• trudoš
    trudoš editor26.11.2023 14:35Vlkochodci
    Na to, že jde o sestříhanou verzi stejnojmenného animovaného filmu do komiksové podoby, funguje příběh bez jediného škobrtnutí. A to mluvím jako člověk, který původní snímek neviděl. Ale kromě akčních scén, u nichž občas není úplně jasné, co se na panelech děje, působí práce Samuela Sattina velmi profesionálně. Kazí to pouze finální podoba knihy, za kterou je zodpovědné nakladatelství Grada Publishing – ono dát do brože komiks pro mládež za takřka pět stovek si říká pouze o to, že skončí s rozpadlou vazbou ve sběrně papíru. Bohužel.
    Každopádně obsah perfektní, tvůrci pracují s dojemným motivem dívčího přátelství a touhy po celistvé rodině v zajímavých časech, přičemž prim hraje stará osvědčená revolta dětí vůči pravidlům dospělých. Napětí je pak v závěru vygradováno do takové míry, že i když víte, co bude následovat (logicky dobrý konec, ne?), přesto trnete v očekávání, jak daleko autoři zajdou. U Tomma Mooreho a Rosse Stewarta totiž nikdy netušíte, koho si připíšou na seznam padlých.
  • trudoš
    Dokonalá pocta dílu sira Arthura Conana Doylea, především jeho slovutnému Sherlocku Holmesovi. Francouzští umělci Benoit Dahan a Cyril Liéron rozehrávají důmyslnou analýzu myšlenkových procesů Velkého detektiva a zároveň čtenáře baví perfektně zkomponovaným Případem podezřelé vstupenky. Třebaže název naznačuje komediální rovinu, vyprávění se naopak nese v duchu toho nejlepšího, co kdy sir A. C. Doyle napsal. Benoit Dahan pak celý projekt korunuje originálním rozvržením jednotlivých stránek a sekvenčních panelů. Tohle je přesně ten typ komiksu, kdy se bavíte jak zápletkou, tak kresbou, protože jedno i druhé si vyžaduje vaši pozornost. Milou změnou je také skutečnost, že jde o dílo nijak nevyžadující znalost předlohy. Tvůrci netrousí skryté náznaky či přímočaré odkazy na předchozí nebo budoucí případy Sherlocka Holmese a jeho „zapisovatele“ doktora Johna Watsona. Obsahově i formou přitom album dokáže zaujmout dospělého čtenáře stejně jako mladistvého, o fanoušcích i nefanoušcích nemluvě.
  • trudoš
    V první řadě se musím přiznat, že jsem po celou dobu vlastně vůbec netušil, co od komiksu Velký mrtvý čekat. A právě to pak neustále zvyšovalo atraktivitu vyprávění, protože ani po čtyřech albech zápletka příliš nevykrystalizuje. Jasně, představí se postavy, popíše prostředí, nahodí se zvraty, vygraduje děj – ale jakou cestou by se mohl další vývoj ubírat, to zůstává tajemstvím. Přičemž podmanivá kresba Vincenta Malliého vám nedovolí příběh opustit, dokud nejste na poslední stránce.
    Ne, že by ovšem bylo všechno dokonalé, pořád tvůrcům nemohu odpustit jistou naivitu protagonistů, chovajících se před střetem s reálným světem jako kdyby vyrůstali v nějaké pohádce. Stejně tak je pro mě nepochopitelné, že když je celý svět v krizi a lidi nemají práci ani peníze, naši hrdinové – třebaže ani jeden z nich nepracuje – si po celou dobu žijí nadstandardně a drobné z nich padají jak z hracího automatu. Ale to jsou drobné výtky, nic to nemění na faktu, že jsem upřímně zvědav, co druhá kniha přinese.
  • trudoš
    Vyvrcholení vzestupu a pádu Ignatiuse Ogilvyho už neohromí bůhvíjak vymazlenými zvraty, protože se všechno děje dle zaběhnutých scénářů, jak už to ostatně se všemi Batmanovými padouchy bývá. Porazí Temného rytíře, chystají se ovládnout Gotham, načež Temný rytíř povstane a srazí je tam, kam správně patří – do odpadu. V tomhle ohledu Imperátor Penguin není výjimkou, ovšem pravdou je, že John Layman to umí alespoň podat se správně pochmurnou atmosférou a držet se roviny špinavé gangsterky. Jen to chvílemi zbytečně moc drolí do mozaiky drobných epizod, namísto toho, aby se věnoval jedné konkrétní dějové lince.
    Ovšem vydat tohle jako dvě alba namísto jednoho mi, co se smyslu týče, uniká; už jen proto, že většinu příběhu zabírají doplňující epizody a poslední sešit už s ústřední zápletkou v důsledku ani nijak nesouvisí. Chápu potřebu vydat všechno, co s řadou Detective Comics souvisí, ale schopný redaktor mohl obsah klidně osekat na polovinu a jádro vyprávění by pořád fungovalo na výbornou.
  • trudoš
    trudoš editor16.11.2023 20:37Modrá CREW #30 - UCC Dolores #1, 2
    Akční space opera s vychytanou snůškou postav. Ono nezamilovat se do příběhu, ve kterém hříchem nepolíbená jeptiška zdědí pirátskou kosmickou loď, pilota jí dělá gladiátorský ztroskotanec, co v nejlepších letech holýma rukama drtil roboty v arénách a v útrobách lodi se pohybuje podivný android s nejasným posláním, je řečeno dvěma slovy - hodně těžké. A i když se Didier Tarquin proslavil hlavně jako kreslíř, proti jeho scénáři nedokážu říct ani popel – od první strany perfektním způsobem stupňuje napětí, po celou dobu udržuje tajemství a finále zakončuje přesně v tom nejnapínavějším, aby čtenáři nezbylo nic jiného, než zahrnout koupi dalšího alba do svého okamžitého finančního plánu. Stylizace galaktického impéria do kulis Divokého západu je pak pro fanoušky seriálu Firefly Josse Whedona zbožštěnou třešničkou na dortu. Samozřejmě čekáte-li od toho filozofický přesah à la Alejandro Jodorowsky, USS Dolores pravděpodobně zklame. Já si ji naopak pro tu dobrodružnou sci-fi náturu zamiloval.
  • trudoš
    trudoš editor16.11.2023 20:34Octobriana
    Ondřej Kavalír a Marek Berger vytvořili vlastní Octobrianu a současně vzdali hold její komiksové historii. Vyprávění o více než dvě stě padesáti stránkách je přitom z velké části tvořeno beze slov, aniž by to však ublížilo tempu či srozumitelnosti. Zároveň, v rámci obskurního tématu, zanechali příběhu punc futuristické alternativní reality, v níž komunističtí soudruzi budují na tři sta procent, západní buržoazie stojí a leží na všehoschopných korporacích a sem tam do toho hodí vidle nacističtí agenti, jdoucí dál za svým snem o Třetí říši. Pak už vám děvucha s rudou hvězdou na čele a se srpem v ruce, bojující se zmutovaným velemrožem, nepřijde vůbec divná.
    Ke čtení přitom nepotřebujete znát o postavě nic, tvůrci poctivě vše vysvětlí (tedy svou vlastní verzi). Možná jen té esoteriky mohlo být méně, protože zbytečně děj zapleveluje různými halucinogenními výjevy, ale v důsledku se nedá říct, že by zde byl byť jen jediný obrázek zbytečný. Překvapení, důstojná pocta a spokojenost v jednom.
  • trudoš
    trudoš editor15.11.2023 15:54Ach, vy dívky mládím zmítané #01
    Úsměvné povídání o proměně dívky v ženu a snech o prvním sexu, které má daleko k dvojsmyslné erotické komedii jako je třeba Láska ve střihu cosplaye. Scenáristka Mari Okada je sympaticky civilní, zároveň vtipná a s nonšalancí pouličního vypravěče umí perfektně vystihnout ty nejtrapnější okamžiky puberty, aniž by to celé sklouzlo k nějakému obhroublému pitvoření. Právě tohle se mi na komiksu líbilo nejvíc, třebaže je jinak dívčí obsahem i formou. Ještě štěstí, že holky jsou o tolik zajímavější než kluci, takže se nemám za co stydět, když něco podobného čtu.
    Naneštěstí jednotlivé zápletky sklouzávají ke krapet obehraným motivům, ale při něčem podobném vám absence originality zas až tolik nevadí. Hrdinky jsou správně střelené, žádná nevyčnívá nad ostatní a každá má nějaké vlastní vnitřní trápení, o kterém ostatní nic netuší. V rámci toho se však trochu děsím délky série, protože jestli je hrdinek pět a každá má nějak dospět k naplnění svého „snu“, čeká nás ještě dlouhá osmidílná cesta.
  • trudoš
    trudoš editor12.11.2023 13:09Gannibal #01
    Horor, oplývající náležitou atmosférou a pohybující se na hranici slasheru, jež tu zatím jen vystrkuje růžky. To je v určitém ohledu atraktivní, protože se tím zvyšuje napětí. I přes jasně rozdané karty tak nějak čekáte, že všechno zřejmé možná nakonec nebude tak jednoznačné. Navíc konflikt s mocnou rodinou v městečku, kde kanibalové dávají dobrou noc, působí sám o sobě dost zajímavě. Něco jako když se mladej Jesse Custer musel vypořádat z Hochy z Jihu. Jediné, co tomu výrazně ubližuje, je občas až pubertální humor, opakovaně zdůrazňující velká ňadra hrdinovy manželky (bez toho, že by byla alespoň na ukázku vidět, aby mohl případně sám čtenář posoudit, co je na tom pravdy) a pak v některých okamžicích až příliš okaté psychotické chování jednotlivých členů Gotóovic familie.
    Po dočtení tak stále nevím, jak horor spravedlivě zhodnotit, jedno vím ale bezpečně – další díl si musím bezpodmínečně přečíst. Pořád tajně doufám, že z toho vyleze něco víc, než jen unylé pohoštění o čtyřech chodech.
  • trudoš
    trudoš editor12.11.2023 13:01Hvězda pouště
    Svižný mix špinavého westernu a mysteriózní detektivky, který je efektivnější v technických detailech a výsledné atmosféře, než v zápletce jako takové. Ta je přitom vymyšlená rafinovaně, když vyšetřování brutálního zločinu je zakončeno neméně brutální pointou. Jenže, kde má Stephen Desberg promyšlený příběh, tam mu pod prsty protékají čtenářovy sympatie k hlavnímu hrdinovi. Ten, kromě toho že nepůsobí z celého portfolia postav, jako jediný, příliš přesvědčivě, je v důsledku i protivně antihrdinský. Kasá se morálkou, aby ji hned ve druhém obraze převrátil naruby; tváří se jako drsňák a pak nezasáhne v okamžiku, kdy je ho nejvíc třeba a jeho vyšetřování je spíš sledem neuvěřitelných náhod, než smysluplným pátráním. A nic na tom nemění ani skutečnost, že má ošlehanou tvář Seana Conneryho v nejlepších letech. Vyprávění tak zachraňuje alespoň kresba Enrica Mariniho, na jehož bohatě obdařené dívky je vždycky radost pohledět. Tohle ovšem průměrný scénář na piedestal nadprůměru nedostane.
  • trudoš
    trudoš editor12.11.2023 08:22Barbar Conan #02: Mořští jestřábové
    Úvodní příběh s Elrikem patří paradoxně – při Moorcockově slávě – k tomu slabšímu, co album nabízí, především kvůli faktu, že pochmurnou Melnibonskou dekadenci se do komiksu ze sedmdesátých let zkrátka převést nepovedlo. Je to takové to fantastické absurdno, kdy se pro efektní scenérie moc nepřemýšlí nad logikou, protože tady když je něco třeba, objeví se v pravý moment někdo, kdo to kouzly udělá.
