Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Začátek příběhu Vzpoury mozků spadá do let 1977–1979, kdy komix postupně vycházel v časopise ABC mladých techniků a přírodovědců. V 80. letech pak dvojice Šorel-Kobík navázala pokračováním Galaxia. Nyní vychází třetí díl s názvem Odysseus. Kresby se ujal Jiří Petráček, také dlouholetý spolupracovník Václava Šorela.

Scénář
Václav Šorel
Art
Jiří Petráček (Oskar)
Obálka
Art007, Jakub Karman
Lettering
Art007, Roman Křivánek
Redakce
Art007, Roman Křivánek, Petra Niederlová, Milan Pohl, Barbora Pokorná
Žánry
dobrodružný, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7597-184-5 (XYZ (Albatros Media a.s.))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
210 x 297 mm
Tisk
barevný
Váha
490 g
Stran
56
Cena
329 Kč
  • Sv1hl1k
    Sv1hl1k14.1.2021 15:09Vzpoura mozků: Odysseus
    zajímavé pokračování a však je to zkopírovaný scénář nasazený na galaxii
  • zipiik
    zipiik2.11.2020 21:31Vzpoura mozků: Odysseus
    SPOJLERY! Na Galaxii a Vzpouře mozků jsem vyrůstal, ale tohle se fakt nepovedlo. Mě to spojení Vzpoury mozků a Galaxie do jednoho vesmíru nepřijde štěstně řešené. Při čtení mě zarazilo, že v novém komiksu najednou Galaxia umí jakési skoky prostorem, v původním komiksu se pohybovala pouze rychlostí těsně pod rychlostí světla. V jejím případě se v původním komiksu nejednalo o 12. výpravu, ale jen o zkušební let k Proximě a zpět. Dál mě zarazilo, že zatímco Prometheus 10. výpravy byl pro cca 10 astronautů, rozměrově srovnatelný Odysseus 11. výpravy měl v sobě sál pro 100 lidí podobný sálu Galaxie, která je podstatně větší. Přitom stačilo, kdyby hlavní zápletkou bylo setkání s 11. výpravou, o které byla zmínka už ve Vzpouře mozků a autor si mohl časoprostorové hrátky s červí dírou odpustit bez narušení původních komiksů, nějakých zázračných čínských injekcí atd. Jako velkého fandu mě Odysseus zklamal, podobně jako modernizovaný Malý bůh.
    Asi jsem moc starý, ale nechápu, komu je Odysseus určený. Nevěřím, že naláká nové čtenáře a pro nás pamětníky, kteří čekali každé 2 týdny na Abíčko, bude spíš zklamáním.
  • choze
    choze18.4.2019 13:02Vzpoura mozků: Odysseus
    SPOJLERY! Vzpoura mozků mě nikdy nebrala, ale Galaxii jsem měl rád hodně. A Odysseus je... zbytečný. Na začátku Šorel zremakuje svého Hlídače na Ikaru - opět se letí červí dírou a opět rozdíl v hmotnosti způsobí vynoření se ve středověku, kde opět hrdina maskovaný za ovčáka zachrání dívku před upálením... Dokonce se ta dívka taky jmenuje Johanka! A i další dění působí jen jako variace na Galaxii (prolézání vraku Odyssea) a Vzpouru mozků (Země v područí klonů). Kromě toho příběh nepůsobí ani nijak zvlášť kompaktně - prostě se skáče sem a tam červí dírou, jednou je na Zemi středověk, podruhé daleká budoucnost, mezitím se objeví Odysseus... a závěrečný útěk ze Země je přímo antihollywoodsky nedramatický. Jak je u Šorela zvykem, postavy jsou ploché a zaměnitelné a dialogy nezáživné až otravné - přemírou technické hantýrky, vysvětlování, jakože dramatického dohadování se, rozčilování a zbytečného okřikování ("Nešaškuj!", "Přestaň šaškovat!"). A pokud byste si dali panáka pokaždé, když Honza řekne "Rozkaz, šéfe.", budete ještě před dočtením jako dělo. Co se kresby týče, je tam lehký posun, ale v zásadě je to to, na co jsme od Petráčka zvyklí. A rozpanelovaní si tentokrát vystačí jen s 4 pásy panelů, oproti 5 pásům Vzpoury mozků a Galaxie. Kolem a kolem je to závan nostalgie, který ale nepřináší nic moc zajímavého ani zábavného.
  • SASAN_KING
    SASAN_KING26.1.2019 11:17Vzpoura mozků: Odysseus
    Na tento komiks jsem se velmi těšil. Vzpoura mozků i Galaxie jsou mé velmi oblíbené komiksy, které jsem hltal jako malý capart. Kresba pana Petráčka se snaží přiblížit původní kresbě pana Kobíka a přestože oba mají odlišné styly, tak se mu to docela daří, za mne kresba pěkná. Dějově není komiks špatný, ale původně jsem očekával něco trochu jiného.
