudoš
    trudoš editor6.7.2023 17:44* Připomínky a návrhy
    Dotaz na redakci: Vím jak se tu řeší co dát do série a co ne, proto by mě zajímalo jak spolu souvisejí knihy v sérii Mighty Shorts? Edici bych pochopil, ale sérii nikoliv. To už mi ten Kopl, Luther a Černá palice dávají větší smysl.
  • trudoš
    trudoš editor6.2.2023 17:47* Připomínky a návrhy
    Zack: Tady pozor, zrovna Albatros je pověstný mylnými údaji na svých stránkách. A ostatní šopy to už jen kopírují a kopírují…
  • trudoš
    trudoš editor12.1.2023 16:58Sběratelský klub
    Ter: Mám. Potřebujete z toho nějaké info?
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2021 20:16Sběratelský klub
    BadBoy: Díky moc za info.
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2021 16:27Sběratelský klub
    Zdravím, netušíte někdo náhodou co je s novým číslem Legendy o Batmanovi?
  • trudoš
    trudoš editor26.11.2021 21:54Pindárna
    Lenny: Samostatně se to číst dá, ale celá ústřední patálie v pozadí se odvíjí od alba Strážkyně klíčů, přičemž je také dobré znát předchozí čísla s Kris de Valnor (Lučištníci a cyklus Země Qaa), i když to pro orientaci v zápletce zase až tak podstatné není.
  • trudoš
    trudoš editor21.11.2021 18:23* Připomínky a návrhy
    Jména Christophe Arleston a Scotch Arleston by asi stálo za to sjednotit, jedná se o stejného tvůrce, přičemž u nás prakticky vše co vyšlo, bylo publikováno pod jeho skutečným jménem Christophe, než jeho uměleckým pseudonymem (tedy Scotch). Jestli se nepletu.
  • trudoš
    trudoš editor29.9.2021 18:29Sběratelský klub
    SlouzimStarymPsum: To vím, akorát jak na to nejsem zvyklej a přišla mi teprve jen jedna zásilka, kterou jsem rovnou platil, nevím jak je to s dalšími - jestli je pošlou automaticky a automaticky si stáhnou peníze (což takhle inzerují), nebo zda nejdřív musím učinit další objednávku (či nějaké posvěcení) a teprve pak se kola další zásilky rozjedou. Tož uvidíme, zasílají evidentně v různých termínech, tak snad časem dojde i na mě. A na CoVseNerdita.
  • trudoš
    trudoš editor28.9.2021 21:19Sběratelský klub
    BadBoy & deefha: Díky moc za info. Já v klientské zóně stále vidím jen odeslanou první objednávku, tak jsem si nebyl jist, jak to u nich vlastně chodí. U mě proběhl nákup 3. 9., tož na mě dojde pravděpodobně až příští týden. Což je ve výsledku trochu debilní (protože v ten okamžik už budou na trhu obě zaslaná čísla, takže žádný náskok), ale moje chyba – měl jsem objednávat dřív.
  • trudoš
    trudoš editor28.9.2021 16:49Sběratelský klub
    Nemáte někdo prosím zkušenosti s předplatným u De Agostiny? Jen by mě zajímalo v jaké frekvenci posílají Batmana, zatím mi přišli pouze první dva díly a netuším, zda mám další zásilku nějak urgovat, nebo ji automaticky pošlou sami a kdy.
  • trudoš
    trudoš editor5.7.2021 09:10Pindárna
    Denis: Jo, plánuji. Bez znalosti angličtiny je to pro mě totiž jediný způsob, jak alespoň trochu nazobat historii a lépe se pak orientovat v dílčích odkazech.
  • trudoš
    trudoš editor14.5.2021 20:43Pindárna
    Walome: Geniální.
  • trudoš
    trudoš editor14.5.2021 11:16Pindárna
    Líbí se mi ten srdečný přístup, že když někdo projeví nějaké přání, pokaždé se najde někdo, kdo mu začne vysvětlovat, že je buď za a) špatné si něco přát, za b) je špatné to přání vůbec vyslovit, nebo za c) to přání je úplná hovadina.