    Jakmile však přijde ke slovu dobrodružství v Bal-Sagotu a následné válečné tažení proti Makaletu, představuje druhá kniha Archivní kolekce to nejlepší, co Roy Thgomas a Barry Windsor-Smith společně vytvořili. Akcí nabité a atmosférou tajemna prodchnuté příběhy, plné neočekávaných zvratů, netušených intrik a překvapivých úmrtí, dělají z takřka desetisešitové jízdy plnohodnotnou heroic fantasy.
    Z bonusů pak stojí za pozornost dopis od Cenzurního úřadu Comics Code Authority, vypisující, co všechno je na povídce Dcera Pána mrazu špatně a musí se předělat, aby nebyla ohrožena počestnost mladistvých.
  • trudoš
    Scenárista John Layman se vrací k tradici Detective Comics a spíš než velkolepé akční příběhy napříč několika řadami staví své epizody na rámcově uzavřených kriminálních zápletkách. Člověk tak nemusí znát nazpaměť všechny detaily kánonu a ani se přesně orientovat v ústřední linii, odehrávající se o sérii vedle (rozhodně ale nezaškodí znát Smrt rodiny Scotta Snydera). Kontext každopádně zůstává zachován a vy si tak můžete plnými doušky vychutnat vzestup jednoho z vedlejších padouchů netopýřího univerza, který však působí natolik atraktivně, až je skoro škoda, že se k postavě Ignatiuse Ogilvyho tvůrci příliš často nevrací. Na druhou stranu, Oswald Cobblepot alias Penguin může být na scéně jen jeden, to dá rozum.
    Kromě nové figury autor také moc hezky rozehrává psychologii patologických následovníků šíleného Jokera, přičemž mrazí v zádech, jak nepříjemně blízko pravdy je – stačí chvilku sledovat zpravodajství a s hrůzou sledovat, čemu všemu jsou fanoušci chaosu ochotni provolávat slávu.
  • trudoš
    trudoš editor29.10.2023 21:20Zaklínač: Rónin
    „Drahý osude, můžeš jít laskavě do prdele a nechat mě být?“
    Kupodivu všední počtení. Zaklínačské propriety zakomponované do prostředí Země vycházejícího slunce a komiks nakreslený na japonský způsob – tedy zprava doleva, od konce po začátek. Dějově ovšem standard, což ještě korunuje překvápko v podobě plánovaného pokračování. Takže kromě epizodních soubojů s různou fantastickou faunou, které jsou proloženy nějakou tou cynickou notickou o lidech a jejich skutečné povaze, ve finále ještě zjistíme, že příběh nekončí a všechny náznaky roztroušené kolem únosu a pronásledování byly pouhou vějičkou na další možnou knihu. Zklamáním pak je, že scenárista Rafał Jaki po celou dobu nepředvádí nic, co by člověk neznal odjinud, lépe provedené a možná i lepé rozvedené.
    Rónin tak působí pouze jako fanouškovský doplněk, hrdě se hlásící k japonské kultuře a skromně využívající možnosti, které kulisy nabízejí. V ten moment ale proč taky? Vždyť už by to najednou byl úplně jiný příběh s úplně jinou postavou...
  • trudoš
    trudoš editor29.10.2023 13:14Cyberpunk 2077: Máš moje slovo
    Cyberpunk 2077 znovu nezklamal. Po atmosférickém Trauma Teamu z roku 2021 přichází na trh neméně brutální jízda, tentokrát v hávu staré dobré noirové gangsterky. Zápletka je opět jednoduchá jak zákon káže, rychlý vývoj událostí však vystřídá tolik nečekaných zvratů, že to zvýší koeficient neočekávaného o sto procent. Celé to samozřejmě stojí a leží na propracovaných charakterech hrdinů a především pak nemilosrdnosti, s jakou přistupují k životu. Některá odhalení pak mohou působit přehnaně - jako třeba mafiánská vražedkyně v důchodu -, ale abych pravdu řekl, čím jsem starší, tím spíš fandím těmhle nezlomným herkám, než naivním hříbatům s vizí zachránit svět a morálně jej uzdravit.
    Bartosz Sztybor se jednoduše trefil přesně do mého vkusu; syrovou absurditou příběhu, stejně jako cynickou notickou: „Máš moje slovo.“, vinoucí se coby červená nit celým vyprávěním. Aneb slibem nezarmoutíš a věřit se v budoucnosti nedá ani nejlepším přátelům, natož rodině. Nedej bože nadnárodním korporacím.
  • trudoš
    Zatímco úvodní svazek se soustředil na brutální vraždy, dvojka mnohem víc proniká do psychologie hlavního detektiva Hisašiho, kterýžto začíná být čtenáři konečně trochu sympatický. Hra, kterou s ním „Žabák“ rozehrál pořád není úplně jasná, ovšem dočkáme se i nějaké té vynalézavé dedukce, jež nás utvrdí v tom, že hrdina je na správném místě. Naneštěstí zabiják není žádná inteligenční nula, takže zápas s ním je jako boj s větrnými mlýny. Ovšem na to, jak první kniha byla nabitá zvraty, pokračování na tempu značně ubralo, čtenář má tak možnost se trochu stabilizovat v situaci a rozhodnout se, čí motivace jsou konstruktivnější. Ono to čím dál víc skutečně připomíná Sedmičku Davida Finchera, až se začínám bát, že i finální vyznění bude příbuzné, třebaže ubírající se maličko jiným směrem.
    Závěrečný bonus v podobě příběhu Žena a vrah, autorova raného dílka z roku 2009, mile překvapil syrovou atmosférou i působivým vyzněním, až Rjósuke Tomoe získává v mých očích čím dál, tím víc na významu.
  • trudoš
    trudoš editor29.10.2023 10:12Cosmoknights #01
    Sympatická space opera, která bohužel klopýtá v pohádkové zápletce, ale exceluje v detailech a výborném charakterovém rozvržení postav. V důsledku máte při čtení neodbytný pocit, že jediné co komiksu ublížilo, je nutkavá potřeba nějakého feministického sdělení. Příběhová osa totiž funguje skvěle, od prvních stran ubíhá děj svižným tempem až k samotnému konci. Podobně, jako v pilotním díle seriálu, se zde seznámíte s hrdiny, s problémem, proti kterému chtějí bojovat a jste i svědky stmelení týmu, jež vás bude sezónou provázet. Snad jen, že „zlo“ je zde definováno maličko mlhavě, takže v důsledku nejde o nic menšího, než starou dobrou anarchii a podkopávání zaběhnutého systému.
    Hannah Templerová, podobně jako Tillie Waldenová nebo G. Willow Wilsonová, staví svůj svět na takřka totální absenci mužů, přičemž se ale nezamotává do nějakého vysvětlování, proč tomu tak je. Konzervativci proto asi budou lomit rukama, nic to ale nemění na skutečnosti, že jde o atraktivní vesmírné dobrodružství.
  • trudoš
    „Když budeš jíst zdravě, budeš se cítit zdravě.“
    „Zrovna jsem snědl koblihu. A cítím se mnohem líp, než zdravě.“
  • trudoš
    trudoš editor10.10.2023 15:20Živí mrtví #15: Kým chceme být
    Po konfliktu v předchozím díle se síly přeskupují a Rick Grimes znovu prochází vnitřním uvědoměním a změnou k lepšímu (snad). Tohle už tu sice jednou, ba i dvakrát bylo, přesto je to zase trochu jiné než dříve a zápletka klape. Průhledné jsou ovšem scenáristické kličky, které okatě věští zárodky budoucích problémů. Ale Robert Kirkman už několikrát dokázal, ze se zaběhnutými klišé si umí dobře poradit, což ostatně předvede i v tomto díle. Jen už začíná být maličko únavné napínání ohledně toho, která z původních postav zařve jako další, protože pravdou je, že už dlouho nikdo neumřel. Každopádně nová fáze přežívání v pozůstatcích civilizace funguje, snad jen, že mi přijde zaslepené stále se spoléhat na nálezy potravin v opuštěných městech, když od katastrofy utekly odhadem dva roky. Věřil bych v nějaké to pěstování flóry a chování zvířat, než na sbírání plesnivějících potravin. Nicméně, obrana nového útočiště slibuje možnost konečného zakotvení, pročež přeživším držím do budoucna palce.
  • trudoš
    Společná jízda J. Michaela Straczynského a Johna Romity Jr. pomalu končí, přičemž k finále si vybrali zakončení linie s tajuplným Ezekielem, jehož motivace byly dosud až podezřele lidumilné. V tomhle ohledu scenárista nezklamal, a třebaže čtenáře stále houšť zamotává do své pavučiny mytologických odkazů, míchajících vědu s magií, pořád to dokáže podat natolik smysluplně, že to má hlavu i patu. Ještě předtím si však člověk užije crossover s prolhaným Lokim, jehož důsledky mají svou váhu zase v jiném příběhu, v jiných časech.
    Jedno se upřít Straczynskému nedá, jeho Spider-Man je po všech stránkách dospělý, lidský, sympatický a především zábavný. Epizody jsou často stavěny na dlouhých dialozích, jejichž tempo však žádným způsobem nesnižuje gradaci jinak typicky supehrdinského vyprávění. Lze se tak snadno ztotožnit s postavou, která i přes obrovskou moc cítí morální odpovědnost, aniž by to celé sklouzávalo ke kýčovitému patosu. Tohle je Petr Parker, kterého bych dokázal číst pořád dokola.
  • trudoš
    trudoš editor28.9.2023 06:30V horách šílenství H. P. Lovecrafta #01
    Adaptovat nejrozsáhlejší text H. P. Lovecrafta není žádný med; navíc tak, aby se autor zavděčil fanouškům originálu a zároveň zaujal čtenáře, mýtem Cthulhu nepolíbené. Japonský tvůrce Gó Tanabe se toho zhostil se ctí, přičemž je až fascinující, jak precizně se mu povedlo držet původního textu a nezahltit vyprávění dlouhým monologem, jež by dějovou linii vysvětloval. Zároveň V horách šílenství dokazuje, kolik hororové muziky se dá vytvořit s málem. Stačí trochu zasněžené plochy, neprozkoumaná zákoutí obřích ledovců, skupina přemotivovaných vědců, prahnoucích po odpovědích a dokonalé mrazení v zádech je na světě. To jsme přitom teprve v polovině zápletky, nejlepší má ještě přijít.
    Velké plus pak získává autor za takřka až komorní kresbu, která si drží evropský charakter. Je to sice hodně o zádumčivých pohledech a snových vizích, přesto se nedá říct, že by příběhu chybělo poctivě budované napětí, jež navíc umocňují stále tajuplnější objevy. Až to jednoho nutí k otevření literární předlohy.
  • trudoš
    trudoš editor21.9.2023 20:28Vůle, kniha první
    Smělý komiksový projekt, který tvůrci bohužel nezvládli obsahově ukočírovat. Vůle představuje fascinující svět alternativní historie, v níž Velká světová válka neskončila tak lehce, jak píší učebnice, ale konflikt se rozproudil na mnoha dalších frontách především pak vinou nápaditých vynálezů steampunkového rázu a samozřejmě za přispění magie. Osa příběhu spočívá na boji Ukrajiny za udržení si čerstvě nabyté svobody a nikdy nekončícím boji s ruskými bolševiky, v čele se soudruhem Leninem, arcinekromantem bez špetky slitování.
    No řekněte, něco takového prostě musí být v jádru veselá četba, ne?
