• trudoš
    Chvilku trvá, než si člověk zvykne na opakovaně překračovanou hranici mezi společenskou kritikou a záměrnou groteskou, ale po třech, čtyřech příbězích si tenhle japonský drtivý styl pana Tezuky zamilujete. A to včetně šišlající „manželty“, proti které je Jar Jar Binks herec, hodný Hamleta. Je ovšem třeba k jednotlivým povídkám přistupovat s dobovým odstupem a samozřejmě notnou dávkou benevolence vůči skutečným možnostem medicíny. Jinak ale nelze než smeknout nad slovutným talentem autora, který v takovém množství příběhů dokáže být pokaždé originální a to jak formální stavbou příběhu, tak jeho ústředním motivem. Někdy úsměvné, jindy srdceryvné; hrající na city, nebo pracující s normou cti; od komicky absurdních až po děsivě prorocké.
    Osamu Tezuka patří k autorům mnoha tváří, takže se připravte na něco úplně jiného, než byla u nás již dříve vydaná manga Zpráva pro Adolfa. Přesto Black Jack jistě uspokojí vaši čtenářskou mysl. Škoda jen, že se člověk v doslovu nedočte o celém cyklu více.
  • trudoš
    Antologie fantaskních komiksů pro mládež, která působí trochu jako výroční přehlídka talentů. Obsahově to přitom vůbec není marné, dvě tři povídky opravdu stojí za pozornost. Škoda, že zbytek je už z převážné většiny šedý průměr, bojující s krátkým rozsahem nebo příliš „hlubokou“ myšlenkou. Chápu snahu tvůrců oslovit čtenářovu mysl nejen fantazií ale i nějakým tím morálním ponaučením, jenže když máte k dispozici deset stran, těžko usilovat o Nobelovku za literaturu.
    Strašidelné historky se povedli náramně, především Emily Carrollová pobavila správě cynickým závěrem. Příjemně překvapil také Rad Sechrist a to nápadem i humornou zápletkou. Od největších hvězd – Rainy Telgemeierové a Kazu Kibuishiho – jsem naopak čekal víc, ale to už tak bývá osudem slavných. Pořád od nich člověk čeká víc než od ostatních. Každopádně, kdyby podobně tematické sborníky vycházely pravidelně alespoň jednou do roka, vůbec by mi to nevadilo. Snad jen, že by mohly být o pár desítek stran delší a v pevné vazbě.
  • trudoš
    Jak mě první díl navnadil, že by to celé mohla být i zábavná podívaná, druhý svazek zazdil mé naděje hned zkraje. Začíná se opatrným oťukáváním týmu, posichrovaným starým klišé o tom, co se stane, když si parťáci v týmu dostatečně nevěří. Pak přijde na přetřes celoplanetární invaze a to už naši hrdinní outsideři vyráží do akce, ve které nad očekávání excelují a tím dávají starým pákám na vědomí, jak jsou dobří.
    Scénář tedy bez špetky překvapení a navíc poměrně nudný. Ve své podstatě jen kosmická bitka rozepsaná na několik sešitů, jež by dojala v momentu, kdyby člověk měl nějaké povědomí o všech těch figurách, které se ve vyprávění mihnou. A že jich je pořádný nášup, až mě to zaskočilo v kontrastu s předchozím pozvolným vývojem a dramatem o pěti postavách. Kresba ovšem precizní; Barry Kitson dokáže některými obrázky skoro až vyrazit dech.
    Doplňkový příběh je povedená raritka. Poprvé se představuje Martian Manhunter a tvůrci se tolik soustředili na jeho uvedení, že úplně opomněli zápletku.
  • trudoš
    trudoš editor28.12.2022 12:56Vánoční říše
    V první řadě je třeba říct, že nejde o přepis románu, který u nás vyšel pod stejným názvem, třebaže v originále se jmenuje maličko jinak. Tahle shoda mě zmátla natolik, že jsem po celou dobu čekal adaptaci, ačkoliv i sama anotace říká něco jiného.
    No a dál už vlastně není co říct, kromě superlativů. Joe Hill dovedně využívá svět strašidelné Vánoční říše, přičemž původní knihu nemusíte znát ani náznakem. Premisa zápletky je pak sympaticky jednoduchá a pro hororový žánr příznačná – parta zlobivých lidí se dostane na místo, jež trošičku evokuje peklo, tedy jestli je ve vaší fantazii peklo místem, kde pod kotly přitápějí zubaté a věčně neposedné děti. Autor nedělá žádné štráchy, ostatně rozsah dvou stovek stran mu pro to prostor ani nedává, a i když textu je v bublinách občas až příliš, spád vyprávění tím nijak netrpí. Charles Paul Wilson III tomu přitom dodává svými úchylnými detaily nevšední šmrnc, jehož morbiditě nelze odolat jinak, než úsměvem. Schválně kdo z vás první najde Valdu?
  • trudoš
    trudoš editor27.12.2022 14:33Šangri-La
    Chytrá, sžíravá a nádherně nakreslená hard SF. Mathieu Bablet je hodně skeptický vůči homo sapiens, ale zároveň nepříjemně trefný co se lidské snahy vládnout týče. Přestože se jeho vyprávění odehrává stovky let v budoucnosti, společnost živená konzumem v mnohém připomíná tu současnou. Nejde ovšem o cílenou kritiku moderních trendů, ale překvapivě srozumitelný rozbor toho, jak člověk ve stádu funguje. Finta je, že Bablet si bere na paškál i druhou stranu mince a jednoznačným způsobem kritizuje také zaslepenou tvář revolty. Dialogy, které ve vás dlouho budou rezonovat a nenechají vaši mysl chladnou, pak podtrhuje precizní kresba, díky níž budoucnost vypadá až neuvěřitelně realisticky. Tohle není naivní futurismus, ale tísnivý minimalismus, jež se už dnes stává v některých metropolích životním standardem.
    Jedinou vadou na kráse je na můj vkus příliš fatalistický konec, který je sice pochopitelný, ale působí jako dílčí berlička, aby se autor nemusel namáhat s něčím čtenářsky atraktivnějším.
  • trudoš
    trudoš editor27.12.2022 14:28Neviditelné království
    „Lidé o pravdu nestojí. Chtějí jen takové informace, které je utvrdí v tom, co si myslí.“
    Výtvarné provedení otřesné. Já prostě na digitální avantgardu moc stavěný nejsem. Nechci Christianu Wardovi upírat umělecký talent, ovšem i kresba na počítači může vypadat stylově a nemusí se spoléhat pouze na pár zvládnutých detailů a pak počítat s tím, že zbylé čmáranice nějak sjednotí a vytvaruje koloring.
    U téhle space opery je toho dvojnásob škoda, protože pracovat s G. Willow Wilsonovou komornější kreslíř, mohlo by Neviditelné království dopadnout naprosto jinak. Obsahově totiž vyprávění nemá daleko k vizím Alejandra Jodorowského, snad jen bez potřeby do každé druhé bubliny cpát nějaké meta-filozofické pojednání. Tohle je poměrně sympatická a přímočará dobrodružka o posádce kosmické přepravní lodi, jež se ocitne uprostřed soukolí politického skandálu a najednou zjistí, že z něj nemá kam uniknout. Ačkoli zápletka nepřekvapí vývojem, nemůžu říct, že by postrádala napětí, či klopýtala v tempu.
  • trudoš
    trudoš editor25.12.2022 08:32Zen žen - Jednou se tomu zasmějem
    „Tady píšou, že čím jsou manželé dýl spolu, tím víc se muž bojí cokoliv říct a ke konci už jen mlčí… To je blbost co?“
    „…“
    Prakticky stejně nadšené dojmy, jako u prvního souborného vydání z roku 2017. Některé stripy doslova odzbrojí svou upřímností, kterou ocení především ti, co žijí ve vztahu a ještě k tomu mají na starosti smečku malých křiklounů, jindy si na své přijdou samotáři, věčně uražení na celý svět. Jednou perlí ženská stránka, podruhé zase ta mužská; v tomhle ohledu se Lela Geislerová a Martin Mach Ondřej perfektně doplňují. Humor je jednoduchý, nesofistikovaný a velmi, velmi lidský. Tohle je čtení, ke kterému se budete opakovaně rádi vracet, protože uvnitř pokaždé najdete nějaký skeč, který dokonale vystihne vaše aktuální společenské rozpoložení.
    Škoda jen, že uspořádání je nahodilé, kdy nejde o souhrn všech stripů za určité období, ale o výběr toho nejlepšího dle vkusu tvůrců či redakce. Navíc seřazeného podle jakéhosi tematického klíče, který přeskakuje v letech tam a zpět.
  • trudoš
    trudoš editor14.12.2022 18:31Fax ze Sarajeva - Příběh o přežití
    Silný příběh, jehož autenticitu - z mého pohledu - trochu podkopávalo autorovo zjednodušování situace a nezabíhání do detailů. Fax ze Sarajeva tak bohužel funguje spíš jako osobní zpověď než coby jasná zpráva o konci světa.
    Drsné vyprávění to totiž je, o tom žádná. Ono až děsí, v jakém marastu se ocitli lidé, kteří se od nás zas až tak moc neliší. A jak celá Evropa stála a koukala se. Ostřelování dětí, podřezávání civilistů na mostech, hromadné znásilňování žen – a ministři diskutovali.
    Vzpomínky muže, který se ocitl v soukolí válečné mašinérie a není mu dovoleno odejít ani ven, ani zůstat. Vzhledem k tomu, že měl na starost manželku a dvě děti, byla mi situace o to bližší. Jeho strastiplná cesta z válečného pekla sice neohromí kaskadérskými kousky, ale přesto se dočkáte momentů, ze kterých mrazí až do morku kostí – viz proslulá Ulička smrti. Důležitá připomínka toho, jak rychle se dá o životní luxus přijít a jak snadno se člověk přizpůsobí novým pravidlům, byť jsou sebedestruktivnější.
  • trudoš
    Komiks, jehož cílem je inspirovat myšlenkou, že když máte odhodlání a vůli, můžete dosáhnout prakticky čehokoli.
    Pénélope Bagieu uchopila historickou stránku biografií „žen, které měly odvahu stát si za svým“, s hravostí sobě vlastní a to jak výtvarně, tak obsahově. Zjednodušené životopisy jdou často jen po povrchu událostí, aby měl čtenář možnost se zorientovat v čase, prostoru a společenském zázemí. Přesto je zde spousta zajímavostí, ke kterým se běžně nedostanete a navíc vás listování jednotlivými osudy motivuje k dalšímu bádání po té které protagonistce, což považuji za velké plus. Nehledě na skutečnost, že autorka nepředstavuje primárně notoricky známá jména, jež byste v podobné publikaci automaticky čekali. Kromě asi tří-čtyř jmen mi vlastně jen málokterá „nebojsa“ něco říkala, ať už jde o kulturu, vědu či sport.
    Slabinu komiksu tak vidím pouze ve dvou drobnostech – v časově neuspořádaných kapitolách a v tendenci bagatelizovat temnější odstíny charakterů kontroverzních osobností.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2022 20:14Slaďák
    Humorný komiks o lásce a společném soužití, který se nezaměřuje na klíčové střety, ale hledáček pozornosti zaměřuje na všední detaily. Rozhodně čtení pro spokojené páry, protože je v tom hodně něžné melancholie, ovšem podané je to s takovým nadšením, že se tomu nedá odolat. V mnoha momentech jsem se sám vrátil ve vzpomínkách o pár let nazpátek a prožíval ty samé emoce jako hrdinové. Není to přitom pouze prvoplánová legrace a zároveň vyprávění slouží i trochu jako osobní zpověď, což je paradoxně slabinou, protože některé situace mají smysl jen pro autorku a jejího partnera.
