Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

Koupit
Z vůle bohů se narodil jako mrzák, kterým Vikingové říkají „skraëling“. Jmenuje se Asgard Železná noha... Býval válečníkem královské Hildy, teď je největším lovcem Fjörlandu.

Je obrovský mořský dravec pouhé zvíře nebo opravdu had světa Jörmundgand, syn bohů z dávných proroctví? Tím líp, nevyřízené účty s bohy hodlá nyní vyrovnat hlavou jejich syna! Ale netuší, že tohle bude ten nejtěžší souboj jeho života...

Vyšlo jako 2. svazek edice ERB (Ediční Řada Bande dessinée)

Druhé vydání, upravené a rozšířené o 10 bonusových stran.


Scénář
Xavier Dorison
Art
Ralph Meyer
Barvy
Caroline Delabie, Ralph Meyer
Obálka
Ralph Meyer
Lettering
Vojtěch Hanuš, Jiří Nevěřil
Překlad
Jitka Musilová
Redakce
Zbyněk Froněk, Miloš Mičátek (Mankin), Josef Vybíral
Žánry
akční, dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-88098-76-8 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 315 mm
Tisk
barevný
Váha
900 g
Stran
128
Cena
599 Kč
Originál
Asgard (Dargaud, 2014)
Varianty
Asgard (2. vydání) (2022)
Asgard (2018)
  • ludek.n
    ludek.n12.6.2023 14:03Asgard
    Asgard v podání pánů Dorisona a Meyera není onen bájný severský ráj, domov bohů Ásů, ale skraëling - ošklivý muž, narozený mezi Vikingy s tělesným postižením, které je chápáno jako to nejhorší prokletí, které mohli bohové uvalit na smrtelníka. Pohybujeme se samozřejmě na území severských legend a mýtů, ale přetavených do dobrodružného příběhu, v němž rezonují i ozvěny Melvillovy Bílé velryby po vikingsku. Dorison stvořil vpravdě úchvatný scénář, kterému Meyer vtiskl stejně osobitou vizuální podobu. Děj nikam nespěchá, přesto se nezadržitelně valí vpřed a nic ho nemůže zastavit ani vychýlit bokem. Nabaluje na sebe další a další jednotlivosti, občas zahromuje jako peřeje před vodopádem, aby se hned vzápětí uklidnil v zamrzajícím jezeře. Dynamika je po celou dobu par excellence. A stejně jako je uhrančivý samotný příběh, tak famózní a přesvědčivé jsou i jednající postavy. Dorison jim dal duši a Meyer tvář a tělo. Oběma se to povedlo na jedničku s hvězdičkou. V celém tom jejich vyprávění je napětí, drama, humor, krása, originalita. Ani ve vypjatých scénách nesklouzávají k patosu, lyrika je dávkována po troškách, je to drsné, ale ne krvavé či zběsilé. A finále? Nemůže být lepší. Tleskám a klaním se až k zemi.
  • radimisko
    radimisko6.6.2023 11:30Asgard (2. vydání)
    Scenárista Xavier Dorison vychází ze severských mýtů a legend, ale zároveň se inspiruje klasickým literárním příběhem o Bílé velrybě. Kreslíř Ralph Meyer kraluje v dramatických akčních scénách i širokoúhlých záběrech krajiny. Jejich Asgard je dobrodružství stejně mrazivě jako prostředí, kde se odehrává. Druhé vydání doplňují zajímavé bonusy.
  • drackula
    drackula mecenáš30.11.2022 15:10Asgard (2. vydání)
    Narodil sa ako skraëling - mrzák, ktorého osud nemal byť na základe vikingských zvyklostí príliš dlhý. Jeho otec mu však dal šancu. Asgard Železná noha sa svojej šance chytil a stal sa legendou. Bol členom kráľovskej Hildy a momentálne je najväčším lovcom široko-ďaleko. Nebude však obávaný morský dravec nad jeho sily? Čo ak ho čaká súboj s povestným hadom sveta Jörmundgandom?