    Jenže není. Výtvarníci v čele s Oleksijem Bondarenkem sice odvedli skvělou práci, ovšem scénář trpí snad všemi neduhy amatérského díla, ať už jde o nepřehlednost zápletky, kostrbaté dialogy, anebo nesmyslné díry v logice. Akční jízda se tak občas stává nečekaně nudnou záležitostí, přičemž čtenář zahraničním dějepisem nepolíbený se bude zmítat v dobře myšlených, ale nic neříkajících souvislostech.
  • trudoš
    trudoš editor10.9.2023 09:50Lady Baltimore #01: Královny čarodějek
    Těžko se mi Lady Baltimore přijímá jako volné pokračování série Baltimore, protože se s ní v mnoha ohledech rozchází – jak pochmurnou atmosférou a stylem vyprávění, tak ve finále i celkovým pojetím. Zatímco lord Baltimore putoval chaosem stiženou zemí a postupně bojoval s démony v mnoholičných podobách, jeho nástupkyně Sofie se s vervou vrhá hned do protinacistického odboje a ve velkém válčí s Hexenkorps, čarodějnickou odnoží německých speciálních jednotek na košťatech, přičemž k ruce má nejednu mocnou bytost, která vždy v ten správný čas zasáhne do děje a zlo na hlavu porazí. Tenhle motiv se přitom v ději opakuje hned několikrát, až si jeden říká, jestli se páni autoři nezapomněli. Zároveň je charakter celého vyprávění určen moderní generaci čtenářů/čtenářek, takže je náležitě genderově vyrovnaný a nebojí se využít LGBT tématiky, aby své hrdiny dostatečně ozvláštnili. Teď ze mě nemluví zaprděný konzervatismus, ale skutečnost, že všeho moc škodí, obzvláště když je to okatě samoúčelné.
  • trudoš
    Na to, že jde o třetího houslistu v páté řadě orchestru zvaném Marvel, mě Herkulovo představení docela bavilo. Teda až na ty vysvětlující vtípky, které jsou jak pro pitomce. On vůbec humor tady občas působí, že je cílený na pologramotné žáky večerní školy. Jinak ovšem jednohubka, která když už nic jiného, alespoň trochu nastíní, co je Hercules (ten Marvelovský samozřejmě) vlastně zač, ačkoli pravdou je, že to nejlepší, co jsem s ním kdy četl, byly týmovky s Adamem Cho, kdy se ti dva vzájemně naprosto dokonale doplňují.
    Šestidílní Bohové Brooklynu nejsou vyloženě špatní, je to taková solidní pouliční řezačka šmrncnutá urban fantasy, navíc hezky dotvářející atmosféru zmaru, předcházející událostem Samotného strachu. Problém je, že jde o očividnou výplňovku bez větších ambicí, což dokazují i nelogické zvraty a odfláknuté charaktery vedlejších postav. Na druhou stranu, já mám pro tuhle tématiku smrtelného poloboha v kulisách velkoměsta docela slabost, takže v důsledku jsem byl spokojený.
  • trudoš
    Ačkoli název naznačuje sofistikovanější zápletku, v důsledku jde o sebraná čísla Detective Comics 742 až 753, na kterých se vyřádil Greg Rucka. Kratší epizody střídají delší, přičemž silný spojovací prvek je především konec události jménem Země nikoho a navazující vražda Gordonovy ženy.
    Příběhy představují scenáristu v jeho počáteční formě a vy tak máte to štěstí sledovat, jak se Gotham Central pomalu rodí na svět. Zároveň tu ještě není kladen takový důraz na ostatní superhrdiny, takže zápletky mají spíš kriminálnější podkres a jejich hrdinou není zdaleka jen Batman; spoustu práce odvedou právě lidé z GCPD. V kontrastu s mnohem mladšími sériemi New 52 a Znovuzrození je vidět, jak právě tahle civilnost se umí čtenáři dostat pod kůži mnohem více než nové tváře, popřípadě nějaká zkáza města.
    Album je pak doplněno sérií Turning Points kde už ke slovu přijde Ed Brubaker, ale vzhledem k tomu, že jde o takové psychologické jednohubky, o nějaké konkurenci k Detective Comics se ani hovořit nedá.
  • trudoš
    Pro mě po dlouhé době ideální manga. Detektivní příběh, který se od počátku tváří dost přímočaře, neboť známe jak detektiva, tak i vraha, kterého dokonce několikrát vidíme přímo v akci. Zároveň ale kdesi v pozadí cítíte nepříjemný pocit, že všechno bude dost možná trochu jinak, než jak vypadá, protože kombinace atmosféry filmů Sedm a Saw jasně směřuje k odsouzení pachatele, který i přes zdánlivě dobré úmysly, páchá neskutečná zvěrstva. Jediné co mi příliš neštymuje, je vytíženost hlavního hrdiny coby detektiva, jelikož zatím nepředvedl nic, co by jej pasovalo do role aktivního hráče. Ač se třeba snaží, pořád je o dva skoky za „žabákem“ a to si jej hned dvakrát nechá proklouznout doslova mezi prsty.
    Vyhovuje mi ovšem tempo vyprávění, kdy se nijak dlouho nečeká a už jsme uprostřed dění, přičemž tlak na policisty v průběhu dvou set třicet stran vůbec neklesá. Ze zápletky se asi nevyklube nic moc geniálního, ale v rámci třídílného rozsahu člověk alespoň nemusí čekat příliš dlouho na závěr.
  • trudoš
    trudoš editor29.8.2023 16:00Death Note - Zápisník smrti #04
    Jak mě předchozí svazek bavil kvůli skvěle rozehrané partii dvou stejně inteligentních protihráčů, kteří se vzájemně snaží trumfnout, tak tenhle díl na to naopak dojel. I když se představí nová postava, která ve hře způsobí takřka dámský gambit, celý příběh se vlastně točí kolem toho stejného - jeden se snaží přechytračit druhého, ale zároveň se bojí učinit jakkoliv agresivní tah, ze strachu, aby to pro něj neznamenalo šach mat. Geniální detektiv sice slušně vede, ale padouch mu zdárně sekunduje, takže na konci čtvrté knihy jsme zase tam, kde na začátku. Zároveň mě trochu mrzí, že pro objevení nového problému se chvílemi zapomíná na ten starý.
    V tomhle díle mi jednoduše chyběla akce, autoři si v podstatě jen připravují půdu pro další zvraty, přičemž některé z nich jsou trochu okaté, jiné zajisté překvapí. A třebaže jsem z celé řady stále nadšen, začínám se bát, že tenhle status quo potrvá až do jedenáctého dílu. Doufám, že se pletu, protože dosud byla tahle série jen a jen ohromující.
  • trudoš
    Podobně jako u titulu Čas a Batman, i v případě Návratu Bruce Waynea je dobré znát kontinuitu celého působení Granta Morrisona v Netopýrově univerzu. Jde o vyvrcholení dlouhodobého projektu, který když jej máte možnost sledovat od počátku, ohromí svou propracovaností a nápaditostí, nemluvě o tisíci odkazů na stará čísla Batmana. V opačném případě jste jednoduše... v pytli.
    Kromě toho, že jen máloco vám bude dávat smysl, jistě naštve i zkratkovitost jednotlivých kapitol, jež sice mají potenciál vlastních zápletek, ale než se z nich stihne rozvinout něco zajímavého, společně s hrdinou se ocitnete na jiném místě, v jiné době. A čím více se vyprávění blíží ke konci, tím důkladněji je třeba znát souvislosti s předchozími událostmi a to nejen v základní řadě, ale také v u nás dosud nevydané Final Crisis. Takže jako další dovětek super, třebaže to polopaticky nevysvětlí, jakým způsobem se Batman ocitl zpátky mezi živými, ale jako samostatné album jde pouze o střípek mnohem rozsáhlejší skládačky.
  • trudoš
    trudoš editor15.8.2023 15:52Five Nights at Freddy's: Stříbrné oči
    Nebýt skutečně mizerné kresby (o které se v rámci dobrého vychování už nebudu dál rozepisovat) a nepříliš dobře zvládnutého scénáře, mohl to být vážně dobrý komiksový horor. Proti hraje pouze skutečnost, že se tvůrci mermomocí snaží příběh předložit malým dětem, což občas působí dojmem, jako by se pokoušel o slasher horor, který by nepřekračoval věkovou hranici šesti let, Jaroslav Němeček se Čtyřlístkem.
    Přesto nemohu Stříbrné oči zcela zatratit, protože celý model historky má úžasně strašidelný potenciál - kulisy opuštěné pizzerie, partu dospívajících hrdinů a vcelku nekompromisního zabijáka v pozadí, což ještě korunují duše mrtvých dětí, jež uvažují děsivě přímočarým způsobem. Naneštěstí scénář až příliš spoléhá na znalost hry, nebo knižní předlohy, podle níž je konkrétně tento komiks nakreslen, takže jednotlivé scénky občas končí značně nedohraně nebo zcela postrádají smysl, popřípadě klíčové nápady zůstanou nevyužity, nemluvě o základních kopancích v minulosti Freddyho pizzerie.
  • trudoš
    trudoš editor10.8.2023 23:50Srdce a Mozek
    „Život je příliš krátký na to, abys nebyl Batman.“
    On je pragmatik, využívající síly rozumu k rozklíčování záhad života, vesmíru a vůbec, přičemž už dávno pochopil, že bez jisté dávky cynismu a tvrdého alkoholu to nikdy nepůjde. Ono je absurdně naivní, veselé a touží po jediném – bavit se až do skonání věků. A teď si představte, že ti dva musí spolupracovat, minutu od minuty, hodinu k hodině, dny, měsíce, roky, dekády, do nekonečna a ještě dál (dokud vás neschvátí infarkt nebo mrtvice). To je Mozek a Srdce, dva lidské orgány; každý fungujíc zcela po svém.
    Nick Seluk dal dohromady sérii stripů, které pojednávají o rozporech našeho myšlení, aneb po čem touží naše horkokrevná hruď a co tomu říká chladně uvažující hlava. Zpočátku vtipy působí roztomile, trefně a nápaditě, jenže čím víc stran uteče, tím častěji narážíte na stále ty stejné pointy. Přesto nemůžu říct, že by mě komiks nenadchl, jen je bohužel pravdou, že dech mu dojde stejně rychle, jako času zabere přečtení tohoto komentáře.
  • trudoš
    trudoš editor7.8.2023 09:41To, co zabíjí děti #01
    „Nejsme hrdinové. Jsme lovci.“
    Dětská vyvražďovačka, která netrpí hluchými momenty a umí zaujmout rozporuplnými postavami. V detailech pak připomíná díla jako Jujutsu Kaisen, Noční můra v Elm Street nebo Resident Evil a to jak konkrétními scénami, tak celkovou brutalitou. Sympatický je autorův odpor k jakémukoliv druhu vysvětlování, takže souvislosti si musíte postupně domyslet sami, což zdaleka není takový problém, jak by se mohlo zdát. Ono totiž k chápání moc není, venku zkrátka žijí monstra, která mohou vidět jenom děti, protože mají na rozdíl od dospělých fantazii čistou. A tyhle příšery mají tu nepěknou vlastnost pojídat lidské maso - čím mladší, tím lepší. Děj se následně točí kolem jednoho takového útoku, zkomplikovaný potřebou celou věc utajit před veřejností, aby se předešlo panice. V důsledku tak nejde o nijak sofistikované dílo, ale tempo, jakým děj plyne, udržuje čtenáře v napětí až do úplného konce, který je i přes rozsah celé série uzavřený jako jedna seriálová sezóna.
  • trudoš
    trudoš editor5.8.2023 10:24Pošťák (sběratelská verze)
    V městečku Eden žije 2198 lidí. A jeden z nich je vrah… Hotový námět na reportáž, kdyby celá věc neměla jeden malý háček. Lépe řečeno přesně 2198 háčků. Protože Eden je místo, kde se schovávají zločinci všeho druhu před světem i spravedlností. Teď mezi nimi hledejte predátora.