    Je tu pár výborných vtipů a celkově to má skvělou atmosféru, ale není to ničím víc než milou půlhodinovou hříčkou, servírovanou s dětskou hravostí. I když můj celkový dojem je veskrze pozitivní, uznávám, že jsem se skutečně bavil jen u tří až pěti stránek. Jenže i to v tom drobném rozsahu je vlastně docela hodně. Ideální dárek pro drahou polovičku, jste-li tedy ještě ve stadiu sladkého poblouznění harmonického vztahu.
  • trudoš
    Dokud byly příběhy v tomhle albu desetistránkové, šlapaly perfektně; byť naivně blboučké, v krátkém rozsahu poměrně snesitelné. Kresba skvělá, dynamická a nápaditá, jen ta mimika oplechované hlavy Iron Mana mi nepřišla proveditelná. Také představení nové postavy agenta SHIELDu Jaspera Sitwella je fajn, scénáře tak dostaly komického hrdinu, kterého jsem si paradoxně oblíbil daleko víc, než samotného Tonyho Starka.
    U delších sešitů už ta únavnost scénářů byla maličko znatelná. Přesto fajn dobrodružství ze šedesátých let, které přečtete a zapomenete. Navíc se nelze neusmát nad portfoliem padouchů, se kterými Želený muž bojuje a kteří jsou neskutečně různorodí, o jejich kostýmech nemluvě. A také je třeba neopomenout zmínit proslulé tryskové kolečkové brusle v Iron Manově zbroji, na které je skvělý odkaz v komiksu Avengers: Elita. Tragédie a triumf jsou zkrátka staré, ale i po těch letech dokážou vyvolat dobrou náladu „originálními“ zvraty a především neunudit přemírou textu v bublinách.
  • trudoš
    Parádní kresba a originální příběh, vypracovaný na motivy jiného, neméně osobitého příběhu, který bez problémů funguje i beze slov. Krása spočívá v detailech a na těch si dává Delarock (R.I.P.) záležet. Škoda, že je to jen taková pětiminutová jednohubka. Bál jsem se, že to bude na můj vkus příliš intelektuální, expresivní a vůbec těžko uchopitelné, už jen pro ten grafity styl kresby. Ale ona to je bohapustá legrace, na nic si nehrající, jejímž účelem je jen pobavit. Důkaz toho, že když nerozumíte nějakému směru, ještě to neznamená, že se v jeho duchu nedají tvořit nádherná díla.
    Komiks, nebo snad obrázkový sešit, chcete-li, k němuž se ještě několikrát za život s radostí vrátím. Už jen proto, že jeho listováním skutečně moc času člověk nestráví a některé momenty skýtají jistotu spolehlivého rozveselení za každého počasí. Momentálně u mě vede „mamut ve kře“, ale kdo ví, co bude za pár let. Třeba objevím zas něco jiného, protože detailů i celostránkových gagů je tu množství víc než malé.
  • trudoš
    trudoš editor29.11.2022 18:18Barbar Conan #01: Conan přichází
    Komiksových adaptací Conanových dobrodružství už bylo mnoho, ale jen pár se jich zapsalo do myslí čtenářů tak, jako řada z nakladatelství Marvel, psaná převážně Royem Thomasem a kreslená Barrym Windsor-Smithem. U nás je to již potřetí, co máme možnost sérii okusit, tentokrát však s plnou parádou a od prvního čísla.
    Zpočátku je to krapet upovídané, ostatně jak komiksy v sedmdesátých letech byly takřka všechny. Ale když člověk zvládne prvních pár čísel, v nichž se ještě odráží tvůrčí představa co fantasy fanouškům ke štěstí stačí, přibližně od čísla pět nabírá série pochmurnější nádech, zápletky nejsou vždy prvoplánově naivní a postavy se občas zajímavě profilují. Možná ze mě mluví nostalgie, ale já si tuhle bichli užil fest, třebaže dávkovanou po částech. Moderní coloring se povedl výtečně a tím, že na sebe příběhy volně navazují, se lépe oceňuje záměr Roye Thomase zpracovat Howardovo dílo do komerčně úspěšného projektu. A kresba Barryho Windsor-Smithe je číslo od čísla lepší a lepší.
  • trudoš
    trudoš editor17.11.2022 17:00Dopis 44 (sběratelská varianta)
    Nejsme ve vesmíru sami… akorát že jediní, koho to zajímá, jsme my. Mimozemský objekt, náhodně objevený v pásu asteroidů, se o Zemi evidentně nijak nestará a už vůbec nereaguje na pokusy o komunikaci. Což je stejnou měrou frustrující, jako znepokojující. Co chtějí? Jaký účel plavidlo má? A když už nás ignoruje, je to proto, že o nás neví? Nebo naopak ví až moc dobře, čeho jsme schopni?
    Pětatřicet sešitů série Dopis 44, které nakladatelství Mighty Boys vydalo v olbřímím kompletu, nabízí nevídané sci-fi dobrodružství, jež se zamotává s každou další kapitolou o kus víc, než by se jednomu zdálo možné. Charles Soule rafinovaným způsobem dávkuje zvraty, takže nejde přestat číst, dokud se nedoberete k finále. Nedává hrdinům nic zadarmo, ať už jde o prezidenta USA, kosmonauty putující k neznámu nebo obyčejné lidi semleté událostmi. Tohle není příběh s jednou šokující pointou, ale komplexní historie blízkého setkání třetího druhu, jež o lidském uvažování (a hlavně chování) nevypovídá nic pěkného.
  • trudoš
    Když jsem poprvé četl Smrt rodiny v roce 2014 od nakladatelství Crew, stěžoval jsem si, že chybí kontext se souvisejícími sériemi, protože mi maličko unikalo, proč jsou na Bruce Wayna všichni tak naštvaní. Teď, o sedm let později, jsem měl možnost přečíst si příběh znovu i se zmiňovanými řadami a výsledek je stejně rozpačitý. Pravdou je, že jde o polovinu rozehraného konfliktu; teprve se chystá finále, ve kterém se bude lámat chleba a svlékat kůže z obličeje (doslova). Přesto nemohu říci, že přidání několika čísel Catwoman a Nightwinga mi v orientaci nějak pomohlo. Samotná řada Batman je fascinující a frustrujícím způsobem podmanivá i dnes – Joker je permanentně o tři tahy napřed před všemi ostatními a prakticky jakákoliv reakce na jeho činy je marná. Naopak, vše co se děje jinde, je… divné. Po vizuální stránce je Catwoman nádherná, ale to je tak všechno a události kolem Nighwinga nejsou nijak překvapivé. Takže Scott Snyder má za pět, ale Ann Nocenti a Kyle Higgins maximálně za tři.
  • trudoš
    Díl sloužící jako výplň. Tvůrci usoudili, že než přijdou s finále, ještě chvilku si pobudou na výsluní popularity. Atmosféra je sice bezvadná, stejně jako protagonisté, ale dějová linka se v podstatě nikam nepohne, jde pouze o různé rekapitulace a psychickou debordelizaci. Když už k nějakému zvratu dojde, je takřka vynucený.
    Ale jak jsem psal na začátku, stále to má tah na bránu. Zároveň musím Brianu K. Vaughanovi přiznat cit pro zábavné zápletky jednotlivých epizod – sice to není tak kvalitní, jako ta s divadelní společností z alba Malý krok pro lidstvo, ale stále dokážou překvapit. Jen je fakt, že jeho svět s posledním mužem na Zemi se mi stále víc nezdá příliš propracovaný. Čím dál, tím častěji nacházím nedotažené detaily, které autentičnost narušují, především v porovnání s mnoha jinými, dotaženými, jež člověku na mysl paradoxně nepřijdou. Taky mi vadily kapitoly vytržené z kontextu, kdy jsem si postupně musel ujasňovat, v jaké časové lince se vlastně nacházím – viz příběh Knoflíky.
  • trudoš
    trudoš editor5.11.2022 16:17Rorschach (pevná vazba)
    Tom King a Jorge Fornés na sebe vzali nelehký úkol – navázat na ikonické dílo a zároveň předat nové generaci vlastní odkaz, který by byl minimálně stejně silný, jako ten Alana Moora. Nezklamali. Znovu tak zavítáme do světa Watchmenů, tentokrát však trochu jiným způsobem, než tomu bylo u Geoffa Johnse v jeho Hodinách posledního soudu. Grafický román Rorschach je prost superhrdinů a výbušné akce, dokonce by se dalo říct, že maskované ochránce zákona staví do úplně nových rolí – rolí šílenců, konspirátorů a fanatiků. Není to však tak, že by autor jen převrátil ustálené motivy a měl vystaráno. Snaží se předat myšlenku stejně temnou, jako důležitou, pravdu hořkou jako náprstek cyankáli. Hodně se v tom odráží politická realita Spojených států a především potřeba za každou cenu najít viníka, na kterého lze hodit zodpovědnost za všechna příkoří, kterých se lidem dostává.
    Je to rafinované dílo, scenáristicky i výtvarně, přemýšlivé a nejednoznačné. Po každém dalším čtení přitom jiné než předtím.
  • trudoš
    trudoš editor3.11.2022 19:38Parchanti z jihu #02: Za trochu krve
    Ten koncept nepřináší nic objevného, ale mám tyhle přiznané macho příběhy rád, přičemž Jason Aaron je umí podat s potřebnou dávkou patosu a špíny, odměřené s přesností na gramy. Tradičně se proto uhýbá od hlavní dějové osy, abychom se trochu blíže seznámili s charaktery klíčových protagonistů a z očividných grázlů se tak udělaly lidské figury se svědomím. A přestože člověk ví, jak tyhle scenáristické grify fungují, bez problémů se nechá strhnout dramatem plným těžkých rozhodnutí. Život umí být občas pěkná svině, jak všichni z vlastních zkušeností víme, díky čemuž podléháme postavám s nejednoznačným charakterem, bojujícím s osudem či celým světem, protože se s nimi dá snadno ztotožnit. Takže i když druhý díl Parchantů z jihu neposune zápletku ani o krůček dál, než co zvládl úvodní svazek v tom samém rozsahu, čtení je to naprosto parádní. Jen možná přestanete mít rádi americký fotbal. Teď by to ještě chtělo mít třetí a čtvrtou knihu hnedka po ruce, aby byl čtenářský zážitek dokonalý.
  • trudoš
    Přestože má příběh, na rozdíl od jiných dobrodružství Fantastické čtyřky, výhodu jasně se vyvíjejícího děje, který má začátek i konec a zároveň je prošpikován množstvím povedených vtipů, nějak mě pořád tahle rodinka superhrdinů míjí. Navíc mi přijde, že čím starší, tím hloupější. Naivní zápletky, zvraty vytažené z podpaždí a charakterizace postav na úrovni mateřské školky – nejvíc dostává záhul chudák manželka Sue. Jak u jiných hrdinů funguje sociální zázemí, na kterém si Stan Lee vždycky dával záležet, tak tady mi je pořád k smíchu. Prvoplánová svatba a následný vztah Sue a Reeda to jen potvrzují. Rozkol sem cpe scenárista násilně, když z ní dělá až okatě slepici a z něho zase workoholika, přičemž neustále ubrečený Thing to nijak nevylepšuje. Dějové zvraty přitom vlastně vůbec špatné nejsou, ale tvůrci mají problém je nějak zajímavě vyvrcholit – deus ex machina v posledních čtyřech obrázcích pro mě fakt není plnohodnotné finále. Ovšem nástup monstrózního Galactuse je vskutku famózní.