    Musím sa priznať, že cestu k európskemu komiksu som si hľadal naozaj dlho. Aj napriek tomu, že vizuálne som bol často uchvátený, príbehové prázdno, na ktoré som často narážal ma odrádzalo od hlbšieho skúmania tejto komiksovej sféry. Potom však prišlo niekoľko veľmi pozitívnych skúseností s edíciou ERB a bolo jasné, že si musím túto sériu skompletovať. Bol som preto rád, že sa druhého vydania dočkal dlhodobo vypredaný vikingský komiks Asgard.

    Príbeh je na prvý pohľad veľmi jednoduchý a priamočiary. Máme príšeru, ktorá terorizuje lode a obyvateľov prístavného mesta. Je tu ale aj lovec, ktorý sa ju pokúsi uloviť. Akcie je viac ako dosť a dá sa povedať, že sa dianie často zmení na prvotriednu rúbanicu. Stretov medzi Asgardom a "hadom sveta" je dostatok a ich súboj postupne graduje. Ak si však myslíte, že komiks Asgard dokáže zaujať iba vďaka zbesilej akcii, ste na omyle.

    Mimoriadne zaujímavé sú motívy a drobné udalosti mimo hlavného príbehu. Aj napriek tomu, že severský bohovia do príbehu nezasahujú svojou prítomnosťou, ich vplyv je možné cítiť prakticky neustále. Môže za to viera obyčajného ľudu v Odina a Thora, očakávanie Ragnaroku a samozrejme aj útočiaca príšera získava božský punc. Železná noha je však iná a vieru v bohov zaznáva a považuje ju za niečo absolútne zbytočné. Komiks tak balancuje niekde medzi legendami, ktoré žijú spolu s Vikingami a realistickým a možno aj trochu cynickým pohľadom na svet mýtov a legiend.

    Vizuálna stránka skvele podčiarkuje horeuvedené motívy. Je ponurá, trochu depresívna a je z nej cítiť chlad prostredia v ktorom sa príbeh odohráva. Akčné pasáže sú zase dostatočne dynamické a krvavé, takže je súboj Asgarda a príšery doslova pastvou pre oko.
  • Good Games
    Good Games mecenáš15.9.2022 21:07Asgard (2. vydání)
    Asgard je priamočiary vikingský dobrodružný survival. Perfektný titul od scenáristickej hviezdy Xaviera Dorisona. Dynamicky a pútavo napísané, príbeh má zaujímavých hrdinov, dobre vymysleného prerasteného predátora, veľkolepé akčné scény a skvelú kresbu. Ak ste nestihli prvé vydanie komiksu, toto druhé si už určite nenechajte ujsť! =►Celá recenzia◄=
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš7.3.2022 23:15Asgard
    Povězme si to narovinu, každému muselo být jasné, o co tu půjde, aniž by si četl úvodní info, stačily první tři strany o narození skaerlinga, jenž nebyl otcem zapuzen, ba naopak stal se z něj pěkně arogantní zabiják s hipster vzhledem. Na scéně se objeví bájný had domnělý Jorgmundhand, co má zapudit midgard v rámci ragnaroku, aby se svět znovuzrodil. Had terorizuje zdejší vesnice, nekoná se žádný pleněnění (ten výraz na to si nepamatuju), na scénu proto přichází krakekonbijec Asgard, ano, pojmenovaný na truc bohům po jejich skromném příbytku. Nabere na apgrajedovanou loď skromnou posádku a jde se na SPOILER! - obří murény. :) fantasy béčko lov akčňák z prostředí vikingů a mytologickým a horor prvky. :) kresba je klasický evropsky standart. Příběh si drží poměrně vysoký standart od začátku do konce v obou dílech integralu. Musím říct, že na konci je jeden hororový výjev, kde jsem zůstal já šutrák zírat vykulenej jak když jsem prvně viděl nahá ženská ňadra, dokonce jsem možná i lehce pocítil pocit strachu. SPOILER! (str. 93 nahoře při potápění!). Slovo "lát" jsem neznal, ač z kontextu lze snadno dovodit význam slova, dohledal jsem si ho. Kažopádně tomuto komiksu dávám jasných 5* a posílám ho přímo do Valhaly mezi best komiksy (prakticky bez bonusů). a teď koukám... mistr meče, třetí zákon (tady jede asgard duo spolu), dlouhý john silver a hrobař.... hmmmm :)

