Str. 007
Str. 064
Str. 084

+ 3 další ukázky

Koupit
Étienne Davodeau je autorem komiksů, o světě vína toho moc neví.

Richard Leroy je vinař, za celý život prakticky nepřečetl jediný komiks.

Oba jsou však plní odhodlání poznat život a svět toho druhého. Proč si člověk zvolí za celoživotní náplň psát a kreslit knížky nebo vyrábět víno? A pro koho to dělá?

Za odpověďmi na tyto otázky jezdil Étienne Davodeau víc než rok pracovat na Richardovy vinice a do jeho sklepa, ten se zase na oplátku ponořil do světa komiksu.
Otevřeli spolu mnoho lahví a přečetli nemálo alb. Setkali se i s autory a vinaři zaujatými svým řemeslem.

Étienne Davodeau tvrdil, že existuje stejné množství způsobů, jak zhotovit knížku, jako jich existuje při zhotovování vína. A přišel na to, že výsledky obou těchto činností mají tu nezbytnou a vzácnou moc sbližovat lidské bytosti.

Neználci jsou záznamem tohoto radostného příběhu vzájemné iniciace.

Scénář
Ětienne Davodeau
Art
Ětienne Davodeau
Obálka
Ětienne Davodeau, Designiq
Lettering
Designiq
Překlad
Tomáš Havel
Redakce
Designiq, Jakub Honců, Patrik Linhart, Petr Stejskal
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7530-266-3 (Malvern)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
200 x 270 mm
Tisk
černobílý
Váha
770 g
Stran
272
Cena
398 Kč
Originál
Les ignorants. Récit d'une initation criosée (Futuropolis, 2011)
  • Palebras
    Palebras26.5.2022 18:36Neználci
    Už je tomu pár let, co jsem se věnoval pohostinství, barmanství a pomrkával jsem také po sommelierství. Avšak cesty jsou někdy nevyzpytatelné a tudíž jsem se vydal cestou naprosto odlišnou. Když jsem však narazil na knihu Neználci, snoubící vinařství a komiks, nenechal jsem si jej ujít. Ve své podstatě se jedná o velice jednoduchý scénář, kdy sledujeme dva chlapíky poznávající navzájem své životy a hlavně profese, se všemi úskalími, strastmi a slastmi. Kniha je mnohem více zaměřená na vinařství, což by nebylo tak úplně na škodu, ale v polovině knihy, jsem již měl pocit jakéhosi přesycení a přiznám se, že bych raději ocenil kladení většího důrazu na komiksové téma, či alespoň stejně vyvážený poměr mezi těmito dvěma světy. Pravdou ale je, že části týkající se různých komiksových autorů ocení opravdoví znalci a hlavně Francouzi, protože já se chytal pouze v několika málo případech, takže co se zvučných jmen autorů týče, byl jsem mírně ztracen. Rozhodně se však nedá upřít i výborné zasvěcení do tajů vinařství, které je jednak velice zajímavé a za druhé poučné. Oba hlavní představitelé jsou sympaťáci a hlavně skvělí průvodci svých profesí. Kresba je příjemná, nenáročná a spíše nechává vynikat textovou formu, než aby na sebe poutala přílišnou pozornost. Neználci jsou velice dobrým počinem, kterému v absolutním hodnocení brání pouze fakt, že čtení nebylo úplně snadné a hladké, jak jsem si představoval. Určitě to není čtení pro každého a je potřeba počítat s tím, že se toho daleko více namluví o víně, než o komiksech.
  • mcleek
    mcleek15.6.2021 20:12Neználci
    Škoda, že Richard nezkusil vytvořit alespoň nějaký krátký komiks... :-)
  • VanTom
    VanTom27.5.2021 13:14Neználci
    Příjemná exkurze na vinice a do sklípků, resp. do nakladatelství a na festivaly, si neklade za cíl celistvý rozbor odlišných oborů, spíše velebí zápal, píli a um lidí, kteří se z celého srdce věnují naplňujícímu tvůrčímu procesu. Rozmanitými epizodkami pokrývá více než rok mezi vinaři a komiksovými auteury (s převahou dobře 3 ku 1 ve prospěch prvně zmíněných), nachází mezi nimi vzletné styčné body, rozjímá se poetičností (růstu a kvašení :-)) a baví úsměvnými momenty při práci či popichujícími poznámkami. Není to nijak zásadní kousek, ale chuť na kvalitní vínko k dobré knize (již právě čtete) spolehlivě probouzí.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.5.2021 08:06Neználci
    Tohle můžu. Poctivé a ze života. Nemám k tomu co dodat. Velkou zajímavostí je, že to odsýpá, byť se přitom jedná o neustálé vysvětlování vinařství místy přerušované komiksáctvím. Uvěřitelné, milé, krásně namalované a hlavně čtivé. Opravdu dobrý komiks.
  • trudoš
    trudoš editor12.3.2021 07:17Neználci
    „Jestli se dá tohle udělat v komiksu, tak má cenu se mu vážně věnovat.“
    Nesmírně sympatický komiks o dvou kamarádech, které spojuje láska k tomu, co oni sami vytváří. Premisa vyprávění je elementární – komiksový výtvarník Étienne Davodeau zasvěcuje vinaře Richarda Leroye do tajů svého řemesla a obráceně. Pravdou je, že více prostoru je zde věnováno právě vinné révě a jejímu opečovávání, než se dostane do láhve s etiketou, ovšem i návštěva tiskárny či nakladatelství má v sobě něco hodně podmanivého. Jako fanoušek kreslených příběhů jsem si pak naplno užíval odkazy na slavná grafická díla a zároveň mě stejnou měrou fascinoval život na vinici a všechna ta robota s tím spojená. Napsáno a nakresleno je to přitom s takovou lehkostí, že naprosto nedělá problém porozumět jednomu i druhému.
    Z mého pohledu ideální dárek pro kohokoliv, kdo ocení starou dobrou ruční práci – a vůbec nemusí být vinař samouk nebo komiksový kreslíř, ačkoliv výrazně hrozí, že obojímu po dočtení Neználků zcela propadne.
  • house192
    house19221.2.2021 09:47Neználci
    Opravdu příjemné čtení, pěkné grafické zpracování a ještě jsem se něco zajímavého dozvěděl.
  • pechna
    pechna mecenáš1.2.2021 17:44Neználci
    Je velice příjemné číst o lidech, kteří žijí prací, přemýšlejí o ní a snaží se ji posunovat. Úžasný příběh!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.1.2021 17:49Neználci
    Strašně příjemná grafická exkurze do světa komiksu a - pro mě zejména - vinařství. Pěkná kresba, zajímavosti z enologie, milé vyprávění o jednom přátelství - zkrátka povedený námět.

    Celkový dojem: 90%
16521