Koupit
Pohled do nitra sametové revoluce. Po letech komunistické totality vzniká něco nového, není ale úplně jasné co. Na první jednání Občanského fóra s komunistickým premiérem Ladislavem Adamcem nebyl Václav Havel ještě ani připuštěn, ta další už se odehrávala s ním v čele...

Všech devět dílů vyšlo také souborně v okrasném boxu pod ISBN 978-80-204-4479-0

Scénář
Pavel Kosatík
Art
Vojtěch Šeda
Lettering
Klára Šimečková
Žánry
historický
ISBN/ISSN
978-80-204-3623-8 (Česká televize)
978-80-204-3623-8 (Mladá fronta)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
185 x 250 mm
Tisk
barevný
Váha
270 g
Stran
80
Cena
269 Kč
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš4.12.2016 12:46Češi 1989 #08: Jak se stal Havel prezidentem
    Začínám zjišťovat, že jsem dost předpojatý nákupčí / čtenář. Tuhle sérii jsem jako mnoho jiných povýšeně opomíjel, byť moderní dějiny spadají do mých zájmů, ale tak nějak jsem to bez hlubší znalosti považoval za nějaký chcípácký pokus přiblížit něco hlubšího mladšímu / širšímu publiku formou "obrázků s bublinami", což je za nesmysl pramenící z totáčového názoru na komiks obecně. Naštěstí tomu tak zde není. Jistě, je to možná zjednodušené, ale na druhou stranu publikace nemá ambici popsat listopadové události nějak komplexně, cílí na osud hlavní postav/y, což rozehrává velmi dobře (co si asi tenkrát s Čalfou skutečně řekli, že?). Vizuál se mi líbil, k tématu padnul, i když v tomto ohledu bych už k zjednodušování nebyl tak shovívavý, třeba pozadí bývají zcela nevykreslena apod.
  • kaylin
    Jako komiks musím knihu hodnotit dobře. Dokázala podat nejen dějinné události, ale také atmosféru doby, která byla plná naděje, v které se nakonec utopila. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/07/961-cesi-1989-jak-se-havel-stal.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin2.7.2015 10:35Češi 1989 #08: Jak se stal Havel prezidentem
    Další z komiksových převyprávění, které nemá z podstaty příliš přidané hodnoty oproti seriálu (snad jen pro někoho může být plus, že je to kratší). Nicméně téma Sametové revoluce pro mě bylo vždycky zajímavé a zásadní, rozpracované Havlovo dilema o jeho kandidatuře na prezidenta mě taky zajímá. A sám příliš nevím, jestli zprvu Havel skutečně nechtěl a pochybuji, že v této otázce budu mít nějak jasno, a to ani poté, co dočtu čtivě napsaný Žantovského životopis. Snad nebudu spoilovat, když řeknu, že to skončí happy endem, na Dubčeka se nedostane a pravda a láska nakonec zvítězí. Alespoň jednou.

    Šedova kresba mě příliš neoslovuje, místy působí až karikaturisticky ve chvílích, kdy postavy mají vyjádřit nějakou hlubší emoci a přitom jako karikatury vypadat opravdu nemají. Ale jinak spíše střídmý styl se k těmto "realisticky" pojatým komiksům určitě hodí, navíc každý kreslí trochu jinak, a to je dle mého názoru dobře. Navíc některé "snové" scény mají po výtvarné stránce určitě něco do sebe.

    Celkový dojem: 70%