    Syknejl má pěkný koment, zčekujte ;)
  • sedw
    sedw12.12.2021 00:07Asgard
    Tak toto mě opravdu bavilo. Zajímavé postavy, severská mytologie, parádní kresba, napětí... Za mě není co řešit, plný počet.
  • SickNail
    SickNail mecenáš1.12.2021 13:09Asgard
    POZOR SPOILER: Asgard je priamočiara márovačka o prerastenej muréne a bradatom hipsterovi so železnou nohou. Tú si ukoval celkom sám, lebo na invalidnom dôchodku toho človek nemá veľmi čo na práci. Lenže Asgard bol tak trochu blb, lebo použil namiesto titánu ťažké olovo, a tak sa začal popri intenzívnom otužovaní v morských vodách aj športovo potápať. Že nejaký honibrk múti vodu sa ale muréne nepáčilo, a tak vznikol tento neúprosný fight medzi krakenom so zapnutou nesmrtelnosťou a našim milým Asgardom vybaveným len hubárskym nožíkom. :)
  • faster86
    faster8622.2.2021 20:49Asgard
    Moc se tu zbytečně nemluví, což mi na tento příběh sedí. Asgard je správný tvrdý viking. Příběh nemá zbytečné odbočky a není natahovaný.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš11.12.2020 18:28Asgard
    Trocha ma to mrzí, ale musím dať „len“ 60%. Vizuálne je to pekné, čo je pre komiks samozrejme dôležité, ale tak zas ani po vizuálnej stránke to nie je niečo, čo by ma úplne odrovnalo a priznám sa, že ani scenár ma bohvieako nebavil (povedal niekto Biela veľryba?); postavy sú až moc ukecané a zápletka je na môj vkus príliš triviálna, priamočiara, jednoduchá. Nie je v nej bohvieako cítiť inokedy nezameniteľný štýl zbožňovaného Xaviera Dorisona (pecka Dlouhý John Silver). Železná noha, hlavný hrdina, je tvrdý oriešok. Dlho trvá, kým si k nemu nájdete cestu. A on k vám. Ostatné postavy nezaujímavé, ale poteší u nich aspoň to, že sa často vyzliekajú (najmä ženy teda). V komiksových Vikingoch v mojom rebríčku zostáva Thorgal úspešne neprekonaný, napriek tomu kúpu Asgarda určite nevnímam ako vyhodené peniaze, skôr naopak, som hrdý, že je súčasťou mojej domácej knižnice. Len som od toho proste čakal predsa len o čosi viac.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš24.8.2019 08:15Asgard
    Super příběh, odsýpá, zajímavý pohled na Vikingy. Poctivý akční béčko s historickým přesahem a i ta délka tomu odpovídá. Nic světoborného se tu prostě řešit nebude - zkrátka starý svět se střetává s tím novým. Jormungandr se povedl na výbornou a kresba je pro mě evropský standard, který zde naprosto funguje. Není to můj komiksový top, ale pořád se setkáváme s velmi kvalitním komiksem. Edice a formát mi naprosto vyhovuje.
  • Multiverzum
    Multiverzum15.7.2019 08:55Asgard
    Vizuálne prekrásny komiks so šmrncom severských príbehov, veľkých hrdinov aj obyčajných ľudí.
    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/xavier-dorison-raplh-meyer-asgard/
  • willis
    willis22.3.2019 21:13Asgard
    Bílá velryba zasazená do vikingské doby. Je tam vše co má být, ale nic navíc.
  • Ter
    Ter11.3.2019 23:05Asgard