    Matt Hawkins a Bryan Hill rozehrávají strhující thriller plný lží, intrik a násilí, to celé okořeněné notnou dávkou mystiky. Až jsem s láskou zavzpomínal na seriál Twin Peaks, ke kterému má Pošťák v mnoha ohledech hodně blízko. Naneštěstí doplácí na jasnou tvůrčí představu o začátku a finále, přičemž vše mezi tím působí bezděčně jako řemeslné pletichaření, které má pouze vyplnit prostor. Jednotlivé epizody tak častokrát končí ve slepé uličce, operují s nedůležitými postavami, přehlížejí očividné skutečnosti, nebo zůstávají s otevřeným koncem, protože nic z toho není ve svém důsledku pro hlavní dějovou linku podstatné. Přesto si nemohu stěžovat, neboť jsem se na více než sedmi stech stránkách bavil naprosto skvěle.
  • trudoš
    trudoš editor1.8.2023 09:46Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Na to, že mi tvorba Michaela Moorcocka nikdy neimponovala, komiksové zpracování Elrika to zvládlo na první dobrou. Primárně za to může trojice výtvarníků, podepsaná pod kresbou a barvami, přičemž nebýt jich, věřím, že by album zdaleka nebylo tak působivé. Nechci ovšem upírat zásluhy ani dvojici scenáristů, v jejichž podání působí Elrikova odyssea naprosto plynule, až jednoho zaskočí, že jde vlastně o adaptaci. Žádné zvraty, kterým by neznalec originálu nerozuměl, žádné skoky v ději, jež by měly urychlit tempo děje, ale bez předlohy nedávají smysl. A že je tu děje k vyprávění víc, než by jiným stačilo na tři pentalogie.
    První dva díly Elrika jsou zcela osobitým výtvorem, v mnohém překračujícím původní možnosti románu. Tak proč tedy čtyři hvězdy? Protože Elrik z Melniboné je ve své podstatě strašně nesympatický hrdina - arogantní, zaslepený, morálně i emočně pokřivený. Smrtící kombinace; přitom v kontrastu s ostatními protagonisty vychází z celého toho portfolia Melniboňanů ještě dobře.
  • trudoš
    trudoš editor27.7.2023 21:24Zabij, nebo budeš zabit, kniha první
    Ústřední motiv je perfektní, alespoň dokud se držel lehce fantaskního vyznění. Vím, že to bude znít absurdně, ale v rámci díla Eda Brubakera to byla minimálně příjemná změna. Jakmile se však ke konci začalo rýsovat racionální vysvětlení, pocítil jsem pouze zklamání, přestože podobný vývoj se dal očekávat. Naštěstí není všem dnům konec, druhá kniha může ještě lecčíms překvapit.
    Jinak ale klasický Brubaker – nejednoznačný hrdina, jenž se dostane do zapeklité situace, která má jediné řešení. A to samozřejmě znamená to nejhorší možné, jaké vás může napadnout. Postupně tak sledujete jeho cestu do totálního pekla, přičemž bezděčně doufáte, že právě on se z toho nějak vylíže. K tomu si připočtěte obligátní femme fatale, o níž si po většinu času nevíte co myslet, ale tušíte, že její úloha v příběhu bude klíčová, a máte na světě další parádní noirovku od zaběhnutého mistra. Výtvarné zpracování Seana Philipse je pak už jen třešnička na dortu – ovšem ani ne tak překvapivá, jako spíš samozřejmá.
  • trudoš
    trudoš editor24.7.2023 17:02Kolosální Conan, kapitán pirátů
    Kniha dvou protichůdných scenáristů, z nichž každý pojal ikonického barbara jinak. Zatímco Roy Thomas, harcovník píšící Conana už od roku 1970, zvolil tradiční podobu neohroženého válečníka, mladší Brian Wood, mimo jiné tvůrce kontroverzní DMZ, se vydal cestou zádumčivého seveřana, jež umí pocítit strach ze smrti a propadnout lásce. Těžko přitom říct, která verze je lepší, protože každá z nich má něco do sebe. Ale také každá trpí žánrovými neduhy, které si s dobrodruhem Roberta E. Howarda jen těžko umíte spojit.
    V případě Roye Thomase jsou to zmatené zápletky, které často mají jednoduchý základ, aby se následně nesmyslně větvily, přičemž mnoho těch odboček je pouze pro potěchu oka. Na druhou stranu Brian Wood umí rozehrát nápadité příběhy, jež však současně mají vachrlaté základy a bohužel nečekané množství emocí.
    Ani s jedním jsem ve finále spokojen úplně nebyl, třebaže u čtení jsem se nijak nenudil. Jen to zdaleka není taková jízda, jakou rozjel Kurt Busiek u Dark Horse v roce 2003.
  • trudoš
    trudoš editor22.7.2023 13:08Talli, Dcera Měsíce #01
    Fantasy komiks v japonském stylu, napsaný pěkně po evropsku – tj. žádné čtení odzadu dopředu, zprava doleva. A i když kresba občas působí neuměle až dětinsky, charakter příběhu, nesoucí se v poctivém duchu Dungeons & Dragons, vás snadno strhne a nenechá na pokoji do poslední stránky. Postavy mají svébytné charaktery, jež si čtenář snadno oblíbí, třebaže v některých momentech až příliš zavánějí berličkami typickými pro mangu. Ať už jde o mladičké přeborníky v šermu, nevině působící dívenky v nesnázích, či chlípně se usmívající dobrácké starce. Podprahová epika příběhu ovšem funguje skvěle; kulisy, magie, náboženství, to všechno má vlastní život a působí uvěřitelně. Jen v důsledku nejde o nic nového. Podobná vyprávění jste četli, viděli či slyšeli mnohokrát a je otázkou, zdali si tuto skutečnost připustí i autor a pokusí se v dalších dílech překvapit, nebo pojede tradiční fantasty linku s obehranými bonmoty (pardon, myslel jsem zvraty), které k žánru po generace neodmyslitelně patří.
  • trudoš
    Největší slabinou tohoto alba je skutečnost, že se jedná o příběh provázaný s romány ze stejnojmenné série Vrcholná Republika. Přesto se dá zápletka skousnout, aniž by člověk lítal v souvislostech. Jen vztah k hlavním postavám byl pro mě krapet vachrlatý, protože šlo o paletu zcela neznámých figur, které však v Univerzu nějaký čas evidentně pobývají. Ale poznal jsem Yodu, takže úplně na odpis nejsem. Problém jsem měl pouze s tím, že v důsledku nešlo o nic nového – tvůrci pouze obměnili téma probouzející se Temné síly a lidí, kteří tyjí z jejího vzestupu. Možná, kdybych tušil, kde je počátek a zda to bude mít i nějaký konec, byl bych s hvězdičkami vstřícnější. Ovšem jako samostatná epizoda nelze příběh hodnotit jinak než průměrně. Děj bez překvapení, nápadu či invence, bodující pouze v tom, že je pořád o třídu srozumitelnější a zábavnější, než trilogie z let 2015 až 2019. Teď jen doufám, že navazující komiks Srdce Drengirů neskončí podobně jako Není strachu; nešťastně uprostřed věty.
  • trudoš
    trudoš editor15.7.2023 06:48Garfield #58: Ani sousto nazmar
    „Svět se netočí kolem tebe.“
    „To máš recht, kámo. Protože jsem mu to zakázal!“
  • trudoš
    trudoš editor11.7.2023 22:18Jim Hawkins (varianta A)
    Nejkvalitnější adaptace Stevensonova Ostrova pokladů, jakou jsem kdy četl. Nejde přitom o kresbu plnou zvířátek – zas až tak na ně vysazený nejsem, třebaže se musí Sébastienu Vastrovi přiznat, že touto berličkou dokázal skvěle vystihnout charaktery klíčových postav. Tím, co tenhle komiks dělá tak atraktivním, je perfektně rozehraný scénář, který využívá jak kouzla archaického stylu vyprávění, tak špinavých triků, jež dělají pirátské příběhy tak podmanivými. Všemi smysly vnímáte vůni dobrodružství, jež na vás z vyprávění dýchne. Zároveň se drží zápletka na vlastních nohou, takže i když původní předlohu neznáte, vůbec si s tím nemusíte lámat hlavu, protože autor neopomíjí nic, bez čeho by byl vývoj událostí nesrozumitelný. Současně nechybí spád, překvapivé zvraty a především neskutečně sympatické postavy, ať už mluvíme o těch hlavních, tak i těch zcela vedlejších. Vedle Dlouhého Johna Silvera tvůrčího dua Dorison & Lauffray tak patří Jim Hawkins k nejlepším pirátským komiksům vůbec.
  • trudoš
    Utajenou říši jsem otevíral s despektem, už kvůli ústředním protagonistům, ale své sehrála i doba vzniku. Zklamání se kupodivu nedostavilo. Ano, je to archaické, nemoderní, plné klišé a mnohdy spíše úsměvné než napínavé. Přesto je tu ale pár skutečně dobrých momentů, poměrně smysluplných pozastavení, a především zajímavý morální rozkol. Příběh navíc, ač vytržen z kontextu, drží pospolu, má spád (třebaže občas postrádá logiku) a je tu také pár drobných historických momentů pro fanoušky – například jak Falcon přijde ke křídlům. Steve Englehart a Mike Friedrich umí, po vzoru Stana Leeho, polidštit superhrdiny natolik, že se s nimi čtenář mnohem lépe ztotožňuje, alespoň v okamžicích, kdy právě nezachraňují svět, popřípadě rovnou celou galaxii. Kdo by například do slušňáka Rogerse řekl, že dokáže ve vztahu zahýbat…
    A Sal Buscema coby kreslíř? Tady není co vytknout. Pár křížků na krku příběh viditelně má, ale pořád umí překvapit nápaditou kompozicí, akční scénou, nebo otevřenou nadsázkou.
  • trudoš
    trudoš editor5.7.2023 22:09Dívčí válka #01
    Nemám nic proti překrucování dějin, vždyť manga Dívčí válka se ani náhodou netváří jako historické dílo hodné akademického diplomu. Naopak, českého čtenáře zákonitě pobaví náhled na husitský konflikt od někoho, kdo pochází ze země vycházejícího slunce a zároveň jej to musí dovést k zamyšlení, jak moc překrucujeme v literatuře zase my dějiny jejich.
    S čím jsem problém ale měl, byl scénář plný patetického modlení a zbožného odevzdání se vyšší moci, stejně jako prapodivné charaktery hrdinů, jež mi k povaze vyprávění vůbec nepasovaly. Neustále se šklebící Žižka, působící dojmem non plus ultra úchyláka, jehož zásahy do děje jsou zcela nepochopitelné, nebo líbezně se tvářící Nastěnka (pardon, Šárka), která je tak provokativně naivní, až to jednoho síří. Celek vypadá trochu jako komediální tragédie na pozadí středověkého masakru, kdy chvílemi nevíte, zda se smát, nebo valit oči nad nárazovou brutalitou. Jako kdybych četl Ateliér špičatých klobouků s Berserkem dohromady... a vůbec to nefungovalo.