  • trudoš
    trudoš editor26.10.2022 17:10Warcraft: Legendy #01
    Nečekal jsem žádný zázrak, ale buď je to tím, jak málo fantasy komiksů u nás vychází, anebo si lidé od Blizzardu dávají sakra záležet, co pod jejich věhlasnou značnou jde do světa. Každopádně mě první svazek Legend ze světa WarCraftu příjemně překvapil. Ke čtveřici krátkých povídek nepotřebujete znát nic, protože koncept působí nemlich stejně, jako staré dobré Dračí doupě. Takže se ocitáte ve světě, kde zlí bojují s dobrými, přičemž někde uprostřed jsou ti, co obcházejí hrady, jeskyně a jiná semeniště dobrodružství. Každý z autorů k zápletce přistoupil jinak, ať už formou klasické hrdinské fantasy, či jejím protipólem. Jindy z příběhu čpí potřeba se zasmát či naopak poplakat. Nic, co by nějak vybočovalo z žánru a máte-li už něco málo načteno, neudiví vás ani většina dějových zvratů. Přesto musím ocenit, jak si tvůrci s tématem pohráli, na malém prostoru dokážou vyprávět plnohodnotné historky, jež mají hlavu a patu a dost často i víc nápaditosti než většina soudobé literární produkce.
  • trudoš
    trudoš editor22.10.2022 18:31Psanec
    Psanec není příběhem o velkých či malých hrdinech. Kupodivu ani o antihrdinech, kteří jsou v současné době možná ještě populárnější. Přitom všechny propriety obsahuje – Island, vikingské válečníky, krevní mstu, spor o ženu. Dokonce i k bitvě dojde, nemluvě o souboji na život a na smrt. Přesto je vyprávění Erika Krieka primárně o prostých lidech, o tom, že volání bojové slávy se možná krásně poslouchá, ale mnohem hůře prožívá. Že člověk občas udělá chybu, za kterou může celý život pykat a stejně mu nebude odpuštěno.
    Možná to zní až příliš zádumčivě, ale takový život občas bývá, navíc autor jej vykresluje bez líbivého patosu. Člověku by se až chtělo říci, že jde o jednoduchý vesnický román, jen se špetkou násilí a nějakého toho litru krve. Holt vikingové. Ovšem právě ta absence pompy mi k zápletce perfektně sedla, stejně jako melancholická nálada, vinoucí se celým komiksem. Víte, že to nedopadne dobře, přesto ve skrytu duše alespoň doufáte v důstojný konec. A ten se zde skutečně povedl.
  • trudoš
    trudoš editor20.10.2022 19:17Garfield #57: Pán z Ementálu
    „Víš, co je dobré? Špenát.“
    „Cha cha cha! Jone! Myslím, že to slovo se správně vyslovuje ‚kob-li-ha‘.“
  • trudoš
    Grant Morrison je buď na tripu nebo v dojezdu. Projevuje se to buď zběsilou akcí, zalidněnou přehršlí postav, které vám vůbec nic neříkají, ale každá jedna z nich má v Batmanovské legendě (tj. od roku 1939) svoje okénko - někde na straně čtrnáct případně dvacet sedm, dost často ve třetím či pátém rámečku dle pořadí panelů. No a v okamžiku, kdy stimulátory dojdou, přijde zádumčivá nálada, plná hloubavých dialogů o odpovědnosti a poslání.
    Takové je i pokračování dobrodružství již nedynamického dua, ve kterém jsou spolu nuceni pracovat dva naprosto rozdílní hrdinové; bojovat proti kvantu nových protivníků a zároveň odhalovat záhadu kolem možného Batmanova znovuzrození. Zní to prekérně?
    Nejvtipnější na tom je, že Grant Morrison je snad jediný scenárista, kterému něco podobného může projít. Ne vždy tomu člověk přijde na chuť při prvním čtení a rozhodně ne při náhodných nárazech, kdy dostanete kus několikadílné ságy a radu od nakladatele, abyste se v tom vyznali sami. Ale i tak to stojí za to.
  • trudoš
    trudoš editor14.10.2022 20:51James Bond #01: Vargr
    Od Warrena Ellise jsem čekal víc – stran obsahu prakticky žádné překvapení, zápletka přímočará a bez nápadu. Akce je tu habaděj, i když ji podle mě dost brzdí kresba Jasona Masterse, statická jak zákon káže (ani pečlivě rozfázované pohyby tomu život příliš nedodaly). Ale jde o samotnou legendu příběhu, který nemá prostor pro pečlivější rozehrání, takže všechno je hrozně kusé, přičemž některé detaily jsou přehlíženy úplně. Samotný boj tajných služeb pak působí jako hra na vojáky, jednou zlikvidují tihle támhlety, podruhé zas támhleti tyhle. Moc překvapení v tom není a kupodivu selže i hlavní padouch, jehož geniální plán je v mnoha směrech nedomyšlený, až je s podivem, že vůbec bylo třeba zapojit na jeho odstranění nějaké agenty.
    Ovšem vytýkaná jednoduchost je i plusem, protože příběh sviští přesně jak akční příběh má a zbytečně nezabředává do konspirací uvnitř konspirací. Humor je taky fajn, ačkoliv Ellis z toho moc cítit není, ovšem funguje a je přesně v tom správném Bondovském duchu.
  • trudoš
    trudoš editor9.10.2022 11:40Modrá CREW #24 - Universal War One #3, 4
    „Ti maniaci! Oni to celé smetli z povrchu země! Bůh je zatrať, ať jdou všichni k čertu!“
    Citát vypůjčen z jiného kousku na poli science fiction, ale skvěle vystihující mé bezprostřední dojmy po dočtení třetí a čtvrté části komiksové space opery Universal War One. Denis Bajram působí zpočátku nesměle, když dává čtenáři i postavám vydechnout v intermezzu, točícím se kolem problematiky časového paradoxu. Hned nato se však rozjede další dobrodružství skupiny vyvrhelů, zachraňujících matičku Zemi před totální zkázou. Všechno je přitom pohodové, zábavné, legrační… až pak najednou není.
    Troufám si říct, že právě kvůli nezvyklým zvratům jsou mé pocity z téhle série tak silné. On totiž vývoj událostí odpovídá často realitě víc, než by se jednomu líbilo. A třebaže vyprávění nahrává patosu té nejvyšší kvality, zůstává autor pokorně při zemi, aby tak podtrhl obyčejnost lidí, jež v příběhu tvoří dějiny. Minulé, současné i budoucí. Tohle se mi vážně líbilo moc a jsem zvědav, co příště přinese finále.
  • trudoš
    trudoš editor6.10.2022 18:59Thorgal #18: Sluneční meč
    Jednoalbové dobrodružství, které svede dohromady staré známé z minulých dílů. Rovnou přitom přiznávám, že mám pro tuhle sérii slabost, takže mé hodnocení je zákonitě zkreslené. Pročež, co je pro jiného relativní průměr, já stále ještě skáču nadšením.
    Dějově se každopádně maličko vracíme k událostem Země Qaa. Co se mi hrozně líbilo, že tu nejsou prostoje – Thorgal je zajat a zotročen, obratem se osvobozuje a na útěku se dostává do dalšího zajetí, z něhož opětovně začne hned pracovat na osvobození – každá stránka tak přináší nějaký zvrat a přestože vývoj zápletky v důsledku nepřekvapí, bavil jsem se po celých osmačtyřicet stran, aniž bych měl pocit prázdného či zbytečného místa. Snad jen, že jsem v jedné scéně úplně nepochopil Thorgalovo jednání, když ponechal padouchovi zbraň.
    Co mě zklamalo, je práce redakce, která v úvodním slově prozradí jeden z ústředních zvratů, pravděpodobně v domnění, že všichni sérii znají. No, pletou se a od této chvíle čtu jejich předmluvy až po dočtení alba.
  • trudoš
    trudoš editor2.10.2022 13:14Criminal #3: Noční rozhodnutí
    Čím je Ed Brubaker starší, tím víc působí jeho příběhy krutěji a uvěřitelněji. Třetí Criminal je toho jednoznačným důkazem, přičemž bych ale nechtěl naznačovat, že je autor ve své podstatě literární sadista. Zkrátka vykresluje lidské charaktery natolik realisticky, že jejich pohnutky chápete, třebaže vám přijdou pomýlené, nemorální či násilnické. Civilní rovina vyprávění pak dává jednotlivým povídkám punc skutečného života. Tohle s novodobými akčňáky nemá nic společného, přitom je to v jádru silnější než deset filmových trháků s Dwaynem Johnsonem. A především je v tom uhrančivá poetika pouličního noiru, kde nikdo není bez viny a každý čin má své následky. Může jít o dětskou klukovinu nebo špatnou výchovu, ale vždy jde o jednání obyčejných lidí, se kterými se dokážete ztotožnit. V tomhle ohledu mi třetí Criminal přišel nejlepší, protože jednoduchost příběhů v kombinaci se znalostí protagonistů minulých, současných i budoucích dává celému tomu panoptiku z předměstí neuvěřitelný šmrnc.
  • trudoš
    Celkově to připomíná spíše komediální vztahovku než akční komiks. Jednotliví hrdinové se snaží najít cestu ze sólové dráhy a začít spolupracovat s novými kolegy. Zatímco u jiných příběhů je dějová linka jasná, tady je utvářena formou náznaků a scén, které dávají smysl až v širším kontextu, přičemž konkrétních zvratů tu paradoxně tolik není. Nechybí ovšem sympatická nadsázka, nesklouzávající k parodii, zároveň ale také nepochopitelné proměny chování, kdy se uprostřed dialogu nějaká z postav naštve a vy ne vždy úplně chápete důvod. Taky protentokrát musím dát černý puntík redakci za nedostatečné představení souvislostí, protože kniha automaticky počítá s tím, že znáte starou sestavu JSA, o které například já nikdy neslyšel, takže spousta narážek šla zcela mimo mě.
    Bonusový příběh je pak skutečný úlet, když JLA připravuje oslavu výročí s geniálními hláškami jako: „I když nemáme stálého velitele, jakmile dojde na uklízení, všichni uznáváme, že je šéfem Wonder Woman, takže zpátky do práce!“
  • trudoš
    trudoš editor27.9.2022 11:01Podivné nebe nad východním Berlínem
    Delší než bylo třeba, přesně o dva finální sešity. V prvním autor nahodí udičku, v druhém zatáhne a ve třetím a čtvrtém popouští vlasec tak dlouho, až štika vezme roha. Uznávám, že v tomhle ohledu jsem až příliš velký fanda klasické science fiction, abych zápletku nebral jinak než jako alegorii psychotického života agentů v hlubokém utajení, protože obsahově toho Jeff Loveness o mnoho víc nenabídne. Úplně zapomeňte na nějaké to oťukávání třetího druhu, tady se dějí věci čistě proto, aby se děly. To už i vetřelec mi přišel sympatičtější, protože tam jsem bez problémů chápal komu o co jde. Na druhou stranu, první polovina příběhu je naprosto bravurní. Tvůrcům se podařilo perfektně vystihnout hutnou atmosféru nikdy neutuchající paranoie východního bloku, což okořeňuje motiv ztroskotání/přistání čehosi zcela neznámého. A právě v momentu, kdy jsem se začal těšit na drama, vyprávění sjelo do vyčítavě snové roviny, ve které zůstalo až do samého konce. Alespoň že epilog vylepšil celkový dojem.
  • trudoš
    trudoš editor26.9.2022 11:40Ptáčátko
    Alejandro Jodorowsky a Moebius se potkávají v kanadském komiksu aneb Apokalypsa podle Van Poelgeesta. Ptáčátko je zvláštní příběh a trochu doplácí na skutečnost, že jde o tvůrčí debut. Ne, že by byl špatně vyprávěn, pouze moc spoléhá na čtenářovu benevolenci vůči pravidlům žánru. Zpočátku se člověk ještě orientuje, náznaky a poznámky jej navigují správným směrem, aby si dal dohromady vše podstatné. Jakmile však autoři přeřadí na vyšší rychlostní stupeň, místo aby vysvětlili souvislosti a dali jim logický rámec, spanile uhánějí polem nepolem se svým velotraktorem. Podívaná je to fascinující a některé nápady stojí rozhodně za povšimnutí, ale potřeba dát příběhu přesah z něj v závěru dělá těžko srozumitelný epos, u kterého si nejste úplně jisti příčinami ani následky.