  • trudoš
    trudoš editor4.5.2021 12:46Čtenářský koutek
    lantan1: Touché.
  • trudoš
    trudoš editor17.4.2021 07:08* Připomínky a návrhy
    Zack: Teda ne že bych chtěl zpochybňovat něčí míry, jen uvedu věci na pravou míru - "Kolosální Conan" má 8 cm, "Kolosální Conan z Cimerie" 6 cm. V odkazech opraveno.
  • trudoš
    trudoš editor8.3.2021 21:47Pindárna
    Rumburaq: Teď jsem si založil knihu do knihovny a pozadí hřbetu má výrazně jiný odstín než ostatní knihy, jako kdyby vážně chtěli jít do dalšího obrazu. Tak to jsem zvědavej na 120, jestli se vrátí k původnímu odstínu a jde jen o chybu jednoho hřbetu, nebo co jako na nás chudáky chystaj.
  • trudoš
    trudoš editor7.3.2021 10:39Pindárna
    Rumburaq a deefha: Kitty Prydeová má na hřbetě pěst Naprosto úžasného Hulka (viz https://www.facebook.com/nhmcz/photos/a.415744085917424/549316295893535/?type=3&theater), na 120 počítám že budou ty světelný efekty počínajícího obrázku na Největší padouchy Marvelu (nebo jak se to v originále jmenuje). Takže snad dobrý, neskončí to v půlce obličeje nějaké postavy.
  • trudoš
    trudoš editor25.2.2021 17:52Sběratelský klub
    Hanussen: Neříkám že nemáte pravdu, ale už takhle beru knih a komiksů tolik, že při představě zpětinásobení nabídky (a já se znám, určitě bych nezůstal jen u jedné dvou sérií) bych to nejen nezaplatil, ale ani neměl kam dát, natož najít čas to vůbec někdy přečíst.
  • trudoš
    trudoš editor25.2.2021 17:34Sběratelský klub
    Já zbožňuji to jejich "Sklepy plne euro" (píšu jak to zní). Vždycky když to slyším v rádiu, říkám si: To je země, tam bych chtěl žít. Nebo "informacia drogova" mě při cestě autem také pokaždé spolehlivě rozesměje. Ale polsky nečtu, přejít ještě na jiný trh než ten český, tak mi rodina sbalí kufry a vyhodí mě.
  • trudoš
    trudoš editor21.2.2021 23:06Pindárna
    SlouzimStarymPsum: Díky za info, tak uvidíme jak se s tím popasuju.
  • trudoš
    trudoš editor21.2.2021 10:06Pindárna
    Scarface: Zupa, díky za info. Takže si kvůli čtení komiksu nemusím nikde dohledávat základní "co, kdo a proč"?
  • trudoš
    trudoš editor20.2.2021 19:55Pindárna
    Hloupej dotaz - tuší někdo jak moc je třeba v rámci komiksu „Cyberpunk 2077: Trauma Team“ znát danou počítačovou hru? Jsem nepolíben a panic v tomhle ohledu i zůstanu, tak by mě zajímalo, nakolik má vůbec pro mě smyl o čtení komiksu uvažovat.
  • trudoš
    trudoš editor19.2.2021 09:02* Připomínky a návrhy
    Darth Raelchi, Fry: Sorry, to mi nedošlo.
  • trudoš
    trudoš editor18.2.2021 08:47* Připomínky a návrhy
    Darth Raelchi: Opraveno, díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor8.2.2021 13:15* Připomínky a návrhy
    SomeOne, Fry: Zupa, díky za info.