    Mjollni od Arga sa mi pacilo viac.
  • karl173
    karl173 mecenáš17.2.2019 16:54Asgard
    Dobře se to čte a ještě lépe se na to kouká. Správná vikingská dobrodružná jízda, kterou si mile rád někdy pro oddych přečtu znovu. 80%
  • adevr
    adevr10.2.2019 00:27Asgard
    Nemá to chybu.
  • rajot
    rajot21.1.2019 09:33Asgard
    Epické. Navíc ty božstva tady hrajou opravdu jen hodně okrajovou roli, což osobně vítám. Příběh má spád, napínavou atmosféru a s aktérama se Dorison nemazlí. Poutavá kresba a supr coloring je navíc podpořenej velkoformátovým zpracováním. Mám radost z edice ERB a dychtivě vyhlížím další ohlášený tituly, ikdyž se někde "ztratil" (?) původně ohlášenej Aspic ... Společně s Argem svěží vítr do zdejšího komiksovýho rybníku.
  • Norri
    Norri mecenáš16.1.2019 11:11Asgard
    Mám rád mytologie a jejich příběhy. Tu severskou mám ze všeho nejraději. Jsem citlivý na to, jak autor s bohy a hrdiny příběhů zachází. Naprosto nesnáším, když někdo jenom použije cool jména a pak celou tu mytologii znásilní. To ale, bohům dík, není případ komiksu Asgard. Ten je na úplně opačné straně. Dorison ukázal, že severskou mytologii zná a napsal příběh, který se na slavné příběhy z Eddy odkazuje. Je to komiks s vikingy a se severskou mytologií, ale přitom je stále o obyčejných lidech. Asgarda jsem přečetl jedním dechem a chrochtal si spokojeností. Povedená je i Meyerova kresba. Tady je jasné maximální hodnocení. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/asgard-bohum-navzdory
  • perak
    perak14.1.2019 21:25Asgard
    Zase jedna kniha, u níž je radost ji jen dostat do rukou - velký formát, tvrdé desky, pěkná kresba. A k tomu i napínavý vikingský příběh, kde boj s nestvůrou je pouze jedna z linií vyprávění. Děj plyne rychle, nemá naštěstí žádné velké logické zaškobrtnutí a hlavní postavy jsou dobře vystižené, takže se svými chybami a pochybami čtenáři nezbývá než jim od začátku držet palce. Zamlouvalo se mi i ukončení, které nemělo žádných epických rozměrů, ale o to více bylo uvěřitelnější a zapadající do kontextu celé knihy. Dorisonova Třetím zákonem trochu padlá hvězda byla Johnem Silverem opět pozvednuta na nebe a Asgard ji vyleštil, že opět jen září.
  • adevr
    adevr25.12.2018 16:01Asgard
    Nádherný velkoformátový komiks. Kresba nemá chybu, a skvěle dotváří velkolepou vikingskou ságu o boji s obří příšerou. Co vim si ,ten kdo miluje dobrodružné příběhy, může jen přát. Snad jen něco dobrého na zub k tomu pokoukání po písmenkách a obrázcích.
  • daon
    daon20.12.2018 21:46Asgard
    Po piratoch nesklamali ani vikingovia, takze na rade by mohol byt teraz divoky zapad (UNDERTAKER).
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin13.12.2018 10:07Asgard
    Povedená dobrodružná vikingská variace na Moby Dicka:) Ačkoli se Třetí zákon tolik nepovedl, musím říct, že Dorisona mám asi rád. Takovej John Silver byl taky super.