    Abych to zjednodušil, líbily se mi dílčí scény, umocněné kresbou Iana Bertrama, ale jako celek nemohu hodnotit jinak, než jako lepší průměr, protože scénář kolísá v tom nejzákladnějším – chybí mu srozumitelný dějový oblouk.
  • trudoš
    trudoš editor25.9.2022 15:45Tomie
    Džundži Itó se překonává. Po ujetých Rybách a fascinující Spirále jsem nečekal, že by mě ještě dokázal zaskočit, a ono ejhle: tu máš, čerte, kropáč! Aneb nikdy nepodceňuj Japonce s fantazií, proti níž je i Salvador Dalí pokoutní eskamotér. Tomie má přitom takřka až banální námět – uhrančivá femme fatale vstupuje do života různým mužům i ženám, což je zpravidla vždy počátek šílené noční můry. Autor přitom nepracuje s nápadem bezhlavě a snaží se každý další příběh zasadit do kontextu těch ostatních, tedy v případě, že je to třeba. Fascinující přitom je, že jednotlivé povídky nesplývají, třebaže ústřední motiv je pro každou prakticky stejný. Míra děsu je však proměnlivá, a kde se zpočátku jen pousmějete nad naivitou školáckého hororu, tam už po sté straně jen bázlivě sledujete, kam je tvůrce schopen – a hlavně ochoten – zajít. Koncepce, stavba zápletky, hrdinové i atmosféra, tím vším se od sebe epizody liší, jedno však mají bezesporu společné. Pokaždé dokážou překvapit. A hlavně vyděsit.
  • trudoš
    trudoš editor20.9.2022 23:14Esmera
    Povedená erotická novela, i když k úplné spokojenosti mi maličko chybělo. A to příběh řádně zakončit, nenechat jej vyšumět do ztracena. Přičemž nelpím na třeskuté pointě, ale nějaký závěr si Esmera rozhodně zasloužila. Jinak ale naprostá spokojenost. Kresba je jednoduchá a perfektní – Zep, podobně jako Milo Manara, dokáže jen pár linkami vystihnout dráždivou atmosféru a přitom ani nemusí cíleně sklouzávat k pornografii. Vince tomu pak dodává vyváženě potřeštěnou rovinu, třebaže komického potenciálu využívá pouze napůl.
    Snad jen, že v závěru působí vyprávění skoro jako filozofický pamflet, nebo právě naopak, výsměch podobným snahám, což mi moc nesedělo. Každopádně, v rámci erotických komiksů u nás vycházejících, z mého pohledu rozhodně to lepší. Scénář se nesoustředí primárně na sex a zápletka má i nějakou osnovu. Byť jsem zastáncem směru, že v erotice má být méně mudrování a více akce, tenhle komiks mě pro jednou přesvědčil, že jde kombinovat oba směry, aniž by to ve finále byla nuda.
  • trudoš
    Dva velké eventy jsou za námi a situace mezi superhrdiny se konečně stabilizuje. Zdá se, nadvakrát zničený svět je už v pořádku; co bylo zbouráno, je postaveno a kdo umřel, na toho se s láskou vzpomíná. Nejaktuálnějším problémem Ligy spravedlnosti je tak skutečnost, že do jejich řad chce za každou cenu vstoupit Lex Luthor.
    Nečekal jsem příliš, spíše jen takové lehké čeření vody před dalším konfliktem, který pomaličku vystrkuje růžky, přesto mě banalita trablů, s nimiž se největší hrdinové světa musejí potýkat, trochu zklamala. Doufal jsem ve víc než je zbytečný crossover s Doom Patrol, za který jsem rád jen z toho důvodu, že se v komiksu moc často nevyskytují. Alespoň že druhý příběh Virus Amazo nabídl sympaticky zkázonosnou zápletku; naneštěstí z toho nevykrystalizovalo nic originálního. A tak jediné, co mě bavilo, byly drobné náznaky v pozadí vyprávění, že všechna ta oslnivá paráda, která mezi postavami panuje, úplně dokonalá nebude, protože někteří z nich sledují své vlastní cíle.
  • trudoš
    trudoš editor17.9.2022 06:57Tři muži ve člunu
    Jaroslav Vince Pospíšil se netají tím, že román Tři muži ve člunu je nejoblíbenějším románem jeho mládí, takže převedení do komiksové podoby pro něj bylo stejnou měrou výzvou, jako splněným snem. Naneštěstí z toho nevyšel právě jako vítěz. O tvůrčí invenci se skoro nedá mluvit a projevuje se převážně v současných výrazech, jež se kolikrát rozcházejí se slovníkem spisovatele Jerome Klapka Jeromeho. Což v kontrastu s originálním textem, kterého autor ponechal v doprovodných bublinách úctyhodně, nepříjemně bije do očí. Má to alespoň tu výhodu, že se člověk může bavit nádherným britským humorem v množství větším než malém.
    Grafické zpracování Martyna Pospisila je pak kapitolou samou pro sebe. V některých momentech působí obrázky jako vtipy z časopisu Trnky-Brnky, jindy zas kazí dojem artefakty moderní doby zasazené do 19. století, nebo známé tváře napříč světem slavných. A tak jsou ty tři hvězdy jen za milý dojem z původního díla, jež ani po sto třiceti letech neztratilo nic ze své kvality.
  • trudoš
    trudoš editor14.9.2022 15:20Ozvěny (sběratelská verze)
    Ačkoli nemám rád příběhy s nespolehlivými vypravěči, protože musím od začátku jejich slova zpochybňovat a tím pádem jsou události na můj vkus příliš vydány všanc prakticky jakémukoliv dění, Joshua Hale Fialkov z tohoto bludného kruhu vybruslil v Ozvěnách se ctí mistrného vypravěče. Ne, že by zápletka eskalovala nějak originálně, ale autor pracuje s klasickými motivy a nešije záměrně na čtenáře boudu, na jejímž konci by si vypomohl náhodnou berličkou sestrojenou z lega, která by měla plnit jen ten účel, aby zaskočila čtenáře šokujícím odhalením. Zároveň se mu úspěšně daří komponovat děj tak, jak o tom píše v doslovu: tedy uvést uvěřitelného hrdinu, zobrazit reálné prostředí a předkládat zvraty tak, aby byli pochopitelné, třebaže ne na první pohled logické. Tohle je rafinovaný staromódní thriller, jak vystřižený z portfolia Alfreda Hitchcocka, což ještě umocňuje nápaditá černobílá kresba Rahsana Ekedala. Víc takových komiksů a snad začnu brát Kodex vydavatelství Mighty Boys ještě vážně.
  • trudoš
    Je to maličko starší a tak z toho jde automaticky trochu strach. Přesto mě Doctor Strange nečekaně překvapil, protože v důsledku je skutečně jiný než portfolio ostatních superhrdinů. Ačkoli je znát, že zpočátku hrál v časopise Strange Tales druhé housle, postupně jednoznačně přebírá iniciativu. Především mi vyhovovalo, že příběh tvoří jednu souvislou dějovou linii, aniž by se postupně rozvětvoval do nekonečna a ještě o kousek dál. Problémem samozřejmě zůstává otravné připomínání předchozích událostí, ale za a) si člověk rychle zvykne to přeskakovat a za b) jde o poměrně zkratkovité souhrny, jelikož děj není příliš komplikovaný. Což je zároveň neduh komiksu – v kontrastu s celkovým počtem stran by jeden čekal propracovanější zápletku, třeba i s nějakým tím překvapivým zvratem navrch. Některé díly jsou tak autoři schopni zaplnit jedním soubojem myslí, jindy se zas jen bloumá po světě. Naštěstí díky desetistrannému rozsahu jednotlivých epizod není prostor na úplné prozaické zbytečnosti.
  • trudoš
    trudoš editor11.9.2022 21:37Garfield #56: Garfield jde do ráje
    „Vesmír se netočí kolem tebe.“
    „To mě vůbec nepřekvapuje, hochu! Vesmír má spoustu dalších nedostatků!“
  • trudoš
    trudoš editor10.9.2022 13:41Modrá CREW #23 - Universal War One #1, 2
    Poctivá military sci-fi, kde je kladen důraz jak na soudržnost nespolehlivého kolektivu, tak na tajuplnost konfliktu, o kterém stejně jako čtenář nevědí pořádně nic ani sami jeho protagonisté. K tomu prvnímu mám výhradu pouze tu, že takhle nezodpovědná a vzpurná jednotka by v reálu prostě v armádní hierarchii fungovat nemohla. Ohledně toho druhého se nemohu dočkat pokračování, protože Denis Bajram přišel přesně s tím, co mám na sci-fi nejraději – nepochopitelné fyzikální úkazy a v pozadí toho všeho nepřítel, jehož cíle jsou křišťálově jasné. Nabít a zabít. Zároveň jsou však ponechána otevřená vrátka pro případné zpochybnění stávajících informací, aby jednoznačnost celého konfliktu nepadla na hlavu pouze jedné straně, ostatně jak už to ve skutečných válkách občas bývá. Příběh tak opakovaně překvapuje vývojem událostí, který je zcela nepředvídatelný a také těší srdce futurologa neokoukanými nápady nebo fascinujícími scenériemi. Tohle je pravá vesmírná epika s trochou toho střílení kolem.
  • trudoš
    trudoš editor9.9.2022 15:20Trojka (sběratelská verze)
    Krásný protipól k Třístovce Franka Millera, který by fungoval ještě lépe, kdyby se autor společně s historikem Stephenem Hodkinsonem v doslovu do Třístovky opakovaně neopírali. Vždyť je to komiks, ne učebnice dějepisu, navíc úmyslně vyprávěný s nadsázkou, aby přeživší Dilios vyhecoval Řeky proti Peršanům. Nejde o dílo Satanovo.
    Ale zpátky k Trojce. Kromě toho že má o dvě nuly méně, není toho moc, co bych jí dokázal vytknout. Zpočátku může působit zmateně, především pro ty, kterým historie otroctví nic neříká, takže budou plavat v důvodech, proč Sparťané jen tak beztrestně zabíjejí civilisty. Jakmile se však rozehraje zápletka, děj graduje v tónině toho nejpochmurnějšího thrilleru. Víte, že to nemůže dopadnout dobře a ani vývoj událostí se netváří, že by vám to chtěl vyvrátit, a přesto se do poslední stránky modlíte o zázrak. Kieron Gillen navíc perfektně zachycuje zhoubnost fanatismu, který v minulosti pokořil vícero národů „s rodokmenem“ a dává tak příběhu sympaticky tragickou poetiku.
  • trudoš
    trudoš editor8.9.2022 18:18Kovboj ze Šaolinu: Sakra trek
    Báječná úchylárna, která kdyby měla příběh, vysloužila by si ode mne i tu poslední chybějící hvězdičku. Geof Darrow se však takovými podružnostmi, jako je zápletka, evidentně nezabývá, podobně jako Salvator Dalí principy reality. Jakmile se však člověk oprostí od pravidel, musí se bavit absurditou imaginace, již před ním autor postupně vykresluje, až to nakonec přeroste ve zcela makabrózní finále. Těžko se popisuje slovy, o co v komiksu jde, protože to, co začne jako obyčejná kovbojská přestřelka, se rychle proměňuje v nepochopitelnou šarvátku s neméně pochopitelnými protivníky. Kouzlo pak spočítá v prokreslených detailech, přičemž na své si přijdou také filozofičtí amatéři, libující si v nic neříkajících dialozích o životě, vesmíru a nesmrtelnosti chrousta.