  • trudoš
    Jednoduchá sci-fi detektivka, které ubližuje pouze střídmý rozsah. Třebaže zápletka není rafinovaná, v mnoha ohledech by si zasloužila rozvedení, aby děj nepůsobil tak zkratkovitě. Přesto příběh funguje i v téhle podobě. Scenárista Claudio Alvarez neponechává nic fantazii a vše podstatné tím či oním způsobem čtenáři předloží. Jen na nic vlastně není pořádně čas, tempo působí uspěchaně a zvraty vykalkulovaně. Na druhou stranu právě ta neochota udělat z devadesáti minutového akčního béčka tříhodinový blockbuster mi byla nesmírně sympatická. Navíc ústřední motiv spolupráce zkrachovalého vysloužilce a přemoudřelého robota funguje naprosto precizně. Mám pro podobné tandemy slabost, takže mi přišla škoda, že autoři nedostali více prostoru pro plnohodnotnou konfrontaci protikladných hrdinů. Atmosféru pak korunuje zkorumpované prostředí Nové Amazonie, kde státní orgány překrucují skrze média skutečnost tak okatým způsobem, až si jeden říká, jestli to náhodnou nemá něco společného s realitou.
  • trudoš
    trudoš editor29.4.2023 11:11Na západ severozápadní linkou
    Předchozí dílo - B jako běžec - ještě alespoň rámcově dodržovalo jakýsi koncept komiksu, ovšem titul Na západ severozápadní linkou je už čistě ilustrovaným cestopisem potažmo deníkem z cest. V tomhle ohledu pak funguje jen napůl, protože spíše než průvodce po místech působí jako autorův zpovědník dojmů a pocitů, jež si z cest odnesl. Kdybych strávil těch deset dní s ním, asi by mi mnohé z textu dávalo víc smyslu, takhle jsem jen mohl tiše závidět při jednotlivých zastávkách u fantastických mostů a zalesněných lokalit, ale více mě neoslovilo, snad jen příhoda z Twin Peaks. Přesto barevné ladění vyprávění člověka ani na minutu nenudí a dává celé knize nostalgický nádech, který si člověk užije především v okamžiku, kdy venku prší a on nikam nemůže. Osobně bych pak uvítal víc textu, třeba i na úkor impresionistických maleb. Obzvláště to vzpomínání na dětství a popkulturu devadesátek mě hodně bavilo. A možná i nějaký ten soudtrack by se hodil, protože na hudbu autor evidentně hodně dá.
  • trudoš
    trudoš editor29.4.2023 11:10Ragnarok: Poslední boj #01
    Oceňuji ústřední motiv, ale už po první třetině jsem pochopil, že manga Ragnarok: Poslední boj nebude stran zápletky žádná výhra v loterii. To i Gantz vede o tři kola.
    Sledovat album co album, jak proti sobě různí šampióni bojují, mě bavilo právě tak akorát na první knihu. Ačkoli se v druhém plánu rozehrává důležitější linie, nic to nemění na skutečnosti, že vlastně ani není co sledovat. Povídka se stejným námětem by byla fajn, ale rovnou hned několikadílná série? Nějak si nedovedu představit, co děj vlastně drží při životě. A to raději ani nezmiňuji překrucování historie a především přepisování mytologie různých národů. Co se zpočátku zdá být originálním nápadem, se pozvolna mění v nutnost benevolentně přijímat všechno, co na vás tvůrci vysypou. Máte-li nějaké vlastní představy o Thorovi, Diovi či Šivovi, tak na ně raději před otevřením komiksu zapomeňte.
    Co na tom ale sympatické je, že se autoři neberou smrtelně vážně a člověk s otevřenou myslí si užije vtipný podtón celého vyprávění.
  • trudoš
    trudoš editor10.4.2023 09:00Kovboj ze Šaolinu: Libová sekačka
    To je snad poprvé, kdy obálka vyobrazuje vše, co tvoří zápletku komiksu. Nemluvě o skutečnosti, že četba shrnutí předchozího děje zabere víc času než samotný příběh. Ne, že bych si stěžoval, ale oproti předchozímu svazku šla nápaditost značně stranou - zatímco předtím jsme se dočkali zkouřených kulišáren, jako jsou zombie žraloci, tady se pouze bojuje s armádou mrtvých. O ději se v podstatě ani nedá mluvit, třebaže závěrečné okénko zasytí správně cynickou pointou.
    Kovboj ze Šaolinu ovšem jede jak dobře namazaný stroj, styl zabíjení by mu i Lobo mohl závidět. Člověk se přitom nenudí u popisů, ani u dialogů, protože oboje Geof Darrow ignoruje. Zato roztáhnout masakr - který by šel vyjádřit jedním obrázkem - na celé album, v tom je mistr. Jen z toho na můj vkus až příliš čpí pohrdání a nenávist ke všemu komerčnímu, co dělá společnost společností. V jeden moment je to vtipné, ale vzápětí je v tom cítit notorické kopání kolem sebe s potřebou najít viníka všeho, co se mi na světě nelíbí.
  • trudoš
    trudoš editor4.3.2023 14:13Plutona
    Námět super, ale šlo z toho vytřískat určitě víc. Ne, že by příběh nefungoval v téhle podobě, leč v rámci očekávání přinesl spíš zklamání. Přitom mi ani moc nevadila dětská kresba Emi Lenox, která takřka hororovému kousku dává docela zajímavý šmrnc. Jenže v důsledku to celé stojí a padá na tom, že vlastně pořádně k ničemu nedojde. Jasně, jednomu z dětí hrábne, člověk by však čekal druhého Jacka Nicholsona a to se tady nekoná ani náhodou.
    Přesto u mě Jeff Lemire rozhodně nadále vede v žebříčku nejzajímavějších scenáristů posledních deseti let; už jen proto, že dokáže přijít s neotřelými náměty a zároveň nenadsazovat formu nad sdělení. Navíc já mám tyhle dětské vztahovky moc rád, i když pravdou je, že Plutona nepředvedla nic, co by už dávno před ní nezvládli jiní autoři lépe. Podobné zklamání přinesly i scény ze života superhrdinky Plutony, která jsou asi pro maminky u plotny objevné, ale na můj vkus to bylo až příliš prvoplánové. Smutné, to ano, možná i dojemné, pořád ovšem prvoplánové.
  • trudoš
    trudoš editor4.3.2023 14:13Deadpool: Klasické příběhy
    Jedna z těch slabších Deadpoolových knih doplácející na ochotu nakladatele vrátit se ke starým kouskům, jež tvořily charakter degenerujícího degeneráta. Jenže to, co fungovalo u sérií jako Ultimátní komiksový komplet nebo Nejmocnější hrdinové Marvelu, v případě edice Legendy Marvel naprosto selhává. Chápu, že sehnat a zaplatit někoho, kdo album okoření o doplňující texty, jež dají obsažené komiksy do souvislostí s historií postavy, není snadná úloha, ale bez téhle nadstavby je titul Deadpool: Klasické příběhy přehlédnutelnou knihou. Ne že by povídky Honička v kruhu, Hříchy minulosti a Hele, to je Deadpool! byly nějak podprůměrné, ale je to holt produkt 90. let. Navazují na sebe skutečně jen ústředním hrdinou, a pro někoho, kdo není fanouškem, jsou nepochopitelným výkřikem do tmy, protože v současné konkurenci neobstojí. Přičemž úvodní Začátek konce tak úplně hodnotit nejde, protože jde o příběh natolik vytržený z kontextu, že jeho význam je skutečně pouze v prvním Deadpoolově výskytu.
  • trudoš
    trudoš editor20.2.2023 13:05Místo činu
    Detektivka po vzoru americké drsné školy, napsaná tak, jak to umí jen Ed Brubaker. Je v tom všechno – hrdinové s cejchem špíny, krásné ženy s nečistými úmysly a samozřejmě případ, který v sobě skrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá. Co však příběh dělá pro autora příznačným, je dokonale rozepsaná psychologie postav, nenásilně servírovaná kapitolu po kapitole tak, aby se v závěru mohl čtenář s čistým svědomím vyrovnat se všemi zvraty, aniž by mu přišly nějak vykonstruované.
    Místo činu je poklidné čtení, zdaleka ne tak hektické, jako žánrově podobné komiksy Criminal či Zatmívačka, přesto to neznamená, že by nějak pokulhávalo v napínavé gradaci. Těch sto dvacet stran autor využívá přesně jen k tomu, aby zápletku náležitě zamotal, dal čtenáři i hrdinovi šanci určit několikero možných pachatelů a v závěru překvapil nečekaným odhalením. A to ani nezmiňuji fantastické nahlédnutí do zákulisí lidmi tolik přehlíženého oboru, jakým je kriminalistická fotografie. Takhle jednoduché to je.
  • trudoš
    Ačkoli mi roztržka mezi Wolverinem a Cyklopsem přišla maličko šroubovaná, pracuje, podobně jako Občanská válka, s důležitým detailem, který snadno rozdělí svět mutantů. O zbytek se pak postaral perfektní scénář, bezvadné dialogy a ohromují scény. Jen je škoda, že si člověk nemůže přečíst v češtině vývoj dalších událostí, protože karty jsou rozehrány pozoruhodně.
    Navíc oceňuji zahrnutí do alba sešity ze sérií Generation Hope a X-Men: Regenesis, které jsou sice pro ústřední zápletku zbytečné, ale změny úhlů pohledu dávají celému konfliktu jiný rozměr a zvyšují atraktivitu vyprávění, kdy vlastně sami nevíte, na kterou stranu se přidat, protože v tomhle boji není správná a špatná, obě totiž mají pravdu. A na rozdíl od Občanské války, kde přeci jen bylo znát, že Iron Manova linie je příliš radikální, tady podobné odstíny šedi zcela mizí. Ostatně, víc než samotný střet dvou stran pro mě bylo zajímavé společně s hrdiny názorově polemizovat a odhadovat kdo za jakou stranu bude ve finále kopat.
  • trudoš
    trudoš editor5.2.2023 09:15Nuda a další příběhy
    Možná maličko nešťastně zvolený název, který však bezděčně vystihuje podstatu jednotlivých příběhů. Noah Van Sciver píše i kreslí podmanivým způsobem, nadto o světě a hrdinech, kterým dokážete porozumět, protože na tom nejsou o nic víc jinak než vy sami. Problém přichází v okamžiku, kdy pochopíte, že odbočky, postřehy či náznaky nejsou nijak vypointované. Není to pravidlo, základní osnova vždy stojí na zvratu, který povídku úsměvně zakončí. Ale jakmile dojde na autobiografické vzpomínání, má autor tendenci vytahovat na světlo detaily, které buď nedá do kontextu, nebo nenechá vygradovat. Zároveň ale umí strhnout všedním plynutím života, aniž by potřeboval vyjímat se v davu pomocí vulgarismů či hrubého násilí. Navíc, čím je příběh delší, tím lepší; jen se člověk musí vyrovnat s tím, že smysl je v samotném vyprávění, ne v jeho konci.
    Největší zklamání pak přinesl závěrečný rozhovor, ve kterém oba zúčastnění dávají najevo, jak děsně jsou dospělí, když pohrdají seriálem The Big Bang Theory.
  • trudoš
    trudoš editor29.1.2023 15:20Paper Girls, kniha druhá
    Příběh konečně nabírá konkrétní tvar, dosud nejasné souvislosti se začínají vyjasňovat, stejně jako role ne tak úplně srozumitelných aktérů. Brian K. Vaughan opět dokazuje, že jakmile dojde na propojování žánrů, nebojí se absolutně ničeho, což je stejnou měrou matoucí jako fascinující. Matoucí především v okamžicích, kdy ke slovu přijdou klíčové zvraty a čtenář musí hodně popouštět uzdu své fantazii, aby pochopil, jakým směrem se autorova fantazie ubírá. Fascinující pak vodopádem nápadů, které i přes svou šílenost působí ohromujícím dojmem.