    Celkový dojem: 80%
  • erik
    erik13.12.2018 07:25Asgard
    Vynikajúca dobrodružná záležitosť z prostredia Vikingov. Jediný fantasy prvok je ten murénovitý prerastený had a jediná scenáristická barlička je skutočnosť, že bez ohľadu na počet kilometrov, ktoré ujdú hrdinovia po súši, vždy číha tam, kde sa priblížia k vode. Inak je to pomerne pri zemi sa držiace, čo kvitujem. Kresba "európska" a formát oku lahodiaci. Čo viac si priať? Pre mňa zatiaľ najlepší Dorison.
  • jankie
    jankie10.12.2018 14:14Asgard
    Přímočaré příjemné pohlazení, v rámci žánru za plný počet. ERB řada zatím super :)
  • louza
    louza10.12.2018 13:34Asgard
    Výborná věc. Příběh jednoho trochu specifického hrdiny lovícího severské nestvůry. Jeho schopnosti prověří tajemný kraken, ale i lidská společnost, která ho na cestě za nemesis doprovází. Skvěle napsané, skvěle nakreslené. Příběh je stejně jako kresba naprosto čistý, charaktery přirozeně prokreslené, děj dynamický. Všechno má hlavu a patu. Při čtení má čtenář pocit, že se dívá spíš na dobře udělaný blockbuster. Asgard je opravdu jen drobný krůček za nedostižným Silverem. Trošku zamrzí, že právě toho Silvera nedělal Vybíral, protože jeho knihy jsou plnohodnotná (byť pravda i za hlediska ceny) evropská alba v pevné vazbě, plné velikosti a maximální kvalitě papíru. Parádní kniha po všech stránkách.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš7.12.2018 00:34Asgard
    Pár strán mi síce trvalo, kým som sa začal baviť podľa mojich predstáv, ale potom to už bola dobrodružná jazda až do konca. Komu sa páčila vo filme Čeľuste tá druhá polovica filmu, keď sa hlavné postavy plavili loďou na lov prerasteného žraloka, tak ten si tu príde na svoje. Príjemne kreslené a napísané priamočiare dobrodružstvo.
  • maco
    maco3.12.2018 17:59Asgard
    Nádhera.
  • Gmork
    Gmork2.12.2018 07:56Asgard
    Typický dobrodružný příběh, zde zabalený do severské mytologie. Dorison by z fleku mohl začít psát filmové scénáře, tento komiks to jasně ukazuje. Komiksů o vikinzích teď vyšlo ve Francii více a byť Asgard nedosahuje výšin příběhů u Sága Valta a Aslak, Sága Valta je drsnější řezničina a Aslak má zajímavější postavy a příběh, pořád je Asgard daleko lepší než současný Thorgal, ten dnes jen přežívá z minulé slávy a přešlapuje na místě. Víc takových dobrodružňáků, přesně takové komiksy mi na českém komiksovém trhu chybí nejvíc. Moc díky.
  • Final
    Final mecenáš1.12.2018 22:08Asgard
    Pro mě nejlepší Dorison. Po zklamání z Třetího zákona a povedeném reparátu v podobě Dlouhého Johna Silvera, je příběh Asgarda svojí přímočarostí a atmosférou trefa do černého. 85%. Zase tolik uzavřených příběhů nám tu během roku nevychází, a tenhle stál za to.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš1.12.2018 19:27Asgard
    Velká spokojenost. Sáhodlouhý boj proti příšeře a ledovému prostředí je přesně to, co můžu. Když se Asgard nořil do mrazivé vody, tak mi až běhal mráz po zádech a samotná obludka dokázala hrdiny pořádně potrápit. Kresba i barvy pak nádherně dokreslují a oživují celý příběh. Klidně bych byl pro další.
  • cyboy
    cyboy mecenáš1.12.2018 18:28Asgard
    Nelze se vyhnout srovnani s Vei, ktera se ke me dostala take tento tyden. Tady se jasne ukazuje, ze kdyz autor umi psat, tak si nepotrebuje pomahat slaboduchym konceptem vyvoleneho a kdyz k tomu pridate neandrogynni kresbu, tak je zadelano na dalsi evropskou lahudku.
    K tomuhle se nekdy vratim.
    80%
624991