    Uznávám, že nenakreslit to právě Geof Darrow, mé nadšení by zdaleka nebylo tak velké. Ale jeho nápady a schopnost dotáhnout je do konce, mě fascinovaly už v Drsné škole a Kovbojem ze Šaolinu jeho komiksový zen důstojně vyvrcholil.
  • trudoš
    trudoš editor7.9.2022 17:28Zdál se mi zase ten stejný sen #01
    Takový ten model Foresta Gumpa, kdy člověk „hloupý“ dokazuje těm „mnohem chytřejším“, že život nestojí za starou bačkoru. Snad jen, že hrdinka série Zdál se mi zase ten stejný sen není hloupá, ale pouze mladá a naivní, což v očích mnohých znamená v podstatě to samé.
    Yoru Sumino má fascinující dar čtenáře pohltit civilním příběhem, který zdánlivě postrádá zápletku, přesto se pomalu do popředí derou znepokojivá témata a silná morální dilemata. Zpočátku celý koncept působí maličko obehraně, ale s pozvolným vývojem událostí narůstají emoce vůči ústředním představitelům, stejně jako zvědavost, jakým směrem se další události vrtnou. A třebaže mi prvotní slovní přirovnání hrdinky Nanoky přišla dětinská, čím víc jsem nad nimi později přemýšlel, tím víc je bral za své. Navíc bylo docela fajn číst pro jednou něco z Japonska, kde jsou aktéři vesměs normální, tedy alespoň na poměry komiksových standardů. A celé to pak korunoval ten zvláštní hřejivý pocit, který mi po zavření mangy zůstal na srdci.
  • trudoš
    trudoš editor6.9.2022 16:41Na Paprsku
    Bizarní lesbická romance ve sci-fi kulisách, jež by udělaly radost nejednomu fanoušku New Weirdu. Tillie Waldenová tentokrát ignoruje jakékoliv fyzikální náležitosti, stejně jako ty společenské, takže nejenže se musíte vyrovnat se světem, ve kterém se kosmem lítá v lodích, co připomínají mořské ryby a budovy i lidé se volně pohybují prázdnotou, ale i se skutečností, že všechny figury jsou ženského pohlaví.
    Když však nebudete bazírovat na detailech, čeká vás fantastické dobrodružství na několik hodin, jež je sice v základu hrozně jednoduché, ale také o to dojímavější. Čím však příběh zaujme nejvíc, jsou perfektně vykreslené postavy, s nimiž se přes počáteční zmatky dokonale sžijete, a vůbec přitom nezáleží, jestli jste v jádru na kluky nebo holky. Autorka si také dává poměrně hodně záležet na tom, aby se neztrácela v dějových liniích a zároveň aby postupně čtenáři odhalila všechny důležité nuance k pochopení motivací protagonistů. Krásné vyprávění, jež udělá radost každé romantické duši.
  • trudoš
    trudoš editor5.9.2022 19:16Arnošti
    „Noční nebe vždycky svádí k úvahám nad vznešenými otázkami, Arnošte. Kdo jsme, odkud jsme přišli a kam jdeme… Když už tam budeme a jestli bychom radši nemohli jít někam jinam.“
    Mám pro tvorbu brněnského umělce Tomáše Kučerovského slabost, ať už jde o malby či komiksy, takže jeho pravidelnou stripovou sérii jsem si nemohl nechat ujít – tedy od okamžiku, kdy jsem se dozvěděl o souborném vydání. A stálo to za to. Nejde sice o nijak třeskutý humor, který vás za každou cenu dostane do kolen, přesto autor umí zdárně rozesmát trefnou kritikou lidského chování a moderní společností vůbec. Málokdy se přitom opakuje, přičemž frekvence jednoho stripu za měsíc dává dostatek tvůrčí volnosti pro stále nové nápady. Občas se zabrousí do hájemství poetiky, jindy k sžíravé satiře nebo k maličko fekální komice a ta kombinace všeho dohromady funguje náramně. Pravdou ale je, že tematicky osloví komiks především české čtenáře a pak ty, co bydlí ve městech a mají s „okřídlenými krysami“ vlastní zkušenosti.
  • trudoš
    Na tomhle komiksu je znát, jak problematická může být neznalost předchozích událostí, vinou čehož čtenáři může dělat problémy příběh správně zasadit do kontextu. Sám o sobě je scénář zajímavý, třebaže se tu mluví o boji Daredevila o vlastní duši a paradoxně o ní bojují spíše ostatní hrdinové. Zvraty ovšem přicházejí jeden za druhým, množství postav si putuje po vlastní ose a chvílemi se zdá, že některé momenty vypadly, což je možná zapříčiněno tím, že se týkaly jiných řad v jiných sešitech. Jen ten závěr mi přišel nezaslouženě uspěchaný.
    Zápletka každopádně tradiční, popisující jak vznešený hrdina zlu propadl. Něco tu přitom funguje hůře, jako například smrt Bullseye (kolikátá už?), něco naopak perfektně, viz zapojení Punishera („Ochutnejte moje kung-fu!“) a Ghost Ridera. Jejich role je sice zbytečná, ale minimálně pobaví svým vystupováním a především jasným protikladem ke všem těm ušlechtilým řečem, o tom jak se jistá hranice nesmí překročit; jinak bla bla bla. Zkrátka, bavil jsem se.
  • trudoš
    trudoš editor13.3.2022 19:06Plášť - edice deluxe
    Základ příběhu je parádní především pro tu počáteční nejednoznačnost. Nejdříve je vám hrdiny líto a teprve později pochopíte, co je to za sobeckého syčáka. Tohle se scenáristovi Jasonu Ciaramellovi povedlo z povídky Joe Hilla vytáhnout perfektně a zároveň i zajímavě rozvinout další průběh událostí. Jenže, i když disponuje hodně dobrými nápady, nějak se vytratil pocit napětí, kdy bychom měli mít strach o jednu či druhou postavu. Padouch prostě páchá zlo a klaďasové sebou nechávají mávat, aniž by se zmohli na nějaký odpor. To se sice promění na posledních několika málo stránkách, ale působí to spíš jako taková ta z nouze ctnost, než něco opravdu promyšleného.
    Zároveň však nemohu vyprávění upřít nápadité scény (medvěd v policejním autě nebo duel dopravního letadla s motorovou pilou), stejně jako povedené propojení úvodního příběhu s hlavní dějovou linkou. Celkově se jedná o důkaz, že vypůjčit si ústřední motiv je po tvůrčí stránce mnohem lepší, než jen slepě adaptovat práci někoho jiného.
  • trudoš
    trudoš editor12.3.2022 10:12Arrow #01 (komiksová verze obálky)
    V rámci toho, kolik lidí se na komiksech podílelo, je až s podivem, jak obyčejné jsou – plné klišé a očekávaných zvratů. Všechno je jen různou variací na Batmana s Punisherem, aniž by to do žánru přinášelo cokoliv novějšího než sympatického hrdinu, který zde navíc nedostane žádný prostor. Jsou tu sice i povedenější epizodky, ale v celkové šedi ostatních příběhů velice snadno zapadnou. Největším problémem alba však je, že jakmile neznáte stejnojmenný seriál, jednotlivé povídky vám toho moc neřeknou. Některé detaily člověk pochopí z kontextu, něco zas ze všeobecně známé historie Green Arrowa, ale z větší části je to pro neznalé jedno velké hnědé…
    Takže za mne zklamání, tohle bylo zmatené skákání odněkud někam a komplikované přemýšlení, jak která postava s čím souvisí, nemluvě o nulové představě o chronologii. Jedinou světlou stránkou jsou přímočaré scénáře, kdy se hrdina postupně vyrovnává se všemi, kteří mu v minulosti ublížili. Ale s tímhle málem se o Cenu Willa Eisnera bojuje těžko.
  • trudoš
    trudoš editor9.3.2022 17:05Batman: Dvojník
    Temnější podobenství už tak dosti temného rytíře, které si pohrává s psychologií bezradného detektiva na jedné straně a fanatického zločince na straně druhé. Dlužno podotknout, že scenárista Mattson Tomlin dokáže po celých sto šedesát stran udržovat napětí a zároveň nápaditě gradovat příběh tak, aby byl člověk nucen příběh číst pokud možno v kuse. Což ještě podtrhuje kresba Andrea Sorrentina, jež dotváří tu správně pološílenou a pokřivenou atmosféru celého vyprávění. Příběh vás tak nutí spíš přemýšlet, než pouze hltat výbušnou akci, přičemž není vůbec nouze o silná a kvalitní témata. Takhle má vypadat noir v superhrdinském světě.
    Jen samotné vyústění mě však maličko zklamalo; je znát, že jak se tvůrce snažil hrát s minimem postav, v závěru se to maličko obrátilo proti němu. Stejně tak jsem úplně nepochopil tu potřebu vytvářet alternativní vesmír bez Alfreda a s mnohem více frustrovanějším Brucem Waynem, protože ve své podstatě šel příběh zakomponovat i do klasického kánonu. No co už…
  • trudoš
    Není to nic zázračného, ale přesto musím říct, že tenhle komorní příběh o obnově přátelství trojice rozhádaných superhrdinů funguje na jedničku. Brian Michael Bendis zase jednou perlí v dialozích, přičemž ty tady tvoří gró obsahu, třebaže nějakého monstrkabaretu se člověk dočká také. Ovšem špičkování mezi Tony Starkem, Thorem a Stevem Rogersem je jednoduše fantastické, vtipné i sžíravé zároveň, vytahující na světlo věci, jež si hoši měli mezi sebou vyříkat už dávno. Jen je škoda, že zocelení pokrevního bratrství je hotové během pikosekundy, což je vzhledem ke všem těm předchozím problémům na můj vkus trochu málo. Ovšem kdo sem já, oproti pánům redaktorům Domu nápadu?
    Je to další kapitola Marvelovského univerza, která dává dohromady rozbitou strukturu, aby mohla směle pokračovat vstříc pohromám budoucím, a jinak se k příběhu ani nedá přistupovat. Je to zábavné, napínavé, krátké, nápadité a v některých momentech až geniální; jste-li tedy fanoušek podobného druhu komiksů. Nic víc, nic míň.
  • trudoš
    trudoš editor27.2.2022 12:03Piruety
    „Nesnášela jsem to. Ale na vzpouru jsem si přišla slabá.“
    Tyhle dvě věty by klidně mohli sloužit jako motto grafického románu Piruety. Je to dobrý komiks, o tom žádná, ale nezanechal ve mně nic z toho, co si autorka přála. Ono se totiž těžko ztotožňuje s hrdiny, kteří o nějaké životné změně permanentně mluví, ale nikdy ji neuskuteční. Navíc, při pohledu na vzpomínky Tillie Waldenové se nemohu zbavit pocitu, že opravdu silná témata zůstala pod povrchem, opomíjena a nedořešena, zatímco ústřední motiv se ukáže jako banalita v kostce – dvanáct let bruslí a sbírá odvahu s tím seknout, protože ji to vlastně nebaví.
    Rozhodně nechci autorce upřít umělecký talent, umí bravurně navodit atmosféru, obrazem nahradit slova a dotknout se čtenářových nejniternějších emocí. Zároveň krásně mluví o bruslení, stejně jako o soutěžní postupové hierarchii ve Spojených státech. Podle mě však postrádá cit pro stavbu zápletky, nebo alespoň představu, co že to je dějový oblouk a k čemu v literatuře přesně slouží.