    Přitom ve svém důsledku nejde o nic klasičtějšího, než je tradiční boj mezi mladými ideami a starým pragmatismem. Těžko se zatím stavět na jednu či druhou stranu, protože pochopení má člověk pro obě, třebaže nemusí souhlasit s jednotlivými kroky, jakými dosahují svých cílů. Zároveň vyprávění funguje jako skvělá paranormální jízda čtveřice kamarádek, jež se ani nestačily poznat a už zažívají jedno spektakulární dobrodružství za druhým. Excelsior!
  • trudoš
    trudoš editor15.1.2023 08:53ZERO #02: V srdci všeho
    Oproti předchozímu albu se hodně ubralo na akci a více se rozehrávají vztahy mezi postavami, které však nepřekvapí ničím zásadním. Ti, o kterých jsme si mysleli, že jsou prohnilí, jsou ještě prohnilejší a o těch, o kterých jsme si mysleli, že jsou na hraně, se ukázalo, že jsou ještě víc na hraně. Co však musím ocenit, je skutečnost, že se Aleš Kot příliš nepáře s tím, koho z protagonistů pohřbít a tak to padá jak v bitvě u Slavkova. Sice nejde o hromady mrtvol, ale rozhodně se kácí tam, kde to čtenář nečeká. Posun v ději ovšem žádný. To, co jsme se dozvěděli dříve, stále platí a spíš sledujeme cestu k divoké budoucnosti, která nám byla představena na konci první knihy, ale prozatím je ta cesta nic neříkající. A zabiják, litující své zabijácké výchovy, neohromí ničím, co by už dříve nepředvedl Jason Bourne a jemu podobní.
    Po výtvarné stránce ale opět fajn, jen mi ta potřeba, aby každý sešit kreslil někdo jiný, přijde trošičku samoúčelná, protože v důsledku to ničemu zásadně neprospívá.
  • trudoš
    trudoš editor1.3.2023 17:13Kingdom Come: Deliverance
    Netuší někdo, proč byl komiks stažen z prodeje? Tedy alespoň na stránkách Arkhamu a Crwe již není. Nějaké drby ze zákulisí?
  • trudoš
    trudoš editor25.12.2022 20:19Zázraky
    house192: Jop, u mě také. Zkusím zjistit, jestli o tom vědí v nakladatelství.
  • trudoš
    adevr: Perfektní, hlavně že si rozumíme. Na viděnou někde jinde, někdy jindy.
  • trudoš
    adevr: Omlouvám se, asi jsem někde ve větě udělal chybu a nebylo mi rozumět. Zkusím to tedy znovu – Prosím, co kdybyste si svou politickou frustraci začal ventiloval někde jinde, než u komiksu se kterým to souvisí asi tolik jako svařák s cihlou?
  • trudoš
    adevr: Co kdybyste si prosím svou politickou frustraci začal ventiloval někde jinde, než u komiksu se kterým to souvisí asi tolik jako svařák s cihlou?
  • trudoš
    trudoš editor7.11.2022 19:39Rorschach (paperback)
    delsemela: Je dobré mít přečtené Watchmeny, protože na ty se děj přímo odkazuje, ale víc netřeba, protože Rorschach stojí mimo dění Odznaku i Hodin posledního soudu (Před Strážci jsou diskutabilní). Lépe řečeno, jde o vlastní, alternativní linku.
  • trudoš
    trudoš editor22.10.2022 13:26Thorgal #24-29: Barbar
    1 200 : 6 = 200 Kč za jedno album. To mi nepřijde bůhvíjak přemrštěná cena. Takže ano, kupovat budu a zároveň doufat, že se dočkáme i dalších dílů.
  • trudoš
    Ten obsah se přeci jen liší v jediném čísle, takže o identická alba nejde.
  • trudoš
    trudoš editor10.3.2022 20:01Batman: Dvojník
    baatcha - Já to říkám pořád, každý den se člověk dozví/naučí něco nového. Máš samozřejmě úplnou pravdu, akorát mi to vůbec nedocvaklo. Jsem holt odkojenec „moderního“ pojetí a zapomínám na původní kořeny. Logiku by to každopádně mělo a docela by mě zajímalo, jestli to takhle Tomlin skutečně myslel. Jen pro uvedení skutečného stavu věcí - on v příběhu Albert vystupuje, ale pouze v retrospektivě, kdy po zavraždění Marty a Thomase raději z panství uteče, když vidí, v jak nezvladatelné dítě se Bruce mění.
  • trudoš
    SomeOne: Vím, ale i tak děkuji za info. Spíš to byl takový výkřik do tmy a výzva na náhodného nakladatele, pustit se do něčeho, na čem by mohl prodělat kalhoty, ale udělal by mi tím radost. Ostatně stejně jako s první řadou Batman and Robin.
  • trudoš
    trudoš editor22.11.2021 18:35DC Komiks
    Landauer: Dá se prosím objednat i přes mail? Žižkov mám naneštěstí maličko z ruky.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2021 19:16Bludiště 2
    2scha, Stara.kryta a deefha: Zupa, díky za info.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2021 18:03Bludiště 2
    Jen dotaz - přišel už komiks někomu z lidí, co jej podpořili na Hithitu? Já totiž z nakladatelství zatím žádné info nemám, tak se ptám, zdali se jim třeba nejdřív není třeba připomenout, nebo tak něco. Nemám s tím zkušenost.
  • trudoš
    Ivan Kucera: V pokračování je to vysvětleno, akorát nevím, jestli to souvisí přímo s Rokem Nula (lépe řečeno s doktorem Smrt bo jak se trn chlapík jmenuje) nebo jde o předehru něčeho pozdějšího.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 19:38Z neznámého světa a další příběhy
    baatcha a SlouzimStarymPsum: Lépe bych to neřekl.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 19:33Z neznámého světa a další příběhy
    SlouzimStarymPsum: Touché - pravda, nikdo nikoho neodsuzuje, má reakce byla unáhlená, omlouvám se.
    Co se osobního setkání týče, taháme se o slovíčka - špatně jsem se vyjádřil. Při osobním kontaktu, když mám možnost s dotyčným člověkem mluvit, rozprávat a diskutovat, jsem zpětně schopen zhodnotit, co je to za člověka. Teď nemluvím o tom, že někoho potkám na ulici, pošleme se vzájemně do řiti a pěkný den je za námi. Zatímco z útržků textů, častokrát vytržených z kontextu nebo záměrně autorsky stylizovaných, téhle analýzy schopen nejsem. Já ty dopisy četl a ne, nepraštilo mě do očí, že by HPL byl přesvědčený rasista. Což ovšem neznamená že nebyl, akorát mi chybí osobní konfrontace, kdy bych měl možnost se na kritizované pasáže zeptat, abych pak o něm něco takového říkal.
    Jiná situace je, když se někdo záměrně prezentuje jako extrémista a tam odpověď zní - ne, tady osobní setkání asi tak úplně potřeba není. Já však poukazoval na situaci, kdy ten projev je poměrně diskutabilní, navíc u osoby, která se k tomu už tak nějak nemá, jak vyjádřit.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 18:26Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: A to je právě ono - znáte je. Já HPL osobně nepoznal, takže se zdržuju hlasování o tom, zda byl rasista nebo ne.
  • trudoš
    trudoš editor21.9.2021 18:06Z neznámého světa a další příběhy
    SlouzimStarymPsum: Otázka lze položit i obráceně - jak se pozná rasista bez osobního setkání? Já zkrátka své postoje a názory rád stavím na vlastních zkušenostech, ne na základě názorů někoho jiného. Bavím se samozřejmě ve všeobecné rovině, jakmile vytáhnete Hitlera, jsme ve slepé uličce. Ale HPL nebyl z těch co by veřejně mával pravicí, nebo se hlásil k nějaké straně. Pak jej s přesvědčením odsoudit jako rasistu či homosexuála, kvůli pár poznámkám v povídkách a dopisech, mi přijde krapet zaslepené. Nemluvě o tom, že je přes sedmdesát let po smrti a není tudíž možná diskuze.
  • trudoš
    trudoš editor21.9.2021 17:57Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: Co se týče těch, co zemřeli ještě před mým narozením, tak s ani jedním. Asi taky chodím na špatná místa.
  • trudoš
    trudoš editor20.9.2021 18:47Z neznámého světa a další příběhy
    George Walker Bush: Nic proti, ale srovnávat nacisty s Lovecraftem přijde zas trochu mimo mísu mě. Ale jestli to nutkání (dělat z mrtvoly rasistu) máte, nehádám se s vámi. Já se s H. P. nikdy osobně nesetkal, takže nemohu sloužit - a soudit někoho na základě literárních studií toho kterého odborníka, odmítám. Rád se řídím vlastními zkušenostmi.
  • trudoš
    Ter: Opraveno a díky za upozornění.
  • trudoš
  • trudoš
    trudoš editor4.6.2021 07:21Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: To je vcelku logické.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 22:39Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: A pak jsou situace, kdy jsou stránky prohozené, ale člověk to nepozná, protože příběh i tak dává (případně nedává) smysl. Každopádně abychom si rozuměli - mě nevadí obsahy, jen se pozastavuji nad tím, jak jsou z praktického hlediska k hovnu, když nejsou stránky v knize číslované, nebo když nejsou očíslované alespoň předěly kapitol. To, jestli to někdo řeší ručním počítáním nebo prostocviky s propiskou je už pak záležitost osobního přístupu, ne vysvětlení, proč se něco takového vlastně dělá. Tož tak. Ne že bych kvůli tomu ovšem propadal depresím a na Crew a další nakladatelské hříšníky uvalil klatbu.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 09:31Batman Mikea Mignoly
    George Walker Bush: To světlé na tom je, že nemusí počítat jednotlivé panely, případně slova a písmena. Zatím.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 08:33Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: Jo a díky za odkaz, ale já hm, no jak to říct, nerozumím anglicky, francouzsky, polsky, německy, korejsky, španělsky a tak nějak vůbec.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 08:30Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: Já neříkám, že jde o chybu nakladatele nečíslovat stránky a akceptuji případný autorský záměr, jen mi přijde zbytečné dávat do knihy obsah, když podle něj člověk stejně nemá možnost co jak najít - a nic proti, ale počítat stránku po stránce bude jeden člověk ze sta, možná tisíce. Nemluvě o tom, že zjistit zdali mi nechybí stránky je bez číslování prakticky nemožné, když jeden nezná přesnou návaznost panelů. Autoři občas umí ze stránky na stránku solidně zakouzlit, aby čtenáře zmátli.
    Ale vím, že tohle je u komiksů častý nešvar, takže z mé strany jde jen o povzdechnutí nad pro mě nepochopitelným stavem věcí, nic víc. Dějou se i větší podivnosti.
  • trudoš
    trudoš editor2.6.2021 23:04Batman Mikea Mignoly
    Scarface: Kniha je nádherná, ale zase jednou položím řečnickou otázku - proč uvádíte obsah s odkazem na které stránce začíná ten který příběh, když pak stránky v komiksu nejsou číslovány?
  • trudoš
    jh666, Zack: Voilà a problém vyřešen. Díky moc za info.
  • trudoš
    Fry: Ještě chvilku počkám, jestli se nevyjádří někdo ze znalců, třeba mi unikla nějaká informace, která na netu není běžně k dohledání. Originály nemám, abych mohl tvrzení podpořit konkrétním důkazem. Když se nikdo neozve, opravím.
  • trudoš
    trudoš editor29.4.2021 07:58Přístav Země / Zatmění
    Tady se musím nakladatele zastat, že do mě coby do zákazníka, jedinkrát nekopnul, či mě obvinil, že za zpoždění můžu já. Ani nemám pocit, že by se to kdy skrývalo mezi řádky. Vždycky mi akorát přišel mail s pokornou omluvou, že věci bohužel nejdou tak, jak bylo plánováno, což pro mě jako pro člověka z branže nebylo žádný překvapení. Ale uznávám, že vím hovno o tom, co se děje na sociálních sítích, ani jsem nedával jednotlivé zprávy na rozbor erudovanému psychologovi, aby odhalil podtext toho kterého slova.