  • james89
    james8915.12.2018 20:18Vzpoura mozků: Odysseus
    Nějak nevím, jak tohle ohodnotit - prostě novodobé retro. Jednání, řeči, a situace působily, jako by to bylo vytvořený někdy v 70.-80. letech a celkově byl děj trochu jednoduchý. Na kresbu od J. Petráčka nejsem u této řady zvyklý a z celé trilogie se mi asi nejvíce líbila Galaxia. Dávám 4* za snahu a dokončení řady.
  • Kabukiman
    Kabukiman14.11.2018 11:03Vzpoura mozků: Odysseus
    Pozor spoilery! Jsem velkej fanda Vzpoury mozků i Galaxie, na kterých jsem vyrostl, takže tohle bylo něco, co jsem si nemohl nechat utéct. Prostě Václav Šorel! Jiřího Petráčka mám taky rád,takže...takže ke komiksu- scénář se mi moc nelíbil- propojení Vzpoury mozků a Galaxie mi přišlo poněkud rozpačité. Prostě to nefungovalo... Pak taky to cestování vesmírem a skrz černou díru tam a zpět jako by to byla brnkačka. Prostě pohoda, letíma tam, hup a hele míjíme horizont událostí a za druhou zatáčkou už jsme doma! A zase zpět! Pohoda! A vůbec, co se stalo s tou středověkou buchtou?
    Kresba Jiřího Petráčka - i když ho mám rád- mi tady taky moc nesedla. Přišla mi taková geometrická a strohá.
    Celkem dávám 3 hvězdy no...
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš9.11.2018 22:19Vzpoura mozků: Odysseus
    Tady jsem se příjemně bavil. Ano, už to není to, co to bývalo a nikdy nebude. Prostě nebude. Éra Vzpoury mozků nebo Galaxie je ta tam a tam také zůstane, stejně jako velectěný pan Kobík. Tohle je pro mě prostě ta chybějící třešinka na dortu. Něco ve stylu, to je to, co nám chybělo, abychom to mohli uzavřít. Petráčkovu kresbu někdy beru a někdy ne a když pominu postavy, které z jeho "štětce" nemusím, tak to ostatní kolem zvládl na výbornou a je to příjemné scífko. Knihu jsem nečetl a neplánuji to, ale myslím si, že je to trošku uspěchané, aby to sedělo do rámce 48 stran, jak tomu bylo v Ábíčku. Občas jsem se ztrácel, jak spolu to či ono souvisí, ale ve finále si to sedlo a ty přesahy o možnostech úpadku naší civilizace, s tím klonem například, byly boží a já si to užil. Mě to prostě pobavilo a líbí se mi, že si tento komiks na nic nehraje a rád jsem se zase vrátil do vod Šorelovy scifi. Rád jsem si znovu přečetl Vzpouru mozků (mlč, nebo budeš demontován), rád jsem si přečetl Galaxiu a milerád jsem si koupil a přečetl Odysseu. Nečekejte světoborný nebo nějaký extra nadčasový komiks, čekejte prima zábavu, která nadchne nejen staré čtenáře Ábíčka, ale i nové a mladé čtenáře. Za mě super.
  • cyboy
    cyboy mecenáš9.11.2018 22:16Vzpoura mozků: Odysseus
    Tohle by na me fungovalo v dobach abicka, kdy jsem s tatou slepoval model Maleho Boha. Bohuzel mi prijde, ze se to od te doby kvalitativne moc neposunulo, takze to pusobi trochu jako osmdesatkovy relikt, i prestoze jde o novou vec.
    Ac nerad, tak hodnotim pomerne nizko.
    60%
16751
  • james89
    james8914.12.2019 11:28Vzpoura mozků: Odysseus
    Kapis: Ty klasický knihy jsem nečetl, ale vyšly v psané formě všechny 3 díly, i Kruan, Tvrz atd, tak by to mělo být dějově stejný s komiksem. Taky jsem nějak nepochopil přímo spojitost Vzpoury mozků a Galaxie. Tohle navazuje dějově na Galaxii, jsou tam i postavy z ní. Petráčkova kresba je fajn, ale k tomu moc nesedí. Děj je slabší, jen lítají sem a tam. Řeči a situace jsou jsou jak ve stylu 70. - 80.let. 4* jsem dal za snahu a bral ohled na styl, který jsem pochopil jako retro. Nejlepší byla Galaxia.
  • Kapis
    Kapis mecenáš12.11.2018 13:16Vzpoura mozků: Odysseus
    Takže vzpoura mozků je první díl - na to navazuje Galaxie, která se Vzpourou nijak dějově nesouvisí (i když vlastně oni se vracejí po dlouhé době na zem z vesmírné mise a Galaxia je taky na misi, takže volně navazuje dejme tomu) a tohle je jakože třetí díl? Trochu se v tom neorientuju, protože vyšla i nějaká čistě kniha ne komiks "Vzpoura mozků." Vzpoura mozků i Galaxia jsou srdcovky, akorát teda dosahuje tento díl kvalit předchozích dvou?