  • trudoš
    trudoš editor27.2.2022 11:58All You Need is Kill - Stačí jen zabíjet
    Lepší než film Douga Limana, především pak v druhé půlce, protože zápletka drží více pohromadě. Jak se mi však líbil ústřední motiv, neustále jsem se zamotával do jeho vnitřní logiky. Podobně jako ve snímku Na hraně zítřka i tady mi trochu unikala pravidla ani ne tak jednotlivých „návratů“, ale spíš způsob, jakým je mimozemšťani používali a jak se to přeneslo na hlavní protagonisty. Ale výsledná pointa výborná, přesně japonská, jak má dle manga tradic být. Čekal jsem nějakou monumentální řezačku a ono se z toho vyklubalo nenápadné milostné drama uprostřed zničující války.
    Jinak super spád – třebaže má člověk nějaké ponětí o tom co se bude dít, vývoj událostí je natolik strhující, že to moc nevadí. Do noty mi sedl i hrdina, jenž se z bažanta postupně stává veteránem; jen ta holčička coby největší sexy zabiják emzáků, mě trochu iritovala. A škoda byla všech těch vedlejších postav a energie jim věnované, neboť se ve finále ukázalo, že víc než roli doplňkového komparzu v příběhu neměli.
  • trudoš
    trudoš editor1.3.2023 17:13Kingdom Come: Deliverance
    Netuší někdo, proč byl komiks stažen z prodeje? Tedy alespoň na stránkách Arkhamu a Crwe již není. Nějaké drby ze zákulisí?
  • trudoš
    trudoš editor25.12.2022 20:19Zázraky
    house192: Jop, u mě také. Zkusím zjistit, jestli o tom vědí v nakladatelství.
  • trudoš
    adevr: Perfektní, hlavně že si rozumíme. Na viděnou někde jinde, někdy jindy.
  • trudoš
    adevr: Omlouvám se, asi jsem někde ve větě udělal chybu a nebylo mi rozumět. Zkusím to tedy znovu – Prosím, co kdybyste si svou politickou frustraci začal ventiloval někde jinde, než u komiksu se kterým to souvisí asi tolik jako svařák s cihlou?
  • trudoš
    adevr: Co kdybyste si prosím svou politickou frustraci začal ventiloval někde jinde, než u komiksu se kterým to souvisí asi tolik jako svařák s cihlou?
  • trudoš
    trudoš editor7.11.2022 19:39Rorschach (paperback)
    delsemela: Je dobré mít přečtené Watchmeny, protože na ty se děj přímo odkazuje, ale víc netřeba, protože Rorschach stojí mimo dění Odznaku i Hodin posledního soudu (Před Strážci jsou diskutabilní). Lépe řečeno, jde o vlastní, alternativní linku.
  • trudoš
    trudoš editor22.10.2022 13:26Thorgal #24-29: Barbar
    1 200 : 6 = 200 Kč za jedno album. To mi nepřijde bůhvíjak přemrštěná cena. Takže ano, kupovat budu a zároveň doufat, že se dočkáme i dalších dílů.
  • trudoš
    Ten obsah se přeci jen liší v jediném čísle, takže o identická alba nejde.
  • trudoš
    trudoš editor10.3.2022 20:01Batman: Dvojník
    baatcha - Já to říkám pořád, každý den se člověk dozví/naučí něco nového. Máš samozřejmě úplnou pravdu, akorát mi to vůbec nedocvaklo. Jsem holt odkojenec „moderního“ pojetí a zapomínám na původní kořeny. Logiku by to každopádně mělo a docela by mě zajímalo, jestli to takhle Tomlin skutečně myslel. Jen pro uvedení skutečného stavu věcí - on v příběhu Albert vystupuje, ale pouze v retrospektivě, kdy po zavraždění Marty a Thomase raději z panství uteče, když vidí, v jak nezvladatelné dítě se Bruce mění.
  • trudoš
    SomeOne: Vím, ale i tak děkuji za info. Spíš to byl takový výkřik do tmy a výzva na náhodného nakladatele, pustit se do něčeho, na čem by mohl prodělat kalhoty, ale udělal by mi tím radost. Ostatně stejně jako s první řadou Batman and Robin.
  • trudoš
    trudoš editor22.11.2021 18:35DC Komiks
    Landauer: Dá se prosím objednat i přes mail? Žižkov mám naneštěstí maličko z ruky.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2021 19:16Bludiště 2
    2scha, Stara.kryta a deefha: Zupa, díky za info.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2021 18:03Bludiště 2
    Jen dotaz - přišel už komiks někomu z lidí, co jej podpořili na Hithitu? Já totiž z nakladatelství zatím žádné info nemám, tak se ptám, zdali se jim třeba nejdřív není třeba připomenout, nebo tak něco. Nemám s tím zkušenost.
  • trudoš
    Ivan Kucera: V pokračování je to vysvětleno, akorát nevím, jestli to souvisí přímo s Rokem Nula (lépe řečeno s doktorem Smrt bo jak se trn chlapík jmenuje) nebo jde o předehru něčeho pozdějšího.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 19:38Z neznámého světa a další příběhy
    baatcha a SlouzimStarymPsum: Lépe bych to neřekl.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 19:33Z neznámého světa a další příběhy
    SlouzimStarymPsum: Touché - pravda, nikdo nikoho neodsuzuje, má reakce byla unáhlená, omlouvám se.
    Co se osobního setkání týče, taháme se o slovíčka - špatně jsem se vyjádřil. Při osobním kontaktu, když mám možnost s dotyčným člověkem mluvit, rozprávat a diskutovat, jsem zpětně schopen zhodnotit, co je to za člověka. Teď nemluvím o tom, že někoho potkám na ulici, pošleme se vzájemně do řiti a pěkný den je za námi. Zatímco z útržků textů, častokrát vytržených z kontextu nebo záměrně autorsky stylizovaných, téhle analýzy schopen nejsem. Já ty dopisy četl a ne, nepraštilo mě do očí, že by HPL byl přesvědčený rasista. Což ovšem neznamená že nebyl, akorát mi chybí osobní konfrontace, kdy bych měl možnost se na kritizované pasáže zeptat, abych pak o něm něco takového říkal.
    Jiná situace je, když se někdo záměrně prezentuje jako extrémista a tam odpověď zní - ne, tady osobní setkání asi tak úplně potřeba není. Já však poukazoval na situaci, kdy ten projev je poměrně diskutabilní, navíc u osoby, která se k tomu už tak nějak nemá, jak vyjádřit.
  • trudoš
    trudoš editor22.9.2021 18:26Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: A to je právě ono - znáte je. Já HPL osobně nepoznal, takže se zdržuju hlasování o tom, zda byl rasista nebo ne.
  • trudoš
    trudoš editor21.9.2021 18:06Z neznámého světa a další příběhy
    SlouzimStarymPsum: Otázka lze položit i obráceně - jak se pozná rasista bez osobního setkání? Já zkrátka své postoje a názory rád stavím na vlastních zkušenostech, ne na základě názorů někoho jiného. Bavím se samozřejmě ve všeobecné rovině, jakmile vytáhnete Hitlera, jsme ve slepé uličce. Ale HPL nebyl z těch co by veřejně mával pravicí, nebo se hlásil k nějaké straně. Pak jej s přesvědčením odsoudit jako rasistu či homosexuála, kvůli pár poznámkám v povídkách a dopisech, mi přijde krapet zaslepené. Nemluvě o tom, že je přes sedmdesát let po smrti a není tudíž možná diskuze.
  • trudoš
    trudoš editor21.9.2021 17:57Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: Co se týče těch, co zemřeli ještě před mým narozením, tak s ani jedním. Asi taky chodím na špatná místa.
  • trudoš
    trudoš editor20.9.2021 18:47Z neznámého světa a další příběhy
    George Walker Bush: Nic proti, ale srovnávat nacisty s Lovecraftem přijde zas trochu mimo mísu mě. Ale jestli to nutkání (dělat z mrtvoly rasistu) máte, nehádám se s vámi. Já se s H. P. nikdy osobně nesetkal, takže nemohu sloužit - a soudit někoho na základě literárních studií toho kterého odborníka, odmítám. Rád se řídím vlastními zkušenostmi.
  • trudoš
    Ter: Opraveno a díky za upozornění.
  • trudoš
  • trudoš
    trudoš editor4.6.2021 07:21Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: To je vcelku logické.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 22:39Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: A pak jsou situace, kdy jsou stránky prohozené, ale člověk to nepozná, protože příběh i tak dává (případně nedává) smysl. Každopádně abychom si rozuměli - mě nevadí obsahy, jen se pozastavuji nad tím, jak jsou z praktického hlediska k hovnu, když nejsou stránky v knize číslované, nebo když nejsou očíslované alespoň předěly kapitol. To, jestli to někdo řeší ručním počítáním nebo prostocviky s propiskou je už pak záležitost osobního přístupu, ne vysvětlení, proč se něco takového vlastně dělá. Tož tak. Ne že bych kvůli tomu ovšem propadal depresím a na Crew a další nakladatelské hříšníky uvalil klatbu.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 09:31Batman Mikea Mignoly
    George Walker Bush: To světlé na tom je, že nemusí počítat jednotlivé panely, případně slova a písmena. Zatím.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 08:33Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: Jo a díky za odkaz, ale já hm, no jak to říct, nerozumím anglicky, francouzsky, polsky, německy, korejsky, španělsky a tak nějak vůbec.
  • trudoš
    trudoš editor3.6.2021 08:30Batman Mikea Mignoly
    SlouzimStarymPsum: Já neříkám, že jde o chybu nakladatele nečíslovat stránky a akceptuji případný autorský záměr, jen mi přijde zbytečné dávat do knihy obsah, když podle něj člověk stejně nemá možnost co jak najít - a nic proti, ale počítat stránku po stránce bude jeden člověk ze sta, možná tisíce. Nemluvě o tom, že zjistit zdali mi nechybí stránky je bez číslování prakticky nemožné, když jeden nezná přesnou návaznost panelů. Autoři občas umí ze stránky na stránku solidně zakouzlit, aby čtenáře zmátli.
    Ale vím, že tohle je u komiksů častý nešvar, takže z mé strany jde jen o povzdechnutí nad pro mě nepochopitelným stavem věcí, nic víc. Dějou se i větší podivnosti.
  • trudoš
    trudoš editor2.6.2021 23:04Batman Mikea Mignoly
    Scarface: Kniha je nádherná, ale zase jednou položím řečnickou otázku - proč uvádíte obsah s odkazem na které stránce začíná ten který příběh, když pak stránky v komiksu nejsou číslovány?
  • trudoš
    jh666, Zack: Voilà a problém vyřešen. Díky moc za info.
  • trudoš
    Fry: Ještě chvilku počkám, jestli se nevyjádří někdo ze znalců, třeba mi unikla nějaká informace, která na netu není běžně k dohledání. Originály nemám, abych mohl tvrzení podpořit konkrétním důkazem. Když se nikdo neozve, opravím.
  • trudoš
    trudoš editor29.4.2021 07:58Přístav Země / Zatmění
    Tady se musím nakladatele zastat, že do mě coby do zákazníka, jedinkrát nekopnul, či mě obvinil, že za zpoždění můžu já. Ani nemám pocit, že by se to kdy skrývalo mezi řádky. Vždycky mi akorát přišel mail s pokornou omluvou, že věci bohužel nejdou tak, jak bylo plánováno, což pro mě jako pro člověka z branže nebylo žádný překvapení. Ale uznávám, že vím hovno o tom, co se děje na sociálních sítích, ani jsem nedával jednotlivé zprávy na rozbor erudovanému psychologovi, aby odhalil podtext toho kterého slova.