  • trudoš
    Smím dotaz na někoho, kdo se orientuje? Není uvedení jména J. Michaela Straczynského u tohoto komiksu chybou? Když koukám na detaily jednotlivých sešitů na stránkách Marvelovského fandomu, jeho jméno tam u scénáře nikde nefiguruje. Naopak chybí Ed Brubaker, který je podepsán pod úvodním Captain America (vol. 5) #25.
  • trudoš
    trudoš editor24.4.2021 20:44Wonder Woman: Mrtvá Země
    Norri: Fíha, on tyhle starý fláky ještě někdo zná? Díky za znamení, že zkáza světa je prozatím daleko.
  • trudoš
    trudoš editor3.4.2021 11:08Star Wars: Vader, Stíny a tajemství
    Má prosím někdo nějaké potvrzení, že se Leinil Francis Yu na prvních dvanácti sešitech kresebně skutečně podílel? Nebo alespoň jednom z nich? V tiráži knihy sice uveden je, ale co jsem koukal na prvních dvanáct sešitu v originále na netu, tak nikde uveden není.
  • trudoš
    trudoš editor19.2.2021 08:58Dracula
    Ter: Nechci hájit Argo, protože jejich papírové hřbety bez laku jsou mojí noční můrou (za tu cenu), ale „bezchybný výtisk“ je podle mě chiméra. Vezmete-li do ruky takřka jakýkoliv komiks od kteréhokoliv nakladatele, vždycky v něm najdete nějakou chybu, ať už redakčního, technického, autorského nebo překladatelského rázu. Kniha nebo komiks může projít tisíci kontrolami a vždycky se něco najde. BB art, Crew i Comics Centrum by mohli vyprávět. To není obhajoba, ale zkušenost ze života z obou stran barikády. Neříkám, že výjimka nepotvrzuje pravidlo, ale je jich na trhu jako šafránu. U limitovek je to ovšem fakt na přesdržku.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 18:53Měsíční stín
    George Walker Bush: Zničit krtka.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 15:51Měsíční stín
    TonyT a Hanussen: Tak to se potom omlouvám se za svou hysterickou reakci, ačkoli obrat "podezřelé ticho" ve mě znovu vzbuzuje pocit hledání problému někde, kde žádný není. Uznávám ovšem, že má paranoia je mocná. Ale léčím se.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 10:44Měsíční stín
    Hanussen: Však oni přijdou. Koupeno už mají, tak kam by pospíchali.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 09:59Měsíční stín
    TonyT: Protože mi smysl podobných dotazů, snažící se vytvořit iluzi nějaké konspirace, vadí. Proč je komiks tak drahý? Protože nakladatel si chce pořídit třetí bazén. Proč komiks koupilo tolik lidí? Protože jde o kámoše nakladatele. Proč nakladatel vydal tohle a ne támhle to? Protože Evropská unie/Rusko/Čína/USA chtějí záměrně devalvovat čtenářské povědomí. Proč komiks hned po vydání nepřečetlo xyz lidí? Protože je to všechno nějaký komplot. Prostě mi uniká o co komu jde?

    PS - Navíc to poslouchám dennodenně - mám skromnou knihovnu, kterou neustále rozšiřuji a zároveň se snažím učíst všechno možný. A pak když někdo vidí to boží dopuštění, co mám doma, obratem si neodpustí dotaz, zdali jsem četl tohle či támhleto, a když řeknu, že ještě ne, s vědoucím úsměvem intelektuála, který právě odhalil dementa, jenž před kvalitní literaturou dává přednost podřadnému braku, pokýve hlavou, jako že jasně, že to chápe.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:46Měsíční stín
    George Walker Bush: Tak to máte fajn, jste z obliga. Na ty co nekoupili se vztahuje jiná norma, odhadem měsíc a půl. Ale víc určitě ne. Potom už zavítáte do stejné škatulky jako kupující.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:18Měsíční stín
    Milo_Harwey: Tož jsem potom holt kretén, stejně jako zbytek zástupu. A už se o tom snad dál nemusíme bavit.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:09Měsíční stín
    Hanussen: Já jsem tady a ještě jsem se k tomu prostě nedostal. Je s tím sakra nějaký problém? To je tady nějaká přesná norma, do kdy člověk musí něco přečíst, jinak je kretén, protože si komiks koupil?
  • trudoš
    Draco nobilis: Nevím jestli jste zaregistrovala, ale u nakladatele už mají opět skladem, nedávno jsem objednal a normálně přišlo.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 23:26Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Zupa, danke.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 19:05Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Navíc až s tímhle kontextem (Spawn) mi konečně dávají smysl poznámky Tonyho Starka, že je mu Angela povědomá.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 19:02Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Bulvár? Sem s ním. Mě to zajímá taky, anglicky neumím, takže se nic nedozvím. A já chápu, že tam nenapíšou pravdu, ale třeba info o tom, že ta postava je ze Spawna je zajímavá a dozvěděl jsem se jí až tady z komentáře Carnageho, ne z alba samotného.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 14:22Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Carnage: Tady to krasobruslení kolem vzniku postavy je obzvlášť komické, protože je zmíněno jen to, že byla koupena od konkurence a že jí původně vymyslel Neil Gaiman a to je všechno. Mě by třeba docela zajímalo v jaké sérii se původně vyskytovala a proč jí nakonec Gaiman prodal jinam, ale to ne, to už se říct nesmí, to si člověk musí dohledat na netu sám. K čemu pak nějaké představování figury je, když se o historii jejího vzniku nesmí mluvit?
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 13:03Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Carnage: Já zas musím konstatovat, že v představení postavy album maličko selhalo, protože i když se dovíme, jak pasuje do Marvelovského univerza, to že původně patřila do stáje Image, a její historie měla tudíž trochu jiný charakter než kniha naznačuje, jsem se dozvěděl až z vašeho komentáře. A nepřijde mi to zas až tak nepodstatná informace. Tyhle konkurenční přetahovačky mě fakt serou. Nakladatelství DC být zmíněno v kompletu může (když se třeba mluví o práci různých kreslířů a scenáristů), ale že daná postava původně pasovala k Image už ne? Chjo.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2020 14:17Temné noci - Metal: Temní rytíři
    lantan1 a Milo_Harwey: Sorry za nepochopení, už mi došlo, která bije. Každopádně ani mě se do téhle kapitoly černobílé stránky nedostali.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2020 13:40Temné noci - Metal: Temní rytíři
    Milo_Harwey: Po konci příběhu mám "Dějiny zakuté do kovu", následuje "Galerie alternativních obálek" a pak "Kresby tužkou a inkoustem" obsahující čtyři černobílé stránky bez textu přímo z Temných rytířů. Vypadá to, že do mého exempláře si "Batman: Zatracení" cestu nenašel.
  • trudoš
    trudoš editor15.4. 21:05* Připomínky a návrhy
    deefha a Toe: Rád přidám, ale nebude to dřív jak ve středu čtvrtek, je tam zas do pitoma autorů a já momentálně nestíhám práci, natož koníčky. Omlouvám se.
    PS - Balík taky přišel na sračky, ale komiksy uvnitř kupodivu v pořádku. Skoro to až vypadá na nějakou záškodnickou akci, když tu čtu kolik postižených bylo.
  • trudoš
    trudoš editor27.3. 22:12* Připomínky a návrhy
    Tak na tuhle reakci od Zacka se vážně těším.
  • trudoš
    trudoš editor11.3. 17:07* Připomínky a návrhy
    Možná by stálo za úvahu u titulu "Dívka ze země Venku: dear." přehodit obálky a dát jako hlavní tu reálnou, tedy tu bez čísla 12. A ještě bych poprosil propojit komiksy "Marvel Origins #002: Fantastic Four 1 (1961)" a "Marvel Origins #002: Fantastic Four 1 (1961) (testovací)". Udělal bych to sám, ale nevím jak a ještě bych vám to rozbil. Díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor14.2. 21:47Sběratelský klub
    soulbringer: Ideálně tak jak je to číselně seřazený, akorát si před alby „Batman a syn“ (jestli v kompletu vyjde, jestli ne, tak sehnat jinde) a „Batman R.I.P.“ přečíst „Batman: Černá rukavice“ z „DC komiksový komplet“ (pod číslem 77), pak to do sebe všechno hezky zaklapává. Toho Morrisona tady kdysi moc hezky vypisoval Spacecore.
  • trudoš
    trudoš editor13.2. 20:27Sběratelský klub
    Zack: Přiznám se, že jsem čekal až někdo vytvoří kartu a já pak doplním zbývající info, jako u prvního alba - to totiž zvládám, na rozdíl od založení karty. Nejsem zrovna IT šikula. Zítra pošlu data o komiksu na mail Frye.
  • trudoš
    trudoš editor13.2. 16:48Sběratelský klub
    soulbringer: Já na tom právě nejvíc oceňuji skutečnost, že zde dovyšlo to, co rozjel BB art a Crew a buď nedovydali, nebo se jim to nevešlo do portfolia. V obou případech jde o Granta Morrisona, kdy komplet Legenda o Batmanovi dokončil sérii Batman a Robin, vydal Batmanovu smrt a jeho znovuzrození a to samé platí i o skonu a návratu Damiana (přímé pokračování alb Batman a Syn a Batman R.I.P.). Dva klíčové momenty, které ve své době dost hráli roli a několik alb se o ně opíralo, ale nikdy jsme vlastně neměli možnost přečíst si k čemu došlo. Zároveň oceňuji jejich redakční předmluvy, které dávají jednotlivé svazky do souvislostí a osvětlují předchozí události (což Crew ani BB art k mé soukromé zlosti nikdy nedělali a dělat ani nebudou).

    deefha: Tak tak, taky se úpěnlivě modlím k velkému netopýrovy. Teoreticky v březnu bychom se mohli dočkat třetího svazku a pak v červenci nebo srpnu toho posledního.
  • trudoš
    trudoš editor11.2. 19:10Sběratelský klub
    Já se musím De Agostini zastat, s řadou Legenda o Batmanovi jsem maximálně spokojen – asi nejvíc, ze všech dosud vydaných kompletů. Konečně tu vyšel run Granta Morrisona trochu komplexněji, stejně jako Soumrak/Poslání/Konec Temného rytíře, Katastrofa a Země nikoho, nemluvě o perfektních příbězích Paula Diniho a Petera J. Tomasiho a bonusových albech Bruce Wayne: Vrah? pod kterými jsou podepsány takové šajby jako Ed Brubaker, Chuck Dixon a Greg Rucka.
    Zpočátku mé nadšení krapet brzdilo opakované vydávání věcí, které už mám, ale posledních čtyřicet čísel si prakticky (snad kromě prvního Neala Adamse) nemám na co stěžovat.
  • trudoš
    trudoš editor23.1. 20:51Pindárna
    Zack: Tady nepomůžu, mangu vnímám jako japonský výraz pro komiks a rozdíl mezi tím a tím nehledám.
  • trudoš
    trudoš editor15.1. 15:57* Připomínky a návrhy
    Zack: Mě by se líbilo, kdybych si mohl vyjet žebříček nejlépe hodnocených sérií, čistě z toho důvodu, že když pak za mnou někdo přijde a chce něco doporučit, je jich už tolik, že to z hlavy nedám. Tady bych se podíval a minimálně v první dvacítce bych viděl to, na co můžu odkázat.
  • trudoš
    trudoš editor12.1. 16:40* Připomínky a návrhy
    B je správně.