  • trudoš
    trudoš editor7.2.2021 21:00* Připomínky a návrhy
    Dotaz - U alba "Star Wars: Vyvolený, Světlo pohasíná" se u scénáře a kresby objevuje jméno Chrise Eliopoulose. Nejde náhodou o chybu? Kontroloval jsem sešity na https://starwars.fandom.com/wiki/Star_Wars:_Darth_Vader:_Dark_Lord_of_the_Sith a nějak jsem tam jeho jméno nenarazil a ani v tiráži českého vydání není.
  • trudoš
    trudoš editor1.2.2021 15:47* Připomínky a návrhy
    Zack: Jen bych to otočil, pět hvězdiček vlevo, jedna vpravo, opticky by to podle mě působilo lépe - začínat tím nejlepším, než nejhorším.
  • trudoš
    trudoš editor28.1.2021 19:17* Připomínky a návrhy
    Fry: Kdyby na to ostatní zapomněli, mrknu na to, až se mi kniha dostane domů, což bude cirka za týden nebo dva. Mám to poznamenaný.
  • trudoš
    trudoš editor26.1.2021 16:38* Připomínky a návrhy
    Zack: Zupa, danke.
  • trudoš
    trudoš editor26.1.2021 14:41* Připomínky a návrhy
    Zack: Čistě jen dotaz – nešlo by v osobním profilu vytvořit něco jako Nej 10, do kterého by si člověk naházel nejoblíbenější věci a nemusel tak pokaždé z lovit hlavy (když se jej na to někdo zeptá) co že za nejlepší komiksy považuje? A zajímavé by pak bylo třeba i nějaké srovnání, kdyby se topky poměřili ve veřejném žebříčku, což by zas odpovědělo na občasné prosby o doporučení od náhodných návštěvníků.
  • trudoš
    trudoš editor22.1.2021 19:39* Připomínky a návrhy
    Já tyhle animace prostě miluju.
  • trudoš
    trudoš editor13.1.2021 14:25* Připomínky a návrhy
    Zack: Perfektní, díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor13.1.2021 06:50* Připomínky a návrhy
    Zack: Kravina k uvážení – šlo by na řádek s variantami komiksu (v detailu infa) přidat do závorky rok vydání té které varianty? Člověk by se snadněji orientoval v tom, které vydání je nejstarší a které nejnovější a nemusel by postupně rozklikávat všechny.
  • trudoš
    trudoš editor9.1.2021 12:00* Připomínky a návrhy
    Zack: Já za to neadoruji, já jen vysvětluji, jak to S313 myslel. Mě vyhovuje, jak to je.
  • trudoš
    trudoš editor9.1.2021 06:02* Připomínky a návrhy
    pro Zacka na vysvětlenou:

    1) Otevřu si Čtyřlístek, kliknu na sérii a vyjede mi celá série - když v tento okamžik použiješ spodní lupu (vedle Vždy Chci), vyhledává se pouze v zobrazené sérii. Chceš-li vyhledávat v celé databázi, musíš použít lupu v základní nabídce (vedle Sbírky). Podobně to funguje, když klikneš na Sbírku - od toho okamžiku ti spodní lupa začne vyhledávat pouze v tvé sbírce.
    3) Myslím, že je tím myšleno, že když si zaškrtnu Chci/Sháním a pak danou věc označím jako Mám (v okamžiku kdy ji seženu), tak by se mohla automaticky ze Chci/Sháním odstranit, aby to člověk nemusel dělat ručně.
  • trudoš
    trudoš editor8.1.2021 14:04* Připomínky a návrhy
    à la
  • trudoš
    trudoš editor8.1.2021 09:04* Připomínky a návrhy
    Zack: Nemůžu zpětně komentář editovat a netuším jestli jde smazat a vložit znovu (alespoň jsem to nenašel), takže až bude zas nějaká příležitost, vyzkouším. Ale počítám, že už to funguje na té konvi.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 3135 (cca 1036246 Kč)
Mám: 4944 (cca 1368298 Kč)
Chci: 153 (cca 5029 Kč)
Sháním: 11 (cca 4363 Kč)
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0