  • trudoš
    Smím dotaz na někoho, kdo se orientuje? Není uvedení jména J. Michaela Straczynského u tohoto komiksu chybou? Když koukám na detaily jednotlivých sešitů na stránkách Marvelovského fandomu, jeho jméno tam u scénáře nikde nefiguruje. Naopak chybí Ed Brubaker, který je podepsán pod úvodním Captain America (vol. 5) #25.
  • trudoš
    trudoš editor24.4.2021 20:44Wonder Woman: Mrtvá Země
    Norri: Fíha, on tyhle starý fláky ještě někdo zná? Díky za znamení, že zkáza světa je prozatím daleko.
  • trudoš
    trudoš editor3.4.2021 11:08Star Wars: Vader, Stíny a tajemství
    Má prosím někdo nějaké potvrzení, že se Leinil Francis Yu na prvních dvanácti sešitech kresebně skutečně podílel? Nebo alespoň jednom z nich? V tiráži knihy sice uveden je, ale co jsem koukal na prvních dvanáct sešitu v originále na netu, tak nikde uveden není.
  • trudoš
    trudoš editor19.2.2021 08:58Dracula
    Ter: Nechci hájit Argo, protože jejich papírové hřbety bez laku jsou mojí noční můrou (za tu cenu), ale „bezchybný výtisk“ je podle mě chiméra. Vezmete-li do ruky takřka jakýkoliv komiks od kteréhokoliv nakladatele, vždycky v něm najdete nějakou chybu, ať už redakčního, technického, autorského nebo překladatelského rázu. Kniha nebo komiks může projít tisíci kontrolami a vždycky se něco najde. BB art, Crew i Comics Centrum by mohli vyprávět. To není obhajoba, ale zkušenost ze života z obou stran barikády. Neříkám, že výjimka nepotvrzuje pravidlo, ale je jich na trhu jako šafránu. U limitovek je to ovšem fakt na přesdržku.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 18:53Měsíční stín
    George Walker Bush: Zničit krtka.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 15:51Měsíční stín
    TonyT a Hanussen: Tak to se potom omlouvám se za svou hysterickou reakci, ačkoli obrat "podezřelé ticho" ve mě znovu vzbuzuje pocit hledání problému někde, kde žádný není. Uznávám ovšem, že má paranoia je mocná. Ale léčím se.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 10:44Měsíční stín
    Hanussen: Však oni přijdou. Koupeno už mají, tak kam by pospíchali.
  • trudoš
    trudoš editor7.12.2020 09:59Měsíční stín
    TonyT: Protože mi smysl podobných dotazů, snažící se vytvořit iluzi nějaké konspirace, vadí. Proč je komiks tak drahý? Protože nakladatel si chce pořídit třetí bazén. Proč komiks koupilo tolik lidí? Protože jde o kámoše nakladatele. Proč nakladatel vydal tohle a ne támhle to? Protože Evropská unie/Rusko/Čína/USA chtějí záměrně devalvovat čtenářské povědomí. Proč komiks hned po vydání nepřečetlo xyz lidí? Protože je to všechno nějaký komplot. Prostě mi uniká o co komu jde?

    PS - Navíc to poslouchám dennodenně - mám skromnou knihovnu, kterou neustále rozšiřuji a zároveň se snažím učíst všechno možný. A pak když někdo vidí to boží dopuštění, co mám doma, obratem si neodpustí dotaz, zdali jsem četl tohle či támhleto, a když řeknu, že ještě ne, s vědoucím úsměvem intelektuála, který právě odhalil dementa, jenž před kvalitní literaturou dává přednost podřadnému braku, pokýve hlavou, jako že jasně, že to chápe.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:46Měsíční stín
    George Walker Bush: Tak to máte fajn, jste z obliga. Na ty co nekoupili se vztahuje jiná norma, odhadem měsíc a půl. Ale víc určitě ne. Potom už zavítáte do stejné škatulky jako kupující.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:18Měsíční stín
    Milo_Harwey: Tož jsem potom holt kretén, stejně jako zbytek zástupu. A už se o tom snad dál nemusíme bavit.
  • trudoš
    trudoš editor6.12.2020 12:09Měsíční stín
    Hanussen: Já jsem tady a ještě jsem se k tomu prostě nedostal. Je s tím sakra nějaký problém? To je tady nějaká přesná norma, do kdy člověk musí něco přečíst, jinak je kretén, protože si komiks koupil?
  • trudoš
    Draco nobilis: Nevím jestli jste zaregistrovala, ale u nakladatele už mají opět skladem, nedávno jsem objednal a normálně přišlo.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 23:26Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Zupa, danke.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 19:05Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Navíc až s tímhle kontextem (Spawn) mi konečně dávají smysl poznámky Tonyho Starka, že je mu Angela povědomá.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 19:02Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Lenny: Bulvár? Sem s ním. Mě to zajímá taky, anglicky neumím, takže se nic nedozvím. A já chápu, že tam nenapíšou pravdu, ale třeba info o tom, že ta postava je ze Spawna je zajímavá a dozvěděl jsem se jí až tady z komentáře Carnageho, ne z alba samotného.
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 14:22Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Carnage: Tady to krasobruslení kolem vzniku postavy je obzvlášť komické, protože je zmíněno jen to, že byla koupena od konkurence a že jí původně vymyslel Neil Gaiman a to je všechno. Mě by třeba docela zajímalo v jaké sérii se původně vyskytovala a proč jí nakonec Gaiman prodal jinam, ale to ne, to už se říct nesmí, to si člověk musí dohledat na netu sám. K čemu pak nějaké představování figury je, když se o historii jejího vzniku nesmí mluvit?
  • trudoš
    trudoš editor19.11.2020 13:03Nejmocnější hrdinové Marvelu #111: Angela
    Carnage: Já zas musím konstatovat, že v představení postavy album maličko selhalo, protože i když se dovíme, jak pasuje do Marvelovského univerza, to že původně patřila do stáje Image, a její historie měla tudíž trochu jiný charakter než kniha naznačuje, jsem se dozvěděl až z vašeho komentáře. A nepřijde mi to zas až tak nepodstatná informace. Tyhle konkurenční přetahovačky mě fakt serou. Nakladatelství DC být zmíněno v kompletu může (když se třeba mluví o práci různých kreslířů a scenáristů), ale že daná postava původně pasovala k Image už ne? Chjo.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2020 14:17Temné noci - Metal: Temní rytíři
    lantan1 a Milo_Harwey: Sorry za nepochopení, už mi došlo, která bije. Každopádně ani mě se do téhle kapitoly černobílé stránky nedostali.
  • trudoš
    trudoš editor18.11.2020 13:40Temné noci - Metal: Temní rytíři
    Milo_Harwey: Po konci příběhu mám "Dějiny zakuté do kovu", následuje "Galerie alternativních obálek" a pak "Kresby tužkou a inkoustem" obsahující čtyři černobílé stránky bez textu přímo z Temných rytířů. Vypadá to, že do mého exempláře si "Batman: Zatracení" cestu nenašel.
  • trudoš
    trudoš editor15.4. 21:05* Připomínky a návrhy
    deefha a Toe: Rád přidám, ale nebude to dřív jak ve středu čtvrtek, je tam zas do pitoma autorů a já momentálně nestíhám práci, natož koníčky. Omlouvám se.
    PS - Balík taky přišel na sračky, ale komiksy uvnitř kupodivu v pořádku. Skoro to až vypadá na nějakou záškodnickou akci, když tu čtu kolik postižených bylo.
  • trudoš
    trudoš editor27.3. 22:12* Připomínky a návrhy
    Tak na tuhle reakci od Zacka se vážně těším.
  • trudoš
    trudoš editor11.3. 17:07* Připomínky a návrhy
    Možná by stálo za úvahu u titulu "Dívka ze země Venku: dear." přehodit obálky a dát jako hlavní tu reálnou, tedy tu bez čísla 12. A ještě bych poprosil propojit komiksy "Marvel Origins #002: Fantastic Four 1 (1961)" a "Marvel Origins #002: Fantastic Four 1 (1961) (testovací)". Udělal bych to sám, ale nevím jak a ještě bych vám to rozbil. Díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor14.2. 21:47Sběratelský klub
    soulbringer: Ideálně tak jak je to číselně seřazený, akorát si před alby „Batman a syn“ (jestli v kompletu vyjde, jestli ne, tak sehnat jinde) a „Batman R.I.P.“ přečíst „Batman: Černá rukavice“ z „DC komiksový komplet“ (pod číslem 77), pak to do sebe všechno hezky zaklapává. Toho Morrisona tady kdysi moc hezky vypisoval Spacecore.
  • trudoš
    trudoš editor13.2. 20:27Sběratelský klub
    Zack: Přiznám se, že jsem čekal až někdo vytvoří kartu a já pak doplním zbývající info, jako u prvního alba - to totiž zvládám, na rozdíl od založení karty. Nejsem zrovna IT šikula. Zítra pošlu data o komiksu na mail Frye.
  • trudoš
    trudoš editor13.2. 16:48Sběratelský klub
    soulbringer: Já na tom právě nejvíc oceňuji skutečnost, že zde dovyšlo to, co rozjel BB art a Crew a buď nedovydali, nebo se jim to nevešlo do portfolia. V obou případech jde o Granta Morrisona, kdy komplet Legenda o Batmanovi dokončil sérii Batman a Robin, vydal Batmanovu smrt a jeho znovuzrození a to samé platí i o skonu a návratu Damiana (přímé pokračování alb Batman a Syn a Batman R.I.P.). Dva klíčové momenty, které ve své době dost hráli roli a několik alb se o ně opíralo, ale nikdy jsme vlastně neměli možnost přečíst si k čemu došlo. Zároveň oceňuji jejich redakční předmluvy, které dávají jednotlivé svazky do souvislostí a osvětlují předchozí události (což Crew ani BB art k mé soukromé zlosti nikdy nedělali a dělat ani nebudou).

    deefha: Tak tak, taky se úpěnlivě modlím k velkému netopýrovy. Teoreticky v březnu bychom se mohli dočkat třetího svazku a pak v červenci nebo srpnu toho posledního.
  • trudoš
    trudoš editor11.2. 19:10Sběratelský klub
    Já se musím De Agostini zastat, s řadou Legenda o Batmanovi jsem maximálně spokojen – asi nejvíc, ze všech dosud vydaných kompletů. Konečně tu vyšel run Granta Morrisona trochu komplexněji, stejně jako Soumrak/Poslání/Konec Temného rytíře, Katastrofa a Země nikoho, nemluvě o perfektních příbězích Paula Diniho a Petera J. Tomasiho a bonusových albech Bruce Wayne: Vrah? pod kterými jsou podepsány takové šajby jako Ed Brubaker, Chuck Dixon a Greg Rucka.
    Zpočátku mé nadšení krapet brzdilo opakované vydávání věcí, které už mám, ale posledních čtyřicet čísel si prakticky (snad kromě prvního Neala Adamse) nemám na co stěžovat.
  • trudoš
    trudoš editor23.1. 20:51Pindárna
    Zack: Tady nepomůžu, mangu vnímám jako japonský výraz pro komiks a rozdíl mezi tím a tím nehledám.
  • trudoš
    trudoš editor15.1. 15:57* Připomínky a návrhy
    Zack: Mě by se líbilo, kdybych si mohl vyjet žebříček nejlépe hodnocených sérií, čistě z toho důvodu, že když pak za mnou někdo přijde a chce něco doporučit, je jich už tolik, že to z hlavy nedám. Tady bych se podíval a minimálně v první dvacítce bych viděl to, na co můžu odkázat.
  • trudoš
    trudoš editor12.1. 16:40* Připomínky a návrhy
    B je správně.
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2023 19:05* Připomínky a návrhy
    Zack: black+logo+humorny obrazek
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2023 11:09* Připomínky a návrhy
    Zack: za b)
  • trudoš
    trudoš editor15.12.2023 11:55* Připomínky a návrhy
    Zack: Triko určitě.