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2023 19:05* Připomínky a návrhy
    Zack: black+logo+humorny obrazek
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2023 11:09* Připomínky a návrhy
    Zack: za b)
  • trudoš
    trudoš editor15.12.2023 11:55* Připomínky a návrhy
    Zack: Triko určitě.
  • trudoš
    trudoš editor6.7.2023 17:44* Připomínky a návrhy
    Dotaz na redakci: Vím jak se tu řeší co dát do série a co ne, proto by mě zajímalo jak spolu souvisejí knihy v sérii Mighty Shorts? Edici bych pochopil, ale sérii nikoliv. To už mi ten Kopl, Luther a Černá palice dávají větší smysl.
  • trudoš
    trudoš editor6.2.2023 17:47* Připomínky a návrhy
    Zack: Tady pozor, zrovna Albatros je pověstný mylnými údaji na svých stránkách. A ostatní šopy to už jen kopírují a kopírují…
  • trudoš
    trudoš editor12.1.2023 16:58Sběratelský klub
    Ter: Mám. Potřebujete z toho nějaké info?
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2021 20:16Sběratelský klub
    BadBoy: Díky moc za info.
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2021 16:27Sběratelský klub
    Zdravím, netušíte někdo náhodou co je s novým číslem Legendy o Batmanovi?
  • trudoš
    trudoš editor26.11.2021 21:54Pindárna
    Lenny: Samostatně se to číst dá, ale celá ústřední patálie v pozadí se odvíjí od alba Strážkyně klíčů, přičemž je také dobré znát předchozí čísla s Kris de Valnor (Lučištníci a cyklus Země Qaa), i když to pro orientaci v zápletce zase až tak podstatné není.
  • trudoš
    trudoš editor21.11.2021 18:23* Připomínky a návrhy
    Jména Christophe Arleston a Scotch Arleston by asi stálo za to sjednotit, jedná se o stejného tvůrce, přičemž u nás prakticky vše co vyšlo, bylo publikováno pod jeho skutečným jménem Christophe, než jeho uměleckým pseudonymem (tedy Scotch). Jestli se nepletu.
  • trudoš
    trudoš editor29.9.2021 18:29Sběratelský klub
    SlouzimStarymPsum: To vím, akorát jak na to nejsem zvyklej a přišla mi teprve jen jedna zásilka, kterou jsem rovnou platil, nevím jak je to s dalšími - jestli je pošlou automaticky a automaticky si stáhnou peníze (což takhle inzerují), nebo zda nejdřív musím učinit další objednávku (či nějaké posvěcení) a teprve pak se kola další zásilky rozjedou. Tož uvidíme, zasílají evidentně v různých termínech, tak snad časem dojde i na mě. A na CoVseNerdita.
  • trudoš
    trudoš editor28.9.2021 21:19Sběratelský klub
    BadBoy & deefha: Díky moc za info. Já v klientské zóně stále vidím jen odeslanou první objednávku, tak jsem si nebyl jist, jak to u nich vlastně chodí. U mě proběhl nákup 3. 9., tož na mě dojde pravděpodobně až příští týden. Což je ve výsledku trochu debilní (protože v ten okamžik už budou na trhu obě zaslaná čísla, takže žádný náskok), ale moje chyba – měl jsem objednávat dřív.
  • trudoš
    trudoš editor28.9.2021 16:49Sběratelský klub
    Nemáte někdo prosím zkušenosti s předplatným u De Agostiny? Jen by mě zajímalo v jaké frekvenci posílají Batmana, zatím mi přišli pouze první dva díly a netuším, zda mám další zásilku nějak urgovat, nebo ji automaticky pošlou sami a kdy.
  • trudoš
    trudoš editor5.7.2021 09:10Pindárna
    Denis: Jo, plánuji. Bez znalosti angličtiny je to pro mě totiž jediný způsob, jak alespoň trochu nazobat historii a lépe se pak orientovat v dílčích odkazech.
  • trudoš
    trudoš editor14.5.2021 20:43Pindárna
    Walome: Geniální.
  • trudoš
    trudoš editor14.5.2021 11:16Pindárna
    Líbí se mi ten srdečný přístup, že když někdo projeví nějaké přání, pokaždé se najde někdo, kdo mu začne vysvětlovat, že je buď za a) špatné si něco přát, za b) je špatné to přání vůbec vyslovit, nebo za c) to přání je úplná hovadina.
  • trudoš
    trudoš editor4.5.2021 12:46Čtenářský koutek
    lantan1: Touché.
  • trudoš
    trudoš editor17.4.2021 07:08* Připomínky a návrhy
    Zack: Teda ne že bych chtěl zpochybňovat něčí míry, jen uvedu věci na pravou míru - "Kolosální Conan" má 8 cm, "Kolosální Conan z Cimerie" 6 cm. V odkazech opraveno.
  • trudoš
    trudoš editor8.3.2021 21:47Pindárna
    Rumburaq: Teď jsem si založil knihu do knihovny a pozadí hřbetu má výrazně jiný odstín než ostatní knihy, jako kdyby vážně chtěli jít do dalšího obrazu. Tak to jsem zvědavej na 120, jestli se vrátí k původnímu odstínu a jde jen o chybu jednoho hřbetu, nebo co jako na nás chudáky chystaj.
  • trudoš
    trudoš editor7.3.2021 10:39Pindárna
    Rumburaq a deefha: Kitty Prydeová má na hřbetě pěst Naprosto úžasného Hulka (viz https://www.facebook.com/nhmcz/photos/a.415744085917424/549316295893535/?type=3&theater), na 120 počítám že budou ty světelný efekty počínajícího obrázku na Největší padouchy Marvelu (nebo jak se to v originále jmenuje). Takže snad dobrý, neskončí to v půlce obličeje nějaké postavy.
  • trudoš
    trudoš editor25.2.2021 17:52Sběratelský klub
    Hanussen: Neříkám že nemáte pravdu, ale už takhle beru knih a komiksů tolik, že při představě zpětinásobení nabídky (a já se znám, určitě bych nezůstal jen u jedné dvou sérií) bych to nejen nezaplatil, ale ani neměl kam dát, natož najít čas to vůbec někdy přečíst.
  • trudoš
    trudoš editor25.2.2021 17:34Sběratelský klub
    Já zbožňuji to jejich "Sklepy plne euro" (píšu jak to zní). Vždycky když to slyším v rádiu, říkám si: To je země, tam bych chtěl žít. Nebo "informacia drogova" mě při cestě autem také pokaždé spolehlivě rozesměje. Ale polsky nečtu, přejít ještě na jiný trh než ten český, tak mi rodina sbalí kufry a vyhodí mě.
  • trudoš
    trudoš editor21.2.2021 23:06Pindárna
    SlouzimStarymPsum: Díky za info, tak uvidíme jak se s tím popasuju.
  • trudoš
    trudoš editor21.2.2021 10:06Pindárna
    Scarface: Zupa, díky za info. Takže si kvůli čtení komiksu nemusím nikde dohledávat základní "co, kdo a proč"?
  • trudoš
    trudoš editor20.2.2021 19:55Pindárna
    Hloupej dotaz - tuší někdo jak moc je třeba v rámci komiksu „Cyberpunk 2077: Trauma Team“ znát danou počítačovou hru? Jsem nepolíben a panic v tomhle ohledu i zůstanu, tak by mě zajímalo, nakolik má vůbec pro mě smyl o čtení komiksu uvažovat.
  • trudoš
    trudoš editor19.2.2021 09:02* Připomínky a návrhy
    Darth Raelchi, Fry: Sorry, to mi nedošlo.
  • trudoš
    trudoš editor18.2.2021 08:47* Připomínky a návrhy
    Darth Raelchi: Opraveno, díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor8.2.2021 13:15* Připomínky a návrhy
    SomeOne, Fry: Zupa, díky za info.
  • trudoš
    trudoš editor7.2.2021 21:00* Připomínky a návrhy
    Dotaz - U alba "Star Wars: Vyvolený, Světlo pohasíná" se u scénáře a kresby objevuje jméno Chrise Eliopoulose. Nejde náhodou o chybu? Kontroloval jsem sešity na https://starwars.fandom.com/wiki/Star_Wars:_Darth_Vader:_Dark_Lord_of_the_Sith a nějak jsem tam jeho jméno nenarazil a ani v tiráži českého vydání není.
  • trudoš
    trudoš editor1.2.2021 15:47* Připomínky a návrhy
    Zack: Jen bych to otočil, pět hvězdiček vlevo, jedna vpravo, opticky by to podle mě působilo lépe - začínat tím nejlepším, než nejhorším.
  • trudoš
    trudoš editor28.1.2021 19:17* Připomínky a návrhy
    Fry: Kdyby na to ostatní zapomněli, mrknu na to, až se mi kniha dostane domů, což bude cirka za týden nebo dva. Mám to poznamenaný.
  • trudoš
    trudoš editor26.1.2021 16:38* Připomínky a návrhy
    Zack: Zupa, danke.
  • trudoš
    trudoš editor26.1.2021 14:41* Připomínky a návrhy
    Zack: Čistě jen dotaz – nešlo by v osobním profilu vytvořit něco jako Nej 10, do kterého by si člověk naházel nejoblíbenější věci a nemusel tak pokaždé z lovit hlavy (když se jej na to někdo zeptá) co že za nejlepší komiksy považuje? A zajímavé by pak bylo třeba i nějaké srovnání, kdyby se topky poměřili ve veřejném žebříčku, což by zas odpovědělo na občasné prosby o doporučení od náhodných návštěvníků.
  • trudoš
    trudoš editor22.1.2021 19:39* Připomínky a návrhy
    Já tyhle animace prostě miluju.
  • trudoš
    trudoš editor13.1.2021 14:25* Připomínky a návrhy
    Zack: Perfektní, díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor13.1.2021 06:50* Připomínky a návrhy
    Zack: Kravina k uvážení – šlo by na řádek s variantami komiksu (v detailu infa) přidat do závorky rok vydání té které varianty? Člověk by se snadněji orientoval v tom, které vydání je nejstarší a které nejnovější a nemusel by postupně rozklikávat všechny.
  • trudoš
    trudoš editor9.1.2021 12:00* Připomínky a návrhy
    Zack: Já za to neadoruji, já jen vysvětluji, jak to S313 myslel. Mě vyhovuje, jak to je.
  • trudoš
    trudoš editor9.1.2021 06:02* Připomínky a návrhy
    pro Zacka na vysvětlenou:

    1) Otevřu si Čtyřlístek, kliknu na sérii a vyjede mi celá série - když v tento okamžik použiješ spodní lupu (vedle Vždy Chci), vyhledává se pouze v zobrazené sérii. Chceš-li vyhledávat v celé databázi, musíš použít lupu v základní nabídce (vedle Sbírky). Podobně to funguje, když klikneš na Sbírku - od toho okamžiku ti spodní lupa začne vyhledávat pouze v tvé sbírce.
    3) Myslím, že je tím myšleno, že když si zaškrtnu Chci/Sháním a pak danou věc označím jako Mám (v okamžiku kdy ji seženu), tak by se mohla automaticky ze Chci/Sháním odstranit, aby to člověk nemusel dělat ručně.
  • trudoš
    trudoš editor8.1.2021 14:04* Připomínky a návrhy
    à la
  • trudoš
    trudoš editor8.1.2021 09:04* Připomínky a návrhy
    Zack: Nemůžu zpětně komentář editovat a netuším jestli jde smazat a vložit znovu (alespoň jsem to nenašel), takže až bude zas nějaká příležitost, vyzkouším. Ale počítám, že už to funguje na té konvi.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 3135 (cca 1036246 Kč)
Mám: 4946 (cca 1368597 Kč)
Chci: 153 (cca 5029 Kč)
Sháním: 14 (cca 5509 Kč)
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0