  • trudoš
    trudoš editor6.7.2023 17:44* Připomínky a návrhy
    Dotaz na redakci: Vím jak se tu řeší co dát do série a co ne, proto by mě zajímalo jak spolu souvisejí knihy v sérii Mighty Shorts? Edici bych pochopil, ale sérii nikoliv. To už mi ten Kopl, Luther a Černá palice dávají větší smysl.
  • trudoš
    trudoš editor6.2.2023 17:47* Připomínky a návrhy
    Zack: Tady pozor, zrovna Albatros je pověstný mylnými údaji na svých stránkách. A ostatní šopy to už jen kopírují a kopírují…
  • trudoš
    trudoš editor12.1.2023 16:58Sběratelský klub
    Ter: Mám. Potřebujete z toho nějaké info?
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2021 20:16Sběratelský klub
    BadBoy: Díky moc za info.
  • trudoš
    trudoš editor16.12.2021 16:27Sběratelský klub
    Zdravím, netušíte někdo náhodou co je s novým číslem Legendy o Batmanovi?
  • trudoš
    trudoš editor26.11.2021 21:54Pindárna
    Lenny: Samostatně se to číst dá, ale celá ústřední patálie v pozadí se odvíjí od alba Strážkyně klíčů, přičemž je také dobré znát předchozí čísla s Kris de Valnor (Lučištníci a cyklus Země Qaa), i když to pro orientaci v zápletce zase až tak podstatné není.
  • trudoš
    trudoš editor21.11.2021 18:23* Připomínky a návrhy
    Jména Christophe Arleston a Scotch Arleston by asi stálo za to sjednotit, jedná se o stejného tvůrce, přičemž u nás prakticky vše co vyšlo, bylo publikováno pod jeho skutečným jménem Christophe, než jeho uměleckým pseudonymem (tedy Scotch). Jestli se nepletu.
  • trudoš
    trudoš editor29.9.2021 18:29Sběratelský klub
    SlouzimStarymPsum: To vím, akorát jak na to nejsem zvyklej a přišla mi teprve jen jedna zásilka, kterou jsem rovnou platil, nevím jak je to s dalšími - jestli je pošlou automaticky a automaticky si stáhnou peníze (což takhle inzerují), nebo zda nejdřív musím učinit další objednávku (či nějaké posvěcení) a teprve pak se kola další zásilky rozjedou. Tož uvidíme, zasílají evidentně v různých termínech, tak snad časem dojde i na mě. A na CoVseNerdita.
  • trudoš
    trudoš editor28.9.2021 21:19Sběratelský klub
    BadBoy & deefha: Díky moc za info. Já v klientské zóně stále vidím jen odeslanou první objednávku, tak jsem si nebyl jist, jak to u nich vlastně chodí. U mě proběhl nákup 3. 9., tož na mě dojde pravděpodobně až příští týden. Což je ve výsledku trochu debilní (protože v ten okamžik už budou na trhu obě zaslaná čísla, takže žádný náskok), ale moje chyba – měl jsem objednávat dřív.
  • trudoš
    trudoš editor28.9.2021 16:49Sběratelský klub
    Nemáte někdo prosím zkušenosti s předplatným u De Agostiny? Jen by mě zajímalo v jaké frekvenci posílají Batmana, zatím mi přišli pouze první dva díly a netuším, zda mám další zásilku nějak urgovat, nebo ji automaticky pošlou sami a kdy.
  • trudoš
    trudoš editor5.7.2021 09:10Pindárna
    Denis: Jo, plánuji. Bez znalosti angličtiny je to pro mě totiž jediný způsob, jak alespoň trochu nazobat historii a lépe se pak orientovat v dílčích odkazech.
  • trudoš
    trudoš editor14.5.2021 20:43Pindárna
    Walome: Geniální.
  • trudoš
    trudoš editor14.5.2021 11:16Pindárna
    Líbí se mi ten srdečný přístup, že když někdo projeví nějaké přání, pokaždé se najde někdo, kdo mu začne vysvětlovat, že je buď za a) špatné si něco přát, za b) je špatné to přání vůbec vyslovit, nebo za c) to přání je úplná hovadina.
  • trudoš
    trudoš editor4.5.2021 12:46Čtenářský koutek
    lantan1: Touché.
  • trudoš
    trudoš editor17.4.2021 07:08* Připomínky a návrhy
    Zack: Teda ne že bych chtěl zpochybňovat něčí míry, jen uvedu věci na pravou míru - "Kolosální Conan" má 8 cm, "Kolosální Conan z Cimerie" 6 cm. V odkazech opraveno.
  • trudoš
    trudoš editor8.3.2021 21:47Pindárna
    Rumburaq: Teď jsem si založil knihu do knihovny a pozadí hřbetu má výrazně jiný odstín než ostatní knihy, jako kdyby vážně chtěli jít do dalšího obrazu. Tak to jsem zvědavej na 120, jestli se vrátí k původnímu odstínu a jde jen o chybu jednoho hřbetu, nebo co jako na nás chudáky chystaj.
  • trudoš
    trudoš editor7.3.2021 10:39Pindárna
    Rumburaq a deefha: Kitty Prydeová má na hřbetě pěst Naprosto úžasného Hulka (viz https://www.facebook.com/nhmcz/photos/a.415744085917424/549316295893535/?type=3&theater), na 120 počítám že budou ty světelný efekty počínajícího obrázku na Největší padouchy Marvelu (nebo jak se to v originále jmenuje). Takže snad dobrý, neskončí to v půlce obličeje nějaké postavy.
  • trudoš
    trudoš editor25.2.2021 17:52Sběratelský klub
    Hanussen: Neříkám že nemáte pravdu, ale už takhle beru knih a komiksů tolik, že při představě zpětinásobení nabídky (a já se znám, určitě bych nezůstal jen u jedné dvou sérií) bych to nejen nezaplatil, ale ani neměl kam dát, natož najít čas to vůbec někdy přečíst.
  • trudoš
    trudoš editor25.2.2021 17:34Sběratelský klub
    Já zbožňuji to jejich "Sklepy plne euro" (píšu jak to zní). Vždycky když to slyším v rádiu, říkám si: To je země, tam bych chtěl žít. Nebo "informacia drogova" mě při cestě autem také pokaždé spolehlivě rozesměje. Ale polsky nečtu, přejít ještě na jiný trh než ten český, tak mi rodina sbalí kufry a vyhodí mě.
  • trudoš
    trudoš editor21.2.2021 23:06Pindárna
    SlouzimStarymPsum: Díky za info, tak uvidíme jak se s tím popasuju.
  • trudoš
    trudoš editor21.2.2021 10:06Pindárna
    Scarface: Zupa, díky za info. Takže si kvůli čtení komiksu nemusím nikde dohledávat základní "co, kdo a proč"?
  • trudoš
    trudoš editor20.2.2021 19:55Pindárna
    Hloupej dotaz - tuší někdo jak moc je třeba v rámci komiksu „Cyberpunk 2077: Trauma Team“ znát danou počítačovou hru? Jsem nepolíben a panic v tomhle ohledu i zůstanu, tak by mě zajímalo, nakolik má vůbec pro mě smyl o čtení komiksu uvažovat.
  • trudoš
    trudoš editor19.2.2021 09:02* Připomínky a návrhy
    Darth Raelchi, Fry: Sorry, to mi nedošlo.
  • trudoš
    trudoš editor18.2.2021 08:47* Připomínky a návrhy
    Darth Raelchi: Opraveno, díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor8.2.2021 13:15* Připomínky a návrhy
    SomeOne, Fry: Zupa, díky za info.
  • trudoš
    trudoš editor7.2.2021 21:00* Připomínky a návrhy
    Dotaz - U alba "Star Wars: Vyvolený, Světlo pohasíná" se u scénáře a kresby objevuje jméno Chrise Eliopoulose. Nejde náhodou o chybu? Kontroloval jsem sešity na https://starwars.fandom.com/wiki/Star_Wars:_Darth_Vader:_Dark_Lord_of_the_Sith a nějak jsem tam jeho jméno nenarazil a ani v tiráži českého vydání není.
  • trudoš
    trudoš editor1.2.2021 15:47* Připomínky a návrhy
    Zack: Jen bych to otočil, pět hvězdiček vlevo, jedna vpravo, opticky by to podle mě působilo lépe - začínat tím nejlepším, než nejhorším.
  • trudoš
    trudoš editor28.1.2021 19:17* Připomínky a návrhy
    Fry: Kdyby na to ostatní zapomněli, mrknu na to, až se mi kniha dostane domů, což bude cirka za týden nebo dva. Mám to poznamenaný.
  • trudoš
    trudoš editor26.1.2021 16:38* Připomínky a návrhy
    Zack: Zupa, danke.
  • trudoš
    trudoš editor26.1.2021 14:41* Připomínky a návrhy
    Zack: Čistě jen dotaz – nešlo by v osobním profilu vytvořit něco jako Nej 10, do kterého by si člověk naházel nejoblíbenější věci a nemusel tak pokaždé z lovit hlavy (když se jej na to někdo zeptá) co že za nejlepší komiksy považuje? A zajímavé by pak bylo třeba i nějaké srovnání, kdyby se topky poměřili ve veřejném žebříčku, což by zas odpovědělo na občasné prosby o doporučení od náhodných návštěvníků.
  • trudoš
    trudoš editor22.1.2021 19:39* Připomínky a návrhy
    Já tyhle animace prostě miluju.
  • trudoš
    trudoš editor13.1.2021 14:25* Připomínky a návrhy
    Zack: Perfektní, díky moc.
  • trudoš
    trudoš editor13.1.2021 06:50* Připomínky a návrhy
    Zack: Kravina k uvážení – šlo by na řádek s variantami komiksu (v detailu infa) přidat do závorky rok vydání té které varianty? Člověk by se snadněji orientoval v tom, které vydání je nejstarší a které nejnovější a nemusel by postupně rozklikávat všechny.
  • trudoš
    trudoš editor9.1.2021 12:00* Připomínky a návrhy
    Zack: Já za to neadoruji, já jen vysvětluji, jak to S313 myslel. Mě vyhovuje, jak to je.
  • trudoš
    trudoš editor9.1.2021 06:02* Připomínky a návrhy
    pro Zacka na vysvětlenou:

    1) Otevřu si Čtyřlístek, kliknu na sérii a vyjede mi celá série - když v tento okamžik použiješ spodní lupu (vedle Vždy Chci), vyhledává se pouze v zobrazené sérii. Chceš-li vyhledávat v celé databázi, musíš použít lupu v základní nabídce (vedle Sbírky). Podobně to funguje, když klikneš na Sbírku - od toho okamžiku ti spodní lupa začne vyhledávat pouze v tvé sbírce.
    3) Myslím, že je tím myšleno, že když si zaškrtnu Chci/Sháním a pak danou věc označím jako Mám (v okamžiku kdy ji seženu), tak by se mohla automaticky ze Chci/Sháním odstranit, aby to člověk nemusel dělat ručně.
  • trudoš
    trudoš editor8.1.2021 14:04* Připomínky a návrhy
    à la
  • trudoš
    trudoš editor8.1.2021 09:04* Připomínky a návrhy
    Zack: Nemůžu zpětně komentář editovat a netuším jestli jde smazat a vložit znovu (alespoň jsem to nenašel), takže až bude zas nějaká příležitost, vyzkouším. Ale počítám, že už to funguje na té konvi.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 3135 (cca 1036246 Kč)
Mám: 4944 (cca 1368298 Kč)
Chci: 153 (cca 5029 Kč)
Sháním: 11 (cca 4333 Kč)
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0